Deniz, karbon çelikleri için kestirme yoldan ve farklı metodlardan bahsedebiliriz ama paslanmaz çelikler için bilimsel veriden şaşmamak gerek.
Ne demek istediğini anladım ama burada yumurtadan bahsedemeyiz zira çeliğin içindeki alaşım elemanlarının yapıya eklenip etki edebilmesi için belirli sıcaklıklar gereklidir ve bu sıcaklıklarla oynanamaz.
Burada asıl olan malzemenin tam tavını aldıktan sonraki demlenme safhası ve sıcaklıklarıdır. Burada da en fazla oynayabileceğiniz şey sürelerdir. Yoksa 4mm lama ile 40 cm lamayı aynı sürede 1100 C’ye getiremeyeceğimizi hepimizin biliyor olduğunu varsayıyorum.
Datasheet’tekinden farklı bir sıcaklık aralığında su verme işlemi yapamamalıyız, menevişleme için verilen sıcaklıkları da değiştiremeyiz değiştirsek te bunlarla ilgili tablolar zaten datasheetlerde veriliyor.
Yalnızca parçanın bu sıcaklıklara ne kadar zamanda ulaşabileceğine bağlı olarak süreler üzerinde oynayabilirsiniz. Buda bizi saklı bir bilgiyi keşfetmiş biri değil, işini doğru yapan adam yapar.
Bilindiği gibi Böhler tek boyda M390 üretmiyor, 3-4 mm’den çok çok daha kalınlarına kadar bir üretimi var. Şimdi firmanın her boy ve ölçü için farklı bir datasheet çıkarmasını beklemek ya da bunu 20x20x20 için çıkarmış 4 mm’de kullanamam demekte yanlış bir yaklaşımdır. Firmanın verdiği verilerden faklı bir sıcaklıkta veya yağ değil de suda su veren biri varsa da tebrik ederim.
İşlemi doğru yapabiliyor olabilirler, burada asıl hatalı ve yanlış olan Amerikayı yeniden keşfetmiş gibi insanlara aktarmaktır. Bir şeyi abartarak talebi arttırmak sık kullanılan bir pazarlama tekniği olduğundan bu konuda böyle anlaşılmıştır, şaşmamak gerek.
Hiçbir ısıl işlem firması kendine yeni bir proses keşfederek yola çıkmaz. Datasheetleri referans alarak iş yaparlar. Günün sonunda da bilimsel verilerden yararlanarak parçanın boyutlarına uygun bir proses izleyerek işini doğru yapan kişi olurlar.
Doğru bir işlem yaptıktan sonra kimin nasıl ısıl işlem yaptığı beni çok germez ama insanları doğru yönlendirmeliyiz ve her koşulda datasheetleri okumadan iş yapmamalıyız..