Bıçak Sanatı - Forum

Meşrubat şişesinden alkol ocağı nasıl yapılır?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Kamp Ocağı Nasıl Yapılır?

Bu videoda işleyişini gördüğünüz ocağın yapımını çok önceden hazırlamıştım. Burada da paylaşayım:

Ocağın parçaları, yani üretmeniz gerekenler bunlar:

Prosedür:

-- 50 cl'lik bir bira kutusu ve bir de 33 cl'lik meşrubat yada bira kutusu al. 50 Cl'lik kutudan bahsetmem bunun çapının ötekinden biraz farklı olmasından ileri geliyor. İki tane 33 lük kutuyu iç içe geçirmek de mümkün ama biraz daha zahmetli.

-- İki kutunun dibini de biraz yukarılardan bir noktadan maket bıçağıyla kes. Ne kadar uğraşırsan uğraş bu kesik gayet b.ktan olacak. Zaten o yüzden yukarıdan kes dedim ya.  :)

-- Sonra sol elinle kutunun dibini tut, sağ eline makası al. elindeki parçayı düzelt. Öyle ki kutunun yan duvarlarının sadece 2-3 cm kadar bir kısmı kalsın. Kutuyu yamultma, kesik muntazam olsun. Öteki parçayı da aynen böyle kes.

-- 33 cl'lik olup diğerinin dışında kalacak olan parçada, yani üst parçada fotoğraftaki gibi ortada bir delik aç.    Delik düz olmuş yamuk olmuş farketmez. Deliği açmazsan bir sonraki adımda iki parça birbirine zor girecektir.   ::)

-- 50'lik kutu parçası diğerinin içine gelecek şekilde iki parçayı birleştir.

-- Sonra, (üst tarafa kalacak olan, ortasında delik açmış olduğumuz parçaya) olabildiğince ufak, eşit aralıklı delikler aç. Mümkünse yüksek devirli bir matkap ile ve bastırmadan aç. Olmaz ise biz ile, cam çivisi ile, yorgan iğnesi ile aç.

(matkap ile)

(biz ile)

-- Ortadaki parçayı kesmek için, kesiğin geçmesi gereken yerleri maket bıçağı ile çiz.

-- Sonra bu çizgi üzerini biraz kes.

-- Bir şey ile bastırarak ortadaki parçayı kesik boyunca yırt.

-- Kutuların artan kısımlarından keserek bir dikdörtgen parça üret. Öyle ki bu dikdörtgenin kısa kenarı diğer iki parçanın yüksekliğinden az olmasın. Sonra bu dikdörtgenin uzun kenarlarından birinden ufak çentikler kes. Bu çentikler sayesinde yakıt ocağın ortasından yan duvarların arasındaki kısma geçebilecek.

-- Ürettiğin dikdörtgen parçayı alt parça üstüne koyup parçanın üstüste gelen kısımlarını birbirine bantla. Bu bantı sonra sökmek gerek. O yüzden bantın birazını kendi üstüne kıvır ki tutup da bantı sökebilesin. Dikdörtgenin bir kısmı üst üste gelmeli ancak bu kısım çok uzun ise fazlasını kesip atmak gerekir. Dikkat! Dikdörtgenin çentikli olan uzun kenarı alt tarafta kalmalı.

-- Üst parçayı yerine tak. İki parça da ortadaki dikdörtgen duvar ile kavuşana kadar bastır.

-- Sonra da dikdörtgeni tutan bantı sök.

NOT: Fotoğraflardaki iki kutu ile anlatım birbirinin tersidir. Fotoğraflar eski ancak metni düzelttim. 50 ve 33'lüğü işlerken metni dikkate alın.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

mustafa çınar

• 509
  • Yer: Ankara
Ynt: Meşrubat şişesinden alkol ocağı nasıl yapılır?
« Yanıtla #1 : 08 Ekim 2016, 01:06:20 »
Merhabalar. su anda buyukadada kampta cadirdayim. ates yakmanin yasak oldugu bir yer oldugu icin aynen bu ocaktan yapip onu kullandim bugun. uzerine düşeni faylasiyla yapti. eylen ustanin anlatimna ek olarak ilk olarak maket bicagi ile keserken, bıçağı istenilen yukseklige sabitleyip kutuyu dondurerek keserseniz gayet temiz bir kesik oluyor.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
« Yanıtla #2 : 08 Ekim 2016, 11:25:32 »
 :) Ben zamanında maket bıçağı ile kesme işinden iyi sonuç alamamıştım yada becerip de çok iyi bir iş çıkaramadım. O nedenledaha bodoslama dalıp yine de temiz kesilebilen bir yolu seçtim.

bu ocağın hafif olduğunu asla unutmamak gerek. altındaki zemin düz, güvenilir olmalı...

Çok soğuk havalarda altındaki zemin eğer ocağı soğuktan izole etmezse ocağın başlangıçta içindeki alkolü buharlaşma sıcaklığına ısıtması kötü etkileniyor. Ocağın dışını ve altını soğuktan korumak önemli.
Namık Kemal
Instagram'da ben

zucchero

• -Bora-
  • 423
  • Meslek: Memur
« Yanıtla #3 : 08 Ekim 2016, 11:32:24 »
Bunların birkaç değişik modelini deneme şansım oldu. En etkili bulduğum basınçlı olan modelleri. Kabaca tarif etmek gerekirse iki adet meşrubat kutusunu aşağı yukarı aynı yükseklikte kesip bir tanesini açılmamış bir kutunun arkasına bastırıp hafifçe genişletiyorsunuz. Diğer parçaya ufak bir delik açıp iç kısmına bir adet somon yapıştırıyorsunuz. Daha sonra iki parçayı birbirine geçirip varsa açıkları kapatıyorsunuz. Delikten yakıtı doldurup bir vida ile deliği kapatıyorsunuz ve ocak yandıkça basınç artıp verimli bir şekilde yanmaya başlıyor.  Bu tarz basınçlı modeller yanmaya başlamak için biraz ısıtma istiyor ama cebinizde biraz tutup(yakıtı dökmemeye ve kendinizi yakmamaya dikkat edin :D )  yakmadan evvel de biraz yakıtı üstüne dökerseniz yeterli oluyor.

Bu modeli Abantta kışın ortasında denediğimde iki kişiye yetecek kadar çay suyunu kaynatmayı başardı. Ama genel itibarla tek kişilik ve çok zorlu olmayan kamplara ya da ufak yürüyüşlere uygun.

« Son Düzenleme: 08 Ekim 2016, 11:46:49 Gönderen: zucchero »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
« Yanıtla #4 : 08 Ekim 2016, 14:18:39 »
Bu tipin ve yukarda anlattığım tipin videolarını yayınlamıştım. Bu, basınçlı tip benim önerdiğimden çok daha fazla ilgi görmüştü. Bense bu tipi kahve cevzesini ısıtmak dışında gözden çıkardım.

İstenilenden uzun süren bir pişirmede kısa sürede ocağı yeniden iyi çalışır hale getirmek basınçlı tipte çok sorunlu. Öncelikle basınçlı tipte yakıt çok azaldığında alev yavaşlıyor ve böylece yemek soğumaya başlıyor ancak bu yavaşlamasından dolayı sönmesi daha geç oluyor. Sönmeden de yeni yakıtı koymak gecikiyor. Yakıt doldurmaya sıra gelince de ocağı yerinden kaldırmadan ve hızlıca dolduramıyorsunuz. Doldurduktan sonra bir de alkolü taşırıp da kendisini ısıtmasını sağlaması var falan...

Yukardaki tipte ise yakıt bitene kadar yanış hızı pek de düşmüyor, bitince de en basitinden plastik bir kolonya şişesi ile yakıtı hızlıca yukardan sıkıp kibriti çakabiliyorsunuz. O nedenle bu tipi tavsiye ediyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

zucchero

• -Bora-
  • 423
« Yanıtla #5 : 08 Ekim 2016, 19:17:34 »
Açıkçası yemek için bunları hiç kullanmadım ama trangia ya da klonlarının bunun için kullanıldığını duymuştum.

Ben yaptığım "deneylerde" basınçlı olanın yakıtı biraz daha etkili kullandığını gördüğüm için onu tercih ediyorum. Ama dediğim gibi ben sadece çay suyu kaynatmak için kullanıyorum.

Hangi model kullanılırsa kullanılsın rüzgardan çok olumsuz etkilenen bu ocakların muhakkak çok korunaklı bir yerde yakılması gerekiyor. Bir diğer önemli husus da ocakların deliklerinin mümkün olduğu kadar küçük olması. Sarı alev değil ev ocaklarında olduğu gibi mavi alev çıkacak şekilde ayarlanması gerekli.

Yapması ve kullanması çok keyifli. Herkese öneririm...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
« Yanıtla #6 : 08 Ekim 2016, 19:53:52 »
Evet, daha küçük ama daha çok sayıda delik şart. Yine de alevdeki o sarı kısım oluyor ve bu da değdiği kapta kurum bırakıyor. Fazla titizlenmemek gerek.
Namık Kemal
Instagram'da ben

zucchero

• -Bora-
  • 423
« Yanıtla #7 : 09 Ekim 2016, 12:57:52 »
http://zenstoves.net/Templates.htm

Bu ocaklar için çok güzel bir site. Deliklerin açılması için bile taslaklar bulunuyor.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
« Yanıtla #8 : 11 Ekim 2016, 15:05:35 »
Basınçlı tipin videosu:
https://youtu.be/Cm0tHyQ40NY
Namık Kemal
Instagram'da ben

ibrahim09

• 254
  • İbrahim İşit
  • Meslek: Uzk. Vardiya Zabiti
  • Yer: Aydın
« Yanıtla #9 : 16 Kasım 2016, 21:08:38 »
Çok güzel çalışma, güzel bir DIY örneği. Tebrikler

borakent

• 527
  • Meslek: Psikolojik Danışman
  • Yer: Antakya
« Yanıtla #10 : 14 Aralık 2016, 16:25:52 »
Çok güzel ve ucuz bir yöntem oluyor. Hem yakıt açısından cebe dost hem de imalat açısından. Ben de sizin yaptığınız gibi bir ocağı geçen yaz kullanmıştım; su kaynatma ve yemek pişirme gibi bütün ihtiyaçlarımı karşıladı.

Benim kullandığım modelin yakıt için kullanılan ispirtonun ısıtılmasında şöyle bir çözümü vardı. Yukarıda fotoğrafı paylaşılmış ocak aynen yapılır. Bununla birlikte başka bir kola kutusu ortasından kesilir ve kola kutusunun alt tarafı . Bu aldığımız parçanın duvarları oyuklar oluşturulacak şekilde kesilir. (Bir kalenin kulesi gibi, horst ve grabenler gibi  ;D ) Daha sonra Eylem Usta'nın yaptığı ocak nizami bir şekilde bu yeni ürettiğimiz parçaya oturtulur.

Kamp ocağının yanması için ispirtonun ısınması gerekiyor. Üstteki ocak kısmı doluyken, alttaki hazneye ufak bir miktar ispirto konulur ve uzun kibrit gibi bir şeyle yakılır. Bu sayede üst taraf da kolayca ısınır ve ateşimizi elde ederiz.

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #11 : 15 Aralık 2016, 22:46:14 »
Çok pratik kullanimi olan bi şeye benzemiyor, neden tercih ediliyor avantaji nedir?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
« Yanıtla #12 : 15 Aralık 2016, 23:07:36 »
Çok pratik kullanimi olan bi şeye benzemiyor, neden tercih ediliyor avantaji nedir?
Avantajlardan ilki hafif oluşu.

İkincisi de kolonya gibi taşımasına aşina olduğunuz, problemsiz, kolay bulunan bir yakıtla yada ispirtoyla çalışması...
« Son Düzenleme: 15 Aralık 2016, 23:09:23 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
« Yanıtla #13 : 15 Aralık 2016, 23:11:36 »
* Üçüncüsü buna yakıt doldurmak bardağa su doldurmak kadar kolay
* Artan yakıtı geri dökebiliyorsunuz
* Ferroseryum çubuk kıvılcımı ile yakılabiliyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #14 : 15 Aralık 2016, 23:21:40 »
Bilgilendirme icin tesekkürederim Eylem Abi.

Aydın Karakişi

• 1619
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #15 : 15 Aralık 2016, 23:36:08 »
Eylem ustam cok pratik yararli bir paylaşım bu tesekkur ederim kendi adıma.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

« Yanıtla #16 : 15 Aralık 2016, 23:42:11 »
Kesinlikle hem hafif hem de pratik bir ocak, yakıt sorunu da olmaması ayrı bir avantaj.

Bu arada bir başka başlık açıp herkesin elinde ne tür ocaklar var onları da paylaşsak mı acaba  ::)

Aydın Karakişi

• 1619
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #17 : 16 Aralık 2016, 00:03:47 »
Hocam iyi fikir. Bende uok henuz ama forumda resim gormek keyif veriyor arada hep yazı hep yazi  :)
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

CANER AKSU

• 75
  • 44
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #18 : 20 Mayıs 2017, 22:21:45 »
Bu ocakların pek çok farklı tipini yaptım, tecrübe ettim. Eylem bey'in de dediği gibi açık model en kullanışlı olanı.
  Bu modelin orta kısmına uygun bir kapak kesip kapatıldığında, orta kısımdan gelen büyük alev kesilip tüm alevin kenarlardaki deliklerden basınçla çıkarak ısıyı verimli kullanabilmeyi sağlıyor.
Dolumu ve fazla yakıtı geriboşaltabilmek çok kolay. Ön ısıtma gerektirmiyor. Kibriti ya da yakıcıyı ortadaki alkol havuzuna ateşlediğinizde 1 dakikada yanlardaki tahliye deliklerinden alev gelmeye başlıyor.
 Kutuları düzgün ve eşit yükseklikte kesmek için maket bıçağını bir takozla yükseltip kutuyu hafifçe çevirerek birkaç defa çizmek ve bastırarak yırtmak gerekiyor.
 Delikler için de panolara not tutturmak için kullanılan pano iğnelerinin ucunu zımparayla inceltip uç kısmı 2 mm açıkta kalacak şekilde kat kat kağıt saplayarak doldurmak gerekiyor. Çok büyük deliklerden gaz çıkışı fazla oluyor ve ısıtılacak kap yerine dışarıya gidiyor alev.
 Delikleri delerken iğnenin yönü nasılsa çıkan alevin yönü de aynı oluyor.

Kapalı tipte, kutuları birbirine geçirmeden önce içerisine alt kutu seviyesinde taş yünü doldurmak, devrildiğinde yakıtın dökülmesini engelliyor. Bir de ne tip olursa olsun üzerine sacayağı ve rüzgar koruması şart. Kolonya, alkol, ispirto ile verimli kullanılıyor. BENZİN KULLANMAYIN!!!!!!! PARLAYICIDIR!!!!!!!
 Çantanızda bir şişe alkolle beraber zor anlar için bulunmasında faydası olduğunu düşündüğüm bir ekipmandır.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9541
« Yanıtla #19 : 28 Mayıs 2017, 11:06:51 »
Bu ocakların pek çok farklı tipini yaptım, tecrübe ettim. Eylem bey'in de dediği gibi açık model en kullanışlı olanı.
  Bu modelin orta kısmına uygun bir kapak kesip kapatıldığında, orta kısımdan gelen büyük alev kesilip tüm alevin kenarlardaki deliklerden basınçla çıkarak ısıyı verimli kullanabilmeyi sağlıyor.
...

Bu kapak olayını bir ara denemeliyim. Bikgi için teşekkürler.  :2up
Namık Kemal
Instagram'da ben