Bıçak Sanatı - Forum

Masa ( Veya Çalışma Tezgahı) Yapımı.

Masa ( Veya Çalışma Tezgahı) Yapımı.
« : 23 Ağustos 2016, 02:09:50 »
Oğlumun odasında kullanabileceği şöyle sağlam bir masası yoktu. Atelyedeki çalışma tezgahlarını yaptığımda 126X70 cm ölçülerinde bir masifpan tabla artmıştı ( Sedir ağacı) bu tablayı kullanabilmek adına masa yapmaya giriştim. Ayakları ve atkı ahşaplarını Bauhaus'dan aldım. İstekli arkadaşlara belki yararı olur düşüncesiyle paylaşayım dedim.
Ayaklar için:  5X8x400 ahşap ( çam)               -31.5 TL
Tabla ve alt Atkılar için ( çam) 4x5x400           - 18 TL
Vida vs                                                                 -15 TL
Dolgu Verniği                                                         -15 TL
Son kat Yat Verniği                                                -15 TL
Tiner Fırça vs                                                         -10 TL
Sedir Masifpan üst tabla 3x126x70                          ( artık parça olduğu için fiyatı hesaplayamadım ama çam olsa çok çok 50 TL tutar)

Masanın Yüksekliği: 76.5 cm
Eni: 70 cm
Boy : 126 cm

İşlemleri sırasıyla fotoğraflayarak ekliyorum.

Ayakların net ölçüsü 74cm ve ahşapların yüzeyleri silinmediği için hepsinin yüzeyini el rendesiyle düzledim, fotoğraftaki düzlenmemiş hali.

El frezesiyle ayakların gireceği yerlere boşluk açıyoruz, bu işlem için frezede kullanmak üzere ayakların klavuz kalıbını kesiyoruz ( kontraplaktan) ve kanalı frezeyle açıyoruz. ( derinliği 1.5 cm)

Dört ayağın gireceği boşluklar bu şekildeaçılmış oluyor.

Açılan boşluklara ayakları tutkallayıp yerleştiriyoruz.

Ayakların kurumasını bekliyoruz ve tam kurumadan sonra tabla ayak bağlantı atkılarını atıyoruz. Bu atkılar hem tutkallanıyor hem de ardından tablaya vidalanıyor. Ben ortaya fazladan bir atkı daha attım, ne olur ne olmaz dönme yapmasın diye.

Alt atkıları da atıyoruz ve tutkallayıp vidalıyoruz

İşlem bittikten sonra tüm yüzeyler 180 kumla zımparalanıyor ve dolgu verniği atılıyor. Dolgu verniğini ben 3 kat attım ve kurumasının ardından yine 180 kum zımparayla tüm yüzeyleri tesviye ettim.

Zımpara işlemin ardından tüm yüzeye iki kat yat verniği uyguladım ve işlemi bitirdim. Yapmak isteyen arkadaşlara öneririm, gerçekten çok sağlam oldu ve istenilirse çalışma tezgahı olarakta rahatlıkla kullanılır.

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
Ynt: Masa ( Veya Çalışma Tezgahı) Yapımı.
« Yanıtla #1 : 23 Ağustos 2016, 07:19:49 »
Sefa hocam ellerinize saglik.
Ne guzel anlatmissiniz yapim asamalarini.
Bir soru sorayim üst tabla kalingi 3cm yapmissiniz çalisma tezgahi icin 3 yeterlimi ?   4 cm. yapsak gereksizmidir hocam.
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2016, 07:25:21 Gönderen: Aydın Karakişi »
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

Cosmical

• 287
  • Evren ATAK ,40 civarı
  • Meslek: Çelik Ticareti
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #2 : 23 Ağustos 2016, 08:22:46 »
elinize sağlık ustam gerçekten öğretici olmuş , mesela ben masa tablasının bu şekilde yekpare olarak bulunabileceğini bilmiyordum  teşekkürler.

« Yanıtla #3 : 23 Ağustos 2016, 08:51:24 »
Teşekkürler,
Aydın, 4cm elbette daha iyidir örneğin benim kullandığım tezgah bu malzemenin ikisinin yapıştırılmış hali yani 6 cm . Üzerinde vurmalı kırmalı işler yapılmayacaksa bu kalınlık yeterli.

Aydın Karakişi

• 1613
  • Meslek: Elektronik 1973
  • Yer: Ümraniye / 05352793989
« Yanıtla #4 : 23 Ağustos 2016, 09:06:13 »
Teşekkürler,
Aydın, 4cm elbette daha iyidir örneğin benim kullandığım tezgah bu malzemenin ikisinin yapıştırılmış hali yani 6 cm . Üzerinde vurmalı kırmalı işler yapılmayacaksa bu kalınlık yeterli.

Yok   Sefa Abi  , vurmalı iş yapmayı düşünmüyorum.  O  zaman  3 cm  kalınlık  yeterli  benim içinde.  Teşekkür  ederim.
Geldi ölümlü yalan , gitti ölümsüz gerçek
NFK

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #5 : 23 Ağustos 2016, 09:06:54 »
Elinize sağlık hocam, oğlunuz iyi günlerde kullansın. ;)

Bir insanın kendi kendine yetebilmesi, kendi için gerekli olan şeyleri yapabilmesi her zaman takdir ettiğim bir şeydir. Köyde büyüyen biri olarak bunu eskiden çok daha fazla gözlemliyordum ama artık köylüler bile işin kolayına kaçıyor. Bir kenarında etiket olan çafçaflı ama ruhu olmayan ürünler değilde bu tip doğal ve emeği gösteren ürünlerin yeri benim için her zaman farklıdır. :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 23 Ağustos 2016, 09:15:13 »
Masa yaptığını duyunca beklentim yüksekti ve sonuç da gerçekten beklediğim gibi güzel olmuş.

Freze ile ayak oyuğu açmayı iyi ki paylaşmışsın. Bosch frezem var ve ahşap işlerinde de az çok kullanıyorum ama ayak vs için zıvana oymak şimdiye kadar aklıma gelmemişti.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #7 : 23 Ağustos 2016, 10:13:52 »
çok öğretici bir paylaşım ve çok kullanışlı bir masa olmuş hocam. ellerine sağlık :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

mustafaramazanoyar

• 808
  • Bende kesin karbon eksikliği var :)
  • Meslek: Arkeolog, Boulderer
  • Yer: manisa/salihli
« Yanıtla #8 : 23 Ağustos 2016, 10:46:48 »
Ayak oyukları iskarpela ile yapılabilirmi
Hakuna Matata

« Yanıtla #9 : 23 Ağustos 2016, 10:54:35 »
Hepinize çok teşekkürler, beğendiğinize sevindim.

ben masa tablasının bu şekilde yekpare olarak bulunabileceğini bilmiyordum  teşekkürler.
Bu malzemenin ismi sanayide "masifpan" olarak geçiyor, meşe, kayın, çam, ladin, sedir çeşitleri var. Ölçüleri de 126x450x3 cm olarak satıyorlardı.

Bosch frezem var ve ahşap işlerinde de az çok kullanıyorum ama ayak vs için zıvana oymak şimdiye kadar aklıma gelmemişti.
Eylem Ustam, bu tür bir bağlantı çok daha sağlam oluyor kesinlikle öneririm.

Ayak oyukları iskarpela ile yapılabilirmi
Freze kadar hızlı olmaz ama kesinlikle iskarpelayla da yapılır.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #10 : 23 Ağustos 2016, 12:17:25 »
Hocam eline sağlık bu ara bende bahçeye bank yaptım dışarıda olduğu için hem kışın hem yazın malzemeyi koruyacak vernik yada boya yüzeye ne uygulayabilirim acaba

Masadan sonra ayıp olacak ama benim bankta bu .elimde malesef testere ve keser dışında birşey yoktu dışarıda kullandığımız içinde pek özenmedim

« Yanıtla #11 : 23 Ağustos 2016, 12:36:18 »
Sağol Mehmet, gayet iyi olmuş eline sağlık. Dışarıda kullanılacağı için alta pinoteks türü bir ahşap koruyucu sürersen daha uzun dayanır ama pinoteks sonrası "yat verniği" ( iki kat) de sürersen tadından yenmez.

boran.yeleser

• 56
  • 1982 (Hakkı)
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #12 : 23 Ağustos 2016, 12:49:42 »
Elinize sağlık, çok hoş görünüyor.

Ben resimlerdeki titebold tutkala takıldım. Geçen sene çok aramıştım bulamamıştım. Müzik aleti yapımıda boncuk tutkal alternatifi olarak bunu kullanan çok insan var.

Siz, nereden tedarik ettiniz bu tutkalı?
Hakikat aramakla bulunmaz, ancak bulanlar hep arayanlardır. (Bayezid-i Bestami)

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #13 : 23 Ağustos 2016, 12:50:14 »
Sağol Mehmet, gayet iyi olmuş eline sağlık. Dışarıda kullanılacağı için alta pinoteks türü bir ahşap koruyucu sürersen daha uzun dayanır ama pinoteks sonrası "yat verniği" ( iki kat) de sürersen tadından yenmez.

Ok hocam teşekkür ederim mesaj alındı

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
« Yanıtla #14 : 23 Ağustos 2016, 13:16:28 »
17 yaşıma kadar kendimi bildim bileli Babam hep yurt dışındaydı. Köyde Dedem'le büyüdüm. Çocukken karda kaymak için kızak isterdim. Rulmandan yapılan kaykaylar vardı eskiden, gözüm kalırdı. En basitinden topaç isterdim Dedem'den. Yapmasını beklerdim. Halbuki herşey vardı. Mahallede çocuklar gelirdi Babam yaptı Dedem yaptı falan falan... Hatta en sonunda kendi topacımı kendim yapayım derken sol işaret parmağı götürüyoduk Allah korusun. Hala izi derin bir şekilde bellidir. Şimdi düşünüyorum demekki yapamıyormuş diyorum yada üzerinde durmamış. Halbuki beni de çok severdi :) Şimdiye kadar çok pahalı hediyeler aldım ancak içinde emek olanların yeri hep ayrıdır.. Kaynanamın bizim ufaklığa ördüğü kazakları gözümden sakınırım.  Karımın saatler harcayıp hazırladığı bir A4 gözümde Audi gibidir mesela :) Gelmek istediğim nokta birilerine birşeyler yapmak gerçekten güzel birşey. Hele o kişi sizden birşeyler bekliyorsa.

Ellerinize sağlık Hocam.

(Giriş bana da masa yapın hocam bende istiyorum der gibi oldu :) )
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #15 : 23 Ağustos 2016, 13:42:47 »
Mehmet ustam. Senin yeniden topaç yapımına girişmenin vakti gelmiş olabilir. :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #16 : 23 Ağustos 2016, 13:49:07 »
Elinize sağlık, çok hoş görünüyor.

Ben resimlerdeki titebold tutkala takıldım. Geçen sene çok aramıştım bulamamıştım. Müzik aleti yapımıda boncuk tutkal alternatifi olarak bunu kullanan çok insan var.

Siz, nereden tedarik ettiniz bu tutkalı?
Zamanında birçok yerde vardı, önce elimde ultimate i vardı ve hem onu hem de bunu bir kaç enstruman yapımında veya tamirinde kullandım, gerçekten yapıştırdıktan sonra arkanıza bakmıyorsunuz.
0262 452 12 80 numaralı telefondan Murat Bey i arayın elinde varsa konuşursunuz.

(Giriş bana da masa yapın hocam bende istiyorum der gibi oldu :) )
Sağolasın Mehmet, isteyebilirsin Senin canın sağolsun.

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
« Yanıtla #17 : 23 Ağustos 2016, 14:29:25 »
Mehmet ustam. Senin yeniden topaç yapımına girişmenin vakti gelmiş olabilir. :)

Eylem Abi bizim ufaklığın biraz daha zamanı var bir iki yaş gibi Allah nasip ederse o zaman başlarız :)

Sağolasın Mehmet, isteyebilirsin Senin canın sağolsun.

Sefa Hocam saolun şimdilik bir ihtiyacımız yok. İnşallah geniş bir eve taşınınca o zaman masanın projesi için destek alırım sizden :)
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #18 : 23 Ağustos 2016, 15:43:33 »

Masadan sonra ayıp olacak ama benim bankta bu.

abi konuyu baltalama gözünü seveyim ya. masayla ilgili konuşurken şimdi bank ne alaka?  8) 8) C:-)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #19 : 23 Ağustos 2016, 17:57:53 »

Masadan sonra ayıp olacak ama benim bankta bu.

abi konuyu baltalama gözünü seveyim ya. masayla ilgili konuşurken şimdi bank ne alaka?  8) 8) C:-)

Abi birşey demedik öyle masayı görünce gaza geldim benim ucube bankı paylaşayım dedim  :D