Bıçak Sanatı - Forum

Kabza Yapımı

Pala

• *
  • 3
  • Meslek: Serbest Meslek
  • Yer: TeyyareDüzü
Kabza Yapımı
« : 05 Nisan 2011, 18:34:30 »

1 haftadan beri güzel bir bıçak taslağı aradım ve en sonunda Hayri CANYAKMAZ kardeşim sayesinde buldum. Hafta sonu bıçağı yapmaya başlicam ama ne tür bi kabza yapıcama ve nasıl şekil vericeme karar veremedim.

Yardımlarınızı bekliyorum.

Pala

• *
  • 3
Ynt: Kabza Yapımı
« Yanıtla #1 : 05 Nisan 2011, 18:35:31 »

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #2 : 05 Nisan 2011, 19:28:58 »

Lafı bile olmaz. Sanırım istediğiniz profil bu. Başlangıç için güzel bence. En alttaki profil,  hemen üstündeki  105,5 - 36 mm olarak gösterilen 0,8-1 cm arası kalınlıktaki bir ahşaptan kesebileceğiniz kabza ölçüleri. En üstteki de kabza takılıp pimler çakıldıktan sonraki bıçağın son hali. Durum kabaca bu.

Güzel fikirler ve ayrıntılar ustaların işi. Saygılar.

Pala

• *
  • 3
« Yanıtla #3 : 05 Nisan 2011, 20:17:09 »
Saolasın Hayri abi.

Profildeki bıçak haftaya elimde olacak inşallah. . .

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #4 : 09 Haziran 2011, 08:46:58 »
Seçtiğiniz model benimde çok hoşuma giden bir modeldi. Bende profilimi kestirdim. Lakin şu kabza meselesinde çok takılıyorum. Kendim yapmak istiyorum ama bir türlü beceremiyorum. Elim yatkındır aslında ağaç işlemeye lakin, çalıştığım ağacın sert olmasındanmıdır nedir, bir türlü istediğim şekle sokamıyorum. Bıyığa sallanmış makas gibi yanlış kesimler yapyorum netice  özene bözene büyüttüğüm bıyık gidiyor.

Kabza yapımı konusunda görsel bilgi edinebileceğim web sitesi  yada başka bir kaynak bilen varsa paylaşsın lütfen. Yada kendi bildiği önerileri.. Şu an evimde 4 adet su vermeye hazır bıçak profili var.

Burada demirclik yapan bir amca ile konuştum ocağını kullanmama izin verdi. Bu yüzden profillerimi biriktirip tek seferde çalışmayı düşünüyorum. Bu esna da da istediğim kabza şekillerini tamamlamam lazım.

Elimde iki ay önce topraktan çıkardığım yumrumsu desnleri olan meşe kökünden kestirdiğim tahta parçası var. Var ammaaa meşe ile çalışmak benim için çok zor ve meşakatli.

Özetle yar bana yardım...

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #5 : 12 Temmuz 2011, 14:56:39 »
Çok mu soruyorum? Neden kimse bu soruya cevap vermedi?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #6 : 12 Temmuz 2011, 15:32:30 »
Pala arkadaşım;
Eklediğin resimleri göremedim. İnşallah sadece benimdir ama bi kontrol edersen sevinirim.( Merak ettim de )
Cehalet Mutluluktur...

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #7 : 12 Temmuz 2011, 17:18:12 »
Hocam yakın olsak gel beraber yapalım kabzaları diyeceğim. En iyisi profil resimleri  ve  istediğin kabza modellerini foruma eklemek . Gönderme imkanın olursa ben dahil yardımcı olmak isteyen arkadaşlar olacaktır.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 12 Temmuz 2011, 18:49:23 »
http://www.knivesby.com/handles.html
Bu link belki yardımcı olur...

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #9 : 13 Temmuz 2011, 07:56:03 »
Emre Ustam, verdiğin bağlantıda ki adrestde gördüğüm kadarıyla özetle  "şerit zımpara sistemin yoksa yahşi kabzada yok" Önümüzde ki hafta senelik izne çıkıyorum. Bıçaklarımı kabzalarını halletmem gerekir.Ama olmuyor olmuyor olmuyoor :'(