Bıçak Sanatı - Forum

Araba Makası

EmrahEray

• *
  • 26
    • www.emraheray.com
  • Meslek: Çoban
  • Yer: Durağan/Sinop
Araba Makası
« : 19 Aralık 2016, 20:37:31 »
Herkese merhabalar.
Bugün babama araba makası aldırdım hurdacıdan 10tlye. :) Makasın birinin üstünde Ford T280 yazıyor araştırdım transit modeline aitmiş. Diğeride aynı renk boyayla boyanmış büyük ihtimal onun diğer parçalarından.
Ebatlar 60cm boy, 6cm en ve 5mm-15mm kalınlık.

Elimdeki aletler, yuvarlak eye, matkap(hss uçları mevcut), taşlama makinası(ispirel) ve bıçak bileme makinası.
Yapmak istediğim şey 20-25cm boyutlarında avcı bıçağı.

Makaslar.

Bu makaslar sulu mudur susuz mudur. O konuda bilgim yok. Köyde yaşıyorum ve ancak odun ateşinde harlayarak ısıtabilirim.
Nasıl bir yol izlemeliyim?
Harabat ehline hor bakma Şakir
Defineye malik viraneler var
- Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
Ynt: Araba Makası
« Yanıtla #1 : 19 Aralık 2016, 20:55:24 »
Ateşi biraz büyük yap paçaları tavlayacak gibi olsun.

İçine parçaları koy ve iyice üzerini ört.

Ateşle birlikte yavaş soğusun, yumuşamış olur.

EmrahEray

• *
  • 26
    • www.emraheray.com
« Yanıtla #2 : 19 Aralık 2016, 21:26:54 »

Soğuk mu dövmem gerek? Benim için 2-3mm kalınlık yetiyor.
Limon sarısı rengine ulaşması gerekiyor mu?

Mustafasezer

• 284
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #3 : 19 Aralık 2016, 21:41:03 »
Kardes selam
Bende acemıyım ama sana bıldıklerımı anlatayım simdi o makaslar ege ile işlenmez talaslı yapacaksan yanı ege ile işleyerek yukarıdakı yorumdakı gıbı yumusattıktan sonra eğe ile sekıl verebılırsın
Ama döverek şekil vereceksen kor hale getırıp allah ne verdıyse gonlune gore vur allah vur

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #4 : 19 Aralık 2016, 21:49:44 »

Sıcak dövebileceğini düşünmedim, eğer dövebirseniz olabilir ama parça hem kalın ama asıl enli olması kötü.

Makas çeliklerinin içinde mangan olduğundan soğuk dövmek ve eğeleme yani talaş işçiliği zor olur.

Dövülünce biraz genişleyeceğini düşünerek spiralle boylamasına kesip dövme yapıp yapabilirsiniz.

EmrahEray

• *
  • 26
    • www.emraheray.com
« Yanıtla #5 : 19 Aralık 2016, 22:10:45 »
Kardes selam
Bende acemıyım ama sana bıldıklerımı anlatayım simdi o makaslar ege ile işlenmez talaslı yapacaksan yanı ege ile işleyerek yukarıdakı yorumdakı gıbı yumusattıktan sonra eğe ile sekıl verebılırsın
Ama döverek şekil vereceksen kor hale getırıp allah ne verdıyse gonlune gore vur allah vur

Teşekkür ederim, Mustafasezer. Dediğin gibi ısıtıp çekiçle olmadı balyozla vur Allah vur.  :2up

Sıcak dövebileceğini düşünmedim, eğer dövebirseniz olabilir ama parça hem kalın ama asıl enli olması kötü.

Makas çeliklerinin içinde mangan olduğundan soğuk dövmek ve eğeleme yani talaş işçiliği zor olur.

Dövülünce biraz genişleyeceğini düşünerek spiralle boylamasına kesip dövme yapıp yapabilirsiniz.

Bıçağın genişliği 3-3.5cm düşünüyorum. Dediğiniz gibi hem kalın hemde geniş. Dövdükten sonra ispiralle keserim artık fazlalıkları.
Lakin size bir kaç sorum olacak.

1- 6cm enindeki makası ısıttım ve dövdüm. 10cm enine genişledi ve 3-4cm kalınlığa düştü diyelim ki. Kendi kendine mi soğusun yoksa suya atıpta mı soğutayım?
2- Bileme taşında kıyısını köşesini düzeltirken ara sıra suya sokup çıkarayım mı? Ben bıçak bilerken çok tutunca bilenen yerlerde kararmalar oluyor. Suyu mu kaçıyor bıçağın acaba?

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #6 : 19 Aralık 2016, 22:39:44 »
Ocakta tavladınız son dövmeyi yaptıktan sonra olabildiğince yavaş soğusun yani suya sokmak o, yoksa sertleşir ve eğeleyemezsiniz.

Ben olsam 3 cm genişlikte kesip sonra döverdim. kullanmadığım parçayı niye dövmeye uğraşayım ki.

Bileme anında iş parçasını suya sokmalısınız, meneviş renkleri görülürse işin sertliği kaçmış demektir yeni sertleştirme yapmalı

EmrahEray

• *
  • 26
    • www.emraheray.com
« Yanıtla #7 : 19 Aralık 2016, 22:43:53 »
Ocakta tavladınız son dövmeyi yaptıktan sonra olabildiğince yavaş soğusun yani suya sokmak o, yoksa sertleşir ve eğeleyemezsiniz.

Ben olsam 3 cm genişlikte kesip sonra döverdim. kullanmadığım parçayı niye dövmeye uğraşayım ki.

Bileme anında iş parçasını suya sokmalısınız, meneviş renkleri görülürse işin sertliği kaçmış demektir yeni sertleştirme yapmalı

Teşekkür ederim. Dediğiniz gibi 3cm kesip öyle yaparım. Fazlalık parçalarıda başka işlerde kullanırım. Ok uçu yapmayıda düşünüyorum. :)

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #8 : 19 Aralık 2016, 22:57:14 »
Kolay gelsin kardeşim makas çeliği zor bir çeliktir benim 1 ayı geçmişti tamamlamam. Allah yardımcın olsun :)
Beni bu guzel havalar mahvetti

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #9 : 19 Aralık 2016, 23:28:24 »
Daha önce makasla çalışmış birisi olarak şöyle anlatayım.

Birincisi makas suyu verilmiş bir malzemedir.Sertliği yay sertliğinde dahi olsa senin eğeni mahveder.Eğeyi üzerine sürdüğünde kayacağını göreceksiniz.Biraz daha eğeyi bastırıp zorlarsan gacır ve gıcır sesler duyacaksın.O nedenle malzemenin suyunu alman lazım.İçlerinden en ince olanı seç varsa düze en yakınını seç onu ateşin içine at renginin güneş sarısı yada akkor noktasına geldiğini görünce makası çıkarabilirsin eğer örsün yoksa sağlam bir kütük üzerine koyup omu düz lama olarak getirebilirsin çekiçle.İşin burada bitmedi.Makası ya ateşin kendi külünde ya da kirecin içerisinde en az bir gün yavaş yavaş soğuyacak şekilde göm.Bu işlemler çeliğin sertliği alacaktır.Şunu unutma makas ne kadar kalın olursa içinde sert bir çekirdek kalacaktır.Eğeyle çalışacaksan bu noktaya geldiğinde yine gıcırtı duyarsın.Şimdi elinde düz bir lama var.Bunu spiral ile keserek istediğin şekli vererek talaş kaldırabilirsin.Öncesinde eğer makası döverek inceltebilirsn ama makas incelirken genişleyecek.Misal sen istediğin bıçak şeklinde kestin sonra başladın dövmeye daha geniş ve az daha uzun bir hal alacaktır bıçak.Bunu unutma.Ben yaşadığımdan biliyorum.

İkincisi bıçağı kesinlikle hızlı bir şekilde soğutmayın.Bu bıçağı sertleştirir.

İsterseniz malzemenin suyunu almadan istediğiniz şekli çizin eğer makasın düze yakın bir yeri varsa onu yapıştırıp makası mengede sıkıştırıp istediğiniz şekli verip sonra o şeklin suyunu alıp eğeyle , çekiçle veya makineyle şekil verebilirisniz.

Üçüncü ve en zor yöntem o da düze yakınsa makas  direk spiralle şekli verip o şekle yavaş yavaş suyunu kaçırmadan bir suya sokup bir taşa tutarak makasın suyunu kaçırmadan makası bıçak haline getirebilirsin.Bu yöntem çok kolay değil.Parça düz değilse zaten düzlemek için suyunu alman gerekecek o zamanda bir anlamı kalmayacak.

Tüm bunların dışında  2-3 milim bir bıçak yapmanı önermem. Amacın çok önemli eğer büyük bir bıçak yapmak istiyorsan en az bir 4 mm olmasını öneririm.Dört milim bence pek çok iş için ideal bir kalınlık.Kurban da kesersin odun da yontarsın.Beş milim kalınlıkta olan makastan çok inceltmeden güzel bir bıçak yapabilirsin.Namlu uzunluğu kaç santin olacak.Tahra gibi dal budamak veya odun parçalamak istiyorsan 4-5 milim ideal ha ben kütük parçalayacağım dersen 6-7 mm sırt kalınlığı olur ve ağza doğru inceltirsin.Eğer konveks biçimde yaparsan çok sağlam bir bıçağın olur.

https://www.youtube.com/watch?v=XTZ3lfQdSOE

https://www.youtube.com/watch?v=wwxRqn-NAl8

Yardımcı olabilir İnş'Allah.
memento audere semper

EmrahEray

• *
  • 26
    • www.emraheray.com
« Yanıtla #10 : 19 Aralık 2016, 23:29:33 »
Kolay gelsin kardeşim makas çeliği zor bir çeliktir benim 1 ayı geçmişti tamamlamam. Allah yardımcın olsun :)

Eyvallah yunus_cbn. Valla üzerine çıkıp tepinesim geldi o kadar sağlam birşey mübarek.  :D

EmrahEray

• *
  • 26
    • www.emraheray.com
« Yanıtla #11 : 20 Aralık 2016, 00:18:06 »
Daha önce makasla çalışmış birisi olarak şöyle anlatayım.

Birincisi makas suyu verilmiş bir malzemedir.Sertliği yay sertliğinde dahi olsa senin eğeni mahveder.Eğeyi üzerine sürdüğünde kayacağını göreceksiniz.Biraz daha eğeyi bastırıp zorlarsan gacır ve gıcır sesler duyacaksın.O nedenle malzemenin suyunu alman lazım.İçlerinden en ince olanı seç varsa düze en yakınını seç onu ateşin içine at renginin güneş sarısı yada akkor noktasına geldiğini görünce makası çıkarabilirsin eğer örsün yoksa sağlam bir kütük üzerine koyup omu düz lama olarak getirebilirsin çekiçle.İşin burada bitmedi.Makası ya ateşin kendi külünde ya da kirecin içerisinde en az bir gün yavaş yavaş soğuyacak şekilde göm.Bu işlemler çeliğin sertliği alacaktır.Şunu unutma makas ne kadar kalın olursa içinde sert bir çekirdek kalacaktır.Eğeyle çalışacaksan bu noktaya geldiğinde yine gıcırtı duyarsın.Şimdi elinde düz bir lama var.Bunu spiral ile keserek istediğin şekli vererek talaş kaldırabilirsin.Öncesinde eğer makası döverek inceltebilirsn ama makas incelirken genişleyecek.Misal sen istediğin bıçak şeklinde kestin sonra başladın dövmeye daha geniş ve az daha uzun bir hal alacaktır bıçak.Bunu unutma.Ben yaşadığımdan biliyorum.

İkincisi bıçağı kesinlikle hızlı bir şekilde soğutmayın.Bu bıçağı sertleştirir.

İsterseniz malzemenin suyunu almadan istediğiniz şekli çizin eğer makasın düze yakın bir yeri varsa onu yapıştırıp makası mengede sıkıştırıp istediğiniz şekli verip sonra o şeklin suyunu alıp eğeyle , çekiçle veya makineyle şekil verebilirisniz.

Üçüncü ve en zor yöntem o da düze yakınsa makas  direk spiralle şekli verip o şekle yavaş yavaş suyunu kaçırmadan bir suya sokup bir taşa tutarak makasın suyunu kaçırmadan makası bıçak haline getirebilirsin.Bu yöntem çok kolay değil.Parça düz değilse zaten düzlemek için suyunu alman gerekecek o zamanda bir anlamı kalmayacak.

Tüm bunların dışında  2-3 milim bir bıçak yapmanı önermem. Amacın çok önemli eğer büyük bir bıçak yapmak istiyorsan en az bir 4 mm olmasını öneririm.Dört milim bence pek çok iş için ideal bir kalınlık.Kurban da kesersin odun da yontarsın.Beş milim kalınlıkta olan makastan çok inceltmeden güzel bir bıçak yapabilirsin.Namlu uzunluğu kaç santin olacak.Tahra gibi dal budamak veya odun parçalamak istiyorsan 4-5 milim ideal ha ben kütük parçalayacağım dersen 6-7 mm sırt kalınlığı olur ve ağza doğru inceltirsin.Eğer konveks biçimde yaparsan çok sağlam bir bıçağın olur.

https://www.youtube.com/watch?v=XTZ3lfQdSOE

https://www.youtube.com/watch?v=wwxRqn-NAl8

Yardımcı olabilir İnş'Allah.

Selim bey, çok yardımcı oldunuz Allah razı olsun. Makaslar düz değiller. Çok hafiften eğrilikleri mevcut. Ama sorun değil dediğiniz yöntemlerle düzeltirim ben onları. Spiral ile bıçak yapacağım kadarını kesip ateşte gerekli rengi alıncaya kadar ısıttıktan sonra düzeltirim ve gerekli inceliğe gelinceye kadar döverim. Bu arada soğudukça tekrar ısıtmanın bir zararı olmaz kanısındayım. Sonra külde bir gün bekletirim. Elimdeki lamaya bıçağımı çizip ardındanda spiral ile keserim. Bileme makinasında arada sırada suya sokarak güzelce temizlerim spiralden kalan artıkları. Tekrar ısıtıp döverek ağız açarım. Ardındanda sularım. Aşamalar bu şekilde mi ilerlesin? Yazınızı iki kez okudum, ve anlayabildiğim kadarıyla bu şekilde ilerlemem kanısına vardım. Aslında benim temelleri öğrenmem daha uygun olur. Su nerde, ne zaman ve ne için verilir? Elimdeki çeliğin içeriği nedir ve en uygun işlemler nelerdir?

« Yanıtla #12 : 20 Aralık 2016, 01:02:57 »
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?board=3.0 Temelleri öğrenmek için buraları okurmanızı öneririm.

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #13 : 20 Aralık 2016, 02:57:23 »
Benim kafam karıştı.Ben bir kaç alternatifli yazdım.Forumda aslında işin temellerini anlatan pek çok yazı var.Onları okur ve hazmedersen daha faydalı olur.Yine de kısaca cevap vereyim.Temelde su verme işlemi en basit haliyle anlatıyorum bildiğimiz bir genleşme olayından farklı değildir.Malzeme ısındığı zaman atomlar arası mesafe artar.Çelik esnek ve dövülebilen , şekil verilebilen bir hale gelir.Soğuduğu zaman ise taneler büzüşür eski haline geri döner.Sert dövülmez bir hal alır.Pek iyi bu işlemi bir şok tedavisi gibi birden yaparsan ne olur taneler o kadar birbirine yanaşır ve sıkışır ki elinde eski halinden daha sert bir malzeme olur.

http://cebehane.com/forum/index.php?PHPSESSID=14mnp79vjr368lt0giqeb04ru4&topic=38.15

Sondan ikinci mesajda benim ilk bıçağımın hikayesi var.Bu sana belki yol gösterebilir.Maalesef ben iş yerinde photbucket fotoları göremiyorum şu an resimlerde problem var mı bilmiyorum.

Ben bir kaç alternatif yazdım.Ben bıçak şekline benzer şekilde makastan spiralle kestirmiştim.O zaman iş yerimde sıcak demir atölyesi vardı hatta demirci ustası olan arkadaş dövmüş inceltmişti.Geri kalan tüm işi ben yaptım.Suyunu bir kere verdim ama beğenmedim.Anlayamadım sertleşip sertleşmediğini. Normalizasyon filan da yapmıştım neyse.Tekrar suyunu aldım sonra suyunu bizim demirci yağda değil suda ve sırtına su vermeden yapmıştı.

Neyse sırayla gidelim.

1) Sulu çelikler eğe ile çalışmak için çok serttir.Elbette spiralle veya taş motoru ile malzemeye istediğin şekli verebilirsin ama susuz malzeme ile çalışmak her zaman daha kolaydır.Önce malzemenin suyunu alacaksın bunun içinde su verme sıcaklığının üzerinde bir ısıya maruz bırakman lazım.İşin kısacası dövme sıcaklığı denen akkor hal renge gelene kadar malzemeyi ısıtman lazım.İçinde ister istemez sert bir çekirdek kalacak. Kalmayadabilir benimkinde kalmıştı.O noktadan sonra eğe ile rahatlıkla çalışabilirsin.

2) Eğer bıçağı tamamen döveceksen (düzleştirme maksatlı bir kaç çekiç darbesinden bahsetmiyorum ) ilk kısmı unut.Zaten malzeme ocağa gire çıka tamamen suyunu kaybedecek ama şu fazladan not olsun önce malzemeyi iyice yumuşatıp sonra dövmeye çalışırsan daha kolay dövebilirsin.Bıçağı dövdün ama benim örneğimde olduğu gibi tamamen güzel çekiç izi olmadan dövülmedi alıp eğe ile çalışabilirsin ha spiralle tesviye de yapabilirsin.Baştan sona bir bıçağı spiralle yapan ustalar da var.Ben bu alette çok iyi değilim.Zaten tamamen bu malzemeden spiralle bıçak yapabilecek seviyede kusursuz bu aleti kullanabiliyorsan eğeye filan gerek yok.Önerilen bir yöntem mi değil.Sana bir kaç video daha atabilirdim ama şu an youtube yok.Spiralle ağız açmak herkesin harcı değil.

3)Genellikle yapacağın bıçağın resmini yapıştırıp makastan keserek elde ettiğin şeyle çalışmak daha kolay özellikle dövmeyeceksen.

Ben olsam nasıl yapardım. Dövmeyeceğimi ve inceltmeyeceğimi varsayıyorum. Jeep ve minibüs makasları yaklaşık 6-6.5 mm kalınlığında olur.Bu büyük bir bıçak için iyi bir kalınlık.Kamyon makasları yarım inç yaklaşık 13 mm civarında olur.Mecbur döveceksin bunu kaçış yok.O nedenle rahat konuşuyorum.Bir kağıdı alırım üzerine güzelce istediğim bıçağının 1/1 ölçekli kağıt ya da kartona çizerim.İstediğim kalınlığı yazarım.Misal 5 milim.Uzunluğu balçak dahil 30 cm olsun bu bıçağın.Bıçağın eni de 4 cm olsun.Sana 30X4 malzeme lazım.İstersen biraz emniyet payı bırakabilirsin.Malzeme eğri bu şekilde 30X4 kesersen biraz daha uzun bir bıçağın olur.Problem yoksa spiralle lama (dikdörtgen olarak) olarak bu malzemeyi kes.Ocağa at ve düzleştir.Makas  6 cm eninde dedin burada istediğin gibi kesmek sana kalmış.İster bir kenardan iki cm kes ve dörde tamamla ister iki yandan birer cm kes.Tamamen sana kalmış.Elinde şu an 30X4 ebadında ve 6 mm kalınlığında bir lama var.

Şimdi kartona çizdiğin bıçak planını lamana yapıştır.Bir mengeneye sabitlediğin lamanın üzerinden fazlalıkları spiralle kesmeye çalış.Bu kabataslak yapabilirsin eğer elin hünerliyse tamamen spiralle keserek bıçağın ana hatlarını çıkarabilirsin.Olmuyorsa çok uğraşma zaten üzerinde çapak vs kalacak.Bu çapakları spiralle alabilirsin ama benim gibi bu alte alışkın değilsen daha temiz işçilik için hatları eğe ile belli et.

Temel anlamda bıçağın şekli çıktı.Ağızlarını açmak kaldı.Burada eğe ile bıçağın V şeklinde olan ağız açısının verilmesi lazım.Bunu eğe ile yapmanı tavsiye ederim.Taş motorunu da kullanabilirsin ama bu tarz elektrikli aletleri kullanmada yetenekli değilsen hassas iş çıkarmak çok zor.Ağız başlamadan önce eğe ile 6 mm olan kalınlığı eğe ile incelt.Mutlaka bir mengeneye sabitle.Masaya çivi çakıp yatay vaziyette bıçağı koyup iyice çivilerle sabitleyerek de bir yüzünden eğe ile bir mm veya iki mm malzeme kaldır.Çok az sürsen de olur.Sonra zımpara ile her iki yüzeyi iyice perdahlayabilirsin. 120 kum yeterli elinde 4-5 mm kalınlığında bir bıçak oldu.

Sonra yapacağın işlem eğe ile ağzı açmak V şeklinde kısmı eğe ile açacaksın.Bu ağızla alakalı bir yığın teferruat var.Onlara girersek kafan karışacak.Forumda zaten onlar yazıyor.Bu işlemde bittiğinde elinde artık kabzası olmayan bir bıçak olacak ama yalnız bu bıçağa su verilmesi lazım.Bu ayrı bir teferruat.Önce işin bu kısmını hallet kafanda.

İlk bıçak için kafanda en az yirmi kere her hamleyi hayal etmeni öneririm.Kafanda onu nasıl yapacağını düşün.Eğeyi şöyle tutacağım , mengeneyi şöyle kullanacağım.Sonra eline takımları aldığında daha kolay ilerlediğini fark edeceksin.

Forumda ki genel başlıkları metalurji , bıçakçılık gibi tekrar tekrar oku temelin az çok oturur.Şimdilik gece vardiyasından bu kadar.

memento audere semper

EmrahEray

• *
  • 26
    • www.emraheray.com
« Yanıtla #14 : 20 Aralık 2016, 20:11:12 »
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?board=3.0 Temelleri öğrenmek için buraları okurmanızı öneririm.

Ben en iyisi 1 hafta okuyayım bıçağa öyle başlayayım. :) O kadar sabredemeyeceğim ama. :D

Benim kafam karıştı.Ben bir kaç alternatifli yazdım.Forumda aslında işin temellerini anlatan pek çok yazı var.Onları okur ve hazmedersen daha faydalı olur.
....
...

Selim Atalay, çok çok teşekkür ederim. Ben bir hafta kadar okuyayım dedim ama gidip 30cmlik kısım kesip ateşte ısıtıp düzleştireceğim. Önceki mesajlarında külde soğusun demiştim bu gece külde kalsın. Yarında akşama kadar bir bıçak tasarlayayım kafamda. Çizip dediğin adımlarda ilerleyeceğim. Haydi bismillah. :)