Son zamanlarda aklıma takılan bir soru aslında. İlk defa geçende 55 cm ve 24 cm arası uzunluklarda 6 adet N690 profile vakumlu fırında su verilmesi için ısıl işlem merkezine götürdüm. Giderken aklımdaki sertlik değeri 59-60 Hrc gibiydi. Nedense forumda ve sosyal medyada yapılan bıçakların çoğunun sertlik dereceleri bu aralıkta ve çoğunlukta alıcılar da bıçakların 60 Hrc sertlikte olmasını istiyor. Firma görevlisine bıçaklarda bu değerleri istediğimi söyledim.
O da bu değerlerin bu bıçaklar için fazla olacağını belirtti. Bende hemen nedenini sordum tabii. Açıklama şöyleydi:
55 cm olan bir paslanmaz için gerçekten uzun bir ölçü bunda hem fikirim. Diğerleri (3 adet) k.puma modeli olanlarında genişliği az ( 29 mm) olduğu için 60 Hrc sertlikte çabuk kırılacağını belirtti. Yüzme bıçağının da bu değerde olmasına gerek olmadığını dile getirdi. Son kalan geniş bıçağıda ben çok kalın olmayan odun yarmak gibi işlerde kullanabilmek için yaptığımı söylediğim için onunda 60 hrc de çabuk kırılabileceğini söylediği için sertlikleri 57 Hrc tutmanın daha iyi olacağına karar verdik.
Isıl işlemden sonra sertlik ölçtüğümüzde 55 cm olam parça 56,4 Hrc, 3 Adet olan bıçaklar 58 Hrc, Yüzme ve diğer bıçakta 57,6 Hrc geldi.
Aslında merak ettiğim (ben de dahil) neden hep 60 ve üzeri Hrc meraklısı olduğumuz. Neden bıçağa ve kullanım özelliklerine göre sertlik belirlemediğimiz.
Ayrıca sertlik değerini belirleyen faktörler nelerdir? Forumda incelediğimde Emre Kipmen'nin bir cevabını buldum;
"D2 67.5 HRC bir bıçağım bile var, tabii bıçak sadece darbesiz kesim yapıyor. Bunun dışında normal bıçaklarda 59-62 HRC arası severim, performans açısından. Sahada bilenecek bıçak ise 55 HRC civarında iyidir. Eğer darbe görecekse de bu civar sertlik iyidir. Çelik ve ısıl işlem tarzı tabii büyük rol oynar, içinde bol krom olan paslanmaz çeliklerde biraz daha düşük sertlik gerekir, sonuçta kırılgan yapıdadır, eğer karbon çeliği ise bu değerler artabilir, ağız açısı, tipi, hamon var mı, sanmai veya o tip bir çelik mi, çeliğin menevişinde belli bir meneviş kırılganlığı filan var mı, ısıl işlemi nasıl yapıldı, sıfır altı işlem yapıldı mı, bu tip değişkenler çok çeşitli sertlikleri optimum hale getirir. En güzeli bıçağı yaptıktan sonra kullanım alanlarında test etmek ve pirinç testini atlatıp atlatamadığını görmektir. Belli deneyim birikimi sonucunda belli bıçak için nasıl bir sertlik gerektiği konusunda belli bir güdüye sahip olursunuz, o kadar çok etken var ki bu sorunuzun kolay ve standart bir cevabının olması mümkün değil..."