Bıçak Sanatı - Forum

Süpürge motorundan dremel:)

freenautilus

• 391
  • Meslek: Fizyoterapist
  • Yer: Ankara
Süpürge motorundan dremel:)
« : 07 Ocak 2017, 01:44:07 »
Gerek proxxon gerek dremel zorlu koşullarda zamanla yanıp bozulabiliyorlar. Neticede 100-150 w arası güçleri var ve tork yerine devirle iş görüyorlar. Ben de artık hayli pahalı olan proxxon hobi motorlarından 2 tane pert etmiştim. 3 numara sağlam kalsın diye arayıştayken, komşunun kapıya koyduğu dikey elektrik süpürgesi gözüme ilişti. Bozuk diye atmışlar ama meğer düğmesi erimiş sadece:)
Ben de bu motora huş kontraplaktan bir kutu ve motor yatağı yapıp, eski proxxonlardan birinin ön kısmını motora ekledim. Bunun için motor milinin uç kısmını incelterek proxxon motorunun çelik dişlisini buraya çakarak oturttum.Ebayden aldığım dimmer devresi ve bilgisayar fanı ile canavar canlandı:)
En düşük hızda bile çok daha iyi iş çıkarıyor ve maliyet nerdeyse bedava.

Emrah
Instagram : EDEKO.DESIGN
www.ankaradafizyoterapist.com

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Süpürge motorundan dremel:)
« Yanıtla #1 : 07 Ocak 2017, 02:45:56 »
Güzel olmuş, elinize sağlık.

Alette sigorta var mı?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ibrahim09

• 254
  • İbrahim İşit
  • Meslek: Uzk. Vardiya Zabiti
  • Yer: Aydın
« Yanıtla #2 : 07 Ocak 2017, 02:54:30 »
Çok yaratıcı elinize sağlık.

« Yanıtla #3 : 07 Ocak 2017, 03:10:50 »
Çok fena adamsın çok  ??? ellerine sağlık.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #4 : 07 Ocak 2017, 03:18:15 »
Elinize sağlık Çok güzel olmuş bu Dimmer Hakkında biraz bilgi verebilir misiniz Hangi satıcıdan nasıl bir ürün aldınız ve motorun Kac wat Olduğuna göre hangi Ürünleri seçmek gerekiyor böyle bir ayrıcalık var mı.

freenautilus

• 391
« Yanıtla #5 : 07 Ocak 2017, 03:42:34 »
Güzel olmuş, elinize sağlık.

Alette sigorta var mı?
Teşekkürler, sigorta koymadım :(
Çok yaratıcı elinize sağlık.
Teşekkürler İbrahim bey :)
Çok fena adamsın çok  ??? ellerine sağlık.
Saolasın ustam  ;D
Elinize sağlık Çok güzel olmuş bu Dimmer Hakkında biraz bilgi verebilir misiniz Hangi satıcıdan nasıl bir ürün aldınız ve motorun Kac wat Olduğuna göre hangi Ürünleri seçmek gerekiyor böyle bir ayrıcalık var mı.
Gökhan bey, aldığım satıcıyı bulmam lazım ama ürün şöyle birşey
http://www.ebay.com/itm/2000W-SCR-Voltage-Regulator-Dimmer-Speed-Temperature-Controller-AC-110-220V-/201071530709
Aynısından dolu var çin sitelerinde. 4000w desteği olan da vardı sanırım, benimki 2000w olarak geçiyor. Çinli uyarıyor uzun süreli kullanım için değildir diye. Bendeki motor 350w falan, o nedenle sorun yok şimdilik.
Ancak şu var, bu üniversal motorlar aslında bu tip devrelerle düzgün kontrol edilemiyor,tekniğini bilmiyorum.
Öyle, beklediğim gibi 100-200 devirden başlamıyor mesela. Ama en azından 4-5 bin devir düşük başlatıyor en kısıkta, metal keserken yüke bindiğinde artırıyorum sadece. Eğer o ayarda yükten keserseniz ciddi devirlere çıkıyor. Zaten üniversal motorlar sürekli yükte kullanılırmış, yoksa teorik olarak devirleri sonsuz olmak istermiş :)
Emrah

Erdem GÖZ

• 352
  • Meslek: Makina Teknikeri
  • Yer: KIRKLARELİ
« Yanıtla #6 : 07 Ocak 2017, 11:03:27 »
Ellerine sağlık abi yine sen yine dönüşüm 😂
Akıl Yaşta Değil Baştadır.

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #7 : 07 Ocak 2017, 11:11:09 »
Elinize sağlık tebrikler

Muzaffer

• 133
  • Meslek: Esnaf
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #8 : 07 Ocak 2017, 11:53:04 »
10 Numara iş olmuş hocam.

Hepsini anladım da Dremel in Motor kısmına takılan uc kısmını nereden temin ettiniz peki?

freenautilus

• 391
« Yanıtla #9 : 07 Ocak 2017, 12:30:26 »

10 Numara iş olmuş hocam.

Hepsini anladım da Dremel in Motor kısmına takılan uc kısmını nereden temin ettiniz peki?

Teşekkürler Muzaffer bey. Süpürge motoru dışındaki ön kısım, motoru yanan elimdeki proxxon marka alete ait. Mandreni de üstünde olduğundan işime geldi ve onu bir nevi aktarım organı gibi kullandım. Esnek mili soruyorsanız o da elimde vardı. Ancak içindeki çelik mil uç kısımdan kopuktu. Uç kısımları kare profil şeklindedir bu iç millerin. Birkaç kere gümüş kaynağı ile ucu kapatıp köşeli şekil verdim ama kaynaktaki ısı nedeni ile yay özelliği bozulduğundan gene koptu. Ben de en son girdiği yatağı matkapla yuvarlayıp derinleştirdim ve mili epoxy ile içine yapıştırdım. Artık problemsiz.
İçindeki çelik mil kat kat sarılmış çelik tellerden oluşuyor. Şöyle birşey
Emrah

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #10 : 07 Ocak 2017, 18:06:22 »
güzel işlere ve faydalı bilgilere devam..
teşekkürler..  :)

bilginkaraduman

• 81
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #11 : 07 Ocak 2017, 19:52:15 »
Harika olmuş.
Küçük bir bilgide nacizane benden;
Dimmer ile universal motorları kontrol ettiğinizde, devir kontrolünü voltajı azaltarak yada arttırarak yapmış oluyorsunuz. Buda motorun tork gücüne direkt etki ediyor.Yani düşük devirde düşük tork anlamına geliyor.
TDA 1085 entegre ile yapılmış yapılmış  universal motor sürücülerinde hız ayarının değişkenliğinde bile  tork olabildiğince sabit kalıyor. Bu kartlar hızı voltaj ile değil frekans ile ayarladıklarından tork gücünde bir değişiklik olmuyor.  Bu konuda bayağı bir araştırma yapmıştım.
Çok güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık.

freenautilus

• 391
« Yanıtla #12 : 07 Ocak 2017, 20:09:51 »
güzel işlere ve faydalı bilgilere devam..
teşekkürler..  :)
Aynen Ömer abi, teşekkürler :)
Harika olmuş.
Küçük bir bilgide nacizane benden;
Dimmer ile universal motorları kontrol ettiğinizde, devir kontrolünü voltajı azaltarak yada arttırarak yapmış oluyorsunuz. Buda motorun tork gücüne direkt etki ediyor.Yani düşük devirde düşük tork anlamına geliyor.
TDA 1085 entegre ile yapılmış yapılmış  universal motor sürücülerinde hız ayarının değişkenliğinde bile  tork olabildiğince sabit kalıyor. Bu kartlar hızı voltaj ile değil frekans ile ayarladıklarından tork gücünde bir değişiklik olmuyor.  Bu konuda bayağı bir araştırma yapmıştım.
Çok güzel bir çalışma olmuş elinize sağlık.
Teşekkü ederim. Evet yukarıda da anlatmaya çalışmıştım. Dimmer aslında pek uygun değil üniversal motorlara. Bu örnekte uçlar çok küçük olduğu için motor başa çıkabiliyor. İleride bu deneyimlerinizden faydalanmak isterim. Zira aklımda birkaç proje var ve elektronik bilgim yeterli değil ;)
Emrah

gokhand

• 1137
« Yanıtla #13 : 07 Ocak 2017, 20:23:17 »
Bu sürücüler. Bizim uc Fazlı motorlarda kullandigimız sürücüler mi Bildiğim kadarıyla onlar monofaze motorlarda kullanılamıyor. Ya da biri beni aydınlatsın. Bu arada ben daha küçük motorlar için genelde hurdacılardan eski elektrikLi Dikiş makinası pedallı hız ayar zamazingosu topluyorum bazı makinalarda başarılı oluyor Hatta Demirci ocağının fanı uzun süre bunlardan biriyle kontrol ediyordum yani elimle kısaç bir elinde çekiç tutarken ocağın debisini ayağımla ayarlamak çok güzel oluyordu

sagirbilal

• **
  • 220
  • Meslek: değirmenci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #14 : 07 Ocak 2017, 20:37:34 »
vallaha helal çok verimli bir çalışma

« Yanıtla #15 : 07 Ocak 2017, 20:50:34 »
Bu sürücüler. Bizim uc Fazlı motorlarda kullandigimız sürücüler mi Bildiğim kadarıyla onlar monofaze motorlarda kullanılamıyor. Ya da biri beni aydınlatsın. Bu arada ben daha küçük motorlar için genelde hurdacılardan eski elektrikLi Dikiş makinası pedallı hız ayar zamazingosu topluyorum bazı makinalarda başarılı oluyor Hatta Demirci ocağının fanı uzun süre bunlardan biriyle kontrol ediyordum yani elimle kısaç bir elinde çekiç tutarken ocağın debisini ayağımla ayarlamak çok güzel oluyordu

Ben en çok Senin ocakta çıkardığın işleri merak ediyorum doğrusu. En azından birisine bizleri de ortak etsen tadından yemez olur  ;) Merakla beklemedeyim hala.

gokhand

• 1137
« Yanıtla #16 : 07 Ocak 2017, 21:23:30 »
Sefa hocam Uzunca bir süredir kendime yeni bir atölye kurmak için çalıştım. Bahçedeki tüm Malzemelerimi ivedikteki bu yeni atölye taşıdımFakat o kadar çok hurda biriktirmişim ki 80 metrekare dükkanda neredeyse kaybolacak durumlara geldim tabi Dükkanı işlevsel olarak yeniden düzenlemek Masasindan raflarına aletleri koyacağım yerlerden havalandırma tertibatı ne kadar birçok şeylerle uğraşmak çok vaktimi aldı. Bu arada hurdacıları gezip restore edebileceğim şeyler toplamak Sevdam geçmediğini den oturup bıçak Yapma ya da çok vakit bulamadım. Ama olsun sekiz tane Demirci mengenem var:))  . Bir de Kozmetik kaygılardan çok uzak olarak bir aletin işlevselliğini çok fazla taktığımda belki de hayat felsefesi olarak bana yerleştiğinde güzel bir çalışma daha iyi yapmış olsam bu aleti kullanacak mesela bir kasap bıçağı kasabın eline verip gerçekten profesyonel anlamda izlediğimde ve fikirlerini aldığımda eksiklik görülen yerlerini görünce üzerinde çok çalışmış olsam bile Bicağı bir kenara fırlatıp atıyorum. Bu nedenle forumda da paylaşacak bir şeyler pek bulamıyorum. Yani bu aralar uğraşların zanaatkar olarak bir eser ortaya koymaktan çok öte tamirat tadilat ve restorasyon işleriyle uğraşmak paslı şeyleri temizlemek ve bu konuda gerçekten çok zevk alıyorum.

« Yanıtla #17 : 07 Ocak 2017, 22:24:17 »
Daha bekleyecegiz  desene  ;) olsun, kimi zaman "yolda olmak ulaşmaktan daha iyidir" drler, zevk alıyorsan sorun yok demektir.

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
« Yanıtla #18 : 07 Ocak 2017, 22:49:28 »
gökhand  bahse konu motorlar kısacası kömürlü motorlar bunlar  genelde küçük hacimde büyük güç istenen durumlarda kullanılıyor matkaplar ve çoğu el aleti bu cins motorları kullanıyor, çok düşük olmayan devirlerde dimmer kullanmakta sakınca yok (dimmerin amperi yeterli ise) ama düşük devirlerde tik tabir edilen ufak sıçramalar yapar, dikiş makinası ayarlı pedal ise mekanik temelli reosta gene gücü yeterli ise sorun yok hatta daha iyi ama bunları asenkron yani kömürsüz motorlarda kullanamassın onların çalışma sistemi farklı.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #19 : 07 Ocak 2017, 23:15:33 »

Tebrik ediyorum  :2up :2up :2up