Bıçak Sanatı - Forum

Ev yapımı (DIY) şerit zımpara makinesi (bant zımpara makinesi) örnekleri

Cosmical

• 287
  • Evren ATAK ,40 civarı
  • Meslek: Çelik Ticareti
  • Yer: Eskişehir
merhaba ustalar , arkadaşlar .
Bu makinalarda gördüğüm kadarıyla  2 makaralı ve 4 makaralı modeller var karşılaştırdığımızda ,  birbirlerine göre artı ve eksi yönlerini kullanan kişilerden öğrenmek isterim, görüşlerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum.

captaint

• *
  • 16
  • Ne kadar doğa, o kadar huzur..
  • Meslek: Kaptan
  • Yer: Denizli
Cumletwen selamun aleykum, harika makinalar yapmışsınız. Benim parça erişimim kısıtlı olduğu için araştırdığım bir makinayı sormak istiyorum. Acaba hem bıçak yapımında kullanmak hemde bileylemek icin kullanmak uzere bu makinaya guvenebilirmiyim? Servis, parca, bant zımpara vs parça bulması kolaymıdır bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Birde bu makina için şerit zımpara istenen numarada bulunabilirmi? Teşekkir ederim...
"Einhell TH-US 240 Taş Motoru Bant Zımpara"
Teknik Özellikleri
Giriş voltajı230 V | 50 Hz
Güç240 W | 30 min (S2)
Boşta devir hızı2950 d/dk
Zımpara taşıØ150xØ12.7x20 mm
Şerit zımpara50x686 mm

Haznedar

• 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: Balıkesir
Bu bölümde olmasını istediğim güncel makinalarım forumdaşlar.  :).

1250 x 50 Pratik İki Makaralı Modelim

1500 x 50 Pratik İki Makaralı 2. Modelim

2000 x 50 Profesyonel Tip Bant Zımpara Modelim

Dogan27

• 92
  • Doğan
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Gaziantep
Tahrik tekerini POM malzemeden işletsem olurmu acaba ? Alüminyum Çubuk 10cm bir parça işlemesi hariç 80liraya denk geliyor. Pom Çubuk (Poliasetal) ise 22lira.

Dogan27

• 92
  • Doğan
İşyerinde hurdaya giden bir makinadan 1.5kw sürücü ve motor söktüm. Motor etikette 1440 devir yazıyor ama kw yeri okunmuyordu. Modeli FA 90L4a yazıyor made in poland. Pek bişey bulamadım ama 1.5kw oldugunu tahmin ediyorum sadece gövdesi biraz iri. Buna 15cm tahrik tekeri yeterli gelirmi acaba ? Sürücüyle kontrol edilecek nasılsa.

Dogan27

• 92
  • Doğan
Merhaba arkadaşlar Yapacağım makina için parça topluyorum. Tekerler motor ve sürücüm hazır. Lazerde sadece bir parça kestirmem gerek oda ön kafa. Yerli yabancı çoğu makinada gördüğüm en fazla 35cm yapılmış. Benim yapacağım 40cm olacak ama bantta gezme yada yalpa yaptırma ihtimali varmı ?

Corelde çizdim diğer programlardan anlamıyorum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Bence en önemli detay: 35 yerine 40 yaparsanız bunu makinada (40-35)/2=2,5cm kadar geriye almanız gerekir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Dogan27

• 92
  • Doğan
Bence en önemli detay: 35 yerine 40 yaparsanız bunu makinada (40-35)/2=2,5cm kadar geriye almanız gerekir.

Evet o aklımda. 50x2000 zımpara kullanırken kafanın daha çok öne uzamasını istemiyorum. Ama 1500lük zımpara takacak kadarda mesafe kalacak şekilde ayarlamaya çalışıyorum.

han

• 13
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul
Ustalarımızın yaptığı bant zımpara makinelerinin projesi,ölçüsü vs olsaydı ilaç gibi gelirdi  ::)
Ali den yiğit Zülfikar dan KESKİN kılıç yoktur ! (Cebrail A.S)

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
Zımpara makinesi yapımı için bir forum kurulmuş. Planların yanı sıra kurulum detayları da var anladığım kadarıyla....

http://sayberosg.com/forum/

Yusuf ÖZDEMİR

• *
  • 6
  • Meslek: Ziraat
  • Yer: Aydın
 Merhaba Herkese
Konu doğru yerde mi bilmiyorum ama, Üstatların fikrini almak için yazıyorum. İnternette yerli yabancı bir çok makinenin iyi yönlerini
derlemeye çalışıyorum. Çatpat öğrendiğim sketchup ile farklı çaptaki üst tekerlerin, revolver bir sistemle değiştiği bir tasarım yaptım.
Teker çapları 32, 46, 64 mm. Bıçak yapımında parmak oyukları için kullanışlı olacağını düşünerek yaptım. Akıl alma konusunda biraz geciktim.
Teker çapları  bu iş için uygun mu?
Gerçekten büyük bir avantaj sağlar mı?
Katkı ve görüşleriniz olursa sevinirim.
İyi çalışmalar.

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
merhaba. Bu sistemde calisan dunya ornekleri görmustum. Cok kullanisli olur. alt tekeride buyuk tasarlasaniz. 18cm gibi sap islemedede kullanabilirsiniz
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

Bendeki bant zımpara böyle, Salim arkadaşımızın tasarladığı bir modeldi. Pratikte şöyle bir şey oluyor, o makaraların bir tanesini neredeyse hiç değiştirmeden kullanıyorsunuz ( üşengeçlikten).

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Bende bu sistemi internetteki örneklerden almıştım. Teori ile pratik aynı işlemiyor maalesef. Böyle bir sistem yapılacak ise üstteki 3 tekeri tutan kısmı büyük çapta yapmakta fayda var. Böylece tekerleri değiştirdikçe zımpara diğer tekerlere temas etmeyeceği için daha verimli kullanıla bilinir. Bu şekilde de faydası olur tabi.

Yusuf ÖZDEMİR

• *
  • 6
  • Meslek: Ziraat
  • Yer: Aydın
merhaba. Bu sistemde calisan dunya ornekleri görmustum. Cok kullanisli olur. alt tekeride buyuk tasarlasaniz. 18cm gibi sap islemedede kullanabilirsiniz
Bu dediğiniz sonradan aklıma geldi. Bunun üstteki büyük teker ile alttaki aynı çapta, alt teker farklı olabilirdi. Teşekkürler.
Bendeki bant zımpara böyle, Salim arkadaşımızın tasarladığı bir modeldi. Pratikte şöyle bir şey oluyor, o makaraların bir tanesini neredeyse hiç değiştirmeden kullanıyorsunuz ( üşengeçlikten).
Bizde o üşengeçlik olmasa zaten. Biz çekici alıp gelmeye üşenip penseyle, anahtarla çivi çakarız, ya elimizi kıstırır ya aleti kırarız.
Bende bu sistemi internetteki örneklerden almıştım. Teori ile pratik aynı işlemiyor maalesef. Böyle bir sistem yapılacak ise üstteki 3 tekeri tutan kısmı büyük çapta yapmakta fayda var. Böylece tekerleri değiştirdikçe zımpara diğer tekerlere temas etmeyeceği için daha verimli kullanıla bilinir. Bu şekilde de faydası olur tabi.
Zaten bant diğerlerine temas etmeyecek ve her konumda bantın arkasındaki plakayla teması aynı olacak şekilde düşünüldü. Makine üzerindeki parça isimlerini bilmediğim için kusura bakmayın. Plaka ile bant arasında herhangi bir boşluk olması gerekir mi? Yoksa 0'a 0 mı olmalı? Salim Bey sizin teker çapları nedir öğrenebilir miyim? Bir de tasarımdaki  üst teker çapları şu ölçüler olsa daha iyi olurdu diyebilir misiniz.
Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Evet normalde değmiyorlar ama açı değişimlerinde değer. Bu sistemi değiştirdik. Sağolsun en son Taner ustamız tamamladı makineyi. Sefa hocamız kullanıyor. Hatırladığım kadarı ile 30-40-50 mm üst tekerle 60mm alt teker kullandık. Birde rulman çaplarını hesap ederek tasarıma devam edin. Kaydırma plakası hareketli olsa iyi olur. Farklı kullanımlarda farklı pozisyona getirmeniz gerekebilir. Rikasso taşlamada ayrı bir aparat gibi bile kullanılıyor sonuçta.

Seyyah

• *
  • 26
  • Yer: Kocaeli
Uzun bir aradan sonra bende bir makine tasarlamaya başladım yavaştan malzemeleri toparlamak istiyorum.
Bazı tasarımlarda zımpara makinesinde 3 faz ve 220v sürücü önerilmiş. 3 faz motorlar 220v ile kullanımda güç kaybı yarıya düşüyor diye biliyorum bu durumda bir anlamı olmuyor.
220v-1.5kw motor ve yine buna uyumlu bir sürücü kullanılamazmı ?
380v motorun önerilmesinin sebebi nedir ?

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Uzun bir aradan sonra bende bir makine tasarlamaya başladım yavaştan malzemeleri toparlamak istiyorum.
Bazı tasarımlarda zımpara makinesinde 3 faz ve 220v sürücü önerilmiş. 3 faz motorlar 220v ile kullanımda güç kaybı yarıya düşüyor diye biliyorum bu durumda bir anlamı olmuyor.

Mesaj biraz eski ama cevap vermek isterim.
3 faz motoru kondansator baglayarak 220 ile calistirmak mumkun ama guc kaybi cok olur.
Ama 220 girisli surucu taktiginiz zaman motora giden elektrik 3 faz oldugu icin boyle bir durum yasanmaz.

Seyyah

• *
  • 26
  • Yer: Kocaeli

Mesaj biraz eski ama cevap vermek isterim.
3 faz motoru kondansator baglayarak 220 ile calistirmak mumkun ama guc kaybi cok olur.
Ama 220 girisli surucu taktiginiz zaman motora giden elektrik 3 faz oldugu icin boyle bir durum yasanmaz.

Biraz geç oldu kusura bakmayın, açıklama için teşekkür ederim  :)
« Son Düzenleme: 12 Ekim 2018, 14:31:18 Gönderen: Seyyah »