Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem.

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
Isıl işlem.
« : 20 Ekim 2016, 21:07:20 »
Değerli ustalarım ve arkadaşlarım, MURAT BUSHCRAFT' tan aldığım dövülmüş civa çeliğine bıçak formunu verdim, kabza deliklerini deldim, ağız açısı yaklaşık 15 derece olarak açtım ve ısıl işlem öncesi 800 kuma çıkarak yüzey perdahını bitirdim, geldim dananın kuyruğu ve bana en çok sıkıntı veren işleme. Isıl işlemini de kendim yapmak istiyorum. Bu işlemi ytong ile yapacağım gaz ocağıyla yapmaya karar verdim fakat ne tür bir şaloma kullanmalıyım, kullanacağım şaloma yada türevleri ile 800° lik bir ısı elde edebilir miyim bilmiyorum. Sonuçta bir miktar para harcayacağım ama son bıçağım olmayacak. Bu sebeple değerli fikirlerinize ihtiyacım var.
Aytunç Ayper (itunch)

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: Isıl işlem.
« Yanıtla #1 : 20 Ekim 2016, 22:15:00 »
Civa celiginin isil islemi biraz problemliidir. Normalizasyon cevrimini mutlaka yapin. Homojen isitmazssaniz garanti kirilir yada catlar. Isiyi fazla verirseniz tanecik buyumesi olur. Suda sig sertlesir ama daldiriken cıt diye bir ses de duyabilirsiniz.

« Yanıtla #2 : 21 Ekim 2016, 18:45:19 »
Ytongdan yapabilirsin, benzer çalışmaları yapan arkadaşlar forumda paylaşmıştı aratırsan mutlaka bulursun. Eğer yanma odasının hacmi çok büyük olmayacaksa  sıradan bir pürmüz işini rahatlıkla görür ve  su verme sıcaklıklarına çıkar. Su verme işleminde soğutucu olarak yağ kullanmanı öneririm, su riskli olur. Normalizasyon kesinlikle şart ve atlanmamalı, hele ki dövülmüş parçada iki kez şart.

burakergin

• 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
« Yanıtla #3 : 21 Ekim 2016, 21:57:52 »
Civa celiginin isil islemi biraz problemliidir. Normalizasyon cevrimini mutlaka yapin. Homojen isitmazssaniz garanti kirilir yada catlar. Isiyi fazla verirseniz tanecik buyumesi olur. Suda sig sertlesir ama daldiriken cıt diye bir ses de duyabilirsiniz.
Gökhan ustaminda soyledigi gibi ilk yaptigimda problemli bir isil islemim olmustu homojen isitmistim ama normalizasyon sikintili olunca cam gibi parcalanmisti hala aklima geldikce icim gider... gazbetonda verebilirsiniz ama size tavsiyem bu celik icin basta usta bir el tercih edin yada benim gibi kirma riskini goze alarak ogrenin.
Saygilarimla

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 22 Ekim 2016, 00:34:24 »
28, 32, 35 mm gibi çaplarda şalümolar var. Çap çok düşünce güç düşüyor ama fazla artınca da tüpün basıncı mesele olabiliyor.

Büyük tüple çalışın derim. Bağlantı için şu konuya bakmanızı öneririm: Şalümonun Küçük Ve Büyük Tüplerle Bağlantısı - http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1186.0

Konunun adının ısıl işlem değil de "şalümo" olması ve yerinin de "Özel Yapım Araçlar » Gaz Ocakları" altı olması gerektiğini düşünüyorum.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #5 : 22 Ekim 2016, 08:40:22 »
Eylem ustanın dediğine bir eklemede ben yapayım, birazda yakında sıcak su bulundurun.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 22 Ekim 2016, 09:07:56 »
Şalümoların bir problemi bir çoğunun ucunun pirinç olması. Açıkta belki çok fark etmez ama ocağın içinde ısı birikince bunların uçlarında erime riski dahi var...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #7 : 22 Ekim 2016, 09:32:03 »
Çap çok düşünce güç düşüyor ama fazla artınca da tüpün basıncı mesele olabiliyor.
Büyük tüple çalışın derim.
+1
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
« Yanıtla #8 : 22 Ekim 2016, 18:57:16 »
Bugün hırdavatçıya gittim ve şalamo fiyatlarını sordum, 32mm şaloma+uzatma boru+vanalı kol 120 tl(Yıldız marka).Sonra tuğlacıya gittim ve ateş tuğla(5x10x20) fiyatlarını sordum tanesine 2 tl dedi. O anda aklıma birşey geldi. Elimde boş olan klima gazı tüpü var, refrakter harcı kullanarak bu tüpü doldurup 10-15 cm lik ısıtma haznesi olan bir fırın yapsam nasıl olur?

Refrakter harcının ısı yalıtımı ateş tuğlasından kötümüdür?
Aytunç Ayper (itunch)

« Yanıtla #9 : 22 Ekim 2016, 19:43:28 »
Refrakter harçla tüpün iç çeperi arasına en azından 3 cm kalınlıkta bir seramik battaniye de olursa çok daha iyi olur.

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
« Yanıtla #10 : 22 Ekim 2016, 19:57:38 »
Sefa ustam yani tüpün ortasına 15cm çapında silindirik bir malzeme ve bunun dışına refrakter harcı ve bunun dışına 3cm lik seramik battaniye ve en dışta da tüpün kendisi olacak şekilde diyorsunuz, doğrumu? Ben bu şekilde düşündüm.
Aytunç Ayper (itunch)

« Yanıtla #11 : 22 Ekim 2016, 23:09:32 »
Sefa ustam yani tüpün ortasına 15cm çapında silindirik bir malzeme ve bunun dışına refrakter harcı ve bunun dışına 3cm lik seramik battaniye ve en dışta da tüpün kendisi olacak şekilde diyorsunuz, doğrumu? Ben bu şekilde düşündüm.
Aynen öyle, hatta Emre'nin yaptığı ocak vardı aynen bu şekilde o başlıkta söylemek istediğim herşeyi adım adım bulabilirsiniz.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=46.0

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
« Yanıtla #12 : 23 Ekim 2016, 12:47:13 »
Teşekkür ederim Sefa ustam. 120 TL vereceğim yerde bu paraya hepsini bitirebilirim, herşeyi kendim yapabilirim, üstelik daha verimli bir ocak olacak inşallah. En kısa zamanda malzemeleri alıp başlarım, Emre ustaya da teşekkür ederim, güzel iş çıkarmış.
Aytunç Ayper (itunch)

Mustafasezer

• 284
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #13 : 23 Ekim 2016, 14:19:21 »
Yaptıgınız  bıcagınızı merak ettım bı gorseydim

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
« Yanıtla #14 : 23 Ekim 2016, 22:15:17 »
Tabiki...
Aytunç Ayper (itunch)

Mustafasezer

• 284
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #15 : 23 Ekim 2016, 23:06:37 »
Cok guzel hadi hayırlısı