Bıçak Sanatı - Forum

Eğe satın alıp bıçak yapmak

AbdullahSamedDemir

• *
  • 19
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: istanbul
Eğe satın alıp bıçak yapmak
« : 26 Temmuz 2016, 14:21:17 »
Herkese iyi günler.

Çelik tedariği için yaşadığım sıkıntılar ve pahalılık beni bu düşünceye itti. basit bi karbon çeliğini bile küçük müktarlar da yada uygun fiyata alamıyoruz. Koçtaştaki 10 liralık eğeleri görünce aklıma geldi. Fırında yumuşattıktan ve işledikten sonra W1 yada 1095 çeliği gibi su vermek mantıklı olmaz mı? Bundan daha ekonomik bi çözüm aklıma gelmedi.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Eğe satın alıp bıçak yapmak
« Yanıtla #1 : 26 Temmuz 2016, 14:30:20 »
Çeliği tavlayacak ortam varsa eğe çeliği bıçak yapmak için gayet uygun olur. :2up Performansıda gayet iyidir hurdacılarda eski eğeler 1-1.5 lira fiyata satılıyor.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

AbdullahSamedDemir

• *
  • 19
« Yanıtla #2 : 26 Temmuz 2016, 14:33:18 »
Çeliği tavlayacak ortam varsa eğe çeliği bıçak yapmak için gayet uygun olur. :2up Performansıda gayet iyidir hurdacılarda eski eğeler 1-1.5 lira fiyata satılıyor.

Hurdacılara bir sorarım. Teşekkürler.

Tavlama için ortam varsa derken neyi kastettiniz tam anlayamadım. Evde ısı ayarlı yemek fırınım var bahçede de saç kurutma makinesi ve odun kömürüyle su veririm diye düşünüyordum, sizce yeterli olur mu?

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #3 : 26 Temmuz 2016, 14:37:12 »
Yumuşatma tavlaması içinde 800 derecenin üstüne çıkmanız lazım ilk mesajınızda fırında yumuşatırım deyince o fırın mutfak fırını ise eğeyi yumuşatamazsınız yumuşatma işinide kömür ocağında yapın.Sanayiye gitmişken O2 çeliğide sormanızı tavsiye ederim az miktarda kolay bulunan bir çelik. ;)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

AbdullahSamedDemir

• *
  • 19
« Yanıtla #4 : 26 Temmuz 2016, 14:45:58 »
Yumuşatma tavlaması içinde 800 derecenin üstüne çıkmanız lazım ilk mesajınızda fırında yumuşatırım deyince o fırın mutfak fırını ise eğeyi yumuşatamazsınız yumuşatma işinide kömür ocağında yapın.Sanayiye gitmişken O2 çeliğide sormanızı tavsiye ederim az miktarda kolay bulunan bir çelik. ;)

Ah, yanlış biliyormuşum. Temperleme ile karıştırmışım  :) Çok sağolun.  ^-^

halit

• **
  • 90
  • Meslek: p.v.c kapı pencere sistemleri
  • Yer: K.maraş / Elbistan
« Yanıtla #5 : 26 Temmuz 2016, 17:03:45 »
benim nacizane tavsiyem ilk defa yapacaksanız testere çeliği kullanmanız gayet güzel işgörür

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #6 : 26 Temmuz 2016, 17:26:40 »
Eski testere ile eğeyi işlemek açısından pek fark yok vede kaliteli çelik çıkmama ihtimalide var testerelerde.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 26 Temmuz 2016, 19:12:11 »
Yada testere HSS'den olabilir ve o durumda da çeliği yumuşatamamaktan dolayı matkapla ve eğeyle çalışamama durumu olur.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
« Yanıtla #8 : 26 Temmuz 2016, 19:26:51 »
Hss basa bela ugrasilmaz:)
Ege ile guzel bicaklar oluyor ama baslangic icin hazir karbon celik daha iyi olur.Ucuz egelerin alasimi pek iyi olmuyorbbu acidan bakmanizda fayda var.xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

Ert.ozk

• *
  • 13
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #9 : 28 Temmuz 2016, 20:09:57 »
Eski testere ile eğeyi işlemek açısından pek fark yok vede kaliteli çelik çıkmama ihtimalide var testerelerde.
Hocam testere çeliği ile eğeyi kömür ocağıyla dövüp amatörce bir damascuss çıkarabilirmiyiz :)
Veya 2 farklı çelikten olan 2 eğeyi aynı şekilde döverek

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #10 : 28 Temmuz 2016, 20:34:13 »
Teorik olarak yapılabilir.Pratikte dövme ve ocak kaynağı tecrübesi kazanmak için bolca çalışmak lazım.
Eğe ocak kaynağında sorunlu diyen çok fazla kişi var.Makas ve testereyi(hss olmamak şartıyla) denemenizi tavsiye derim.
« Son Düzenleme: 28 Temmuz 2016, 20:46:40 Gönderen: Osman Kurt »
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram