Bıçak Sanatı - Forum

D2'den Woodlore

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: D2'den Woodlore
« Yanıtla #20 : 02 Nisan 2011, 11:03:12 »
yani ferhat bey sizdeli -1 ise bendeki -160 falan olur herhalde
eğe ile iyi iş cıkarıyorsunnuz  :2up
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #21 : 02 Nisan 2011, 13:09:09 »
Ferhat bey kim? ;) :D

Ferhat arkadaşlar, Ferhat. Benim dilime pelesenk olmuş bir "hocam" var, o da Ankara'da üniversite okumanın kalıntısı (askerde komutana bile "hocam" diye hitap etmiş adamım -- bilahare öğrettiler tabii "komutanım" demeyi :) ).

Hepinizin nezaketi yardımlaşmanızda, bilgi paylaşımınızda, gece 22:00'da sorulan soruya 22:01'de cevap vermenizde, yüzyüze gelmediğiniz adamlar çocuklar gibi sevinsin diye 7 kiloluk plakaları bebek gibi sarmalayıp kargoya vermenizde tartışmasız ortaya çıkıyor zaten. "Bey"e gerek yok.

İkinci bıçağı yapmayı bekleyemeyeceğim gibi (baktıkça birşey yapasım geliyor), Emre hocam ileti ile adresinizi, ücreti nasıl transfer edeceğimi falan iletirseniz, Pazartesi ben bunu göndereyim size. Bunun mürüvvetini bir görelim :).
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #22 : 09 Nisan 2011, 16:34:52 »
Ferhat Hocam, woodlore bu formun adımı yoksa kullanım amacından dolayımı böyle adlandırılıyor?

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #23 : 09 Nisan 2011, 18:26:19 »
Barış hocam, Woodlore Ray Mears'ın okulunun ve dükkanının adı. Kendisinin tasarımı olan bu form bıçaklar da yine aynı adla anılıyor. Adından çok markası diyebiliriz, profil çok çok benzemekle birlikte tarih içinde (kılıfları birbirine uymayacak kadar) boyutları ve üreticileri (Alan Wood, Wilkinson Sword, Stephen W. Cox) farklı birkaç model Woodlore bıçağı var. Üç versiyonun da yanına referans alacak bir şey (el, sigara paketi vs.) koymadan çekilmiş fotoğraflarını görsen, "aynı bıçak bunlar" diyebilirsin.

Soruna gelecek olursak: Woodlore bu formun adı diyebiliriz.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #24 : 09 Nisan 2011, 18:44:23 »
Bulduğum bir resim;

Sol taraf;

Alan Wood

Alan Wood/Ray Mears Woodlore

Wilkinson Sword Woodlore

SWC Woodlore

JP Woodlore

Sağ taraf;

Alan Wood

Alan Wood/Ray Mears Woodlore

Wilkinson Sword Woodlore

SWC Woodlore

JP Woodlore

Kaynak;

http://www.bushcraftuk.com/forum/showthread.php?t=54505&page=1
« Son Düzenleme: 09 Nisan 2011, 18:47:29 Gönderen: ugurcan_20 »

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #25 : 09 Nisan 2011, 18:51:16 »
Bir de, kabzanın formu da bu bıçaklara özel, balık formu diye geçiyor:

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #26 : 09 Nisan 2011, 22:40:03 »
Ferhat bey kim? ;) :D

Ferhat arkadaşlar, Ferhat. Benim dilime pelesenk olmuş bir "hocam" var, o da Ankara'da üniversite okumanın kalıntısı (askerde komutana bile "hocam" diye hitap etmiş adamım -- bilahare öğrettiler tabii "komutanım" demeyi :) ).

Hepinizin nezaketi yardımlaşmanızda, bilgi paylaşımınızda, gece 22:00'da sorulan soruya 22:01'de cevap vermenizde, yüzyüze gelmediğiniz adamlar çocuklar gibi sevinsin diye 7 kiloluk plakaları bebek gibi sarmalayıp kargoya vermenizde tartışmasız ortaya çıkıyor zaten. "Bey"e gerek yok.

İkinci bıçağı yapmayı bekleyemeyeceğim gibi (baktıkça birşey yapasım geliyor), Emre hocam ileti ile adresinizi, ücreti nasıl transfer edeceğimi falan iletirseniz, Pazartesi ben bunu göndereyim size. Bunun mürüvvetini bir görelim :).

hocam nedemek :)
ben kendime nasıl gelmesini istiyorsam malzemenin başkasınada öyle gitmesini isterim paketi acmak biraz zor oluyor ama idare edin artık.
iyi işlerde kulanmanızı diliyorum .

saygılar,

Muammer usta

• 224
  • Yer: ankara
« Yanıtla #27 : 09 Nisan 2011, 23:58:05 »
Ferhat Bey,yapmaya çalıştığınız woodlore bıçağının hangi aşamasında sıkıntı yaşıyorsunuz?

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #28 : 10 Nisan 2011, 00:24:38 »
Barış hocam, Woodlore Ray Mears'ın okulunun ve dükkanının adı. Kendisinin tasarımı olan bu form bıçaklar da yine aynı adla anılıyor. Adından çok markası diyebiliriz, profil çok çok benzemekle birlikte tarih içinde (kılıfları birbirine uymayacak kadar) boyutları ve üreticileri (Alan Wood, Wilkinson Sword, Stephen W. Cox) farklı birkaç model Woodlore bıçağı var. Üç versiyonun da yanına referans alacak bir şey (el, sigara paketi vs.) koymadan çekilmiş fotoğraflarını görsen, "aynı bıçak bunlar" diyebilirsin.

Soruna gelecek olursak: Woodlore bu formun adı diyebiliriz.

Bende bu forma Ray Mears sayesinde tutuldum. Serdar Kılıç da bu tip bir bıçak kullanıyor. Muhtemelen Alan Wood bıçağı onun kullandığı. Daha önce Özgür Özdemir'de tam bu formda olmasa da buna benzer bir bıçak yapmıştı, ona da sormuştum adını. Bende bu özentiyle yeni bir bıçak yapmaya başladım ama şimdi fotoğraflara bakıyorum bir de çıkardığım profile.. Woodlore'un yanından geçmiyor.  :)

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #29 : 10 Nisan 2011, 00:58:34 »
Ferhat Bey,yapmaya çalıştığınız woodlore bıçağının hangi aşamasında sıkıntı yaşıyorsunuz?

Ustam Allah'a şükür herhangi bir aşamasında sıkıntı yaşamadım daha. Delikleri hep istediğim yere delemiyorum ama o genel sıkıntım, Woodlore ile ilgili değil.

Daha önce bahsi geçen sıkıntı, Scandi ağız açma ise inşallah D2 ile çözülecek. Scandi ağızda ağzın yanağı 1cm'den fazla genişlikte (yanaktan keskin kenara tek açı var). Bileylerken bayağı emek gerektiriyor. Eğeden yaptığım bıçakta su verirken çatlamasın diye 1mm civarında et kalınlığı bıraktığım için ağızda iki tarafı kavuşturmak çok çaba gerektirecekti, ben de normal ikincil ağız açar gibi bir ağız daha açtım.

D2'de .4mm'ye kadar ağız indiği için %60 daha az çabayla bileyleyebileceğim.

Emre hocamdan ısıl işlemden dönmesini bekliyorum bıçakların. Ankara'ya varmışlar :), Pazartesi elime geçer.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #30 : 10 Nisan 2011, 12:42:53 »
Dün iki profil daha çıktı.

Yukarıdaki RWL-34'ten. Geçen hafta bir arkadaşım Belçikaya gitti, 1095 istemiştim, satıcı bu daha iyi diye ikna etmiş. 250x40x4mm lamaya 26 avro vermiş arkadaş. Nordell'e baktım, kron-avro çevrimim doğruysa biraz kazık yemişim ama sağlık olsun, kargo ücreti olmadığından yine de ucuz.

Aşağıdaki yine D2'den. Hanım Emre hocama giden iki profilin ardından bir tane de kendine istedi. "Emredersin komutanım!" deyip giriştim ;D. Kabza normal Woodlore boyutlarında, namluyu 7.5cm'ye kısalttım kontrolü kolay olsun diye.

İkisinin de zımparalanması kaldı. Yarın ısıl işlemden dönenlerle uğraşmaya başlarsam bunları biraz ertelerim sanırım.

Alttaki resim de ısıl işleme bu konunun başındakiyle birlikte giden ikinci profil.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #31 : 10 Nisan 2011, 14:06:37 »
Hakikaten cok kullanisli profiller , rwl de cok cok iyi bir celik . Aman Ferhat , biraz ozenli calisip usttekini duzgun bir bicimde bitirebilirsen - yani kabza ve kin malzemesini duzgun secerek  - bence , o elindeki kabar dan daha iyi bir bicak cikartabilirsin.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #32 : 10 Nisan 2011, 14:44:57 »
Ferhat çoktan dönmüş olması lazımdı bıçakların, ne oldu MNG'ye yahu. Sana SMS ile takip nosu yollamıştım, hala varmamış mı?

Kipmen Sanat web sitesi

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #33 : 10 Nisan 2011, 14:56:42 »
Ankara'ya varmışlar Emre hocam. Uzun süredir ilk defa Cumartesi günü çalışmıyorum, onda da kargonun Cumartesi varacağı tuttu. Haftasonu varacağını kestirememiştim, hafta içi eve kargo gelmesi sorun oluyor diye işyerimin adresini vermiştim.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #34 : 10 Nisan 2011, 15:25:12 »
Hakikaten cok kullanisli profiller , rwl de cok cok iyi bir celik . Aman Ferhat , biraz ozenli calisip usttekini duzgun bir bicimde bitirebilirsen - yani kabza ve kin malzemesini duzgun secerek  - bence , o elindeki kabar dan daha iyi bir bicak cikartabilirsin.

Ben de öyle umuyorum, kesme performansı açısından. KA-BAR'ı diğer işlevleri açısından tutturmak biraz zor.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #35 : 11 Nisan 2011, 09:58:16 »
Emre hocamdan döndü iki profil, akşama fotoğraflar, fotoğrafları koyarım.

Yumuşatılmış eğeyle çalıştıktan sonra D2'ye dikey geçiş yapmış biri olarak söyleyeceğim iki şey var:

1. Emre ustam, helal olsun. :2up
2. Özgür hocam, ne iyi ettin de D2 işini açtın. :2up

Şimdi kolaysa akşama kadar bekle :'( bunları zımparalamaya başlamak için...

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #36 : 11 Nisan 2011, 10:20:17 »
asıl iş şimdi başlıyor

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #37 : 11 Nisan 2011, 10:24:22 »

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #38 : 11 Nisan 2011, 10:44:22 »
daha bunun zımparalaması ve bileylemesi var  :D
iş bitince ortaya cok güzel kesen bir bıcak cıkıyor
ama benim gibi 5mm sarıyı kesmeye kalkma agızı incine biliyor  :D

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #39 : 11 Nisan 2011, 10:53:14 »
ilk çalıştığım çelik D2 (Emre saolsun :D) . tüm acemiliklerimle bu çeliğe girişmiştim. D2'den sonra ck 67 hamur gibi geldi ısıl işlemden sonraki aşamalarda. Allah sabır versin Ferhat :D

ama gerçekten çıkan sonuç mükemmel oluyor, o ayrı 8)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/