--- Özellikle dövme konuşarında haddimi bilerek konuşmaya özen gösteriyorum. Ustalarımın yanlışlarımda affetmesini diler, her türlü düzeltmeleri benim için bir nimettir diyerek yazmaya başlayayım. ---
Bu aletleri yapan bir ustanın var olması, bu işlerin müşterisinin çıkması ve özellikle de sizin elinizde bu aletlerden olması çok hoş.
Ancak bence hem öğrenme amacı için, hem de ilerde de kendine yetebilir olmak için bence en hayırlısı en az sayıda aleti hazır alıp gerisini kendiniz yaparak tecrübe edinmenizdir.
Bunun yanısıra her alete de ne kadar ihtiyacınız olduğunu düşünmeniz, alternatifleri de göz önünde bulundurmanız önemli.
Bence başlangıç bunlar olabilir:
* bir örs (yada örs olarak işinizi görecek bir blok)
* ve bunu doğru yükseklikte taşıyacak bir kütük,
* tesviyeci çekici. (Bulması çok kolay olan malum çekiç tipini kanca sitesi böyle adlandırmış.)
* bombe başlı çekiç.
* (Diğer şeyler: Ocak, körük, eldiven, gözlük, su kapı gibi...)
Yine bence, daha sonraki çekiçleri, kısaçları, baskıları, keskileri, zımbaları, makasları ihtiyacınız oldukça kendiniz yapmaya çalışın.
Özetle ustaların dediklerine katılıyorum. Sadece olabildiğince aletlerinizi kendiniz yapın diye öneriyorum.
---
Aldıklarımı anlatayım:
Ben önce iki farklı prizma biçimli bloku örs olarak kullandım. İkisinden de pişman değilim. Örsümü ise atölye öteki türlü eksik gibi geldiğinden özellikle aldım. Örsümden memnunum.
Çekiç olarak önce farklı ağırlıkta tesviyeci çekiçleri aldım. Neyin benim için doğru olduğunu bilmediğimden denemeyi tercih ettim. Bu gün başlasam ilk olarak 1 kg civarı bir tesviyeci çekici alırım. Ne de olsa her yerde bunlardan var. Bu tipte şimdi yarım, 1 ve 2 kg'lik çekicim var. İki farklı balyozum da var ama tek başına bunları kullanamıyorum, bunları almasam da olurmuş
İkinci olarak ucu bombe, tabanı daha düz olan çekiçlerden buldum. Bunun düz tabanı kare değil daire biçimindeydi. Bunlar çok işe yarıyor. Perçin şişirirken özellikle bunlar benim için doğru aletmiş.
Sonra işleri tutmak için farklı pense benzeri aletler denedim. Pense, kilitli pense, danalya, kerpeten kullanmayı denedim. Bunlardan memnun kalmadım.
Balta yapmaya giriştiğimde taşçı keskisi aldım. Bunu tek başınıza kullanmak için işin sabitlenmiş olmasının gerekmesi faydasını baltalıyor. (Ne de olsa sadece iki eliniz var)
---
Yaptıklarımı anlatayım:
* Örsümü kütüğe sabitlemek için çubuktan irice ve başı 90 derece bükülmüş çiviler dövdüm.
* Kısacımı inşaat demirinden basitçe dövdüm. Bağlantı yerini matkapla delip perçinledim.
* Bir diğer kısacımı uzun saplı bir kerpetenin ağzını döverek yaptım. Özellikle bu işimi iyi görüyor. Tabi diğerini daha kalın bir çubuktan dövsem belki ötekini daha çok severdim.
* Örsün kare deliğinde duran, hem kesmeye hem de boğmaya yarayan bir aleti eldeki lamaları kesip, eğeleyip vidalayarak yaptım. Belli işler için ihtiyacım oluyor. Siz de eğer gerekirse bunu o zaman anlarsınız.
---
Aslında biraz paranızı bir kaynak makinasına ayırmanız da kendi aletlerinizi üretmeniz konusunda önünüzü açabilir.