Bıçak Sanatı - Forum

mozaik pin yapimi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
mozaik pin yapimi
« : 19 Nisan 2011, 16:40:35 »
 Ferhat ,Turkiye sinirlari icinden  biryerlerden -nasil bulduysa - mozaik pin yapilabilecek pirinc tupler bulmustu hatirlarsaniz.  Bunlari Emin'e gondermis, Emin de -sagolsun- bunlari bana ulastirdi. Aslina bakarsaniz bu isin en zor kismi bu bicimde birbirine uyan  tupleri bulmak. Dolayisi ile bu isteki en onemli pay Ferhat'in.
 Ferhat , tupleri 4 ayri capta almis. Caplar emperyal olcu biriminde ( inch ) dolayisi ile ilk zorluk burada cikiyor. Dis tupler 5.56mm , ve 4.80 mm ( yanilmiyorsam ) bunlarin icine 4 er adet sirasiyla yaklasik 2 mm ve 1.7 mm capinda tupler yerlestirecegim.
 Dolgu olarak , marin tipi epoksi ve siyah cini murekkebi karistiriyorum.
 Simdilik geldigim yere kadar ,dikkat edilecek yerler sanirim soyle:
1- Bu tupler ic ice duzgun ve siki bir bicimde oturmuyorsa kesinlikle bu ise kalkisilmamali
2- Tupleri keserken - en ince separe ve en hizli devirde bile - capaklar olusuyor. Bunlar mutlaka uygun bir matkap ucu ile ve ince grenli zimpara ile temizlenmeli yoksa epoksi akisini engelleyebilirler. Ben tupleri yuksek devirde elmas disk ile kestim
3- Tupler cok uzun olmamali , ben 8 cm i uygun gordum
4- 2cc lik plastik siringalar hava kaciriyor ve yeterli vakumu saglayamiyorlar. En az 5 cc kullanilmali
5- Epoksi mutlaka cok akiskan olmali, boya karistirildiginda sertlesip sertlesmedigi onceden kontrol edilmeli.
6- Tuplerin icini alkolle yikamanin yuzeyi temizleyip , yuzey gerilimini azaltabilecegini ve epoksinin daha hava kabarciksiz akabilecegini dusunuyorum
7-  Tupleri ici ice oturtmak icin matkaba baglayip zimpara ile inceltebilirsiniz.
8- Hic kalkismayin dedim ama , ola ki bulabildiginiz malzemeler ile , ic tupler dis tup icinde yuzer vaziyette ise , ic tupleri belirli bir sekilde bir arada tutacak sekilde bantlayip, dis tupten biraz kisa tutmak mumkun

Simdilik epoksiye siyah cini murekkebi karistirdim, adam gibi sertlesirse yarin devam ederim

resimler soyle,
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
Ynt: mozaik pin yapimi
« Yanıtla #1 : 19 Nisan 2011, 16:45:43 »
Bu isin , sisteme epoksi basilarak yapilabilme ihtimali olsa da , bu yol bana biraz daha tehlikeli geliyor. Tuplere hava basilabilir , veya epoksiyi siringaya doldururken zorluk cikabilir. . En iyisi buyukce bir siringa ile vakum olusturarak , epoksiyi tuplere emdirmek.

not : resim kargasasi icin kusura bakmayin , biraz aceleye geldi. Ferhat'a soz vermistim

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #2 : 19 Nisan 2011, 16:48:01 »
kolaygelsin  forumda bir ilke imzanı atıyor sun hayırlısı ile
boya olayında epoxy ye eskiden kullandığımız kumaş boyalarında katsak nasıl olur istediğin renk var ve toz
polyesterde kullanıldığını görmüştüm bayağı iyi oluyordu .

saygılar
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 19 Nisan 2011, 17:41:34 »
Ekte yaptığım bıçakta kullanmak için yaptığım mozaik pimlerde epoksiye siyah toz boya katmıştım, epoksinin donmasını geciktiriyor ama sonuçta iş görüyor. İdeali bu iş için özel üretilen epoksi boya katkılarını kullanmak: http://www.yatmalzemeleri.com/Epoksi-Renk-Pigmenti-125-gr,PR-5674.html

Kipmen Sanat web sitesi

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #4 : 19 Nisan 2011, 18:44:03 »
Ben ahşap boyası kullanmıştım, az da olsa epoksinin akışkanlığını azalttı. Yüksek devirli elmas diskleri kesinlikle tavsiye ediyorum pürüzsüz bir kesim sağlıyorlar.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #5 : 19 Nisan 2011, 19:13:25 »
Emre , senin pinler cok guzel olmus. Buradan o kadar guzeli cikmaz , ama iste yapacak olanlara bir sekilde yardimci olsun istedim.

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #6 : 19 Nisan 2011, 21:14:46 »
Üstadlar şöyle bir yöntem var;

(Kaynak: http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?121566-Mosaic-Pin-Tutorial)

Bunu yapan kişi vakum yapmamış ama yapmak daha sağlıklı olur.

Saygılar...

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #7 : 19 Nisan 2011, 22:00:20 »
Pirinç borulardan bulamayınca bende bulduğum bakır ve sarı malzemelerle birşeyler deniyordum. Yanlız zımparalayınca farkettimki büyük bakır borunun içine soktuğum ince bakırlar çubuk değil boruymuş ???

Uploaded with ImageShack.us

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #8 : 19 Nisan 2011, 22:23:13 »
sözümü geri alıyorum nerdeyse ben hariç hemen hemen herkes mozaik pin yapmış :)

bende bir ara deneyeyim
ben epox üreticisine sorduğumda toz boya kullanmamı tavsiye etmişlerdi ama inanın hangisi olduğunu sormadım ama
piyasada epox boyalar var belki onlar işe yara cünkü sertleştiricisi ile satılıyorlar

saygılar

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #9 : 19 Nisan 2011, 23:00:17 »
Küçük boruların içine epoxiyi çekebileceğini sanmıyorum ama boş kalsada fena gözükmez. Gerçi komple bakır pim içine epoxi çeksede ne kadar sağlam olur ki?

« Son Düzenleme: 19 Nisan 2011, 23:09:11 Gönderen: meteoravcısı »

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #10 : 19 Nisan 2011, 23:17:42 »
güzelce vakumlarsanız epox küçük boruların içerisine nufuz eder ancak epox sadece boruların birbirine yapışması ve arada boşluk olmaması içindir .
sırınga ile agır agır vakumladığınız taktirde başarıya ulaşırısnız .

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
  • Meslek: grafiker
  • Yer: 5İVA8
« Yanıtla #11 : 19 Nisan 2011, 23:58:34 »
Paylaşım çok faydalı teşekkür ederim.
"Epoksi" denen şey ne, acaba yapıştırıcı türü bir madde mi?
Turgut Uzundağ, bejdal                                             g®afiker & designer
5İVa8                                                                                               2©11

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #12 : 20 Nisan 2011, 00:27:59 »
sözümü geri alıyorum nerdeyse ben hariç hemen hemen herkes mozaik pin yapmış :)

bende bir ara deneyeyim
ben epox üreticisine sorduğumda toz boya kullanmamı tavsiye etmişlerdi ama inanın hangisi olduğunu sormadım ama
piyasada epox boyalar var belki onlar işe yara cünkü sertleştiricisi ile satılıyorlar

saygılar
Özgür epoksi boyalar işe yaramaz büyük ihtimal, onlar epoksi bazlı fırça ile rulo ile filan sağı solu boyamak için, pimi doldurur doldurmasına ama sağlamlığı yetersiz olur...

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #13 : 20 Nisan 2011, 16:16:13 »
Epoksi , cini murekkebi ile sertlesmis. Bundan sonraki asamalar , resimlerdeki gibi gitti. Dikkat edilecek hususlar sunlarmis:
1 - Sistemin - yani siringa , piston . tupler , ara plastik boru vs.- hava gecirmezligi kontrol edilmeli. Parmaginizi tuplerin acik ucuna koyup pistonu geri cekin , geliyorsa sizinti var demektir
2- Epoksi , sertlestiricisi ile ya da boya ile karistirilirken tek yonlu ve cok yavas karistirin  , yoksa hava kabarciklarindan kurtulamazsiniz.
3- Pistonu tek bir kere cekin , bir daha ileri geri yapmayin
3- Cubuklar pistonun ucunda iken sertlesmeye birakin , ama dik olarak ters cevirin oyle birakin
4- Epoksi , akrilik , polyester vb, tipi hersey sertlesirken buzulur , o yuzden pistonu biraz fazla cekin ve tuplerin acik ucuna biraz ek yapin

Bu mal su anda 8 cm boyunda , bunu 4 erlik 2 parcaya bolecegim , Ferhat ,bir ses ver sana bu uzunluklarda uyar mi ?
Basit ismis , nasil yapilir bolumune yakismadi. Butun hikaye tupleri bulmak 

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #14 : 20 Nisan 2011, 16:20:46 »
Aynen Burak, tek sorun doğru çapta tüplere filan ulaşmak, gerisi hikaye  ^-^

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #15 : 20 Nisan 2011, 16:21:20 »
Basit dedim ama , sorunsuz biter insallah. Rezil olmazsam, elimdekilerin hepsinden - biraz da kirmizisindan - ,4 er cm lik yapayim diyorum. Isteyenler Ferhat'tan alsin
not; 5.56 lik tup icin 5.5 mm uc denedim, oldu

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #16 : 20 Nisan 2011, 17:15:14 »
Bejdal hocam , yanilmiyorsam , avatara aile amblemini koymussun ama ismini - kusura bakma ama - heryerde aradim bulamadim. Soruyu atlamisim , affet .Epoksi , katalizoru yardimiyla sertlesen bir nevi , suya vb. dayanikli kimyasal recinedir.  Biz , bu islerde bunun daha da bir suya dayaniklisi olan "marin tipi "ni,  yani teknelerede  kullanilanlarini kullanmayi tercih ediyoruz.

not ; arkadaslar, bu tupleri kesmek icin ozel bir takim aletler de var. Cok parasi olanlar icin link veriyorum. http://www.grossdepot.com/index.cfm?fuseaction=objects2.detail_product&product_id=24501&stock_id=24502
« Son Düzenleme: 20 Nisan 2011, 17:36:55 Gönderen: circassian »

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #17 : 20 Nisan 2011, 18:59:01 »
Burak hocam, yaptıklarını sen güle güle kullan ^-^. Ben gerekeni (feyiz ;)) aldım, bu akşam kendim deneyeceğim :). 5ml şırınga bulamadım, 50ml buldum, inşallah fazla olay çıkartmam; elimin ayarı yoktur çok. Şırıngayı epoksi doldurup boruyu boş bırakmam işten değil :D.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #18 : 20 Nisan 2011, 19:04:20 »
not ; arkadaslar, bu tupleri kesmek icin ozel bir takim aletler de var. Cok parasi olanlar icin link veriyorum. http://www.grossdepot.com/index.cfm?fuseaction=objects2.detail_product&product_id=24501&stock_id=24502

Burak hocam ben demin Praktiker'den Budget marka olanından aldım, 6TL! (Hem de kırmızı, beş kuruş da oradan kar ettim say :D). Her an elde kalacak gibi görünüyor ama pirinç boruda herhalde bu akşamı çıkartır. Bakır boru kesici diye geçiyor.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #19 : 20 Nisan 2011, 19:19:40 »
bu gün poyester işi ile uğraşan bir atölyeye gittim gittiğimde siyah renkli polyester kulanıyorlardı sordum nasıl oluyor 1 kg polyestere bir corba kaşığı toz boya katıyorlar ardından polyester komple simsiyah :)
aklınızda bulunsun