Bıçak Sanatı - Forum

İlk denemem için yorum ve eleştirilerinizi rica ederim...

Batu Kaplan

• *
  • 19
  • Meslek: Yazılım Test Mühendisi
  • Yer: İstanbul
Merhaba,

Bir süre forumdaki başlıkları okuduktan sonra bir deneme yapacak cesareti kendimde buldum ve başlangıç için Mehmetmarangoz'dan 1060 karbon çelik ve bir kaç kabza malzemesi ile pim aldım.

(Belki yeri değil ama siparişimde elime ulaşmayan bir de küçük d2 lama vardı zannedersem paketleme esnasında unutuldu, MehmetMarangoz'dan daha önce de birçok sipariş verdiğim, herhangi bir sorunla karşılaşmadığım ve genelde siparişlerimin yanında ek malzeme de gönderdikleri için 17.5 liranın lafını etmeme kararı aldım.)

Isıl işlem konusunda acele etmeme niyetindeyim ytong bir balkon fırını yapmadan önce birkaç profil daha çıkarmak istiyorum ki fırını yaktığıma deysin.

Bu konuda kendimi geliştirebilmem adına her türlü yorumunuza ve eleştirinize açığım.

Her yeni başlayan gibi (herkes böyle yapıyordur, ya da yapmıştır diye düşünüyorum) bir profil şekli bulup kestiğim lama parçasının üzerine yapıştırdım,

O esnada uygun bir testerem olmadığı için üst tarafını komple eğe ile almaya çalıştım, yoğunca kan ter atıldı. Bu iş bu kadar zor olmamalı diyerek sap arkasından altına doğru dremel ile kesmeye çalıştım, dremel bu iş için değilmiş bu esnada öğrendim.

Bir testere edindim ve kabaca keserek kalanları eğeliyerek devam ettim. Yine zamanın çoğunu eğe işi aldı

Sütun matkabım da olmadığı için profili mengeneye sıkıp normal matkap titanium uç ile delmem gerekti, bir sonraki aşamada mengeneye alamam diye önceden pim deliklerini deldim. (aslında iskelet dizayn olacak ve klasik bir kabzası olmayacaktı fakat ahşap işini sevdiğim için kabza da yapmak istedim.)

Bauhaustan aldığım 80cmx30cmx1.8cm çam ve askı demiri ile yaptığım ağız açma rampası. (60*15, 40*15 ve 3 adet 20*15 parçaya bölerek birleştirdim)

Profili rampaya işkence ile sabitlediğim için tersini çevirirken hizalamak biraz zor oldu, önceden çizdiğim çizgileri kullandım.

Yine profilin eğeleme yönünde dönmemesi için de tabla üzerindeki vidaları hafif gevşeterek dayanak olarak kullandım.

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
Ynt: İlk denemem için yorum ve eleştirilerinizi rica ederim...
« Yanıtla #1 : 05 Ekim 2016, 15:26:35 »
Elinize sağlık güzel olmuş
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

Haznedar

• 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #2 : 05 Ekim 2016, 19:56:37 »
Elinize sağlık güzel bir çalkşma ve tarif ile mükemmel. Yanlız mehmetmarangoz için lafını etmeme kararı aldıktan sonrada buraya yazmasaydınız iyi olurdu. Kendisi zaten forum üyesi ve bu yazınızı gördükten sonra üzülecektir. İnsanlık hali herşey olabilir unutulabilir ama emin olun bu yazıdan sonra kendisi gerekeni yapacak birisidir.

Gölge

• 1058
  • Sami
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #3 : 05 Ekim 2016, 20:07:54 »
Bıçak güzel, emek güzel ama sorun etmediğiniz konuyu sorunmuş gibi paylaşmak, çalışmayı gölgelemiş.

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
« Yanıtla #4 : 05 Ekim 2016, 23:00:23 »
Başlangıç güzel olmuş elinize sağlık, bende ilk bıçağımla uğraşıyorum ağız açma aşamasındayım iyi oldu denk gelmemiz. Ağız açma açı dereceniz nedir?
Aytunç Ayper (itunch)

Batu Kaplan

• *
  • 19
« Yanıtla #5 : 05 Ekim 2016, 23:09:27 »
Yanlış anlaşılmaya mahal vermemek adına.., kendilerinden daha önce de alışveriş yaptım ve hiç pişman olmadım, arkadaşlarıma da ayrıca hep tavsiye ederim. Bahsettiğim kargo elime ulaştıktan sonra eksik olduğuna dair internet sitelerinden bir iletişim formu doldurdum. Fakat bir cevap alamayınca da, üzerinde durmadım, belirttiğim gibi tarafımca memnuniyetsizlik oluşturmuş bir olay değildir.
Amacım kesinlikle bir firmayı/esnafı dürüst bir satıcıyı kötülemek değildir. Yanlış anlaşılma için kusuruma bakmayınız.
Ilk bıçak yapımı denemem ile ilgili başımdan geçenleri anlatmak istedim fakat şimdi düşününce ve tekrar okuyunca burada dile getirmek gereksiz bir detaya değinmek olmuş.

Batu Kaplan

• *
  • 19
« Yanıtla #6 : 05 Ekim 2016, 23:23:50 »
Başlangıç güzel olmuş elinize sağlık, bende ilk bıçağımla uğraşıyorum ağız açma aşamasındayım iyi oldu denk gelmemiz. Ağız açma açı dereceniz nedir?

Isıl işlem öncesi ağız kalınlığını 0.3mm ye kadar indirdim, sırt kalınlığı 3.8mm ve taşlama uzunluğu da 20mm benim hesabım tek tarafta 5 toplamda 10 derecelik bir ağız açısı. Yabanci sitelerde ilk bıçak için bu acı çok dar diyenler var, fakat modeli beğendiğim için pek umursamadım..

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #7 : 05 Ekim 2016, 23:40:58 »
Karbon çeliklerinde ısıl öncesi biraz daha kalın bir ağız tavsiye ediliyor genelde 0.8mm gibi.Elinize sağlık güzel bir işçilik çıkartmışsınız devamında başarılar.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Batu Kaplan

• *
  • 19
« Yanıtla #8 : 06 Ekim 2016, 00:00:06 »
Begenmenize sevindim, Isıl işlem öncesi ağız kalınlığına bir türlü karar verememistim, büyük ihtimalle çatlaklar olacak değil mi..?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #9 : 06 Ekim 2016, 00:08:23 »
Risk biraz artmış olabilir ama çatlayacak diye bir kural yok forumdaki ustalarımızdan bir çoğu bu kalınlıkta hatta daha ince ağızlı bıçaklara sıkıntısız ısıl işlem yapmıştır.Bence sıkıntı yok birkaç bıçak biriktirip ocağı yakacağım demişsiniz bunu en sona bırakın birazda olsa diğer bıçaklara su verirken tecrübe kazanmış olursunuz.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Batu Kaplan

• *
  • 19
« Yanıtla #10 : 06 Ekim 2016, 00:15:53 »
Gayet mantıklı bir tavsiye, tekrar teşekkür ederim..

Özgür ULUS

• 182
  • Meslek: Ahşap işleri
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #11 : 06 Ekim 2016, 17:13:30 »
Merhaba Batu bey Eksik Olan Malzeme nedir bize ulaşırsanız daha kolay çözeriz maillere baktım iletişim forumuna rastlamadım.Veya gözden kaçmış olmalı eksik malzemeyi belirtirsenız size ulaşımını sağlarım
0224 360 21 52
0533 818 17 50
0553 818 17 50
0542 485 70 26
Özgür ULUS
0533 818 17 50 & 0553 818 17 50
www.mehmetmarangoz.com.tr

Batu Kaplan

• *
  • 19
« Yanıtla #12 : 06 Ekim 2016, 23:36:10 »
Özgür bey merhaba, eksik malzeme gerçekten ne lafı edilecek konudur ne de kargo ücretine değecek kadar bir eksiklik söz konusudur, elbet gözden kaçmış olabilir. Evvelki alışverişlerimde yaptığınız ikramlar yeterlidir.

Mühim olan sizin gibi samimi esnafların var olmasıdır. İlginiz için çok teşekkür ederim.

Ayhan ELKUT

« Yanıtla #13 : 07 Ekim 2016, 07:59:24 »
Elinize sağlık , güzel işçilik olmuş . Devamını görmek ümidi ile  :2up

Özgür ULUS

• 182
  • Meslek: Ahşap işleri
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #14 : 07 Ekim 2016, 19:42:16 »
Özgür bey merhaba, eksik malzeme gerçekten ne lafı edilecek konudur ne de kargo ücretine değecek kadar bir eksiklik söz konusudur, elbet gözden kaçmış olabilir. Evvelki alışverişlerimde yaptığınız ikramlar yeterlidir.

Mühim olan sizin gibi samimi esnafların var olmasıdır. İlginiz için çok teşekkür ederim.
Biz Teşekkürederiz dediğiniz gibi samimiyetten ötesi teferruat
Daha Dikkatli olmalıyız .Hata bizim Ama Kargonuz yapıldı pazartesi elinizde olur.
Elinize sağlık iyi iş çıkarmışınız Umarım devam edersiniz.Bu işte bizimde katkımız varsa Ne mutlu bize
iyi çalışmlar
Özgür ULUS
0533 818 17 50 & 0553 818 17 50
www.mehmetmarangoz.com.tr

Batu Kaplan

• *
  • 19
« Yanıtla #15 : 08 Ekim 2016, 02:59:59 »
Özgür bey değil bu bıçak denemesinde, asagida resmini paylaşayım pipo yapimi denemelerimde bile sizin katkınız var.

Burada bu konuyu dile getirmis olmaktan oturu gerceten pismanlik hissediyorum, niyetim kesinlikle ilk denememde genel olarak başımdan geçenleri aktarmati. Samimiyeriniz ve ilginiz için tekrar teşekkür ederim.