Bıçak Sanatı - Forum

Bıçağı sertleştirme

HEKTOR-TEG

• *
  • 45
  • Meslek: gayrimenkul
  • Yer: İzmir
Bıçağı sertleştirme
« : 20 Ekim 2016, 10:09:11 »
Arkadaşlar yıllar önce bursa bıçakcılar çarşısından bi hevesle dandik bir katana almıştım. daha sonra farkettim ki sözde çeliği yamuluyor ve öyle kalıyor.

attım depoya yıllarca kaldı. daha sonra ucundan kısa bir tanto bıcak yaparsam kısa olacağından esneme az olur düşüncesi ile kestim şöyle birşey ortaya çıktı.

şimdi forumda bazı arkadaşların ısıtıp su verme gibi durumlar yaptığını görünce. acaba diyorum bende bu bıcağı daha sert bir hala getirebilirmiyim. daha sonrasında değerse kabzayla uğraşacağım.

sorum şu olurmu birde olursa ne gibi ekipmana ihtiyacım olacak.
« Son Düzenleme: 20 Ekim 2016, 10:12:00 Gönderen: HEKTOR-TEG »
Karbon çelik için ne ise, azim insan için odur.

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
Ynt: Bıçağı sertleştirme
« Yanıtla #1 : 20 Ekim 2016, 10:18:11 »
Paslanmaz çelikse ısıl işlemi kendin yapamazsın, forumda ısıl işlem yapan ustalara gönderebilirsin.

yücetürk yücel

• 93
  • Meslek: memur
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #2 : 20 Ekim 2016, 11:48:12 »
Öncelikle bıçkta kullanılan çeliğin ne olduğunu dilmek gerekir diye düşündüm acaba yanlış mı düsündüm carbon oranı nedir 316 kalite yada türevleri  bir paslanmaz ise ısıl işlemde sertleşmez.

HEKTOR-TEG

• *
  • 45
« Yanıtla #3 : 20 Ekim 2016, 14:45:19 »
kılıcın üstünde en ufak birşey yazmıyor maalesef ki. bende şu haliyle anlıyamıyorum. varmıdır acaba paslanmaz çelik olup olmadığını çözebileceğim bir metod.?

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #4 : 20 Ekim 2016, 14:56:27 »
Kıvılcım testi yapabilirsin. Forumda arastir.

« Yanıtla #5 : 21 Ekim 2016, 18:47:43 »
Bence bununla uğraşmaktansa nitelikleri belli bir çelik kullanın, en azından vereceğiniz emek boşa gitmesin. Madem tantoya niyetiniz var, paslanmaz çelikten uzak durup karbon çeliklerine odaklanın derim.

burakergin

• 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
« Yanıtla #6 : 21 Ekim 2016, 21:47:52 »
Merhaba
Celigin kodunun ne oldugunu biliyorsaniz ısıl islem yapilir fakat bu tarz kar odakli bicaklar 304 ve 316 kalite celiklerden yapiliyor yani ısıl islem uygulayamazsiniz. Onunla ugrasmak yerine Sefa hocamizinda dedigi gibi herhangi bir karbon celiginden yaparsaniz hem ne oldugu belli olur hemde kullanirken uretmenin vermis oldugu zevki yasarsiniz..

HEKTOR-TEG

• *
  • 45
« Yanıtla #7 : 24 Ekim 2016, 13:35:29 »
cevaplar için çok teşekkür ederim. dediğinize uyup uğraşmıyacağım. en azından bu tür ürün ve çeliklerin az çok ne olduğunu anladım bu vesileyle.

pitmania34

• *
  • 48
  • Meslek: gemi acenteliği
  • Yer: gebze
« Yanıtla #8 : 31 Ekim 2016, 10:14:31 »
selamün aleyküm şu video da n 690 ısıl işlemi gösteriyor.oksijensiz ortam için şömine mastik i kullanmış usta 1500 dereceye kadar dayanıklı belki yardımı olur.oda paslanmaz evde yapılabilirgerekli donanım varsa
https://youtu.be/YYDa620oIwM

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #9 : 31 Ekim 2016, 11:30:24 »
selamün aleyküm şu video da n 690 ısıl işlemi gösteriyor.oksijensiz ortam için şömine mastik i kullanmış usta 1500 dereceye kadar dayanıklı belki yardımı olur.oda paslanmaz evde yapılabilirgerekli donanım varsa

Şalümo pirinçten mi acaba? Videodaki usta korumak için ıslatıyor. Pirinç şalümo kullanırken ben de bir ara eriyeceğinden endişelenmiştim.

Böyle pirinçten bir şalümonun dışına paslanmazdan bir boru geçirme denemesi şalümo kullanan arkadaşlar için belki faydalı olabilir. Eğer alev paslanmaz boru içinde başlamayıp borudan sonra başlıyorsa paslanmaz başarılı demektir. Pirinç parçadan -bilmem  buna lüle mi demek gerek?- uzaklaşan alev aşırı ısınmadan kaynaklanacak sorunları çözer.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

HEKTOR-TEG

• *
  • 45
« Yanıtla #10 : 31 Ekim 2016, 16:25:34 »
sanırım ben bu işin altından ben kalkamıyacağım : (

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #11 : 31 Ekim 2016, 23:30:51 »

Usta Türk, sistem güzel ama bu çelik için ne kadar uygun bir sistem? Hakkı ile Oksijensiz bir ortam olduğunu sanmıyor  ::)