Bıçak Sanatı - Forum

Ferhat Atalar Usta Yapımı Harika Bir Bushcraft Bıçak ve incelemesi:

Ahmet Selim

• *
  • 49
  • Yer: Kayseri
Usta: Ferhat ATALAR usta.
Isıl işlem: Taner SALAR usta (Deep Blue).
Kılıf: Adnan HALICI ustamızın eseridir.

Çelik: n690
Kalınlık: 3.5 mm
Boy: 18.5 cm.
Namlu: 8.5 cm.
Kabze: siyah renk kompakt laminat
Sertlik 57~58 hrc

Uzun zamandır tek parça, şeker mi şeker, sevimli mi sevimli bir tek parça edc bıçak arıyordum. Bıçaktan beklentim çok yüksek olduğu için mevcut seri üretim bıçakların her birisine bir kusur buluyordum. En çok fiyat/performans olarak Esee İzula'nın Çinli D2 çelik kopyasını beğenmiştim ancak bunun da sapı elime birazcık kısa geliyor ve kavramayı zorlaştırıyordu. Yine de uzun zaman küçük el çantamda, cebimde, boynumda ve kemerimde o dağ senin bu bağ benim diyerek benimle birlikte gezip çok güzel hizmet ediyordu. Hala da o benim en iyi yol arkadaşlarımdandır. Ekte fotoğrafı mevcuttur.

Bunun yanında orijinal Esee İzula II dikkatimi çekti. İzula I'e göre sapı 1.5 cm. daha uzundu ancak çeliği 1095 idi ve ben bu çelikten daha üst segment çelik istiyordum. Böylece İzula II'yi de eledim.

Bir yandan da Taner Salar usta, İlkay Kadir Karaca usta ve Tarık Haznedar ustalara sık sık sorular sorup başlarını ağrıtıyordum. Bir ara kendi bıçağımı kendim yapmayı da düşündüm. Ama şimdilik nasip olmadı işte.

Geçen cuma günü Ferhat Atalar ustanın ilanını gördüm, bıçağına talip oldum. Fotoğrafta hoş görünüyordu. Fiyatı da uygun geldi. Bugün bıçağı teslim aldım. Çok etkileyici bir kalitede olduğunu ve boyutlarının tam istediğim gibi olduğunu görünce inanılmaz mutlu oldum.

Boyut olarak tam istediğim boyda, kılıfla birlikte toplam uzunluk sanırım 18.5 cm. Kılıfla birlikte cebime koyunca bıçak kot pantolonumun cebimde gömülüp kayboluyor. Bu sayede tek parça bir edc bıçağın köyde gizli taşınması açısından çok uygun. Ekte kot pantolon cebindeyken belli olmadığına dair bir fotoğraf var. Bıçak kılıfı ile birlikte sağ cebimde.

Namlu kaymak gibi işlenmiş, N690 çelik D2 çeliğe göre daha güzel geldi bana. Ama bu karşılaştırmayı sahada uzun zaman kullandıktan sonra yapmak daha doğru olacaktır.

Sap malzemesi siyah renk kompakt laminat.  Hissiyat olarak karbon fiber gibi mükemmel bir hissiyat veriyor. İşcilik mükemmel. Eline alıp sev, o derece...

Kılıf Adnan Halıcı ustanın eseriymiş. Adnan ustanın facebook sayfasını beğenmişim ama maalesef kendisini pekte takip edememişim. Bundan sonra Adnan ustanın sıkı takipçisi olacağım. Kılıfın ve bıçağın kalitesini görünce ülkemizde bu kadar kaliteli üretim yapan ustaların olduğunu bir kez daha anladım. Bu arada İlkay Kadir Karaca usta sayesinde harika kydex kılıflar yapan "mfg taktikal"i de keşfetmiş oldum. Bıçak sektörünün ülkemizdeki geleceği açısından bunlar harika...

Bıçak ve kılıfı genel işçilik olarak mükemmelin de ötesinde. Çünkü bıçağın ve kılıfının kendine has bir ruhu var. Modernizm, doğa sevgisi, el sanatları ve yüksek teknoloji gibi kavramlar harmanlanıp bu güzel eser ortaya çıkartılmış.

Sonuç olarak kalitenin farkına varmak, bunu kullanmak ve tanıtmak harika birşey. İnşallah bu güzel eserin hakkını ülkemizin her yerinde, birbirinden güzel doğal alanlarda vereceğim.

Emeği geçen herkese teşekkürler.

Not: magnezyum ateş başlatıcıyı ben sonradan taktım ama boyut olarak baya büyük oldu. Ama şimdilik böyle idare edelim bakalım ileriki günlerde daha küçük bir ateş başlatıcı bulup takmayı düşünüyorum :)

Doğanın tadını çıkarın... Ahmet Selim.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9544
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
 :2up İnceleme için çok teşekkürler.

Cepte belli olmuyor deyince bıçağın sapının üstten yada alttan görünüşünü merak ettim. Acaba ne kadar ince diye. Fotoğraflamanız mümkün müdür?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Çok güzel bir bıçak olmuş.Emeği geçen ustaların eline sağlık.K340 çelikliside ayrı bir güzeldi Ferhat beyi tebrik ediyorum.
Sizede hayırlı olsun güle güle kullanın.Gözüm kabza sonunda bir ip deliği aradı belirtmeden geçmeyeyim.
« Son Düzenleme: 20 Ekim 2016, 17:28:49 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ahmet Selim

• *
  • 49
:2up İnceleme için çok teşekkürler.

Cepte belli olmuyor deyince bıçağın sapının üstten yada alttan görünüşünü merak ettim. Acaba ne kadar ince diye. Fotoğraflamanız mümkün müdür?

Eve geçince detaylı fotoğraf atayım Eylem bey

Ahmet Selim

• *
  • 49
Çok güzel bir bıçak olmuş.Emeği geçen ustaların eline sağlık.K340 çelikliside ayrı bir güzeldi Ferhat beyi tebrik ediyorum.
Sizede hayırlı olsun güle güle kullanın.Gözüm kabza sonunda bir ip deliği aradı belirtmeden geçmeyeyim.

Osman bey teşekkür ediyorum. İp deliğinin olmayışı benim de dikkatimi çekti ancak çok sayıda bıçağıma ip bağladım ama sonra geri söktüm. Çünkü elime bileğime ip değince rahatsız oluyordum. Bu nedenle ip deliği olmamasını sorun etmedim :)

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
Gerçekten güzel bir bıçak edinmişsiniz iyi günlerde kullanın  :)
Beni bu guzel havalar mahvetti

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
Hayırlı olsun

Ahmet Selim

• *
  • 49
Teşekkürler :) Daha iyisi sizlerin olsun :)

Ahmet Selim

• *
  • 49
milimetrik olarak ölçmedim ama çakmaktan biraz daha kalın :)

AlpercAy

• **
  • 185
    • Instagram
  • Meslek: İşsiz
  • Yer: Bursa-istanbul
Çok şık ve kullanışlı bir EDC(günlük taşımalık) olmuş size keyifle kullanmalar, ustayada saygılar.
Bicaklarimi paylastigim instagram sayfam
www.instagram.com/moondesignaca

casper73

• 130
  • Meslek: uzman
  • Yer: istanbul
bıçağın formu güzel ancak kabzayı polisajla parlatmak gerek.
bu şekilde biraz yavan durmuş

Ahmet Selim

• *
  • 49
bıçağın formu güzel ancak kabzayı polisajla parlatmak gerek.
bu şekilde biraz yavan durmuş

teşekkürler önerinizi değerlendireceğim :)

Ahmet Selim

• *
  • 49
Çok şık ve kullanışlı bir EDC(günlük taşımalık) olmuş size keyifle kullanmalar, ustayada saygılar.

Teşekkürler daha iyisi sizlerin olsun :)