Bıçak Sanatı - Forum

yaptırdıgım bıçak 1 hafta içinde paslandı

Cirak33

• *
  • 15
  • Meslek: Torna
  • Yer: Bağcılar
yaptırdıgım bıçak 1 hafta içinde paslandı
« : 06 Ağustos 2016, 15:26:15 »
merhaba denizlide yılmaz bıçak ustası davut yılmaz die bir bıçak ustasından yolladıgım resim ve ölcülerde bıçak yapmasını istedim çelik olarak ck75 özel yay celigi kullandıgını bildirdi bıçagı 2 haftada bitirdi 400 tl e teslim aldım lakin 1 hafta içinde paslandı ck75 celigi bu kadar kolay mı paslanıyor yoksa bahsettigi ck75 celigini kullanmadımı resimlerde günlük paslanma resimlerini sizlerin görmesini istiyorum
ilk yaptıgı günkü resim

2, gün resim

3, günkü resim

4, günkü resim

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Ynt: yaptırdıgım bıçak 1 hafta içinde paslandı
« Yanıtla #1 : 06 Ağustos 2016, 15:47:27 »
ck75 bakımı yapılmassa paslanabilir kararabilir. korozyon henüz derine işlememiş ince bir zımparayla (1000kum) temizleyebilirsiniz ama ilk aldığınız parlaklığıa getiremeyeceksiniz  polisaj yapmanız lazım 

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #2 : 06 Ağustos 2016, 15:52:10 »
Ck75 serisi karbon çeliği sınıfındadır ve karbon çelikleri paslanır. Fakat bu bıçağının kötü olduğu anlamına gelmez çünkü ağız tutuşu sertliği diğer paslanmaz lardan daha yüksek performans gösterir. Asitli maddelere maruz kaldığında kararma yaşanır mesela bazı meyve ve sebzeleri kesmek gibi. Fakat sizin açınızdan Anladığım kadarıyla o renk değiştirme paslanma değil gibi yani muhtemelen doğal yollarla tabaklanmış deriden yapılmış bir kılıfın içinde biraz nem almışsa derinin tabaklanması da kullanılan tanen bileşikleri Demir ile tepkimeye girer bir çeşit oksidasyona yol açar. Bütün bunlar bıçağı yapan kişinin ustalığı ile alakası yoktur

Cosmical

• 287
  • Evren ATAK ,40 civarı
  • Meslek: Çelik Ticareti
  • Yer: Eskişehir
« Yanıtla #3 : 08 Ağustos 2016, 13:25:09 »
güzel bir polisajdan sonra , bıçağınızı yağlayınız ve sonrasında belirli aralıklarla yağlama işlemini yapın . Paslanma olayından kurtulacaksınız. Temel mantık çeliğin oksijenle temasını kesmiş olmak. ancak Gökhan ustanın bahsettiği üzere deri  tabaklamada kullanılan kimyasalların sebep olduğu tepkime neticesinde bu renk değişimi oluyorsa sadece yağlamak yeterli olmayabilir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 08 Ağustos 2016, 15:25:37 »
Çelikten ziyade kın derisinden şüpheleniyorum.

Ck serisi çelikte her ne kadar çelik paslanır ise de genel olarak ev koşullarında bu derece agresif bir korozyon görmedim. Olumsuz bir ortam söz konusu diye düşünüyorum.

Buna benzer bir görünümü paslanmaz bir bıçakta gözlemiştim. O bıçaktaki şüphem deri üzerine çünkü pirinç balçakta bile ciddi korozyon oluyordu.

Namlu yüzeyini korozyondan arındırdıktan sonra bıçağı çok iyi temizleyip, temiz bir beze yada kağıt havluya sarıp, kılıfında tutmamanızı ve korozyon yaşanıp yaşanmayacağını gözlemenizi öneririm. Bıçağı, asit vb kimyasal ile çalışılmayan bir odada saklayın.

Eğer bıçak tertemizken de aynı hızda, şekilde korozyon oluyorsa başka bir neden ararsınız.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #5 : 08 Ağustos 2016, 22:29:57 »
Eylem ustama katılıyorum bu derinin marifeti olabilir. Bu kadar hızlı paslanması normal degil. Eger buhar olan bir ortamda durmuyorsa.
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Cirak33

• *
  • 15
  • Meslek: Torna
  • Yer: Bağcılar
« Yanıtla #6 : 13 Ağustos 2016, 11:22:36 »
Çelikten ziyade kın derisinden şüpheleniyorum.

Ck serisi çelikte her ne kadar çelik paslanır ise de genel olarak ev koşullarında bu derece agresif bir korozyon görmedim. Olumsuz bir ortam söz konusu diye düşünüyorum.

Buna benzer bir görünümü paslanmaz bir bıçakta gözlemiştim. O bıçaktaki şüphem deri üzerine çünkü pirinç balçakta bile ciddi korozyon oluyordu.

Namlu yüzeyini korozyondan arındırdıktan sonra bıçağı çok iyi temizleyip, temiz bir beze yada kağıt havluya sarıp, kılıfında tutmamanızı ve korozyon yaşanıp yaşanmayacağını gözlemenizi öneririm. Bıçağı, asit vb kimyasal ile çalışılmayan bir odada saklayın.

Eğer bıçak tertemizken de aynı hızda, şekilde korozyon oluyorsa başka bir neden ararsınız.
kın konusunda haklısınız temizledim yagsız dışarda tuttum 6 gündür pas olmadı tekrar kın a koydum 1 günde lekelendi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 13 Ağustos 2016, 13:21:22 »
Bazı deriler özellikle fazla problemli. Korkarım bunlar muhtemelen insan cildi için bile yanlış olabilir.

Kullanmak için alınan bir deriden bir parça ile korozyon testi yapıp da geçince bundan kılıf yapmalı..
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #8 : 13 Ağustos 2016, 20:14:39 »
Bazı deriler özellikle fazla problemli. Korkarım bunlar muhtemelen insan cildi için bile yanlış olabilir.

Kullanmak için alınan bir deriden bir parça ile korozyon testi yapıp da geçince bundan kılıf yapmalı..

Arkadaşlar ilk yazdığım cevabı kimse okumadı zannederim . organik bitkisel deri tabaklama sında bitkisel tanem denilen maddeler kullanılır bu tanen bileşikleri Demir ile tepkimeye girerler O yüzden doğal tabaklanmış deriden yapılma kılıflar karbon çeliklerinde lekelenme oluşturabilir bu genelde mavimsi bir renktir. Kullandığınız derinin Bu şekilde bir tepkimeye yol açması derinin kalitesiz veya zararlı olduğu değil Aksine kaliteli ve zararsız olduğunu gösterir zaten deriyi koklarsanız o eski kösele kokusunu alırsınız.

Tanenler hakkında bilgi bu kaynaktan bulabilirsiniz sayfa 28 de Demir ile tepkimesi anlatılıyor.

https://www.google.com.tr/url?q=http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/kimya/moduller/OrganikMaddeler3.pdf&sa=U&ved=0ahUKEwjLncrl777OAhVIOhoKHSptBQ4QFggbMAY&sig2=7gaECdFABNFxr99DCf62EA&usg=AFQjCNHCUHE6sG8Oo5HVuM9lRVdM3GO4ZQ
İletiyi düzenle
« Son Düzenleme: 13 Ağustos 2016, 20:26:33 Gönderen: gokhand »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 13 Ağustos 2016, 21:13:08 »
Onu zaten okudum, neyin ne olduğunu da zaten biliyorum. Bahsettiğim şey türlerin arasındaki farkları bilmekten ibaret bir konu değil. Adına, tanımına bakmadan ürünün nasıl davranacağından emin olmak...

Özellikle de vegetal tabaklanmış olmayan deriden yaptığım kılıflar içinde yıllardır beklettiğim karbon çelik bıçaklarım da var. Ancak şunu söyleyeyim ki vegetal olmayan deriler arasında dahi çok ciddi farklar var. Aldığımız kılıf olsun, deri olsun ne kadar güvenilir olduğunu görmeliyiz. Bir de yaptıklarımız başkasına ise gerçekten emin olmalıyız.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 13 Ağustos 2016, 21:16:39 »
Bir gün giyilip de derisi ayakları yara yapan Çin ayakkabılarını gördükten sonra piyasadan bulunabilecek deri ve ürünlerinden fazlaca kuşkulanmadan edemiyorum...
Namık Kemal
Instagram'da ben