Bıçak Sanatı - Forum

Av Bıçağı Türü ?

deagle96

• *
  • 35
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Kayseri
Av Bıçağı Türü ?
« : 23 Aralık 2016, 23:05:47 »
Selamlar.

Sevgili abilerim bildiğimiz üzere çeliklerin işlendiğinde bir sürü türevi ortaya çıkıyor. Bıçak genel adı olsada, internette yaptığım küçük bir araştırmada (kılıç harici rastladıklarım) şunlardır:

• Tanto
  • Karambit
  • navaja
  • vakizaşi
  • hançer
  • kirpan (?)
  • pala
  • gurka kaması

Bunların kullanım amaçları ve çelik türlerinin birbirine olan farkı nedir ?

Ayrıca memlekete döndüğümde sanırım bir atolye bulabileceğim. Burada kendime (yazlık ve bağda ot vb budayabileceğim ve yanımda gezidirirken kovboy gibi hissebileceğim:) abilerim ve amcalarımla ava gittiğimde avda bana eşlik edebilecek, yeri geldiğinde mangalda ve bir yazlık evde o baş rol kahramanı gibi mutfağa ve çalılıklara girişebilecek :) yani bu hevesimi ve özendiğim duyguları tatmin edebileceğim bir bıçak türü ve çeliği arıyorum.

Tabi ki bir kılıç boyutunda olmamalı ama bir çakı kadarda sönük kalmamalı. Tavsiyeleriniz nelerdir ?

Sevgi ve saygı ile...
« Son Düzenleme: 23 Aralık 2016, 23:09:12 Gönderen: deagle96 »

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
Ynt: Av Bıçağı Türü ?
« Yanıtla #1 : 23 Aralık 2016, 23:17:34 »
Siz onları unutun forumda biraz gezinin ustalarımızın yapmış oldukları bıçakları inceleyin, formatını beğendiğiniz bir bıçağı bütçenize uygun bir çelik türünü seçip yapın.

deagle96

• *
  • 35
« Yanıtla #2 : 23 Aralık 2016, 23:41:15 »
Türleri sadece bilgi edinmek için merak etmiştim. Peki istediğim amaca hizmet edebilecek çelik ve bıçak türü, boyutu nasıl olmalı ?

yunus_cbn

• 1147
« Yanıtla #3 : 23 Aralık 2016, 23:56:31 »
Kardesim bu konu Derya-deniz neresinden başlasak :) bence soruları tek tek sor üstadlar ona göre cevaplasınlar böylece daha net cevaplar alıp konuyu daha netleştirirsin
Beni bu guzel havalar mahvetti

Onur TAŞKIRAN

• 175
  • Meslek: Matematik Öğretmeni
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #4 : 23 Aralık 2016, 23:59:12 »
Gözüm gibi bakarım, öpüp koklarım, pamuklara sararım ben onu diyorsanız ve kendiniz yapmayı düşünüyorsanız karbon çeliklerini araştırın derim.

deagle96

• *
  • 35
« Yanıtla #5 : 24 Aralık 2016, 00:08:21 »
Yanıtlar için teşekkürler :) Diğer bıçak türleri sadece bilgi edinme amaçlıydı ve evet tek soruya indirsek iyi olucak gibi.

Hocam aynı zamanda av için kullanılabileceği için, yağmur, çamur vb. üzerine bulaşacaktır ve bunlardan sakınmak istemiyorum.

Ayrıca sizce kama tarzı bir bıçak şekli ve çeliğinde ayrıca iki tane yapılıp, bir oyma üzerinde eskrim vb. dövüş sanatları ile çalışılabilir mi sizce ?

mustafaramazanoyar

• 808
  • Bende kesin karbon eksikliği var :)
  • Meslek: Arkeolog, Boulderer
  • Yer: manisa/salihli
« Yanıtla #6 : 24 Aralık 2016, 12:36:51 »
Av ve genel kullanım ıcın bıcak arıyorsanız onerım drop poınt tarzda olacaktır 4mm kalınlık yeter .Av mevzu bahıs ıse hafıflık dayanıklılık ve agız tutumu onemlıdır ağız tutumu ve kolay bıleme ıstıyorsanız karbon celıklerını onerırım ck75 , 5160 ve türevleri iş görecektir . Büyüklük bence genel kullanım olacaksa 25 cm den uzun olması sıkıntı yaratabılır . Karbon celıklerı paslanır celıklerdır kullandıktan sonra kurulayıp yaglı bezle sılmek gerekır paslanmaz ıstıyorsanız  440c ya da d2  onerebılırım sız ınternetten bıraz model bakın yenı cesıtlere baktıkca kararınız degısebılır.  :)
Hakuna Matata

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #7 : 24 Aralık 2016, 14:08:25 »
  Saydığın bıçak türlerinin hiçbirisi kullanışlı değil. Tanto belki. Hem bıçak yapan hem çok sık olmasa da kamp ve avcılık yapan biri olarak söyleyebileceğim en kullanışlı tip namlu boyu 10-13 cm civarı drop point tarzı bir bıçaktır. Karbon çeliği çok kolay paslanır ve doğada bunu engellemekte yapacağınız faaliyete göre değişebileceği gibi imkansıza yakındır. Biz yeri geldimi karların içinde ve yağmur altında saatlerce yürüyoruz. Zaman zaman bele kadar suya giriyoruz. Gerçek anlamda doğada avda vs kullanılacaksa karbon çeliği yerine d2 tercih edin. Ağız dayanımı daha iyidir paslanması da çok azdır.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #8 : 24 Aralık 2016, 14:10:44 »
3-4mm çelikten bir Enzo Trapper 115 yeterde artar diye düşünüyorum.Çelik olarakta N690  :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
« Yanıtla #9 : 24 Aralık 2016, 14:45:19 »
Aynen Osman'a katılıyorum Enzo iş görür, çeliği N695,N690 veya Aeb-l yeterli3-4 mm kalınlık

deagle96

• *
  • 35
« Yanıtla #10 : 24 Aralık 2016, 16:33:36 »
Av ve genel kullanım ıcın bıcak arıyorsanız onerım drop poınt tarzda olacaktır 4mm kalınlık yeter .Av mevzu bahıs ıse hafıflık dayanıklılık ve agız tutumu onemlıdır ağız tutumu ve kolay bıleme ıstıyorsanız karbon celıklerını onerırım ck75 , 5160 ve türevleri iş görecektir . Büyüklük bence genel kullanım olacaksa 25 cm den uzun olması sıkıntı yaratabılır . Karbon celıklerı paslanır celıklerdır kullandıktan sonra kurulayıp yaglı bezle sılmek gerekır paslanmaz ıstıyorsanız  440c ya da d2  onerebılırım sız ınternetten bıraz model bakın yenı cesıtlere baktıkca kararınız degısebılır.  :)

Evet gerçekten güzel modeller var :) Katlanabilir olanları mevcut mudur yada yapılabilir mi ?

@Merter sağolun hocam :) Taşıma açısından da aksesuar ve komfor olarak kullanılabilir boyut ve ebatta mıdır, yada katlanabilme ?

@Osman Kurt @Gölge Evet güzel duruyor fakat tasarımdan dolayı mı yoksa genel görüntüsü müdür bilemem beni pek cezbetmedi, acaba kabzayı değişik bir şekilde yapabilir miydik  O:-)

Herkese çok teşekkürler :):)

orcun79

• *
  • 22
    • Kamp Tilkisi İnstagram
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #11 : 11 Ocak 2017, 19:56:04 »
Wakizashi Samurayların taşıdığı çift kılıcın ikincisi, yani Katanaya göre daha kısa olan. Genel olarak katana ile aynı özelliklerde imal edilir. Bir çok kişiden bir çok farklı kullanım amacı duydum ama, fikrine değer verdiğim bir arakdaşım ki; kendisi aikido hocası, "savaşta rakibinle her zaman geniş alanlarda karşı karşıya gelemezsin. Bazen dar alanlarda mücadele edersin. İşte Wakizashi de bunun içindir" demişti. Ayrıca Katana ve Wakizashi kesmek için değil, doğramak, biçmek için üretilmişlerdir.
« Son Düzenleme: 11 Ocak 2017, 19:57:46 Gönderen: orcun79 »

Deniz Aslan

• *
  • 4
  • Meslek: turizm
  • Yer: Manavgat
« Yanıtla #12 : 04 Mayıs 2017, 13:12:54 »
Valla aynı dert bende de var. Son 2 aydır yerli yabancı ne kadar çok site varsa hepsini karıştırdım. Özellikle Youtube'ta bu konuda çok güzel videolar var. Seyretmenizi tavsiye ederim. Özellikle Youtube'da seyrettiğim videolardan karar oluştu bende. Kershaw 1976 Camp 14 almayı düşünüyorum. Kershaw'ın Türkiye tedarikçisi pala ithalatının artık yasak olduğunu söyledi. Şimdi kara kara düşünmekteyim. :-[ :-[ :-[ :-[