İyi günler,
şu anda ısıl işlemi tamamlanmış olsa da ("deep blue" Taner ustaya tekrar teşekkür ediyorum) hala üzerinde çalışmaya devam ettiğim bıçağım dışında (
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7986.0) yeni bir bıçağa daha başlamak istiyorum.
Elimde daha önce aldığım 1 metre boyunda N695 (40mm x 4mm) profilim mevcut.
Yapmak istediğim model ise "Dervish Knives" ursa major modeli.

Bu bıçağın bilgileri:
Steel: .25 inch A2 with professionally applied Cerakote™ finish (6mm kalınlık A2)
Cutting edge: 11.5 inches (29.2cm namlu boyu)
OAL: 18.25 inches (46.35cm toplam boy)
Weight: 25.9 oz (734gr ağırlık)
Custom made 440 stainless steel head fasteners (özel üretim için 440 paslanmaz seçeneği)
Handles: G10 liners with integrated bolsters; contrasting color inserts
Kydex sheath has an integrated belt loop and comes with a Bladetech Molle Lok (gen 3)
Price: $425Her ne kadar bunun aynısını yapacak ekipmanım ve tecrübem olmasa da, zaten bir bıçakla aylarca uğraşan biri olarak belkide 2017 yılını geçirmemi sağlayacak bir model olduğunu düşünüyorum.
Elimde mevcut olan ve yukarıda yazdığım çelik (N695) en kesiti gereği zayıf kalacaktır. tahminimce yine en az 5mm veya 6mm bir profil tercih etmeliyim.
mehmet marangozde 1090 karbon çeliklerinin 50mm x 5mm alternatifleri bulunuyor.
Çelik seçimine gelince; tercihimim sadece malzeme ile ilgili değil buna uygulanacak ısıl işlem ve meneviş ile de ilgili oluğunu biliyorum. Genellikle araştırdığımda okuduğum, ağızda keskinlik sırtta ise esneklik oluşturacak bir işlem sıralamasının gerekliliği. Neredeyse her çelikle ve doğru işlemler ile istediğim boyutlarda bir bıçak elde edebileceğimi görüyorum.
Benim konuyu daraltmak amacıyla sorumu şu şekilde kısıtlamam gerekecek.
Elde, evde ve talaşlı (eğe - avuçiçi taşlama, dremel vb. alatler ile) bir şekilde yapabileceğim, "işlemesi" ısıl işlem öncesinde diğerlerine nazaran daha kolay olan (yumuşak olarak tanımlamam sanırım yanlış olmaz) bir çelik önerisi istiyorum. Isıl işlem için daha öncekilerde olduğu gibi işini profesyonel yapan ustalarımızın yardımını alacağım için benin için önemli olan süreç profilden modeli oluşturacağım süreç. Daha önce D2 ve D3 ile çalışırken çok zorlanmıştım.
Bu konuda önerileriniz olur ise bu doğrultuda bu malzemeyi de temin edeceğim. (tabii ki öneriniz olan malzemeyi bulabilirsem)
Şimdiden bu kadar uzun bir sruyu okuduğunuz için teşekkür ederim.