Benim kafam karıştı.Ben bir kaç alternatifli yazdım.Forumda aslında işin temellerini anlatan pek çok yazı var.Onları okur ve hazmedersen daha faydalı olur.Yine de kısaca cevap vereyim.Temelde su verme işlemi en basit haliyle anlatıyorum bildiğimiz bir genleşme olayından farklı değildir.Malzeme ısındığı zaman atomlar arası mesafe artar.Çelik esnek ve dövülebilen , şekil verilebilen bir hale gelir.Soğuduğu zaman ise taneler büzüşür eski haline geri döner.Sert dövülmez bir hal alır.Pek iyi bu işlemi bir şok tedavisi gibi birden yaparsan ne olur taneler o kadar birbirine yanaşır ve sıkışır ki elinde eski halinden daha sert bir malzeme olur.
http://cebehane.com/forum/index.php?PHPSESSID=14mnp79vjr368lt0giqeb04ru4&topic=38.15Sondan ikinci mesajda benim ilk bıçağımın hikayesi var.Bu sana belki yol gösterebilir.Maalesef ben iş yerinde photbucket fotoları göremiyorum şu an resimlerde problem var mı bilmiyorum.
Ben bir kaç alternatif yazdım.Ben bıçak şekline benzer şekilde makastan spiralle kestirmiştim.O zaman iş yerimde sıcak demir atölyesi vardı hatta demirci ustası olan arkadaş dövmüş inceltmişti.Geri kalan tüm işi ben yaptım.Suyunu bir kere verdim ama beğenmedim.Anlayamadım sertleşip sertleşmediğini. Normalizasyon filan da yapmıştım neyse.Tekrar suyunu aldım sonra suyunu bizim demirci yağda değil suda ve sırtına su vermeden yapmıştı.
Neyse sırayla gidelim.
1) Sulu çelikler eğe ile çalışmak için çok serttir.Elbette spiralle veya taş motoru ile malzemeye istediğin şekli verebilirsin ama susuz malzeme ile çalışmak her zaman daha kolaydır.Önce malzemenin suyunu alacaksın bunun içinde su verme sıcaklığının üzerinde bir ısıya maruz bırakman lazım.İşin kısacası dövme sıcaklığı denen akkor hal renge gelene kadar malzemeyi ısıtman lazım.İçinde ister istemez sert bir çekirdek kalacak. Kalmayadabilir benimkinde kalmıştı.O noktadan sonra eğe ile rahatlıkla çalışabilirsin.
2) Eğer bıçağı tamamen döveceksen (düzleştirme maksatlı bir kaç çekiç darbesinden bahsetmiyorum ) ilk kısmı unut.Zaten malzeme ocağa gire çıka tamamen suyunu kaybedecek ama şu fazladan not olsun önce malzemeyi iyice yumuşatıp sonra dövmeye çalışırsan daha kolay dövebilirsin.Bıçağı dövdün ama benim örneğimde olduğu gibi tamamen güzel çekiç izi olmadan dövülmedi alıp eğe ile çalışabilirsin ha spiralle tesviye de yapabilirsin.Baştan sona bir bıçağı spiralle yapan ustalar da var.Ben bu alette çok iyi değilim.Zaten tamamen bu malzemeden spiralle bıçak yapabilecek seviyede kusursuz bu aleti kullanabiliyorsan eğeye filan gerek yok.Önerilen bir yöntem mi değil.Sana bir kaç video daha atabilirdim ama şu an youtube yok.Spiralle ağız açmak herkesin harcı değil.
3)Genellikle yapacağın bıçağın resmini yapıştırıp makastan keserek elde ettiğin şeyle çalışmak daha kolay özellikle dövmeyeceksen.
Ben olsam nasıl yapardım. Dövmeyeceğimi ve inceltmeyeceğimi varsayıyorum. Jeep ve minibüs makasları yaklaşık 6-6.5 mm kalınlığında olur.Bu büyük bir bıçak için iyi bir kalınlık.Kamyon makasları yarım inç yaklaşık 13 mm civarında olur.Mecbur döveceksin bunu kaçış yok.O nedenle rahat konuşuyorum.Bir kağıdı alırım üzerine güzelce istediğim bıçağının 1/1 ölçekli kağıt ya da kartona çizerim.İstediğim kalınlığı yazarım.Misal 5 milim.Uzunluğu balçak dahil 30 cm olsun bu bıçağın.Bıçağın eni de 4 cm olsun.Sana 30X4 malzeme lazım.İstersen biraz emniyet payı bırakabilirsin.Malzeme eğri bu şekilde 30X4 kesersen biraz daha uzun bir bıçağın olur.Problem yoksa spiralle lama (dikdörtgen olarak) olarak bu malzemeyi kes.Ocağa at ve düzleştir.Makas 6 cm eninde dedin burada istediğin gibi kesmek sana kalmış.İster bir kenardan iki cm kes ve dörde tamamla ister iki yandan birer cm kes.Tamamen sana kalmış.Elinde şu an 30X4 ebadında ve 6 mm kalınlığında bir lama var.
Şimdi kartona çizdiğin bıçak planını lamana yapıştır.Bir mengeneye sabitlediğin lamanın üzerinden fazlalıkları spiralle kesmeye çalış.Bu kabataslak yapabilirsin eğer elin hünerliyse tamamen spiralle keserek bıçağın ana hatlarını çıkarabilirsin.Olmuyorsa çok uğraşma zaten üzerinde çapak vs kalacak.Bu çapakları spiralle alabilirsin ama benim gibi bu alte alışkın değilsen daha temiz işçilik için hatları eğe ile belli et.
Temel anlamda bıçağın şekli çıktı.Ağızlarını açmak kaldı.Burada eğe ile bıçağın V şeklinde olan ağız açısının verilmesi lazım.Bunu eğe ile yapmanı tavsiye ederim.Taş motorunu da kullanabilirsin ama bu tarz elektrikli aletleri kullanmada yetenekli değilsen hassas iş çıkarmak çok zor.Ağız başlamadan önce eğe ile 6 mm olan kalınlığı eğe ile incelt.Mutlaka bir mengeneye sabitle.Masaya çivi çakıp yatay vaziyette bıçağı koyup iyice çivilerle sabitleyerek de bir yüzünden eğe ile bir mm veya iki mm malzeme kaldır.Çok az sürsen de olur.Sonra zımpara ile her iki yüzeyi iyice perdahlayabilirsin. 120 kum yeterli elinde 4-5 mm kalınlığında bir bıçak oldu.
Sonra yapacağın işlem eğe ile ağzı açmak V şeklinde kısmı eğe ile açacaksın.Bu ağızla alakalı bir yığın teferruat var.Onlara girersek kafan karışacak.Forumda zaten onlar yazıyor.Bu işlemde bittiğinde elinde artık kabzası olmayan bir bıçak olacak ama yalnız bu bıçağa su verilmesi lazım.Bu ayrı bir teferruat.Önce işin bu kısmını hallet kafanda.
İlk bıçak için kafanda en az yirmi kere her hamleyi hayal etmeni öneririm.Kafanda onu nasıl yapacağını düşün.Eğeyi şöyle tutacağım , mengeneyi şöyle kullanacağım.Sonra eline takımları aldığında daha kolay ilerlediğini fark edeceksin.
Forumda ki genel başlıkları metalurji , bıçakçılık gibi tekrar tekrar oku temelin az çok oturur.Şimdilik gece vardiyasından bu kadar.