Bıçak Sanatı - Forum

Bol hatalı ilk bıçak denemem

tauncer

• *
  • 10
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Konya
Bol hatalı ilk bıçak denemem
« : 26 Aralık 2016, 16:22:00 »
Değerli forum üyeleri, Köyde fırsat bularak ıskarpeladan bozma bıçak denemem oldu. Avuç taşlama ile kabasını alıp kalanını bileme taşında ve eğe ile şekillendirdim. Isıl işlem için bahçeye 8-9 adet ateş tuğlasından bir fırın yaptım. Kompresör yardımıyla neredeyse güneş sarılığına kadar ısıttım, suyunu verdim. Fırında bir saat kadar menevişledim. Sapı elma ağacından. Sert bir yapısı oldu. Keskinliği fena değil. İlk denemem oldu ve ben önümüzdeki günlerde bir zımpara makinası ve gerekli teçhizatı almayı düşünüyorum. (kullandığım eğenin kendine hayrı yoktu) Gerçekten çok zevk aldım. Kem alet ile kemalat olmaz ancak imkanlarım bu kadardı. Ustalarıma karşı hadsizliğimi de mazur görünüz. Konya'da bana yardımcı olabilecek üyelerimizin desteğine açığım. Hayırlı forumlar.
Bıçak 8 cm. toplam uzunluk 18 cm. kalınlık 4 mm. Çeliği bilmiyorum.
« Son Düzenleme: 26 Aralık 2016, 16:26:03 Gönderen: tauncer »

İsmail ULUSOY

• 320
  • İsmail H. ULUSOY
  • Meslek: Memur
  • Yer: Samsun
Ynt: Bol hatalı ilk bıçak denemem
« Yanıtla #1 : 26 Aralık 2016, 16:47:18 »
Ellerinize sağlık hocam güzel olmuş. Elma sap yakışmış

tauncer

• *
  • 10
« Yanıtla #2 : 26 Aralık 2016, 16:52:39 »
Teşekkür ederim. Dediğim gibi elde ne varsa onlarla yaptım. Umarım daha güzellerini yapar, daha güzellerine sahip olursunuz.

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #3 : 26 Aralık 2016, 17:47:11 »
Elinize sağlık

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #4 : 26 Aralık 2016, 17:55:53 »
Elinize sağlık. Kıt malzemeyle herhalde daha iyisi olamazdı.
Bu yüzden daha bir değerli olarak görüyorum bu bıçağı.
Daha güzel eserler vermeniz dileğiyle.

tauncer

• *
  • 10
« Yanıtla #5 : 26 Aralık 2016, 17:58:33 »
Temennileriniz için çok teşekkür ederim.

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #6 : 26 Aralık 2016, 18:28:36 »
Ellerinize emeğinize sağlık bence ilk deneme icin Harika bile olmuş. Siz bir de benimkileri görseniz  :2up
Beni bu guzel havalar mahvetti

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #7 : 29 Aralık 2016, 13:21:53 »
İlk bıçağın hayırlı olsun hemşerim.

Bol hatalı bıçak diye açmışsın başlığı bende başlığa uygun yazayım

Evvela ıskarpelanın  ısıl işlem görmüş yani sertleşmiş çelik olduğunu kabul ediyor ve burada bir hata  olduğunu ( yazdığın kadarıyla) görüyorum.  Sertleşmiş çeliği farklı bir forma sokmadan önce normalizasyon işlemini (imkanlar doğrultusunda) yapabildiğin kadar yapmalısın.

Çalıştığın çeliğin türünü bilmediğimiz için ısıl işlem ısısına ulaşıldığını göz kararı tespit ederken  bir mıknatıs kullanarak bu tespitin sağlamlamasını yapabilirsin.

Benim yaptığım bir hata ( geç öğrendim) ısıl işlem süresinin çok kısa olması. Yani akkor renge dönüşür dönüşmez yarım dakika içerisinde su verme bıçağın olası kalitesini düşürmekte. Ustalarımız bu konuda daha güzel izahat yapacaktır.

Bıçağın ve kabzasının şekli ve ergonomisi kullanım amacı ve üreticinin zevki belirler.Bu nedenle ilk bıçak denemeniz hayırlı olsun.

Umarım tez zamanda tanışır güzel işler yaparız.

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

tauncer

• *
  • 10
« Yanıtla #8 : 29 Aralık 2016, 21:54:53 »
Hüseyin bey, doğrusu ben ıskarpelanın şekil verirken taşlama ile ısınmasına mukabil suyunun kaçtığını düşündüm. Çeliğin de cinsini bilmiyorum tabi. Mıknatıs olayını sonradan öğrendim. Sevindiğim taraf iyisiyle kötüsüyle bir ürün çıkması ve ürünlerin yorumlar ile gelişecek olması.
Eksik aletler için geçenlerde sanayiye gittim. Esaş marka  çeşitli kalınlıkta ve şekilde eğe, 2000x50 bant zımpara, üç adet transpalet makarası, hurdalıktan makas çeliği aldım. Pirinç çubuk bulamadım. Yine hurda eğe, zımpara için profil demir vs. Alacağım. Köyde motorum mevcut. Kaynak işinide babama yaptırmayı düşünüyorum. Makine için henüz kafamda bir model yok. Ama oluşacaktır zamanla. Köyde atölye sayılabilecek bir yerimiz epeyde aletlerimiz mevcut. Eksiklerimi zamanla tamamlamayı düşünüyorum. Bakalım ortaya neler çıkacak. Yorumun içinde teşekkür ediyorum.
Pirinç malzemeyi Konyada nerden bulurum. Yoksa internetten mi alacağım. Yolun düşerse şöyle bir sanayi yapalım müsait zamanda. 

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #9 : 29 Aralık 2016, 23:14:41 »
Değerli hemşerim, şu köy hangi köy merak ettim:) Ben Konya'ya zorunlu olmadıkça inmiyorum. Ovayı pek sevmiyorum şehiri hiç sevmiyorum. Ama forumdaki arkadaşlarla Konyada bir tanışma yapmanın zamanı geliyor.  Pirinç çubuk konusunda ben yardımcı olabilirim. Ama Hakan Aksoy ile tanışırsanız oda size yardımcı olur tahminim.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Abdulkadir celik

• 72
    • veux
  • Meslek: Barista
« Yanıtla #10 : 13 Ocak 2017, 16:36:49 »
eline emeğine sağlık abi. hemşerilerim ilham veriyor gün geçtikçe :)
Her insan ölecek yaştadır.