Bıçak Sanatı - Forum

Sıfır torna mı, ikinci el mi

trgtylcnky

• 166
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ankara
Sıfır torna mı, ikinci el mi
« : 27 Kasım 2016, 02:05:06 »
Herkese merhaba

Bir metal tornası almak üzereyim. Önüme bazı seçenekler çıktı, sizin de fikrinizi alayım dedim:
1. seçenek: Resimde eski olduğu belli olan hobbymat markalı torna. Satıcı 900 tl fiyat verdi. Çok kullanmamış. İnternetteki yazılardan anladığım kadarıyla kaliteli bir model. Tornayı yakından gördüm. Resimde göründüğünden biraz daha temiz. Ama bazı eksenleri çok rahat çevrilmiyor. Belki sadece yağlamak gerekiyordur.

2. seçenek: Sıfır torna. Arkadaş resmi çekerken nedense kapatmış ama sanırım markası optimum. Fiyat 1800 lira.

Eğer bu işlerden biraz anlasaydım eski makineyi alır ne yapar eder çalıştırırdım ama ilk defa böyle bir makine alacağım için tereddüt ediyorum. Öte yandan daha alınması gereken birçok alet var, sıfır tornayı alsam onlara para kalmayacak. Eski torna bana şu haliyle de iş görür gibi geldi.

Ynt: Sıfır torna mı, ikinci el mi
« Yanıtla #1 : 27 Kasım 2016, 02:19:48 »
Birinci fotoğraftaki güzelmiş, çalışır durumdaysa iyi fiyat.

trgtylcnky

• 166
« Yanıtla #2 : 27 Kasım 2016, 02:47:45 »
Birinci fotoğraftaki güzelmiş, çalışır durumdaysa iyi fiyat.
Aynanın döndüğünü gördüm :D . Kızaklar da hareket ediyor. Eksenleri elimle salladım bir boşluk hissetmedim. Başka bilgim olmadığından bu kadar bakabildim.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #3 : 27 Kasım 2016, 09:46:41 »
Tornada ne işleyeceksiniz, ağırlıklı olarak kullanacağınız malzeme nedir? Model mi çalışacaksınız, yoksa tesbih mi, ya da başka bir şey mi?
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #4 : 27 Kasım 2016, 10:57:04 »
Hobyy mat 20 senedir kullaniyorum.
Quantum 4-5 senedir kullniyorum. Agırlıklı ne  tur malzemelerle calisacaksiniz ? Ahsap pirinc delrin metal vb
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

trgtylcnky

• 166
« Yanıtla #5 : 27 Kasım 2016, 11:38:23 »
Model için hocam. Ağırlıklı olarak pirinç, bazen alüminyum, biraz da çelik. Aslında yeri geldiğinde her türlü malzemeyi işlemek isteyeceğimi tahmin ediyorum. Bunda sertleştirilmiş çelik işlemeye kalsam herhalde zor olur ama çok küçük talaş kaldırarak da olsa böyle küçük makinelerde çeliğin işlendiğini gördüm. Hobbymat'ı satan adam motorsiklet yedek parçası yapmak için kullanmış.

Cosmical

• 287
  • Evren ATAK ,40 civarı
  • Meslek: Çelik Ticareti
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #6 : 27 Kasım 2016, 11:52:58 »
Bizim atölyede 3 tane farklı torna var ama bu kadar küçük bir tornayla hiç çalışmadım ama , torna alırken dikkat ettiğimiz basit birkaç husustan bahsetmek isterim.
Kızakların durumu , aşınmamış ve boşluk olmaması önemlidir.
Devirleri kontrol edilmelidir  ve farklı devirlerde ki dişli sesleri rulman sesleri dinlenmelidir.
Eğer bir parça işleme şansınız varsa ;önce puntaya almadan bir parça işlemeli ve istediğiniz hassasiyette verdiğiniz pasonun ölçüsel karşılığını alabiliyor musunuz buna bakmalısınız sonra  uzun bir parçayı puntaya alarak paso verdiğinizde  punta tarafı ile ayna tarafında kalan kısımları ölçerek , eksen kaçıklığını kontrol etmelisiniz , ayrıca kalın bir paso vererek biraz tezgahı zorladığınızda nasıl bir tepki veriyor test etmelisiniz. Diş açma imkanınız varsa diş çekmeye çalışmalı ve ilerlemesini kontrol etmelisiniz.
Torna tezgahlarında en masraflı arıza dişli kutularında  ya da tarif etmek gerekirse  fener mili ile ayna arasında kalan kısımda boğaz rulmanlarında oluyor.
1. fotoğraftaki makinayı test edin derim. çok büyük arızaları olduğunu sanmıyorum sade biraz yıpranmış gibi duruyor.

Erdem GÖZ

• 352
  • Meslek: Makina Teknikeri
  • Yer: KIRKLARELİ
« Yanıtla #7 : 27 Kasım 2016, 19:20:39 »
Ben meslek lisesinde makina bolumu okuyorum .Birkac gozlemimi size aktariyim...
Evren abininde dedigi gibi dişli kutularina bakmalisiniz okulda cok ariza yasadik o kisimda. Arabadaki kollarin boslullarina pek bakmayin derim eliniz zamanla o bosluklara alisiyor. Kızaklarla bakın derim zamanla asiniyor ve buyuk olmasada sıkıntılara yol acabiliyor. Puntanin eksen kacikligi sıkıntı değil zira ayarlari yapilabiliyor.
Akıl Yaşta Değil Baştadır.

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #8 : 27 Kasım 2016, 20:28:34 »
Model için hocam. Ağırlıklı olarak pirinç, bazen alüminyum, biraz da çelik. Aslında yeri geldiğinde her türlü malzemeyi işlemek isteyeceğimi tahmin ediyorum. Bunda sertleştirilmiş çelik işlemeye kalsam herhalde zor olur ama çok küçük talaş kaldırarak da olsa böyle küçük makinelerde çeliğin işlendiğini gördüm. Hobbymat'ı satan adam motorsiklet yedek parçası yapmak için kullanmış.

Size önerim proxxon pd250. Boyutları sizi aldatmasın, çok çok hassas işler çıkarabilirsiniz. Fiyatı biraz tuzlu ama pişman etmez.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #9 : 27 Kasım 2016, 22:07:44 »
 http://www.hirdavatan.com/Optimum-D240x500G-Torna-Makinasi,PR-1527.html   bende bundan var. Gayet memnunum ama üniversal olmadığı için ve biraz küçük geldiği için bulgar C8 almayı düşünüyorum. Böyle ufak makinelerde diş çekmek için yan kapağı dişlileri değiştirmek gerekiyor. Devir ayarıda aynı şekil. Dişli çekmem diyorsanız alın. Dişli çekmiyor değil ama ayarlaması abartısız 20-25 dakika sürüyor.

trgtylcnky

• 166
« Yanıtla #10 : 27 Kasım 2016, 22:17:54 »
Hobbymat aldım arkadaşlar. Eve gelince fark ettiğim şöyle bir sorunu var: kasnaklardan biri biraz eğri. Bu yüzden dönerken hafif bir sarsıntı yapıyor.

Erdem GÖZ

• 352
« Yanıtla #11 : 27 Kasım 2016, 22:33:51 »
Hobbymat aldım arkadaşlar. Eve gelince fark ettiğim şöyle bir sorunu var: kasnaklardan biri biraz eğri. Bu yüzden dönerken hafif bir sarsıntı yapıyor.
Aynadami salgi var abi ?

trgtylcnky

• 166
« Yanıtla #12 : 27 Kasım 2016, 22:40:58 »
Aynada salgı yok. Şöyle anlatayım, motor kasnağı ortada bir kasnağa kayışla bağlı, oradan da başka bir kayışla aynanın kasnağına bağlı. Ortadaki kasnak biraz eğri. Aynayı elle çevirirken kayış bazı noktalarda gerilip dönmeyi zorlaştırıyor.

Şimdi tornayı nasıl temizleyeceğimi düşünüyorum. Her yerde talaş var.
« Son Düzenleme: 27 Kasım 2016, 23:13:09 Gönderen: trgtylcnky »

Erdem GÖZ

• 352
« Yanıtla #13 : 27 Kasım 2016, 23:50:20 »
Aynada salgı yok. Şöyle anlatayım, motor kasnağı ortada bir kasnağa kayışla bağlı, oradan da başka bir kayışla aynanın kasnağına bağlı. Ortadaki kasnak biraz eğri. Aynayı elle çevirirken kayış bazı noktalarda gerilip dönmeyi zorlaştırıyor.

Şimdi tornayı nasıl temizleyeceğimi düşünüyorum. Her yerde talaş var.
Biz okulda boya fırçası ve kompresor kullaniyoruz.

trgtylcnky

• 166
« Yanıtla #14 : 28 Kasım 2016, 09:09:56 »
Kompresör yok. Yağları da temizlemek istiyorum. Aklımdan bulaşık deterjanı ve sünger geçiyor ama metale zarar vermek istemiyorum. Tiner veya aseton da kullanabilirim kokuyu göze alabilirsem.

« Yanıtla #15 : 28 Kasım 2016, 09:46:51 »
Gazyağı, "sentetik" tiner veya mazot öneririm.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #16 : 28 Kasım 2016, 15:52:50 »
Kaba temizliği kıl fırçayla yapınız.

Sonra mazotlu bezle siliniz.( Mazot aslında ince bir yağdır, açık metal yüzeyi korur.)

Kullanmadığınız zamanlarda tezgahınızı örtü beziyle örtünüz.