Bıçak Sanatı - Forum

kafayı yiğeceğim yardım edebilirmisiniz - taşlama hattı ve eşiğini belli etmek

Mustafasezer

• 284
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: İstanbul
merhaba
asagıdaki resimde bulunan bıcagın kalemle cizdiğim cızgılı hattını nasıl belli edebilirim.

bu asagıdakı gıbı hatlarını nasıl belli edebilirim.
bi püf noktası olmalı düz zemine zımpara kagıdını 80 lık serdım bıcagı uzerıne suruyorum suruyorum istediğim gibi olmuyor ama ben ne suyla nede yag ile zımpara yapıyorum.kuru kuru uzerıne sürüyorum farkedermi.yoksa dogru yoldayım.zımpara numaraları ilerledikce istediğim hatlar belirgın olacakmı.
bayadır bu kısma takıldım o kısmı çözemediğim içinde level 1 de takıldım kaldım :)
« Son Düzenleme: 22 Kasım 2016, 22:44:08 Gönderen: deserteagle »

Onur TAŞKIRAN

• 175
  • Meslek: Matematik Öğretmeni
  • Yer: Bursa
Ynt: kafayı yiğeceğim yardım edebilirmisiniz
« Yanıtla #1 : 19 Kasım 2016, 16:45:19 »
Aynı problem bende de var, okuduğum kadarıyla herkes zımparadan sonra tekrar eğe ile ağız kısmının üstünden geç demiş ısıl işlemden önce ama benim eğem kalın mı kalıyor ne oluyorsa çizgiler kalıyor hep. Mecburen tekrar zımpara yapayım derken yine o çizgi kayboluyor :)) Farklı kalınlıkta zımparalar kullanın demişti birisi okduğum bir yazıda ha bir de ağız açma aparatlarına eğe yerine bir şekilde zımpara takarsak ya da eğeye zımpara bantlarsak falan belki düz bir şekilde o çizgi açılabilir. Neyse ustalarımızı dinleyelim bi.

Mustafasezer

• 284
« Yanıtla #2 : 19 Kasım 2016, 17:11:44 »

Mustafasezer

• 284
« Yanıtla #3 : 19 Kasım 2016, 17:25:10 »

kırmızı taraftakı çizigide gideremedim

Mustafasezer

• 284
« Yanıtla #4 : 19 Kasım 2016, 20:54:04 »
Kimse bişey söylemeyecekmi?????

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #5 : 19 Kasım 2016, 21:04:38 »
Biraz sabredin ustalar gorunce yazacaklardir. Ben fikrimi soyleyim taslama hattini ege ile agiz acarken duzgun olusturamadi iseniz zimpara ile o is cok zor olur. Taslama esigine gelince basta ege ile duzgun yapmaniz lazim. Benim tavsiyem ince disli ege ile hem taslama hattini hemde esigi tekrar elden gecirin... Daha sonra tekrar guzelce perdah yapin...Ustalar daha dogru bilgiler verecektir.
« Son Düzenleme: 19 Kasım 2016, 21:33:14 Gönderen: acurfirarda »

Mustafasezer

• 284
« Yanıtla #6 : 19 Kasım 2016, 21:39:27 »
Biraz sabredin ustalar gorunce yazacaklardir. Ben fikrimi soyleyim taslama hattini ege ile agiz acarken duzgun olusturamadi iseniz zimpara ile o is cok zor olur. Taslama esigine gelince basta ege ile duzgun yapmaniz lazim. Benim tavsiyem ince disli ege ile hem taslama hattini hemde esigi tekrar elden gecirin... Daha sonra tekrar guzelce perdah yapin...Ustalar daha dogru bilgiler verecektir.
Beki bey
Ama tekrar egelersem agız kısmı 0,8mm zaten dahada inceliyor.Birde zımparaları perdah yaparken ben. Hiç su Vs.. Kullanmıyorum.
Su kullanmak sartmı

« Yanıtla #7 : 19 Kasım 2016, 21:42:05 »
Taşlama eşiğini il başlangıçta açarken yuvarlak eğe kullanmak lazım, hatta mümkünse çapı biraz kalın yuvarlak eğe kullanmakta yarar var. Taşlama eşiğini her iki taraftan eşit şekilde ve uygun zımpara payı da bırakarak tamamlamak lazım ki oradaki keskin çizgiler olmasın. Taşlama hattının düzgün görünmesi eğeyi düzgün yapmaktan geçer. Kavisli bir eğeleme bu şekilde hattı yok eder. Zımpara işlemini yaparken de aynı, zımparayı yaparken yay hareketi yapmamak lazım, hatta olabiliyorsa zımparayı bir yere sabitleyip bıçağı zımparaya sürtmek daha keskin hatlar çıkarır. Başka da nasıl anlatılır bilemedim  ::)
( zımparayı sulu kullanmakla bu sorunun ilgisi yok, her iki türlü de kullanılabilir)

Mustafasezer

• 284
« Yanıtla #8 : 19 Kasım 2016, 21:46:47 »
Taşlama eşiğini il başlangıçta açarken yuvarlak eğe kullanmak lazım, hatta mümkünse çapı biraz kalın yuvarlak eğe kullanmakta yarar var. Taşlama eşiğini her iki taraftan eşit şekilde ve uygun zımpara payı da bırakarak tamamlamak lazım ki oradaki keskin çizgiler olmasın. Taşlama hattının düzgün görünmesi eğeyi düzgün yapmaktan geçer. Kavisli bir eğeleme bu şekilde hattı yok eder. Zımpara işlemini yaparken de aynı, zımparayı yaparken yay hareketi yapmamak lazım, hatta olabiliyorsa zımparayı bir yere sabitleyip bıçağı zımparaya sürtmek daha keskin hatlar çıkarır. Başka da nasıl anlatılır bilemedim  ::)
( zımparayı sulu kullanmakla bu sorunun ilgisi yok, her iki türlü de kullanılabilir)
Sefa ustam
Biliyorum belki bunlar gercekten cok basit konular.acemilik nedeniyle inan okadar kafa karıstırıcı seyler oluyorlarki.
En ufak cızık bile bazen cıldırtıyor. Ilk basladıgım heyacanı özeni bianda silip alıyor o Profılı cok rahat gozden cıkarabılıyorum.
Valla hakkınızı helal edin hocam cok boyle garıp sorularla mesgul ediyorum sizleri.Allah razı olsun.
Ama ogrenecegım Once allahın izniyle sonra sizler sayesınde

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #9 : 22 Kasım 2016, 14:36:05 »
serbest elle makinebitişini yakalamak gerçekten zor ve sabır isteyen bir iş. zamanla bunu başarabilirsiniz. Salim abi'nin bu şekilde temiz bitirişleri var fakat ciddi sabır gerekiyor. serbest elle eğe kullanırken kontrollü olsanız dahi, zımparayı bir sert bloğa sararak çalışmaya başladığınızda o hatta zarar verebilirsiniz. bunu azaltmanın yolu zımparayı pek tek kat kullanmak. ben ilk zamanlar zımparayı tükendikçe katlayarak çalışıyordum ve orada gerginliği kaybettiğim için açılar arasında yumuşak bir geçiş oluyordu. zımparayı zemine sabitleyip, sabırlar ve tek hareketle yüzey temizliği yaparsanız  makine bitirişine en yakın sonucu elde edebilirsiniz.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Mustafasezer

• 284
« Yanıtla #10 : 22 Kasım 2016, 19:50:45 »
serbest elle makinebitişini yakalamak gerçekten zor ve sabır isteyen bir iş. zamanla bunu başarabilirsiniz. Salim abi'nin bu şekilde temiz bitirişleri var fakat ciddi sabır gerekiyor. serbest elle eğe kullanırken kontrollü olsanız dahi, zımparayı bir sert bloğa sararak çalışmaya başladığınızda o hatta zarar verebilirsiniz. bunu azaltmanın yolu zımparayı pek tek kat kullanmak. ben ilk zamanlar zımparayı tükendikçe katlayarak çalışıyordum ve orada gerginliği kaybettiğim için açılar arasında yumuşak bir geçiş oluyordu. zımparayı zemine sabitleyip, sabırlar ve tek hareketle yüzey temizliği yaparsanız  makine bitirişine en yakın sonucu elde edebilirsiniz.
Cok tesekkurler emın ustam

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #11 : 22 Kasım 2016, 22:42:00 »
"Konu"yu içerik hakkında bilgi verecek şekilde güncelledim. Bu haliyle gazetelerin internet başlıkları gibi.
« Son Düzenleme: 22 Kasım 2016, 22:44:27 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Neyse, konuya döneyim:

Öncelikle yanakları kalıp markalama boyası yada kalemle bolca boyayıp, bunun üstüne taşlama hattını farklı bir renkle çizmenizi önereyim. Bu hat çizgisini silmemeye çalışın. Zımparalamayı taşlama genişliği boyunca doğru bir açıda yapmaya dikkat ederken bu boyalı yüzeyler sizin için çok faydalı olacaktır.

...

...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Mustafasezer

• 284
Neyse, konuya döneyim:

Öncelikle yanakları kalıp markalama boyası yada kalemle bolca boyayıp, bunun üstüne taşlama hattını farklı bir renkle çizmenizi önereyim. Bu hat çizgisini silmemeye çalışın. Zımparalamayı taşlama genişliği boyunca doğru bir açıda yapmaya dikkat ederken bu boyalı yüzeyler sizin için çok faydalı olacaktır.

...

...
Tesekkur ederım Eylem abi
Biraz ege yaparken acele ediyorum bişekilde ust kısımda cızıkler olusuyor.
Yeni gelen celiğimde bunu daha iyi yapacagım insallah

Franz kafka demiş ki; "İnsanın belli başlı iki günahı var, birisi sabırsızlık diğeri tembellik" İkincisi Senin için geçerli olmadığına göre  ;)

Mustafasezer

• 284
Franz kafka demiş ki; "İnsanın belli başlı iki günahı var, birisi sabırsızlık diğeri tembellik" İkincisi Senin için geçerli olmadığına göre  ;)
Ustam oneriniz uzerine hemen gidip bulabildiğim cetaform
Yuvarlak eğe aldım cok buyuk degıl kalınlıgı ama cokta incede değil.
Ben basta niye onu atlamısım oda ayrı.
Kullanacagım gunu sabırsızlıkla beklıyorum.
İşlerim bastırdı bu aralar.ilk fırsatta cıkan sonucu paylasırım daha bu bıcagı bıtıremedım beni bekliyor.
Cumartesı gunu nasip olursa kabzayı kesecegım sonra suyu evdende fırın getırecegım işyerine menevişlemesini de sorunsuz yaparsam elimde adam gıbı ilk bıcagım olacak insallah ve sızlerle paylasabılırım umarım sorun olmaz ise