Bıçak Sanatı - Forum

Band Zımparada taşlama hattı sorunu

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
Band Zımparada taşlama hattı sorunu
« : 07 Kasım 2016, 17:48:42 »
Bir süre önce aldığım makinada çalışırken çözemediğim bir sorunla karşılaştım. Bıçağı soldan sana çekerken hat düzgün ama sağdan Sola çekerken hattın ilk başladığı yerde 3 cmlik aşağı dogru bir ovallik oluyor. İlk başta acemiliktir düzelir dedik ama her bıçakta aynı sonuç oldu.sonra üreticiyle görüştüm solaklığımla alakalı olabileceğini söyledi. Bugün Zımpara değiştirirken volanın aşınma Hali dikkatimi çekti. Sizce ne olabilir.?

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
Ynt: Band Zımparada taşlama hattı sorunu
« Yanıtla #1 : 07 Kasım 2016, 18:10:04 »
Merhaba

Benim ilk resimde gördüğüm bıçağı zımparanın yüzeyine paralel gezdirilmediği vede başlangıçta uyguladığınız baskıyı  başa kadar sürdüremediğiniz.

Bıçağı soldan sağa çekerken ilk başladığınız anda bıçak zımpara yüzeyine paralel olacak yani zımparanın bütün yüzeyi lamaya yapışacak bilmem anlatabildim mi.  Tabi  daha tecrübeli ustalarım en doğrusunu anlatacaktır.
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2016, 18:12:31 Gönderen: Aydın Karakişi »
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

vural

• 211
« Yanıtla #2 : 07 Kasım 2016, 18:36:43 »
Dediğim gibi bir tarafı dümdüz diğer taraf Hep aynı yerde oval çıkıyor. Resimler kötü oldu çünki her yamuklukta hattı biraz yukarı çekiyorum ama aynı oluyor en son bıçağı hiç gezdirmeden sabit bastırdığım halde o hat oval çıktı.acaba zımpara yalpa yapabilirmi?

Aydın Karakişi

• 1613
« Yanıtla #3 : 07 Kasım 2016, 18:48:44 »
 :-\   Arka dayamada sorun olmasın  ?  acısı falan
NFK

vural

• 211
« Yanıtla #4 : 07 Kasım 2016, 19:01:07 »
:-\   Arka dayamada sorun olmasın  ?  acısı falan

açı farkedermi hocam? çünki makinada maalesf ciddi gönye sorunu vardı .bir kaçını düzelttim dayamayıda biraz düzelttim ama sağ sol gönyesine bakmadım.

Aydın Karakişi

• 1613
« Yanıtla #5 : 07 Kasım 2016, 19:09:33 »
Dayamanin yüzeyi X eksenine paralel olmali.
Olmaz ise sizin uguladiginiz baskı bicaga yakin kisma daha fazla etki edecektir.
NFK

erdoğankükrer

• 399
  • Meslek: tcdd işçi
  • Yer: manisa
« Yanıtla #6 : 07 Kasım 2016, 19:11:36 »
ne ile açıyosun ağzı elle mi yoksa bi aparat varmı? şayet aparat varsa yüksek ihtimal aydın ustanın dediği gibi başta uyguladığın baskı sonra kaybolunca bu olur veya bu daha çok bıçak banda tam oturmadığında olur yani hafifte olsa az açıyla basarsan fazla yüklendiğinde sürtünme dar noktada olduğu için daha çabuk aşınma ve bu olay gercekleşecektir.

vural

• 211
« Yanıtla #7 : 07 Kasım 2016, 19:21:42 »
aparat kullanıyorum .ama bugün  denemek için  bıçağı sabit tuttuğum halde bile hat oval çıkıyor. bugün 20 dakika vaktim vardı sebebini düşündüm.acaba zımpara oval akabilir mi ? volanın sağ tarafı aşınmamışgibi

vural

• 211
« Yanıtla #8 : 07 Kasım 2016, 19:23:53 »
Olmaz ise sizin uguladiginiz baskı bicaga yakin kisma daha fazla etki edecektir.

hocam x ekseni nedir?  :(

« Yanıtla #9 : 07 Kasım 2016, 20:03:48 »

Yataydaki ( yere paralel ) eksen.

Görünüşe bakılırsa dayama yüzeyinde eğrilik var gibi ( bantın üzerinde aktığı tabla yüzeyi)  ::)

vural

• 211
« Yanıtla #10 : 07 Kasım 2016, 20:10:11 »

Yataydaki ( yere paralel ) eksen.

Görünüşe bakılırsa dayama yüzeyinde eğrilik var gibi ( bantın üzerinde aktığı tabla yüzeyi)  ::)

zaten tabla frezesiz boyalı ve açısı bozuktu ben sadece açısını düzeltip boyasını zımparaladım.değiştireyim o zaman .

« Yanıtla #11 : 07 Kasım 2016, 20:59:41 »
Ben aslında açıyı kastetmemiştim, yüzeydeki girinti çıkıntıları kastetmiştim.

vural

• 211
« Yanıtla #12 : 07 Kasım 2016, 21:29:02 »

anladım sefa usta tabla ve arka dayama 1cm ladan yapılmıştı ve gönyesizdi üzerlerindede kötü atılmış bir boya vardı ben elimden geldiğince terazileyip boya damlalarını zımparaladım . sanırım iyice bir elden geçirmem gerekecek. frezeli malzeme şart anladığım kadarıyla.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #13 : 07 Kasım 2016, 21:30:23 »
Bende de aynı durum var . Ancak benim makinede balans var sizin makinede de balans var mi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 07 Kasım 2016, 21:33:19 »
Dayama yüzeyinin problemleri olsun olmasın asıl mesele bıçağı sürekli sağa sola gezdirmemek. İlk olarak taşlamanın olması gereken enini belirleyip, hattı işaretleyip o hatta uzak olan yerleri daha fazla zımparalayarak gitmek gerek. Eğer nerenin zımparalandığını anlayamıyorsanız kalemle işaretleyip zımparanın nerelere değdiğine bakarak gitmek gerek. Düzenekle açıyı ayarlasanız bile asıl kontrol hep sizde.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #15 : 08 Kasım 2016, 01:49:54 »

Sefa Hocam. Sizin makinede temperli cam vardi galiba. Acaba nasıl temin edebilirim.  Teşekkür ederim

« Yanıtla #16 : 08 Kasım 2016, 02:17:18 »

Sefa Hocam. Sizin makinede temperli cam vardi galiba. Acaba nasıl temin edebilirim.  Teşekkür ederim
Cam çatladı bende camın yerine granit esaslı fayans taktım. Camı önermiyorum yani. Montaj işlemini, seramiğin üzerine havşalı üç delik delip ( bir üste iki alta), alt saca diş açarak, havşa başlı vidayla yaptım. Öneririm çok sağlam ve düz bir yüzey oldu.

casper73

• 130
  • Meslek: uzman
« Yanıtla #17 : 08 Kasım 2016, 19:30:33 »
profilin yanak taşlamasını eşit yapmazsanız  oluyor bu yamukluk. yani yüzey dümdüz olacak girintili çıkıntılı olmayacak. zımpara makinesinde zor oluyor.
bu sebepten artık profilleri direk cnc  yada taşlamacıya götürüp  yüzey sildiriyorum.

erdoğankükrer

• 399
  • Meslek: tcdd işçi
  • Yer: manisa
« Yanıtla #18 : 08 Kasım 2016, 19:38:55 »

Cam çatladı bende camın yerine granit esaslı fayans taktım. Camı önermiyorum yani. Montaj işlemini, seramiğin üzerine havşalı üç delik delip ( bir üste iki alta), alt saca diş açarak, havşa başlı vidayla yaptım. Öneririm çok sağlam ve düz bir yüzey oldu.

hocam camın çatlamasını önlemek çok zor gerçekten 4-5 defa değiştirdim bende en son bi lamayı frezelettirip taktım.. sizin bu yaptığınızın bi fotosunu görsek ?

« Yanıtla #19 : 08 Kasım 2016, 20:01:17 »
Erdoğan, cam çatladı ama dağılmadı sonuçta. Granit fayans çok ısındığında bile banamısın demiyor. Yarın fotoğraf çeker eklerim.