eski adamlar paragraf paragraf açıklamaları genelde bir cümleye sığdırmışlar. bu kadar derin bir hikmet sahibi olan ve atasözlerimizin geçmişten günümüze gelmesini sağlayanlara minnet borçluyuz. eskilerin dediklerinden birisi de şudur:
lafın tamamı ahmağa söylenir. bu arada bölgesel ve kültürel olarak ahmak kelimesi kullanımda farklılıklar göstermekte, eşek, aptal gibi varyantlar da kullanımda karşımıza çıkmaktadır.
bu, paragraflarca açıklaması yapılabilecek hikmetli sözün kast ettiği manayı idrak etme kabiliyetinden yoksun olan bazı zevat için gerekli 'ilk mektep seviyesi' açıklama ise şöyle:
bir konunun yekününe değil de içinde geçen kelimelere veya cümlelere bakarak menfaate uygun kısmını alarak ortaya bir sav koyma eylemi asla iyi niyet taşımaz. bu yöntemi belirleyenler kaçak dövüşmeyi seven, hikmetli tavırlardan uzak kişilerdir. forumun temel konusu bıçak olmakla beraber, konusu olmayan bazı şeyler de belirlenmiştir. siyaset, dini kavram tartışmaları ve av meselesi özellikle bıçak dışındaki ekipmanları itibariyle forumun konusu değildir. bir konunun içinde "konunun kendisine dönüşmediği müddetçe" bu kavramlara dair sözler de elbette forumda yazılabilir, çizilebilir. eğer konunun kendisine dönüşüp dönüşmediğini anlamakta zorlanıyorsanız, lütfen en yakınınızdaki lise öğrencisinden konuyu okumasını ve genel içeriğini size anlatmasını isteyin. bu sizi sonuca götürecektir.
av kavramı biraz farklı bir konu. avın her türlüsüyle ilişkisi olmayan bir kişi olarak dışarıdan şunu görüyorum. balık tutmak derken, tavşan avlamak diyoruz. hiç balık avına gidiyorum diyene denk gelmedim. ya da tavşan tutmaya gidiyorum demedi kimse. aklı evvel bir arkadaş kara avı ve deniz avı şeklinde bir kategoriden bahsederse eğer, kuş avının kara mı yoksa hava mı yoksa deniz/göl avına mı girdiğini sorabilirim. bu bölümleme zoraki bir bölümlemedir. dil fıtrata uygun hareket ettiğinde tavşan avlanır, balık tutulur.
avdan kasıt.... çok uzun olacak gerçekten. samimiyetle düşünün arkadaşlar. düşüncedeki samimiyet sizi hikmet dolu sonuçlara götürür inanın. samimiyetten uzaklaşırsanız savaşmaya başlarsınız, iddalaşmaya başlarsınız. ki ortada bir yanlış varsa bile bunu samimi bir şekilde ortaya koymak gerekir. düşünürken, eylemler yaparken, söz söyleyip yazıp çizerken samimiyet çok önemli. ciddi söylüyorum. samimiyet size birşey kaybettirmez.
ve Osman kardeşim, sen konuya katkı kısımında, katkın olacak tecrübeye sahip olmadığını söyleyerek ne anlatmaya çalıştın bilemiyorum. bana konuya katmak istediğin şey başka bir şeymiş gibi geldi nedense. ah samimiyet, ah...