Bıçak Sanatı - Forum

Kıl testereler ve kolları

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Kıl testereler ve kolları
« : 25 Ağustos 2016, 10:01:39 »
Arkadaşlar Merhabalar. Forumda sık sık özelden kıl testereler ve kolları hakkında sorular geliyor. Elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum ancak soru cevaba dönüşmeden de bilgi alabileceğimiz bir başlık açmak uygun olacaktır.  Bu arada aşağıda yazacaklarım kullanabildiğim ve gördüğüm kadarıyla benim değerlendirmelerimdir. Daha geniş kullanım alanı ve çeşitleri illaki vardır. Ben başlangıç için gerekli bilgileri yazmaya çalışacağım. Hatamız kusurumuz varsa affalo.

Kıl Testere Kolları

Genel olarak kıl testere kollarını Çalışma Prensibine göre iki gruba ayırabiliriz.
A. Ayarlı kıl testere kolları
B. Kendinden gerdirmeli kıl testere kolları

Ayarlı kıl testereler Kıl testereyi koluna taktıktan sonra gerginliğini bir kol yada kola takılı bir aparat (elle döndürülebilir vida) ile yapabildiğimiz kollardır. Başlangıç seviyesindeki arkadaşlara ben şahsen kendimde bunu kullandığım için bunu öneriyorum. Bu testerenin kolaylığı belli bir kullanımdan sonra (hangi kıl testerenin hangi gerginliğe dayanacağının gözlemlenip deneyime dönüşmesi) gerginlik aparatını sabitleyim gerginliği doğrudan yapabilirsiniz. Bununla ilgili yakında bir videoda eklerim. Bunlara örnek (bendekiler bunlar)

Kendinden gergili kıl testere kolları: Bu kollar esnek bir u levhanın uç kısımlarına kıl testerenin takılmasıyla çalışır. Gerginli siz testereyi takma aşamasında bu U çubuğu hafif sıkarak sağlarsınız. 0, 01, 02 gibi testere uçlarına kadar çok sorun çkarmasa da 06,07,08 gibi ince kılllarda gerdirme ayarında deneyim olmadığı için fazlasıyla kıl kırmanıza yol açar. Buna da örnek

Ayarlı yada ayarsız kolların hangisini alırsanız unutmayın genelde nasıl başlanmışsa öyle gider. Hangi kola alışmışsanız o kol sizin için en kolay koldur. O yüzden çok ince kılllarda çalışılmayacaksa istediğinizi alabilirsiniz. Ben şahsen kendinden gergiliyi pek sevmiyorum. Bunlara da nasıl testere takılır videoda gösteririm.

Çalışma prensibine karar verdikten sonra kıl testerenin büyüklüğüne karar vermek kalıyor. Burada büyüklükten kasıt kıl testere kolunun iç derinliğidir. Yoksa kıl testere uçlarının büyüklükleri sabittir. Farklı markalara göre farklı ebatları bulunmakta. Kısaca bu büyüklük farklılığıda doğrudan sizin projenizle ilgili. Ahşap üzerinde çalışan arkadaşlar ahşap orta büyüklükteki (25-30 cm) ahşaplarla çalıştıklarından derin kıl testereleri tercih ederken kuyumculukta takı bazlı çalışıldığı için genelde daha küçük testere kolları kullanılmakta. Bu arada büyük ile herşeyi kesebilecekken neden daha küçük testere kullanılır iye sorulacak olursa tamamen kullanım kolaylığı ve kesim netliğinden kaynaklı. nekadar küçük testere okadar doğru ve rahat kesim.   

Kıl testere kollarında markalar:

Kıl testere kollarını bir çok yerde bulmanız ihtimal. Bauhaus, praktiker yada mahalle nalburunda bulabildiklerinizin yanında bu işi profesyonel olarak yapanların tercihleri genelde Eclips,Aven, CTS gibi markalar. Eğer biraz kaliteli olsun diyorsanız bu markalardan almakta fayda var.

Eclips

Aven

ve CTS

Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
Ynt: Kıl testereler ve kolları
« Yanıtla #1 : 25 Ağustos 2016, 10:38:31 »
Kıl testere uçlarına gelecek olursak benim bildiğim bunlarda iki grup olduğu
A. Ahşap için kullanılan.
B. Metal için kullanılan

Ahşap için kullanılanlarda benim bildiğim iki grup var. Biri Tek yönlü diğer çok yönlü uçlar. Buradan kasıt tek yönlüler tek bir doğrultuda kesim yapar ( kesim ağzı yönü), çok yönlüler ise tek yönlü bir testere ucunu düşünün bu artık nasıl bir yöntem kullanılıyorsa kendi etrafında kıvırıp keskin ağzın dişlerinin her yöne bakmasını sağlıyorlar. Böylelikle testere yönünden bağımsız kesimler yapabiliyorsunuz. Ben ahşap kesimi de metal uçlarla yaptığım için konu hakkında ancak bukadar bilgim var. İlgili arkadaşlar ekleme yaparlarsa sevinirim.

Metal için kullanılan testere uçları:
Markasına göre çeşit sayısı değişse de metal kesimine yönelik olanlarda 08, 07, 06,..0,... 6,7,8 bu gruplarda kıl testere çeşitleri var. 08 çok ince ve hassas kesimler yönelik iken 8 daha kaba kesimlerde kullanılmakta. Yeni başlayanlar için genelde 02,0 gibi uçlarla başlarlar ise onlar için hem testereyi tanıma hemde kesme mantığının anlaşılması açısından uygun olacaktır.
Bu uçlarda eğer hızlı ve doğru kesim yapmak istiyorsanız Vallorbe, Prior, Salyangoz markalarından şaşmamanızı tavsiye ederim. Ucuz diye alınan bazı markalar sizin cesaretinizi kırıp hevesinizi kaçırabilir.

Vallorbe (balık diye de geçer)

Prior ( Kırmızı paket olarak da geçer)

Salyangoz (tam ismini bilmiyorum bilmeye de gerek yok, zaten salyangozdan başka isim dendiğini de duymadım)

Evet bunlar kıl testere uçları ve kollarına yönelik kısa tanıtım.

Nereden temin edilir:
İsim vermek pek uygun değil belki ama ben İstanbul'da bu ürünleri Karamer ve Alex Makinadan alıyorum. Tabi bu ürünler genel kuyumculuk malzemeleri satan bir çok yerde var.
Eğer İstanbul dışındaysanız yapılacak işlem gümüş tamiri yapan bir yere gidip kılları gümüşçüye  nereden  aldığını sormak. Yardımcı olacaktır diye ümit ediyorum. Çünkü bu adamlar illaki bahsettiğim ürünleri kullanıyorlardır.

Nasıl satılır.

Genel itibariyle net üzerinden kıl testere uçları 12 tane kıl testere ucunu içeren bağlardan oluşan 12'li paketler şeklinde satılır. Yani bir pakette 144  adet uç vardır. Ancak mağaza alımlarından bağ olarak da alınabilir. Yeni başlayacaklara tavsiyem önce bağ olarak almaları. Kıl numaralarına gelen kalınlıkları önce anlayıp alınacaksa ondan sonra toplu alım yapılması yönündedir.

Neler yapılabilir

Kıl testeresinin çalışma alanı çok geniş ancak bıçakçılık anlamında

5-6 mm'ye kadar gümüş, prinç, bronz gibi malzemeleri rahat 6-10mm kadar olanları biraz zor olsa da kesebilirsiniz,
Paslanmaz balçaklarda önce oyulacak kısımı matkapla delip delik olan kısımları kıl testeresi ile genişletip eğe girecek şekilde büyütebilirsiniz. Kıl testere doğrudan paslanmazı kesemez yani uğraşırsanız olur da akıllıca bir karar olmaz.
Sapta kullanılacak ahşapları, Mikarta, Corean, boynuz artık ne ise daha doğrusu deneyip görmek size kalmış.

Mesela aşağıdaki resimde namlu hariç herşey kıl testeresi ile yapıldı. (Balçak, sap ve kakması)

Biraz konuşma ağzıyla yazdım kusuruma bakmayın. Konu geniş ben bunu toparlayayım sonra yazayım desem öteledikçe öteleyeceğim.

Umarım yakın zamanda da video eklerim. Şimdiden herkese kolay gelsin.

« Son Düzenleme: 25 Ağustos 2016, 10:40:51 Gönderen: atikmehmet »
www.mehmetatik.com

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #2 : 25 Ağustos 2016, 11:17:14 »
Ellerinize saglik ustam bildiklerinizi paylastiginiz icin tesekkurler...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 25 Ağustos 2016, 11:19:07 »
Çok teşekkürler ustam. Üyelerin teknik paylaşımlarını, anlatım yazılarını cesaretlendirmek gerek diye konuşurken senin bu hazinen geldi. Eline sağlık.  :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

armagan baran

• 659
  • Instagram #brnleatherart
  • Yer: Balıkesir/Kırklareli
« Yanıtla #4 : 25 Ağustos 2016, 13:04:48 »
Mehmet Usta teşekkürler.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #5 : 25 Ağustos 2016, 13:13:30 »
Eline sağlık mehmet usta çok faydalı bir paylaşım olmuş bende hemen koştum bndeki kola baktım  :)

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #6 : 25 Ağustos 2016, 13:31:01 »
Ustalarım inşallah faydalı olmuştur. Zaten ne paylaşıyorsam çoğu sizden öğrendiklerim :) Bazen sizden aldığımı size satıyormuş gibi oluyor ama neyse :)   
www.mehmetatik.com

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #7 : 25 Ağustos 2016, 18:24:20 »
Güzel konu olmuş :) Bizler için faydalı olacak mutlaka.

burakergin

• 290
  • Meslek: kamu
  • Yer: Eskişehir,Kocaeli
« Yanıtla #8 : 25 Ağustos 2016, 20:25:08 »
Çok güzel anlatmıssınız ustam dilinize elinize emeğinize sağlık...

Zafer ÇELİKOĞLU

• 557
  • Meslek: Emekli
  • Yer: izmir / Buca
« Yanıtla #9 : 25 Ağustos 2016, 21:17:36 »
Gerçekten çok çok faydalı bir paylaşımda bulunmuşsunuz,hiç değinilmeyen bir konuda (yada ben denk gelmedim) aydınlatıcı bilgiler edindik,teşekkürler,sağlıcakla kalın...

Cosmical

• 287
  • Evren ATAK ,40 civarı
  • Meslek: Çelik Ticareti
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #10 : 26 Ağustos 2016, 07:56:28 »
teşekkürler , çok faydalı olacak paylaşım.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #11 : 26 Ağustos 2016, 10:43:23 »
Bu konu hakkındaki tecrübelerini bizimle paylaştığın için teşekkürler ;)
Videoyu da sabırsızlıkla bekliyorum, görsel bir anlatımda çok yararlı olacağı kanısındayım...

Kadir...

• 1102
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #12 : 26 Ağustos 2016, 12:44:21 »
Mehmet bey paylaşımlarınız ve yardımlarınız için teşekkürler

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
« Yanıtla #13 : 27 Ağustos 2016, 11:47:43 »
Öncelikle açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.Peki bu kıl testereler ile 4mm lik paslanmazları işleyebilir miyiz?Tamamen profil çıkarmanın çok zor,  olacağını biliyorum.Sormak istediğim balçak yapabilirmiyiz? ya da bıçak kabzesine şekilli ip oyuğu açabilir miyiz?
Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #14 : 06 Eylül 2016, 09:24:13 »
Öncelikle açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.Peki bu kıl testereler ile 4mm lik paslanmazları işleyebilir miyiz?Tamamen profil çıkarmanın çok zor,  olacağını biliyorum.Sormak istediğim balçak yapabilirmiyiz? ya da bıçak kabzesine şekilli ip oyuğu açabilir miyiz?

4mm paslanmazı 0 ve üzeri kıllarla kesebilirsiniz ancak zaman alacaktır (0, 1, 2,3, 4,..) . Yani başka bir seçeneğiniz yoksa.Pirinci işlemek daha kolay olacaktır.

Bu arada videoyu çektim. 25 dakika sürmüş. Video boyutu 3gb oldu. Oyüzden daha farklı bir yönem denemek gerekecek. 
www.mehmetatik.com

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #15 : 06 Eylül 2016, 10:16:37 »
Abi videoyu 1080 yada 720p çektiysen 480pye dönüştürünce baya azalır boyutu.Yinede biraz uğraştırır tabi.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #16 : 06 Eylül 2016, 11:29:30 »
480 piksele donusturmeye gerek yok aslinda uygun bir programla kaliteyi dusurmeden boyutu kucultmek mumkun...

trgtylcnky

• 166
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #17 : 07 Eylül 2016, 11:47:11 »
Geçenlerde kıl testereyle 2 mm kalınlığında morgül ağacını kesmeye çalıştım, uç sürekli takıldığı için çok zorlandım ve düzgün kesemedim. 2 cm kalınlığında yumuşak bir tahtayı daha kolay kesmiştim halbuki. Ucu kırtasiyeden almıştım yani kalitesiz herhalde ama bu kadar etkilemesi normal mi? Sizce uğraşsam elim alışınca rahat keser miyim yoksa daha iyi uç alsam çok faydasını görür müyüm?

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #18 : 07 Eylül 2016, 14:01:05 »
Geçenlerde kıl testereyle 2 mm kalınlığında morgül ağacını kesmeye çalıştım, uç sürekli takıldığı için çok zorlandım ve düzgün kesemedim. 2 cm kalınlığında yumuşak bir tahtayı daha kolay kesmiştim halbuki. Ucu kırtasiyeden almıştım yani kalitesiz herhalde ama bu kadar etkilemesi normal mi? Sizce uğraşsam elim alışınca rahat keser miyim yoksa daha iyi uç alsam çok faydasını görür müyüm?

Kaliteli uç alırsanız kaliteli kesimler yaparsınız. 2mm ahşapta kıl testeresinin takılmaması gerekiyor. Zira ağaçların sertliği belli. Ancak nasıl olsa ince deyip ileriye doğru çok bastırarak ilerlediyseniz ağaç ( bu kesilecek her malzeme için aynı) kılı tutmaya başlamıştır. Kıl testerenin normal büyük testerelerden hiç farkı yok. Malzemeyi herzaman serbest düşüşe yakın bir bastırmayla keserseniz hem kontrollü ilerler hem rahat ve düz kesim yaparsınız. Aynı zamanda kesim açınızda aynı olmak durumunda. Önce bu kesim şekliyle kesin eğer hala aynı sıkıntıyı yaşıyorsanız kılı değiştirin bence.
www.mehmetatik.com