Kiside guzel olmus elinize emeginize saglik Engin usta
Çok teşekkürler ustam .
Abi; besinle temaslarında besinlerin tadını değiştirdiği için ayrıca sağlığa zararlı olduğundan ötürü.Dikkat edilmese bile lokanta ve vb yerlerde bu tarz bıçak yada diğer ürünlerin kullanımı yasak .Mesela denetlemelerde bu tespit edilirse ceza veriliyor.Yani karbon bıçak olarak direk bir yazı yok.Sağlığa zararlı sayılan metallerin kullanımı yasak.
(Kullanılıyor mu;evet ,çok mu mühim ;bence hayır

).
xx
[/quote]
Sağlık bakanlığı yasakladı diye karbon çeliği sağlığa zararlıdır sonucu çıkarmak bence çok yanlış bir çıkarım. Sağlık bakanlığı bakteri barındırıyor diye ahşap kesme tezgahlarını da yasakladı ve yerine petrolden mamul kanserojen ne olduğu muamma petrol türevlerinden üretilen kırmızı ve beyaz tahtaları zorunlu kılıyor. Ama bu tahtaların sağlığa zararları ahşaptaki bakteri tehlikesi yanında mumla aranacak cinsten. Hem dikkatinize çekerim günümüzde Japon ahçılar hala hazırda karbon çeliği bıçakları kullanıyorlar. Bence kullanmasını bildikten sonra karbon çelikleri diğer paslanmazlar kadar masum.
[/quote]
Engin ustam eline sağlık
Yine temiz çalışmalar.
Önemli bir konuya değinmişsiniz
Karbon-paslanmaz olayında Soytürk ustaya tamamen katılıyorum.
Bu bakteri olayı da tamamen bir muamma.
Bir soru sorayım bakteri mi yoksa petrol türevi kimyasallar mı?
Ya da demirin ürettiği pas kirli de krom ve nikel çok mu masum?
Öncelikle teşekkürler,sağolun.
Karbon malzeme konusuna gelirsek;
Bu hemen hemen tüm Dünya mutfakları için geçerli bir nizam bizim ülkeye özel bir durum değil.
Mesela restoran mutfaklarının genelinin paslanmaz çelikler kullanarak yapılan tezgah,fırın,ocak, vb hemen herşey paslanmazdır.
Türkiye'de Doğuş holdingin bünyesindeki Dream grupla çok çalıştım.Dream bu ülkede gıda ,restoran,eğlence vs vs işlerde tekeldir rakibi bile yoktur.Burada bazı şeflerle ve üst yönetimden görüştüğüm kişilerle bunu konuşmuştum.Sağlığa zararlı olduğunu kesin olarak onlarda belirtiyor.Mesela onların bünyesinde kullanamazsınız.Kullanan şef var mı? Evet:)
Bu konular ucu çok açık sonuçlar doğuruyor.Çünkü zevk ve tercihlerin olduğu hususlar farklı yol ve durumlar ortaya çıkartıyor.
Bende kamp vb işlerde taş üstünde et,köz içinde soğan yiyen hatta deneme amaçlı kurt vb şeyler yeniş biriyim hatta son derece midesiz sayılabilirim:)En sevdiğim bıçağım bushcraft yarı paslanmaz D2'dir.
Benim söylemek istediğim ben satış yapacağım zaman alıcıya hemen her konuda istesin - istemesin yazılı olarak net bilgiler veririm ve bu yönde tercihini rica ederim.Bu sebepten ben uyarırım ki sonra sorumluluk alıcıda olsun.
Yoksa sağlığa girecek olursak ne yediğimiz besinler besin nede içtiğimiz içecekler içecek.
Benimde satışını yaptığım damast bıçaklarım yada karbon ağır hizmet bıçaklarım yok değil.
Ben kimse kullanmasın demiyorum,yanlış bir algı oluşmasın lütfen:)
Kimyasala gelirsek o zaman epoksi, vernik vb kullanmamız gerekiyor.
Bakterisiz bir ortam zaten pek mümkün değil.
xx