Bıçak Sanatı - Forum

Kamp ve Doğa faaliyetler için Portatif Tomahawk Yapımı

okavas

Herkese günaydın, başlıktan da anlayacağınız gibi size adım adım taşınabilir bir Tomahawk nasıl yapılı onu göstermek istiyorum. Bunun için bir video hazırlamıştım linkini aşağıda sizlerle paylaşıyorum bütün detayları zaten videoda göreceksiniz. Portatif kamp baltalarının avantajı; küçük, hafif, yer kaplamayan, büyük ve sabit baltalara nazaran taşıması çok kolay ve basit olmalarından ötürü hiç problem çıkartmayan ekipmanlar olması.

Videoda detaylıca incelediğimiz portatif kamp baltamız; kamp yaparken olduğu kadar aynı zamanda bushcraft ve hayatı idame sınavlarında fazlasıyla işimizi görecek bir ekipman. Protatif bir kamp baltasını sapı olmadan belinize asarak kolaylıkla bir yerden başka bir yere taşınabilmesi ise gerçekten en pratik özelliklerinden bir tanesi diyebiliriz.

Tasarım olarak kızılderililerin Tomahawk baltasını şablon almaya karar verdim. Bu tasarım fazlasıyla kanıtlamış bir yapıda. Hatta bir çok devletin silahlı kuvvetlerinde bir çok personelin bu baltayı tercih ettiklerini görüyoruz.

Videonun kartlarında çıkan linkleri de takip ederseniz bu balta için deriden bir kılıf yapımını ve baltanın kullanımını da görebilirsiniz. Herkese iyi seyirler.

https://www.youtube.com/watch?v=Br7FIEsrq3o

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Kamp ve Doğa faaliyetler için Portatif Tomahawk Yapımı
« Yanıtla #1 : 09 Aralık 2016, 11:47:33 »
Elinize sağlık.

O:-) Aşağıdakiler böyle insanları yönlendirecek videolar için büyük kalan eksikler yada hatalar:

* Videonuzu çeliğin seçimi konusunda bir şeyler söylememişsiniz. Sitenizdeki "Makaleler" altındaki anlatımınızda ise kullanılan malzemeyi "sac" olarak belirtmekle yetinmişsiniz. Buna bakarak insanlar uygun boyutta herhangi bir sac parçasını kullanabileceklerini düşünecekler.

* Yapılması gereken ısıl işlemlerin nasıl yapıldığından hatta bunların ne olduğundan dahi bahsetmemişsiniz. bunun da ötesinde daha ne olduğu bile meçhul olan sac parçasına, bu sac testere ile kesilebilecek kadar yumuşak iken, yanlış olduğu gözle de görülebilen bir ısıl işlem yapmışsınız. Bu koşullar altında çeliğin su verilebilen bir çelik olduğunu bilseydik ona su vermemiz gerekecekti ve çeliği su verme tavına getirdiğinizde bu herhangi bir çelik için gözle görünür bir renk olacaktı.

* Mengeneyi sabitlemek yerine elle tutarak çalışmak da bir o kadar yanlış bir örnek...

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

maxilla

• 264
  • Meslek: diş hekimi
  • Yer: malatya
« Yanıtla #2 : 09 Aralık 2016, 12:00:46 »
Herkese günaydın, başlıktan da anlayacağınız gibi size adım adım taşınabilir bir Tomahawk nasıl yapılı onu göstermek istiyorum. Bunun için bir video hazırlamıştım linkini aşağıda sizlerle paylaşıyorum bütün detayları zaten videoda göreceksiniz. Portatif kamp baltalarının avantajı; küçük, hafif, yer kaplamayan, büyük ve sabit baltalara nazaran taşıması çok kolay ve basit olmalarından ötürü hiç problem çıkartmayan ekipmanlar olması.

Videoda detaylıca incelediğimiz portatif kamp baltamız; kamp yaparken olduğu kadar aynı zamanda bushcraft ve hayatı idame sınavlarında fazlasıyla işimizi görecek bir ekipman. Protatif bir kamp baltasını sapı olmadan belinize asarak kolaylıkla bir yerden başka bir yere taşınabilmesi ise gerçekten en pratik özelliklerinden bir tanesi diyebiliriz.

Tasarım olarak kızılderililerin Tomahawk baltasını şablon almaya karar verdim. Bu tasarım fazlasıyla kanıtlamış bir yapıda. Hatta bir çok devletin silahlı kuvvetlerinde bir çok personelin bu baltayı tercih ettiklerini görüyoruz.

Videonun kartlarında çıkan linkleri de takip ederseniz bu balta için deriden bir kılıf yapımını ve baltanın kullanımını da görebilirsiniz. Herkese iyi seyirler.

https://www.youtube.com/watch?v=Br7FIEsrq3o
:-\ :)
« Son Düzenleme: 09 Aralık 2016, 12:02:42 Gönderen: maxilla »

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #3 : 09 Aralık 2016, 15:31:19 »
hocam gayretin ve emeğin için teşekkürler. fakat Eylem'in de belirttiği gibi kesici bir alet yapımının en kritik noktası olan ısıl işlem sürecini hatalı ve hızlıca geçmişsin. kamu ile paylaşılan bu tür uygulama ve bilgiler oldukça sakıncalı. ayrıca her aleti, uygun şekli ile kullanmak lazım. kameraya kaydetme kolaylığı açısından her aşamayı tepeden çekmenizi anlıyorum. fakat ne eğenin kullanımı öyledir, ne de mengenenin duruşu... bu konularda da yol gösterici ve doğru örnekler sunmak lazım.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #4 : 09 Aralık 2016, 15:37:55 »
Bir şey de ben ekleyeyim, umarım paylaşım yapan arkadaşımız darılmaz, gücenmez.
Taşın yanaklarını aşındırma için kullanmak da tehlikelidir ve önerilmez.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #5 : 09 Aralık 2016, 19:01:45 »
Bu cakma dresta burayi kanalinin ranki icin kullaniyor. Ayrica tomahawk bi savas baltasidir kamp baltasi degil.

mustafaramazanoyar

• 808
  • Bende kesin karbon eksikliği var :)
  • Meslek: Arkeolog, Boulderer
  • Yer: manisa/salihli
« Yanıtla #6 : 09 Aralık 2016, 20:13:23 »
Bu cakma dresta burayi kanalinin ranki icin kullaniyor. Ayrica tomahawk bi savas baltasidir kamp baltasi degil.
Biraz agir olabilir ama bilgi paylasim platformu olan forumlarda takipci yada izlenme kazanma amacli adimlar atmayalim  lutfen O:-)
Hakuna Matata

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #7 : 09 Aralık 2016, 22:13:27 »
Gözlerime inanamadım arkadaş ocakta mı su verdi?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 09 Aralık 2016, 22:22:44 »
Aslında o ana kadarki duruma bakınca sıradaki adım olarak su vermiş olması gerek. Ancak testere ve eğeyle kolayca işlenebilen sacın yumuşatılması gerektiğine karar verip bu işlemi yaptığını ve yumuşattığını söylüyor. Ancak "sac" diye bahsedişine ve tedariğine dair söylediklerine bakarak bu malzemeye su vermenin de faydası olmayacağı söylenebilir. Büyük olasılıkla yapı çeliğidir, düşük karbonludur. ST37 gibi...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #9 : 09 Aralık 2016, 22:32:56 »
Yeni bir bilgi kirliliği daha, hayırlı olsun.

okavas

« Yanıtla #10 : 11 Aralık 2016, 15:06:22 »
Öneride ve yapıcı eleştiride bulunan arkadaşlar  için teşekkür ederim dikkate alacağım... Yaptığım yanlışların söylenmesi beni rahatsız etmedi...

Ancak eleştiri ve tenkidinde bir  haddi hududu vardır.  Bu platformu kendi çıkarım için kullanmak ve forumunuzu kirletmek gibi bir amacım yoktu. Bundan sonra forumda bir paylaşımda bulunmayacağım, sanırım en doğru davranış bu olacak. Tenkidin ayarını kaçıran arkadaşlarda güzel güzel kendi küçük dünyalarında yaşamaya devam edebilirler. Hatta ardından başka ülkelerde oluyorda neden Ülkemizden düzgün amatör prodüksiyonlar çıkmıyor diye tartışmaya devam ederler.

Herkese iyi forumlar.

« Yanıtla #11 : 11 Aralık 2016, 22:21:59 »
Konuyu okuyunca farkettim, yaklaşımda daha özenli ve nezaketli olmak gerekiyor, lütfen dikkat edelim. Eleştiri başka şey, bu yaklaşım başka...

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #12 : 12 Aralık 2016, 11:01:50 »
Evet haklısınız haddini aşan bir mesaj olmuş Arkadaş kusura bakmasin bir an boş anımıza denk gelmiş

çömez

« Yanıtla #13 : 01 Mart 2017, 17:32:30 »
Biraz abarttınız sanki .

tacturk

• *
  • 2
    • tacturk
  • Meslek: tasarımcı / hayatî idame
  • Yer: Kayseri / İstanbul
« Yanıtla #14 : 20 Ekim 2017, 20:47:33 »
bu ebatta bir kesicinin tabiatta çok işe yarayacağını düşünmüyorum. Her ne kadar "kendin yap" meselesi popüler bir kültür akımı olsa ve doğaya da gerek doğru gerek yanlış kanallardan büyük bir yöneliş olsa da, bazı edevat ve ürünler tabiat uğraşları için elzemmiş gibi lanse ediliyor, ki bence doğru değil. Ortalama bir bushcraft bıçağı (scandi) videodaki tomahawk başından (ki o da aslında tomahawk değil de hatchet gibi sanki) çok daha etkili iş görecektir. Bu mecrada naçizane uğraşlar veren birisi olarak çoğu zaman balta dahi almıyorum yanıma :) yine de elbette türkçe kaynak üreten zanat ve üretim içeriklerinin artması güzel bir şey. youtube'un arama motoru gibi kullanıldığını hepimiz biliyoruz sanırım, eksik veya yanlış da olsa türkçe sonuçlar alabilmek, en azından güzele ve doğruya gidişte yakıt olabilir
Ars longa, vita brevis

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #15 : 22 Ekim 2017, 11:53:44 »
Emege saygı duyarım. Ama yapılan iș bu forum için biraz fazlaca amatör. Yani bilgi olarak bir sey katmaz.Isıl ișlem için çok sertti yumușattım demișsinizde o zaman testere nasıl kesiyor eğe nasıl eğeliyor.Bizim sert dediğimiz çeliklerden talaș dahi kalkmaz. Ancak elmas malzemeler ișler. O da bi nebze.