Bıçak Sanatı - Forum

Disc zımpara ve motor tercihi

YusufY

• *
  • 29
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Sakarya
Disc zımpara ve motor tercihi
« : 03 Eylül 2016, 19:36:20 »
Öncelikle bir yerlerde cevap vardır mutlak amma göz attım  sorumun cevabını bulamadım .

Ustalarım ben balkonumda kullanabiliceğim taşınabilir disc zımpara yapmak istiyorum . Bunun içinde maalesef maddi manada uygun bir motor düşünüyorum . Sizce çamaşır makinesi motoru bu iş için yeterli olur mu yada uygun olur mu ?( çok ses çıkarıyor bide ) Yada önerebileceğiniz en düşük motor gücü nedir ?

Birde şöyle motorlar var bunlar 0 tabi :)

http://www.empodepo.com/075-kw-1-HP-1500-dd-Trifaze-Elektrik-Motoru,PR-57.html
http://www.empodepo.com/055-kw-3000-dd-Monofaze-Elektrik-Motoru,PR-187.html

bu motorların 2.el tercih edilebilir mi ? Sizce etmeli miyim ?
Gerekirse çok bastırmadan ( motoru zorlamadan ) çalışsam , bana yeterli olucak güç öneriniz varmıdır ?

Zamanınızı ve bilginizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim .

YusufY

• *
  • 29
Ynt: Disc zımpara ve motor tercihi
« Yanıtla #1 : 03 Eylül 2016, 23:05:57 »
Fikrim değişti . Almışken kaliteli bir motor alayım diyorum. Şuan için disk zımpara olarak kullanmayı düşünüyorum . İlerleyen zamanlarda hem mekan olarak hemde maddi olarak rahata kavuştuğumda bant zımparaya çevirebilirim . 200 tl civarı düşünüyorum. gamak motorlar gördüm. 2k 3000 devir 1.5 kw gibi ifadeler var . Pek bilgim olmadığı için sizce nasıl bir motor tercih etmeliyim. Motorun ucuna diş açtırmalımıyım yoksa aparat tarzı bir şeymi kullanmalıyım ( geri dönüşü olmayabilir sanırım ).
Bu konuda yanlış bir tercih yapmak istemiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.

Örneğin ; Altta 1.5 kw 203 2k olanı var.
http://www.iletimelektrik.com/component/virtuemart/gamak-ve-arcelik-elektrik-motorlari/gamak-elektrik-motorlari/iec-3-fazli-kafes-rotorlu-tam-kapali-ip-55-aluminyum-govdeli-asenkron-elektrik-motorlari-ie-2-serisi/ie2-alueminyum-goevdeli-2k-3000-d-dak/0-75-kw-agm2e-80-2a-detail?Itemid=0
« Son Düzenleme: 03 Eylül 2016, 23:10:04 Gönderen: YusufY »

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #2 : 03 Eylül 2016, 23:52:30 »
Ustalar daha iyi bilgi verecektir ama 2. Linkte paylaştığınız 3 faz yani 380volt evde kullanmak için sürücü takmanız gerekir artı maliyettir. Disk zımpara eğer hiç kullanmadıysanız biraz risklidir profile hakimiyeti zordur. Disk zımparada devir ne kadar yüksek olursa hakimiyet zorlaşır düşük devirde kullanmak daha kolaydır. Ses açısından disc ile bant zımpara arasında çok fark yok sonuçta sürtünme aynı derecede tek fark disk zımparada daha çok uğraşırsınız.
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #3 : 04 Eylül 2016, 00:25:05 »
   Çamaşır makinesi motorunun içinde pek çok sarım vardır.Bunların tamamını kullanabilirsen gücü yeterli olur ama tavsiye etmem deviri çok yüksek.Linkini attığın motorlara asenkron motor denir bu tip işler çok uygundur ve güçlüdür.En az 1kw gücünde olanı al ve mutlaka tek fazlı olsun ki evde çalıştırabilesin (tek faz derler, monofaze derler, 220 voltluk ta derler),Hurdacılarda çalışanını bulman gayet mümkün ve sıkıntı çıkmaz.İkinci el alabilirsin yani.Ama dediğim gibi üç fazlı olmasın. alacağın adama tek fazlı ,monofaze ,ve 220 voltluk de.O artık nasıl öğrendiyse.Senin için tek fazlı olanı anlamanın bir yolu üzerindeki kutu içindeki kondansatörlerden dolayı biraz daha büyüktür.Sonra etiketine bak.Tek faz olanlar 1400 devir ve 2800 devir olarak üretilir.Aynı güçteki düşük devirli motorlar daha büyük ve ağırdır.Ve torku daha yüksektir.Üç fazlı olanlar yani 380 voltluk olanlar da uygun güçte kondansatör bağlanarak tek fazda çalıştırılabilir.Ancak daha düşük güç veriri.
   Son olarak disk zımparayla ağız açamazsın.Bunu bıçağın üzerindeki çizikleri gidermek için kullanıyorlar genelde ve aslında pek kullananda yok.İyi bir eğe ile (esaş gibi) ağız açmak sanıldığından çok daha kolay.

YusufY

• *
  • 29
« Yanıtla #4 : 04 Eylül 2016, 00:42:07 »
Eyvallah Erdemk ve merter beyler . tek fazlı şöyle birşey var
http://www.iletimelektrik.com/component/virtuemart/gamak-ve-arcelik-elektrik-motorlari/gamak-elektrik-motorlari/gamak-monofaze-elektrik-motorlari/1-fazl-start-ve-daimi-devre-kondansatoerlue-kafes-rotorlu-tam-kapal/msd-1500-d-d/1-1-kw-msd90-s4-detail?Itemid=0

Riskli  profile hakimiyet derken objenin şekillendirmesi anlamın damı söylediniz ? Eğer öyleyse bir şekilde halledilir diye düşünüyorum .
Yüksek devirde hakimiyet niye zorlaşıyor titreme vs  artıyor mu , tam olarak anlayamadım zahmet olmazsa açıklarsanız çok sevinirim.
Hocam dediğiniz gibi 1kw alayım bunun bir sınırı yok Çünkü aralarında hep 20 30 tl fark var hadi 1.5 kw lık alayım dicem bu sefer 2.2 kwlıkla  20 30 tl var , derken  baya bir yükselicez:)
Eğer dediğiniz gibi hurdacılardan aldığımız sıkıntı çıkarmayacaksa çok daha uygun fiyata alabiliriz.
Hocam dediğiniz gibi bant zımpara çok daha mantıklı lakin çok çok daha masraflı .

merter

• 374
« Yanıtla #5 : 04 Eylül 2016, 00:57:57 »
  Elinde çamaşır makinesi motoru varsa bence dene.Bunların devir ayarı basit devrelerle yapılabiliyor.Hem masraf yapmamış olursun, hem istediğin devirde kullanırsın.Dediğim gibi çamaşır makinesi motorunun gücü bu iş yeterli.Bütün sarımlarını kullanırsan 1.5 kW ortalama güçleri var diye biliyorum.İnternette çeşitli konular mevcut. Ordan ideal bağlantılarını bulabilirsin

Erdem Kırca

• 859
  • Meslek: İşçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #6 : 04 Eylül 2016, 00:58:26 »
Geçen günlerde Aydın Karakişi abimiz disk zımpara konusu paylaştı aramaya disc zımpara yazın çıkar profil çıkarmanız uğraştırır Merter ustanın dediği gibi ağız açmak çok zor açılmaz değil ama çok uğraştırır. Eğe ile daha kolay yaparsın.motorda kw güç devirde dakikada dönme sayısı kw düşerse güç düşer profili diske bastırınca motor durur öyle düşünün
Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Ne elbiseler gördüm içinde insan yok. Mevlana

YusufY

• *
  • 29
« Yanıtla #7 : 04 Eylül 2016, 01:57:30 »
  Elinde çamaşır makinesi motoru varsa bence dene.Bunların devir ayarı basit devrelerle yapılabiliyor.Hem masraf yapmamış olursun, hem istediğin devirde kullanırsın.Dediğim gibi çamaşır makinesi motorunun gücü bu iş yeterli.Bütün sarımlarını kullanırsan 1.5 kW ortalama güçleri var diye biliyorum.İnternette çeşitli konular mevcut. Ordan ideal bağlantılarını bulabilirsin

Eyvallah hocam elimde yok lakin yakın arkadaş teknik serviste çalışıyordu daha uyguna bulabilirim diye düşündüğüm için çamaşır makinesi motoru dedim. Sizinde dediğiniz gibi bu tür motorlara yöneldim. Teşekkür ederim .

Geçen günlerde Aydın Karakişi abimiz disk zımpara konusu paylaştı aramaya disc zımpara yazın çıkar profil çıkarmanız uğraştırır Merter ustanın dediği gibi ağız açmak çok zor açılmaz değil ama çok uğraştırır. Eğe ile daha kolay yaparsın.motorda kw güç devirde dakikada dönme sayısı kw düşerse güç düşer profili diske bastırınca motor durur öyle düşünün
Eyvallah o konuya baktım zaten yararlı oldu. Forumda da bakındığım üzere 1.1 kw yeterli görünüyor . Devir konusunda hangisini tercih etsem bilemedim. Çünkü ağaç işindede kullanmayı düşünüyorum ve sert ağaçlar eğer devir yüksek olursa sürtünmenin verdiği ısı ağacı yakabilir diye düşünüyorum.  Çok teşekkür ediyorum.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #8 : 04 Eylül 2016, 09:24:30 »
Riskli  profile hakimiyet derken objenin şekillendirmesi anlamın damı söylediniz ? Eğer öyleyse bir şekilde halledilir diye düşünüyorum .

Disk zımparada şekillendirme ve ağız açma işlemi yapmayı planlıyorsanız çok büyük riskleride göze alıyorsunuz demektir. :-\
3000 devirde dönen bir silindire Taş motorunda olduğu gibi kenarından yapılan bir sürtünme ile bu diskte ki gibi yandan yapılan bir sürtme arasında çok fark vardır. Taş motorunda güç, sürtünme vs sabitken diskte ise bıçağın sürttüğü bölgeye göre farklılık gösterir.

Disk zımparanın kullanım mantığı son aşamada düzgün bir yüzey elde etmek için ve perdah işlemini kolaylaştırmak için kullanılır ve 1500 devir gibi düşük devirli motorlar tercih edilir...

Tekrar söylüyorum bir makinanın kullanım alanından farklı bir amaçla kullanılması sıkıntılara gebedir ve iş güvenliği açısından riskler taşır...

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #9 : 04 Eylül 2016, 11:08:01 »
Bence ilerleyen dönemlerde bant zımparda kullanacaksanız tirifaze almanızı öneririm
(tabi sürücünüz varsa)ileride sürücüyle devir kontrolü yapabilirsiniz.  Disk zımparada 2. El motor almanızı tavsiye etmem milde ufacık bir yamukluk böşluk vs varsa  sıkıntı yaşarsınız
« Son Düzenleme: 04 Eylül 2016, 11:42:15 Gönderen: mehmet dülcek »

merter

• 374
« Yanıtla #10 : 04 Eylül 2016, 14:37:43 »
Çamaşır makinesi motoruna 1.5 KW yazmışım.Düzeltiyorum 1.5 hp.Yani 1.1 kW.

YusufY

• *
  • 29
« Yanıtla #11 : 04 Eylül 2016, 15:31:04 »
Bence ilerleyen dönemlerde bant zımparda kullanacaksanız tirifaze almanızı öneririm
(tabi sürücünüz varsa)ileride sürücüyle devir kontrolü yapabilirsiniz.  Disk zımparada 2. El motor almanızı tavsiye etmem milde ufacık bir yamukluk böşluk vs varsa  sıkıntı yaşarsınız

Sürücüm yok maalesef . Monofaze şimdilik daha uygun hocam. Artık eşe dosta sormayı düşünüyorum temiz motor bulabilirsem sağlam alırım , yoksa dediğiniz üzere sıfıra yönelirim teşekkür ettim .

Çamaşır makinesi motoruna 1.5 KW yazmışım.Düzeltiyorum 1.5 hp.Yani 1.1 kW.

Eyvallah