Bıçak Sanatı - Forum

paslanma ile ilgili olarak

tugrul

• *
  • 29
  • Meslek: inşaat mühendisi
  • Yer: ANKARA
paslanma ile ilgili olarak
« : 17 Aralık 2016, 22:26:12 »
selam arkadaşlar
oldukça yeniyim bu formda öğrendiklerimle ve genel araştırmalar ve makaleler sonucu 10 adet üzeri bıçak yaptım genel olarak testere çeliğinden.çok sert olduğu için ısıl işleme sokmadım böyle kullanmak istedim.
bu sebeplemidir bilemiyorum ama bu ekde resimini koyduğum bıçağı yaptım ve bir meyve keser kesmez kurulanmazsa anında yüzeyi paslanıyor.ne yapmalıyım sizce bu aşamada?? yardımlarınızı bekliyorum

mustafaramazanoyar

• 808
  • Bende kesin karbon eksikliği var :)
  • Meslek: Arkeolog, Boulderer
  • Yer: manisa/salihli
Ynt: paslanma ile ilgili olarak
« Yanıtla #1 : 17 Aralık 2016, 22:37:09 »
Aslında çok basit bıçaklara da ateşli silah gözüyle bakmak lazım kullandıktan sonra güzelce kurulayıp ardından yağlı  bezle silin paslanma olmaz  :)
Hakuna Matata

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #2 : 17 Aralık 2016, 23:24:19 »
 :) doğaldır çünkü karbon çeliği kullanmaktasınız ve karbon çeliklerinin en önemli özelliği pasa karşı hiç dirençlerinin olmamasıdır. Bunu engellemeniz mümkün değildir ıslanma ve nemlenmenin hemen akabinde kurulamakta gecikirseniz paslanacaklardır. Ama asit karartma denilen yöntemi uygularsanız (sirkenin içine çeliği bırakıp kararmasini beklemek) paslanmaya karşı biraz daha direnç kazanacaktir ama bu kez de parlak degil füme rengi bir bıçağınız olacak ve bana göre görsel olarak daha hoş bir görüntü kazanacaktır
Beni bu guzel havalar mahvetti

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #3 : 18 Aralık 2016, 00:33:33 »
Yukarıdakilere ek olarak; bıçağı gıda hazırlamakta kullanacaksanız öncesinde bir damla zeytinyağı ile sıvamanız halinde hem paslanmadan korur hem de gıdaya demir tadı geçmez.

tugrul

• *
  • 29
« Yanıtla #4 : 18 Aralık 2016, 10:28:58 »
Aslında çok basit bıçaklara da ateşli silah gözüyle bakmak lazım kullandıktan sonra güzelce kurulayıp ardından yağlı  bezle silin paslanma olmaz  :)
işte herşeyi yaptıkça öğreniyoruz teşekkürler

tugrul

• *
  • 29
« Yanıtla #5 : 18 Aralık 2016, 10:33:05 »
:) doğaldır çünkü karbon çeliği kullanmaktasınız ve karbon çeliklerinin en önemli özelliği pasa karşı hiç dirençlerinin olmamasıdır. Bunu engellemeniz mümkün değildir ıslanma ve nemlenmenin hemen akabinde kurulamakta gecikirseniz paslanacaklardır. Ama asit karartma denilen yöntemi uygularsanız (sirkenin içine çeliği bırakıp kararmasini beklemek) paslanmaya karşı biraz daha direnç kazanacaktir ama bu kez de parlak degil füme rengi bir bıçağınız olacak ve bana göre görsel olarak daha hoş bir görüntü kazanacaktır
çok teşekkürler bir tanesinde hemen deneyeceğim
aslında çok parlak bıçağı bende pek sevmiyorum deneyip sonucu paylaşacağım

tugrul

• *
  • 29
« Yanıtla #6 : 18 Aralık 2016, 10:33:51 »
Yukarıdakilere ek olarak; bıçağı gıda hazırlamakta kullanacaksanız öncesinde bir damla zeytinyağı ile sıvamanız halinde hem paslanmadan korur hem de gıdaya demir tadı geçmez.
teşekkürler bunu da deneyeceğim

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #7 : 18 Aralık 2016, 15:34:33 »
çok teşekkürler bir tanesinde hemen deneyeceğim
aslında çok parlak bıçağı bende pek sevmiyorum deneyip sonucu paylaşacağım

[/
Yalnız dikkat edin kabza sirke ile temas etmesin hatta mümkünse kabzayi yapmadan önce karartma uygulamak daha isabet olur
Beni bu guzel havalar mahvetti