Bıçak Sanatı - Forum

Balçak Yapımı Hk.

Batu Kaplan

• *
  • 19
  • Meslek: Yazılım Test Mühendisi
  • Yer: İstanbul
Balçak Yapımı Hk.
« : 21 Ekim 2016, 00:22:17 »
Merhabalar, yeni bir başlangıç için resmini eklediğim şablonu çıkardım, (aslında bilinen bir markanın birebir modeli fakat ölçek farklı ayrıca, inkscape çok faydalı bir uygulamaymış öneren kimdi hatırlayamıyorum ama buradan teşekkür ederim), tam başlayacağım aklıma takılan bir konu oldu bu modeldeki bıçağın balçağı nasıl yapılıyor, orijinal resimde balçak üzerinde pim izi gözükmüyor ve bıçak balçağın içinden geçmiyor, yani bu balçak kabza gibi iki parça halinde bıçağa monte edilmiş.

Aklıma gelen tek yöntem pirinç levha edinip bunu mengeneye sıkıştırarak eğerek ve köşeli döverek şekli oluşturup elektronik lehimi ile bıçak üzerine lehimlemek fakat burada da prinç ve çelik elektronik lehimi ile birbirini tutar mı..? tutarsa bıçak üzerinde kalacak parlak lehim teli (kurşun/bakır) kalıntılarını ince eğe ile almak bu lehimi güçsüz bir hale getirmez mi ya da bu aşamada yapılacak eğe işi ısıl işlem sonrası perdahı bozmaz mı? gibi bir sürü soru takıldı aklıma.

Model çok hoşuma gitti fakat eğer bu model bir balçak için yüksek sıcaklıkta prinç lehim teli kullanmam gerekecekse yapmak beni aşar dolayısıyla bıçağa da hiç başlamayayım diye düşünüyorum, fikirlerinizi rica ederim.

Fikret

• *
  • 17
  • Meslek: Uzman cavus
  • Yer: Sinop hakkari
Ynt: Balçak Yapımı Hk.
« Yanıtla #1 : 21 Ekim 2016, 00:33:35 »
Guzel olur ustam
Yeni uyeyim lakin bayadan beri bu sayfayi takipteyim ve kendi cabamda bireyler yapmaya calisiyorum ama. Tecrubesizim yaptiklarimi nasil gosterebilirim sizlere bulamadam daha dogrusu sayfafanin nasil islediginide anlamadim neyse iyi calismalar

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
  • Meslek: İşsiz
  • Yer: Bursa-istanbul
« Yanıtla #2 : 21 Ekim 2016, 01:34:39 »
Fikret merhaba
Öncelikle eline sağlık şablon için balçak konusu ilkbaslarda Benin'de dusunduruyordu sanırım suan seni iyi anlıyorum. Öncelikle İsıl işlem oncesi monte çok saglıklı olmaz pirincin erime sıcaklıgı bilmiyorum ama Yinede olmaz:) pirinci ışıl işlem sonrası monte edeceksin peki nasıl mı? Yine aynı malzemeden pim ile veya epoksi vb. Güçlü yapıştırıcılarla. Şimdi soracaksin pim belli olmayacakmı eğer aynı çapta delik ve pim kullanırsa iyi zımpara ve Polisajdan sonra belli olmayacak ayrıca YouTube ta buna benzer Videolar var onlara göz atmanı öneririm kolay gelsin
Bicaklarimi paylastigim instagram sayfam
www.instagram.com/moondesignaca

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
« Yanıtla #3 : 21 Ekim 2016, 09:13:08 »
Bıcak modeli güzel bence, balçak için ise kullanacağın parça ile pimlerin aynı malzemeden olması gerekir diye düşünüyorum. Balçağı ve pimleri takıp çizdiğiniz modele göre zımpara işlemini bitirdikten sonra balçaktaki pimler görünmez oluyor ve son işlem olarak metal parlatıcı kullanırsanız iyi bir sonuç elde edersiniz, naçizane fikrim. Ustalarıma saygılar. Bu arada bıcaç çeliği lehim tutmaz, sadace balçak için kullanacağın prinç malzeme lehim tutar bu işlemin amacı bıçak gövdesi ile balçak arasındaki boşlukları en aza indirmek olduğunu düşünüyorum. Kolay gelsin...
Aytunç Ayper (itunch)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 21 Ekim 2016, 09:48:59 »
Namlunun iki yanında olan bu şeye ben de hep balçak dedim ama aslında buna önlük deniyormuş.

detay gelecek...
« Son Düzenleme: 21 Ekim 2016, 09:51:34 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Batu Kaplan

• *
  • 19
« Yanıtla #5 : 21 Ekim 2016, 14:00:46 »
Eylem bey teşekkürler, burada gün geçmiyor ki yeni birşey öğrenmeyelim, detay ayrıca bekliyorum

Orjinal resimde önceden belirttiğim gibi bu önlük parçasının üzerinde resmi ne kadar büyütürsem büyüteyim pim izi gözükmüyor, 2000 kuma kadar zımpara bu pim izlerini kesinlikle giderir evet fakat benzer kullanımlarda da (geleneksel japon) pim kullanılmıyor gibi hissettim.

Burada öncelikle yapılacak olan parçaları, prinç levhayı U profil şekline getirip bir tarafını eğe ile alçaltarak kabza yüksekliğine yaklaştırmak diğer bıçak burnuna doğru olan tarafını da daha yüksek bırakmak mıdır..?

U profilden içi boş üretilecekse epoxy gibi bir yapıştırıcı çok fayda etmeyecektir kenarları dışında bıçak ile temas eden bir yüzey olmayacak çünkü, pim şişirmeye yeltensem bu sefer vurunca yine içi boş olan önlüğün formunu bozma ihtimali var.

Profil olarak içi boş üretilmesi ayrıca sağlamlığını ve darbe mukavemetini de düşürecek fakat aksi durumda eğeyi testereyi ele alalım desem en az 1 - 1.5 cm kalınlığında pirinç levha gerekiyor ki bunu da tedarik etmek pek kolay gözükmüyor.

Bıçağın orjinal resmini üzerinde perakende satışı olan bir Türk markası içerdiği için linkten paylaşmaya çekindim (üzerinden markayı silip koymayı denedim fakat iş yerinde resim paylaşım siteleri yasaklı olduğu için koyamadım), herhangi bir mahsuru yoksa orjinal resmi de paylaşayım daha net fikir verir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #6 : 21 Ekim 2016, 14:08:23 »
* pimler varsa bile bazen çok zor görülebilir.

* pim kullanmadan normal kurşun kalay lehimiyle de önlükler lehimlenebilir. Zaten lehimleme ısıl işlemden sonra yapıldığından dolayı kurşun kalay lehimi aşırı yüksek sıcaklıklara çıkmak gerekmediğinden dolayı daha iyi...

* Tabi lehim paslanmazda sıkıntılı olur.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 21 Ekim 2016, 14:24:45 »
görselleri <200kB olacak şekilde kaydederseniz forumda paylaşabilirsiniz. Resim paylaşım programına muhtaç kalmazsınız.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 21 Ekim 2016, 14:27:30 »
Büyük boylarda pirinç, bronz yada bakırı İstanbul'da kolay bulabilirsiniz. Yeter ki doğru yere bakın.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Batu Kaplan

• *
  • 19
« Yanıtla #9 : 21 Ekim 2016, 16:03:35 »
Büyük boy derken kalın levha (en olarak) lazım fakat maliyet sebebiyle de çok boylu olmasa iyi olur tabi, bulabileceğimi düşündüğünüz ya da tavsiye edebileceğiniz bir lokasyon var mıdır..?

Ayper bey kurşun lehim - çelik tutmaz demişti ama, kurşun kalay lehimiyle önlükler lehimlenebiliyorsa gerçekten güzel, (karbon çelik kullanacağım)

Bu vesileyle orjinal resmi de paylaşayım;

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 21 Ekim 2016, 16:30:48 »
Ben Anadolu yakasında, Dudullu'daki İMES'teki xxx metal şeklinde adı olan mekanlardan pirinç, bronz, bakır, kestamit, "epoksi", "fiber" ve civa çeliği alışverişimi yapıyorum.

İMES'te Bronz Metal (A-108 Sk)
İMES'te Horoz Metal (C-303 Sk)

Bir ara da Bronz Metal ile aynı sırada Cemal Metal vardı ama o galiba kapandı.

DES'te de -sanki- Tersane Caddesinde vardı.
« Son Düzenleme: 21 Ekim 2016, 16:32:46 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #11 : 21 Ekim 2016, 16:57:55 »
Ben bu önlükleri iki parça kesip yanlara pimle tutturun derim. tek bir U biçimli parça gibi görünmüyor bu. Orijinali U bile olsa yapması çok zor olur.

Önlüklü bıçak yapma adedim yok ama bu örnektekinde olan iki tane pim ilk baştan hiç görünmüyordu. Yıllar içinde pirinç kendiliğinden patine olunca da ancak hayal meyal görünür oldu.

Namık Kemal
Instagram'da ben

Batu Kaplan

• *
  • 19
« Yanıtla #12 : 22 Ekim 2016, 13:04:59 »
Eylem bey, adresler için çok teşekkür ederim, İMES tarafını dolaşmak baya bir zamandır planladığım bir şey fakat işten güçten zaman bulamıyordum malum İstanbul'un trafiği de eklenince Kadıköy'den git gel 4 saat oluyor, adres net olunca dolaşmaya gerek kalmayacak.

Gelişmeleri ayrıca ileteceğim...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #13 : 22 Ekim 2016, 20:04:15 »
Yerinizi belirtmemiştiniz o nedenle sadece bana yakın yerleri vermekle yetindim. Bence ilk olarak Karaköy Perşembe pazarını keşfedin. Karaköy iyidir. 👍
Namık Kemal
Instagram'da ben

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #14 : 23 Ekim 2016, 06:49:26 »
Gizli pim kullanılmış olabilir. Hesabı, kitabı biraz meşakkatli. Tarık Haznedar ustanın böyle birkaç çalışması vardı yanlış hatırlamıyorsam.
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #15 : 23 Ekim 2016, 10:21:31 »
Ayper bey kurşun lehim - çelik tutmaz demişti ama, kurşun kalay lehimiyle önlükler lehimlenebiliyorsa gerçekten güzel, (karbon çelik kullanacağım)

Anlatım hatası var:

LEHİM. (Yumuşak lehim):

Kurşunla kalayın belli oranlarda erğitilmesiyle yapılan alaşımdır.

Kurşun lehim diye bir şey yoktur.

Bu arada ısı kaynağının güçü açısından:

Kurşunun ergime sıcaklığı 327, kalayın 232 derece olmasına rağmen 3/2 lik alaşımın ergime sıcaklığı 183 derecedir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #16 : 23 Ekim 2016, 20:30:40 »
Yukarda fotoğrafını verdiğim bıçağın önlüğünün yıllar sonraki hali:
Namık Kemal
Instagram'da ben

Batu Kaplan

• *
  • 19
« Yanıtla #17 : 24 Ekim 2016, 08:33:18 »
Yerinizi belirtmemiştiniz o nedenle sadece bana yakın yerleri vermekle yetindim. Bence ilk olarak Karaköy Perşembe pazarını keşfedin. Karaköy iyidir. 👍

Hocam, Kadıköy yakasında ikamet ediyorum ama Karaköy tarafına geçince insan nedense amaçtan sapıyor kendini kaybediyor, perşembe pazarına gitmek için yola çıkıp eminönüne - kapalı çarşı tarafına girmişliğim çoktur. Dudullu tarafı yine daha amaca yönelik :)

Anlatım hatası var:

LEHİM. (Yumuşak lehim):

Kurşunla kalayın belli oranlarda erğitilmesiyle yapılan alaşımdır.

Kurşun lehim diye bir şey yoktur.

Bu arada ısı kaynağının güçü açısından:

Kurşunun ergime sıcaklığı 327, kalayın 232 derece olmasına rağmen 3/2 lik alaşımın ergime sıcaklığı 183 derecedir.

Kurşun lehimden kastım kurşun / kalaydı evet, cümlenin geri kalanında doğrultmuşum ama baştan eksik yazınca anlatım hatası olmuş doğru söylüyorsunuz.

Yukarda fotoğrafını verdiğim bıçağın önlüğünün yıllar sonraki hali:

Eylem bey, bu fotoğrafta da pim olduğu hiç belli olmuyor, ya da benim gözlerim seçemedi, dolayısıyla pim kullanımı gayet uygun bir fikirmiş, tekrar teşekkürler.