Bıçak Sanatı - Forum

Menevişleme işlemi sonrası

Mustafasezer

• 284
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: İstanbul
Menevişleme işlemi sonrası
« : 09 Aralık 2016, 22:12:41 »
Merhaba,
Acemiyim haklısınız yanlız ben bu bıcagı ocakta atese tutarak bu sekılde gergınlıgıni aldıgımı zannediyorum.
Bir ustam bana ozetlermı sımdı bu bıcak ne oldu.
Gergınlıgı alındımı 4,5 dakıkalık ocaga tutarak
İşe yararmı.
Yoksa sacmalıyormuyum.
Yanı illa 2 saat 200 derecede tutmak zorundamıyım.
Bu arada kırık agızı ben suyunu verdıkten sonra çeliğe vurarak bu hale getırdım Egıtım zayiatı yanı.
Ama agız kısmı hafıf traslıyacagım
Lütfen bu işlem olmusmudur bırı bana anlayacagım turden özetlerse cok memnun olurum.

Bundan sonrakı profıllerımıde suyunu verdıkten sonra kabzayı takmadan ocakta saman rengını gozeterekten menevısleme yapmayı dusunuyorum. Bu sekılde olmasında sakınca varmı?

Mustafasezer

• 284
Ynt: Menevişleme işlemi sonrası
« Yanıtla #1 : 09 Aralık 2016, 22:14:22 »
Suan yapacagınız yorumlar bazı seylerı kavrayabılmem için cok önemli tesekkurler sımdıden

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #2 : 09 Aralık 2016, 22:34:32 »
Çelik nedir?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 09 Aralık 2016, 22:43:37 »
Mavi yerler 300 civarı meneviş olmuş ama kabza ve kabzaya yakın kısımlarda bir değişiklik olacağını sanmıyorum.200 derecenin altında renk değişimi pek olmuyor.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Mustafasezer

• 284
« Yanıtla #4 : 09 Aralık 2016, 23:02:45 »
Celık 1060
Yanı bı işe yaramazmı bu yontem

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #5 : 10 Aralık 2016, 01:08:40 »
Bu profili en başından beri beğendiğimi ifade etmiştim. uğraşmaya değer bence.  Ben atölyede nezaman bir işi bitirmek için sabırsızlansam hemen o işi bırakır kendime ceza vermek için ,sabırsızlık duygumu köreltmek için araya ufak bir iş alırım. Öncelikle kabzayı sökün.ağızdaki kırıkları taşlayın.iş garanti osun diye ısıl işlemi tekrar yapın isterseniz  bana gönderin ben yapim. ev fırının 250c ye getirin 2 saat bekletin bu işlemi iki defa tekrarlayın .1000 kuma kadar tertemiz perdah yapın. kabzayı takıp 1000 kuma kadar sabırla temizleyin. Çıkan işe bir bakın .göreceksinizki bu işin kilit noktası sabır, sabır, sabırdır.
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2016, 01:11:36 Gönderen: mehmet dülcek »

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #6 : 10 Aralık 2016, 02:54:15 »
Bu profili en başından beri beğendiğimi ifade etmiştim. uğraşmaya değer bence.  Ben atölyede nezaman bir işi bitirmek için sabırsızlansam hemen o işi bırakır kendime ceza vermek için ,sabırsızlık duygumu köreltmek için araya ufak bir iş alırım. Öncelikle kabzayı sökün.ağızdaki kırıkları taşlayın.iş garanti osun diye ısıl işlemi tekrar yapın isterseniz  bana gönderin ben yapim. ev fırının 250c ye getirin 2 saat bekletin bu işlemi iki defa tekrarlayın .1000 kuma kadar tertemiz perdah yapın. kabzayı takıp 1000 kuma kadar sabırla temizleyin. Çıkan işe bir bakın .göreceksinizki bu işin kilit noktası sabır, sabır, sabırdır.

1060 için 2X2 saat menevişe gerek varmı?

Mustafasezer

• 284
« Yanıtla #7 : 10 Aralık 2016, 08:58:06 »
mehmet abi hediye edebilirim.
ama böylede vermek ayıp olur içime sinmiyor
sana bitane aynısından yapayım.profili hazırlayım.ama su verme ve menevişte sıkıntıdayım

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #8 : 10 Aralık 2016, 09:23:51 »

1060 için 2X2 saat menevişe gerek varmı?

Yo ben 5 dk da yapıyorum aslında :) ama profilin durumuna bakınca sanki fırında 2 saat beklemesi daha hayırlı gibi :)

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #9 : 10 Aralık 2016, 10:11:04 »
Benim karbon celiklerinde yaptigim denemelerde kisa sureli yuzeysel menevislemeden sonra bilerek kirdigim orneklerde orta kisminda renk farki hatta kirimd taneciklerin yapisinda bile gozle gorunur bir fark oldugu yonunde. Fakat forumda daha once bu konular çok tartışıldı. Isıl işlemin hemen sonrasında ocakta karbon çeliklerini yuzeyselı ısıtarak ısıl işlem yapan gözle renk değişimini kontrol eden. Hattaa üzerine bir sıvı damlatip derecesini Tahmin olarak yapabilen ciddi ustalarımız var .Onlar bu kısa süreli menevisin yeterli olduğu görüşünü dile getiriyorlar. Bir de büyük kesiciler için içten menevislemee gibi bazı yöntemler var Onu Eylem Usta'nın mesajlarında hatırlıyorum. Bıçağını da geri dönersek artık sert bir yere vurduğunuzda kırılmayacak fakat Bence fazla meneviş lediginiz için büyük ihtimalle ağzı yamulacak. Bir de asıl menev işlenmesi gereken yer sap ile namlunun birlesme kısmıdır Çünkü herhangi bir darbe durumunda ilk elinizde tuttuğunuz kısmın önünden kırılır şimdi epoksi ve benzeri kullandığınız takdirde Orayı da menevişleme yapamadığınız için sap takılıyken meneviş yapmak çok mantıklı değil. Sonuç olarak İlla ilk seferinde mükemmel bir iş çıkarmak önemli değil bence bu size çok değerli tecrübeler kattı hayatta kazanılan en değerli şeyler de tecrübeler.

Not. Bazı paslanmaz çeliklerde ve yüksek alaşımlı Çelikler de meneviş in süresi oldukça önemli Hatta bazı çeliklerde Yüksek derecede yapılan belirli sürelerde ki meneviş bıçağı sertliğini azaltmak yerine artırıyor

Mustafasezer

• 284
« Yanıtla #10 : 10 Aralık 2016, 10:32:53 »
Benim karbon celiklerinde yaptigim denemelerde kisa sureli yuzeysel menevislemeden sonra bilerek kirdigim orneklerde orta kisminda renk farki hatta kirimd taneciklerin yapisinda bile gozle gorunur bir fark oldugu yonunde. Fakat forumda daha once bu konular çok tartışıldı. Isıl işlemin hemen sonrasında ocakta karbon çeliklerini yuzeyselı ısıtarak ısıl işlem yapan gözle renk değişimini kontrol eden. Hattaa üzerine bir sıvı damlatip derecesini Tahmin olarak yapabilen ciddi ustalarımız var .Onlar bu kısa süreli menevisin yeterli olduğu görüşünü dile getiriyorlar. Bir de büyük kesiciler için içten menevislemee gibi bazı yöntemler var Onu Eylem Usta'nın mesajlarında hatırlıyorum. Bıçağını da geri dönersek artık sert bir yere vurduğunuzda kırılmayacak fakat Bence fazla meneviş lediginiz için büyük ihtimalle ağzı yamulacak. Bir de asıl menev işlenmesi gereken yer sap ile namlunun birlesme kısmıdır Çünkü herhangi bir darbe durumunda ilk elinizde tuttuğunuz kısmın önünden kırılır şimdi epoksi ve benzeri kullandığınız takdirde Orayı da menevişleme yapamadığınız için sap takılıyken meneviş yapmak çok mantıklı değil. Sonuç olarak İlla ilk seferinde mükemmel bir iş çıkarmak önemli değil bence bu size çok değerli tecrübeler kattı hayatta kazanılan en değerli şeyler de tecrübeler.

Not. Bazı paslanmaz çeliklerde ve yüksek alaşımlı Çelikler de meneviş in süresi oldukça önemli Hatta bazı çeliklerde Yüksek derecede yapılan belirli sürelerde ki meneviş bıçağı sertliğini azaltmak yerine artırıyor
Gökhan abi değerli yorumların için çok teşşekkür ederim.Agzına sağlık.
şimdi anladım.ama sap kısmını taktıgım için ve su verme işleminde bunu test amaclı demıre vurarak bilgi deneyim kazandıktan sonra.agız kısmını traslayıp ama traslamadan once gergınlıgını bu sekılde alabılırmıyım diye dusunmustum.ama zaman dilimi cok önemli oldugunu anladım.yuzeysel sankı biraz kendimi kandırmak gıbı bısey bu.
dıger profılıme basladım onda şimdi bu sıralamaları usulune göre yapacagım.
yine ısıl işlemini kendim yapacagım ama bu sefer 800 derecelık renge cok dıkkat ederek yapmayı deneyecegım
en kısa surede sızlerle paylasacagım.
belki biçok çeliği ziyan ediyorum ama bu zorlu yolu kolaylastırana kadar birsüre böyle devam gibi görünüyor.
Allah razı olsun hepinizden

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #11 : 10 Aralık 2016, 10:50:12 »
Şuan mavi kısımlar 52-53hrcye kadar düşmüştür abi.
Bundan sonraki bıçakta tüm namluya 200 derece meneviş yapıp sonrasında sırtı ekstradan biraz daha yumuşatabilirsin.Herşey doğru olursa 200 meneviş sonrası 56hrc olacak namlu
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #12 : 10 Aralık 2016, 11:22:51 »
sana bitane aynısından yapayım.profili hazırlayım.ama su verme ve menevişte sıkıntıdayım

Teşekkür ederim hediyeyi almış kadar mutlu oldum. dediğim gibi ısılişlem sürecini öğrenene kadar size yardımcı olabilirim.

Mustafasezer

• 284
« Yanıtla #13 : 10 Aralık 2016, 11:58:08 »

Teşekkür ederim hediyeyi almış kadar mutlu oldum. dediğim gibi ısılişlem sürecini öğrenene kadar size yardımcı olabilirim.
mehmet abi çok çok sagol abim.
aslında ısıl işlem konusunu kendım yapacak kadar ve kafamda bu işlemi yaparken soru işaretleri kalmayacak kadar öğrenmeye can atıyorum.

Mustafasezer

• 284
« Yanıtla #14 : 10 Aralık 2016, 12:00:28 »
Şuan mavi kısımlar 52-53hrcye kadar düşmüştür abi.
Bundan sonraki bıçakta tüm namluya 200 derece meneviş yapıp sonrasında sırtı ekstradan biraz daha yumuşatabilirsin.Herşey doğru olursa 200 meneviş sonrası 56hrc olacak namlu
osman kardesım  cok sagol tesekkur ederım.

cyhntskn

• *
  • 14
  • Meslek: teknıker
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #15 : 27 Aralık 2016, 23:56:13 »
Ögrenicek çok şeyimiz var burda hafi hayırlısı bakalım