Bıçak Sanatı - Forum

Ck 75 ısıl işlem problemi..

tarpoon

• 4739
Ck 75 ısıl işlem problemi..
« : 10 Nisan 2011, 00:13:27 »
her hafta sonu olduğu gıbı yıne atölyemdeydım.  daha önce resımlerını yayınladığım av bıçağı formuna yakın bır bıçak yapmak için işe giriştim.
daha önceden sulu ck75   malzemeden kestığım parcayı yumusatmıstım bu bana zaman kazandırmıs oldu.
profılı çizip kestım.   ağız açıldı be 400 kuma kadar zımparası yapıldı.
kıl karısımımda bıraz değişiklık yaptım. ve profıle kılı  takrıbı 3mm kalınlıkta surdum ıstedığım formu verdıkten sonra ocakta tavlayıp ısıl işlem yağında suyunu verdım . kaba temızlığını yaparken canım cıktı ,bır oncekı calışmamda bu kadar tufal oluşmamıştı. ::)
hafıf   hamonumsu bırseyler ggözuktu , asıtle dağladım  ıkı dk sonra temızlık hamon falan yok  :o
eğe ıle değilde ben alışkanlık halıne gelen bıçağın tınısını dınlemek gıbı bırseyle sertlestığını anlamaya calısıyorum.

fayansın uzerıne hafıfce tıkladım resmen ham demır tak tak sesler tabı benım surat bes karış kafamda karıstı ;D
aldım elıme eğeyı sebnısın sertlesmıyen ana sankı hıç su verılmemıs gıbı yumusak.

kıl vs aynı ışlemlerı yenıden yaptım  bu sefer kendı yaptığım yağda suyunu verdım  , tabı bu arada yenı aldığım ısıl ıslem yağına b...... atıyorum :D

yıne yumusak ben ısyanlardayım ,bır kez daka aynı ıslemler  tuzlu suda suyunu verdım   ama umutsuzca  , zımpara rahatlıkla metalı alıyor mengeneye bağlayıp kırma ümıdı ıle asıldım ana profıl resmen hamur gıbı. ???

ck 75 olduğunu çok ıyı bılıyorum , bu celıkten daha önce yaptığım profıllerde hıç sorun yasamamıstım.
dıkkatımı ceken  o kadar yoğun bır  tufal tabakası varkı zımpara yaparken ısyan ettırdı .?
acaba yanlış plakadanmı malzeme kestım dıyorum ama :%98 emınım ck 75 olduğuna , yarın bır profıl daha yapmaya calısacağım .  acaba kıl karısımı böyle bır duruma yol acabılırmı..? 

ocak ayarlarıyla oynamadım . aynı sekılde ısıttım lakın bır tuhaflık var ama ben cözemıyorum..
kafam bayağı karıstı bu gun..   :(
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Ynt: Ck 75 ısıl işlem problemi..
« Yanıtla #1 : 10 Nisan 2011, 01:36:02 »
Taner duruma bakılırsa senin malzeme ya ck75 değil veya yumuşatayım derken fazla beklettin ve arkadaşta karbon namına birşey kalmadı. Tufal oluşumunu fazla olması oksidatif bir ortamdan dolayı oluşur, yani oksigaz kaynağı alevinde olsa oksijeni fazla açarsan tufal fazla oluşur yada ocakta havayı fazla gönderirsen olur vs  gibi. Kilin böyle bir numara çekme olasılığı yok bana göre. Malzemeyi taşa tutup talaşına baktınmı kıvılcımlar ne durumda?

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #2 : 10 Nisan 2011, 01:42:24 »
Sefa usta bu malzemeyı ocakta fazla tuttum yumusatma sırasında. kıvılcımlarına bakmadım , sertlesmemesınıde es gectım ama tufal kafama takıldı  400 kumla bıtırdığım profıle 60 kumla bırdaha gırısmek zorunda kaldım.
sanırım ocakta fazla tuttuğumdan karbon falan kalmadı, :-\

“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 10 Nisan 2011, 03:13:14 »
Ben sanmıyorum karbon kalmadığına, birkeresinde 1095'i elektrikli fırında unutmuştum, 3-5 saat 800-900 arasında biyerlerde kalmış zavallım, elektrikli ocakta koruma vs olmadan acaip oksidatif bir ortam var, tabii kalın mı kalın bir tufal tabakası olmuş ama tufali atınca altında yine cayır cayır kıvılcım atan 1095 aynen duruyor...

Oldukça eminim ki Taner ısı yeterli gelmedi ya da soğutma fazla yavaş oldu, aslında 3mm kaplama iyi görünüyor ama emin olmak adına kilsiz aynı ayarlarda bir test yapsana Taner, bıçak çok etli veya geniş miydi? Ağız taşlaması çok kalın mı kaldı, kil ağza kadar iniyor mu? Yağı ön ısıtma yaptın mı? tabii en önemlisi su verme ısısı neydi?

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #4 : 10 Nisan 2011, 20:02:23 »
sogutma sıvılartının hıçbırısıne ön ısıtma yapmadım.  bıçak 3,7 mm et kalınlığında ıdı . kılı ağıza kadar ındırmıyorum yağda suyunu verırken hamon  aşağıya kayıyor. su verme ısısını bılemıyorum sadece rengıne göre su verıyorum..
aynı parcadan var yıne bırseyler yapacağım bakalım ne olacak..?

« Yanıtla #5 : 10 Nisan 2011, 22:01:02 »
Taner taşa tutup kıvılcımlarına bir bak derim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 10 Nisan 2011, 22:17:58 »
Kesinlikle kıvılcımlara bak Taner, bir de gündüz su verme, eğer gündüz alıştıysan renklere o zaman akşam verme, göz çok kolay aldanır. Bir test parçasını aşırı ısıtıp dene, tane büyüse de mutlaka sertleşir. Son olarak basit bir yöntem var: ocağın yanında bir tele bağlı çelik parça durur hep, yağda su vermeden önce bıçakla birlikte ocağa soktuğum bu parçayı kızgınken yağa daladırırım ve biraz ajite ederek yağı bir dakikalığına bu parçayla ısıtır, sonra bıçağı alır ve yağa sokarım, ön ısıtma için çok hassas bir yöntem olmasa da soğuk yağda su vermekten daha iyidir sıcak yağda su vermek. Tavsiye edilen ısıların 50 derece civarı olduğu düşünülürse ısıl işlem yağlarında bu serin havalarda yağımız oldukça yavaşlıyor demektir...

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #7 : 10 Nisan 2011, 22:21:55 »
camlarda branda var gunduz dahı ıçerısı zıfırı karanlık oluyor  ;)  bu ısıtma seklını bazen suda yapıyordum eskı çekıcımle, anlasıldı bırde ufak tup lazım. yağı ısıtmak ıçın. yarın bırde kıvılcımları kontrol ederım ama öyle tuhaf bırseykı  resmen dumur oldum desem yerıdır....

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 11 Nisan 2011, 13:54:16 »
Suda iş gören sıcaklığın 20-30C üstüne dene derim. mesela 820-830 falan... Gerçi bu rakamlar gözüme çok hoş görünmedi ama hem su hem de yağda su verme sıcaklığı dokümante edilen çeliklerde genelde böyle bir fark gözlüyorum. Sudaki su verme sıcaklığının üstünde oluyor yağdaki su verme sıcaklığı...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #9 : 11 Nisan 2011, 23:07:39 »
yağda su verırken sıcaklığı  renk olarak bır ton daha açık olmasına dıkkat edıyorum Eylem ;)  suda bu sıcaklıklarda su verme işlemını yaptığımda profılın başına kesın bırseyler gelıyor.
bu gun yenı parça kestım aynı plakadan spıral ıle ama kıvılcımları bana bıraz tuhaf geldı :-\   fırına koyup ısıttım ve aynı sekılde fırının ağzını kapattım .
yarın su verıcem ne olduğu cıkar ortaya. bır parçayıda ısıtıp dışarıda soguması ıçın bıraktım.  karbon yıtımı var ıse dığer parca sertlesmelı.. yok ıse bu levha ck 75 değil ben yanılıyorum. ama uzerıne 75 dıye yazmıstım. yada herkese bır parca yollayacağım deney için >:D
telef oldum zımpara yapmaktan ;D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 11 Nisan 2011, 23:31:06 »
1070-75'in susuz halinin bile kıvılcımları yakınlarda patlamalı bol beyaz havai fişek misali olmalı. Eğer pek patlama yoksa D2 filan gibi hava çeliği olabilir mi dersin? O durumda 800 dereceler pek düşük oluyordur...

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #11 : 11 Nisan 2011, 23:55:42 »
elımde hıç d2 yok maalesef :( olsada yanılsam  ;D yarın bellı olacak ne olduğu. diğer profılın kıvılcımlarına baktım ama havai fişek gibi patlamıyordu..

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #12 : 18 Nisan 2011, 01:41:26 »
problem tamamen benım hatamla alakalıymış. ck 75 yerıne  zımparanın tablasından cıkardığım saçtan profılı yapmısım O:-)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #13 : 18 Nisan 2011, 01:48:45 »
problem tamamen benım hatamla alakalıymış. ck 75 yerıne  zımparanın tablasından cıkardığım saçtan profılı yapmısım O:-)
:)) Buradan karbon miktarının ne kadar önemli olduğunu uygulamalı bir şekilde gösterdik  ^-^

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #14 : 18 Nisan 2011, 14:49:09 »
Puhahah :D...

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #15 : 18 Nisan 2011, 15:29:33 »
Ustam problemin tespitinin problemi çözmek kadar önemli olduğunu hepimize ispatlamış oldun teşekkür ederiz..... :)) :)) :)) :2up :2up :2up
Cehalet Mutluluktur...

mehmetseyhan

• 91
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #16 : 18 Nisan 2011, 16:43:02 »
: :D :D :)) :)) ustam pes
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2011, 16:54:34 Gönderen: mehmetseyhan »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #17 : 18 Nisan 2011, 19:32:29 »
gülün gülün  ;D     ben kendı halıme çok güldüm.  ancak problemı çözmek benı çok rahatlattı.   o saçta bıle hafıfçe bellı olan hamonumsu bırşeyler vardı vardı.  elıme ne geçerse yapıştırıyorum kılı  takıntımı oldu ne :2up
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2011, 19:34:33 Gönderen: Taner Salar »

« Yanıtla #18 : 18 Nisan 2011, 21:01:39 »
Taner yakında Ereğli standart plaka hamonlu saç olayına giriyormuş bak ısrarla iste bayilerden. :)) :)) :)) :))

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #19 : 18 Nisan 2011, 21:59:28 »
 ;D hani nerede..?