Bıçak Sanatı - Forum

Çakım " vefa " 11/16

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Çakım " vefa " 11/16
« : 06 Kasım 2016, 16:12:14 »
Merhaba, bu çakıyı günlük kullanım amacı ile tasarladım. Bu bakımdan sade, sağlam ve kullanışlı olmasını istedim.

Sonuçta bu arkadaş çıktı ortaya.

Çelik            : O2 + k600 + 1075
Sap             : Ceviz
Sap içleri     : Paslanmaz
Toplam Boy : 18,5  cm
Sap             : 10,5cm
Yüz             : 8,5 cm
Sırt              :  2,5 mm

http://gokhanbakla.blogspot.com.tr/2016/11/cak-1116.html

« Son Düzenleme: 07 Kasım 2016, 10:42:11 Gönderen: gökhan bakla »

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Çakım " vefa " 11/16
« Yanıtla #1 : 06 Kasım 2016, 17:14:44 »
Eline sağlık ustam
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

« Yanıtla #2 : 06 Kasım 2016, 17:38:59 »
Günün anlam ve önemine uygun bir isim olmuş Ustam, ellerine sağlık.

sagirbilal

• **
  • 220
  • Meslek: değirmenci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #3 : 06 Kasım 2016, 18:00:45 »
ustam elinize sağlık çok güzel olmuş. bolca şerit testere ve planya bıçağı topladım ama ne zaman demircilikte damascus yapacak kıvama gelirim bilmiyorum.

Kadir...

• 1102
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #4 : 06 Kasım 2016, 18:17:58 »
Gökhan ustam çok güzel bir çalışma eline emeğine sağlık
Sizler gibi bu işlere gönülden bağlı olan ustalar olmasa bu sanat unutulmaya mahkum
Keşke sizler kadar mükemmeliyetçi
Olabilsem
Saygılar

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #5 : 06 Kasım 2016, 18:32:13 »
Eline sağlık ustam

Teşekkürler..

Günün anlam ve önemine uygun bir isim olmuş Ustam, ellerine sağlık.

Teşekkürler hocam, ;)

Vefanın anlamını bilmek ve unutmamak gerek di mi? Bir bıçak kadar etkili bir kelime ve bir çakı gibi sürekli üzerinizde olmalı.
Tabi cebi ve karakteri delik olanları tenzih edelim... ::)

ustam elinize sağlık çok güzel olmuş. bolca şerit testere ve planya bıçağı topladım ama ne zaman demircilikte damascus yapacak kıvama gelirim bilmiyorum.

Çok teşekkürler.
Biraz deneyim ve biraz da sabırla üstesinden gelinmeyecek iş yok ;)

Gökhan ustam çok güzel bir çalışma eline emeğine sağlık
Sizler gibi bu işlere gönülden bağlı olan ustalar olmasa bu sanat unutulmaya mahkum
Keşke sizler kadar mükemmeliyetçi
Olabilsem
Saygılar

Çok teşekkürler,

Ustaya ve yapılan işe değerini verdiğimiz sürece,
sen, ben ve bu forumdaki arkadaşlar gibileri oldukça unutulmaz.   ;)

« Son Düzenleme: 16 Kasım 2016, 14:50:49 Gönderen: gökhan bakla »

mustafaramazanoyar

• 808
  • Bende kesin karbon eksikliği var :)
  • Meslek: Arkeolog, Boulderer
  • Yer: manisa/salihli
« Yanıtla #6 : 06 Kasım 2016, 21:17:55 »
Ustam ellerinize sağlık çok güzel olmuş  :)
Çelik kaç kat ?
Hakuna Matata

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #7 : 06 Kasım 2016, 23:37:16 »

Ellerine, emeğine sağlık Gökhan ustam. Hem çeliğin kontrastı, hem namlu formu hemde sap formu şahane olmuş  :2up :2up :2up

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #8 : 07 Kasım 2016, 00:49:38 »
Damascusun deseni çok hoşuma gitti.
Üç çeşit çelik olduğuna göre,  üçüncü bir renk aradım namluda, fakat sanırım gözlerim beni yanılttı, iki renk seçebildim.
Bir de bu çelikleri sadece asitle oluşan kontrast için mi tercih ettiniz, yoksa birbirlerini tamamlayan özellikler mi var?
Sap formu bence tam Anadolu / Trakya modeli olmuş,  zarif bir bitişi var.
"İSA" damgası, acaba biraz daha önde, nispeten çeliğin daha az kat yapan bir yerinde daha belirgin olsa nasıl olurdu diye düşünmeden edemedim.
Özellikle kapalıyken dahi görülebilecek bir şekilde,  tam clip bölgesinde yer alabilirdi belki.
Tabii, imza da sizin, eser de sizin,  istediğiniz yerine atarsınız.
Öndeki pimdeki  dövme izleri sağlamlık derecesini de gösteriyor. Kullanıcısını yarı yolda bırakmaz.
Acaba ip deliği de gerekir miydi?
Çok güzel bir çakı, ellerinize sağlık.
Keşke sizin gibi ustalarımızdan daha çok eser görsek.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

mehmet dülcek

• 3208
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #9 : 07 Kasım 2016, 01:43:48 »
Ustam eline koluna sağlık.hem çkıyıda isminide çok bğendim.

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #10 : 07 Kasım 2016, 02:05:53 »
Eline sağlık ustam süper olmuş. Kıskanmadım desem yalan olur.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #11 : 07 Kasım 2016, 09:58:07 »
Ustam ellerinize sağlık çok güzel olmuş  :)
Çelik kaç kat ?

Çok teşekkürler.

Ellerine, emeğine sağlık Gökhan ustam. Hem çeliğin kontrastı, hem namlu formu hemde sap formu şahane olmuş  :2up :2up :2up

Teşekkürler ;)

Ustam eline koluna sağlık.hem çkıyıda isminide çok bğendim.

Teşekkürler Mehmet, isim kendiliğinden geldi ani oldu, yoksa ezanlı ismi " çakı " ;)

Eline sağlık ustam süper olmuş. Kıskanmadım desem yalan olur.

Teşekkürler,
Emin olun bizlerinde kıskandığı pek çok iş görüyoruz. Bunun sonu yok onu bilip ve kabullenip makul ve ulaşılabilir hedefler ile ilerlemeyi seçin.

Şahsen ben öyle yapıyorum. ya da kendi mi avutuyorum ;) O:-)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #12 : 07 Kasım 2016, 10:17:21 »
Damascusun deseni çok hoşuma gitti.
Üç çeşit çelik olduğuna göre,  üçüncü bir renk aradım namluda, fakat sanırım gözlerim beni yanılttı, iki renk seçebildim.
Bir de bu çelikleri sadece asitle oluşan kontrast için mi tercih ettiniz, yoksa birbirlerini tamamlayan özellikler mi var?
Sap formu bence tam Anadolu / Trakya modeli olmuş,  zarif bir bitişi var.
"İSA" damgası, acaba biraz daha önde, nispeten çeliğin daha az kat yapan bir yerinde daha belirgin olsa nasıl olurdu diye düşünmeden edemedim.
Özellikle kapalıyken dahi görülebilecek bir şekilde,  tam clip bölgesinde yer alabilirdi belki.
Tabii, imza da sizin, eser de sizin,  istediğiniz yerine atarsınız.
Öndeki pimdeki  dövme izleri sağlamlık derecesini de gösteriyor. Kullanıcısını yarı yolda bırakmaz.
Acaba ip deliği de gerekir miydi?
Çok güzel bir çakı, ellerinize sağlık.
Keşke sizin gibi ustalarımızdan daha çok eser görsek.

Değerlendirmen ve görüşlerin için çok teşekkürler Bülent, elimiz vardıkça bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. ;)

İlk olarak 3 renk olayına bir görsel ile açıklama getireyim

Damga konusu senden önce beni de rahatsız etmişti, aynı şeyleri düşünüyormuşuz ki akşam buna bir çözüm bulmak adına pim üzerine damga yazdım.

İp deliğini inan hiç aklıma bile getirmedim zira bunu cepte taşımak üzere planladığımdan tamamen es geçtiğim bir özellik oldu.

Çelik tercihinde önceliğim O2 ve K600 üzerine oldu ve ısıl işlem değerleri birbirine yakın olduğundan su verme işleminde sıkıntı olmaması adına 820 C civarında su verme işlemini yaptım. 1075 burada sadece yanaklarda kullanıldı ve kesici ağızda yer almadığından sadece renk olarak kombinasyona dahil edildi.

Aslında bu katlama safhasının yapılışını detaylı olarak anlatmak lazım gibi... ::)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #13 : 07 Kasım 2016, 10:59:49 »
Konuyu çok fazla dağıtmadan hem kat sorusuna hemde çelik kombinasyonu, sıralanışı ve yapılışına yanıt vermek adına....

http://gokhanbakla.blogspot.com.tr/2016/07/tatili-frsat-bilip-zamanmn-bir-ksmn.html

Şu linke bir göz atın ;)

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #14 : 07 Kasım 2016, 16:19:15 »
Teşekkür ediyorum Ustam.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #15 : 07 Kasım 2016, 23:39:24 »
Gerçekten çok kullanışlı görünüyor. Eline saglık ustam
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

atikmehmet

• 1213
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #16 : 08 Kasım 2016, 08:50:08 »
Gökhan Hocam ellerinize sağlık. Bülent abinin dediği gibi sizden daha çok eser bekliyoruz :) Bu arada Elhamdülillah biri benim anlayacağım şekilde bu renk kontrastını izah etmiş. O2 almıştım ama bunu neyle kullanırsam nasıl sonuç alacağımı bilmiyordum. Zaten uygulayabilirmiyim onu da bilmiyorum ama nasip. O zaman iki renkte daha karşıt renkler istiyorsak o2-k600 yakın istiyorsak o2-1075 kullanıcağız yani. Bazen bazı şeyleri beynim kilitleniyor çok basitte olsa bir türlü almıyor :)  Şimdi aklımda tasarlayabiliyorum. Genel olarak bıçaktaki renk ağırlığını da bu şekilde uyguluyoruz ozaman. Yani genel olarak koyu bir renk damast istiyorsak o2 plakaların kalın açık gri plakaları ince sizin son paylaşımlarınızdaki gibi açık renkli damast istiyorsak o2yi daha ince plakalardan kullanmak uygun olabilir fikrini çıkarabilir miyiz yoksa bu genel koyuluk asitte bekletme süresi ile mi alakalı.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
« Yanıtla #17 : 08 Kasım 2016, 12:05:31 »
Ustam eline sağlık.Dediğiniz gibi sadece ve amaca uygun bir çalışma yapmışsınız. :2up

xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #18 : 08 Kasım 2016, 12:23:58 »
Teşekkür ediyorum Ustam.

;)

Gerçekten çok kullanışlı görünüyor. Eline saglık ustam

Teşekkürler Emrah..

Gökhan Hocam ellerinize sağlık. Bülent abinin dediği gibi sizden daha çok eser bekliyoruz :) Bu arada Elhamdülillah biri benim anlayacağım şekilde bu renk kontrastını izah etmiş. O2 almıştım ama bunu neyle kullanırsam nasıl sonuç alacağımı bilmiyordum. Zaten uygulayabilirmiyim onu da bilmiyorum ama nasip. O zaman iki renkte daha karşıt renkler istiyorsak o2-k600 yakın istiyorsak o2-1075 kullanıcağız yani. Bazen bazı şeyleri beynim kilitleniyor çok basitte olsa bir türlü almıyor :)  Şimdi aklımda tasarlayabiliyorum. Genel olarak bıçaktaki renk ağırlığını da bu şekilde uyguluyoruz ozaman. Yani genel olarak koyu bir renk damast istiyorsak o2 plakaların kalın açık gri plakaları ince sizin son paylaşımlarınızdaki gibi açık renkli damast istiyorsak o2yi daha ince plakalardan kullanmak uygun olabilir fikrini çıkarabilir miyiz yoksa bu genel koyuluk asitte bekletme süresi ile mi alakalı.

Mehmet kafanı karıştırmadan anlatabilirim umarım,

Şöyle diyelim;
Her çeliğin asite karşı verdiği tepki farklı oluyor ve bunu içeriğindeki alaşımlar belirliyor. Ocak kaynağında kullanılan nikel içerikli K600 yada 15N20 gibi çelikler asite olan dirençleri sayesinde beyaz kalıyor ama karbon çelikleri asitle tepkimeye girerek kararıyor. Bu kararma sonucunda genel olarak karbon miktarı yüksek olan çelik daha koyu renk alıyor diyebiliriz.

Karbon oranı azaldıkça asitlemeden sonra daha beyaz bir çelik elde ediliyor.

Olayın içinde pek çok faktör söz konusu aslında, asitleme ile oluşan renk asitin içindeki bekleme süresine bağlı olarakta değişiyor. Asitin içinde az bekletirsen O2 bir ton açılırken 1075 de bir ton açılacak vb.

Bu arada bir diğer etken de oluşan kot farkıdır. Eğer asitlemeyi uzun yapar ve bir kot farkı oluşmasını sağlarsanız ince kum zımpara ile ve çokta yoğun yapılmayan bir temizlikte üst katmanlar dahada belirgin bir beyaza bürünecektir. Altta kalan ve zımparadan nasibini almayan bölgeler ise extra koyu olarak kalacaktır.

Bu tür bir işlemde yoğun yapılacak zımpara ile de farklı bir desen dokusu elde etmek mümkündür.
Bakın burada ağız kısmı O2 yanaklar 1075 + 15N20. yoğun bir asitleme ve ardından elde edilen kot farkı ve sonrasında yine yoğun yapılan bir ince kum zımpara örneği. O2 yapılan zımpara ile açık renkte ama zımparanın ulaşamadığı yerlerdeki koyuluk sayesinde desen elde etmiştim.

Yani pek çok farklı teknik ve yöntem ile desen elde edilebilir. Asitin içine daldırıp desenler belirince de çıkartmak en kolayı ;)

Ustam eline sağlık.Dediğiniz gibi sadece ve amaca uygun bir çalışma yapmışsınız. :2up

xx

Çok teşekkürler Engin...

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #19 : 08 Kasım 2016, 12:29:44 »
Gökhan ustam ellerine sağlık, çok zarif ve güzel bir çakı olmuş. çok çok beğendim.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/