Çapraz bulaşma denen ve mutfakta hijyen kalitesini etkileyen çok önemli bir unsur var. Temel mantığı çiğ besinlerde bulunan patojenlerin pişmiş besinlere bulaşması veya kirli bir ortamda bulunan ekipmanın temiz bir ortama taşınması sonucu oluşan bulaşmaya çapraz bulaşma deniyor. Çapraz bulaşmayı önlemenin en etkin yolu besin gruplarına göre ekipmanları ayırmak. Sebze doğradığınız ekipman ile et doğramamalısınız veya bu bıçak ile porsiyon işlemi yapmamalısınız. Bu sorunu çözmek için kullanılan en etkili yöntem ekipmanları renklerine göre ayırmak, kırmızı saplı bıçak kesme tahtası etlere, yeşil saplı bıçak kesme tahtası sebzelere gibi. Hatta bezleri paspasları dahi renklerle ayırıyoruz. Henüz net bir standart oluşmasada bunun için çaba sarfediliyor.