Bıçak Sanatı - Forum

Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

TheMujahid

  • ***
  • 84
  • Hasan Tarık
  • Meslek: Lise Öğrencisi
  • Yer: İstanbul
Selamün Aleyküm,

Karbon çeliğinden üretilmiş bir bıçağın bakımını nasıl yapmalıyım? Hangi yağları kullanabilirim? Gıdaya değecek bu arada. Zeytinyağı, ayçiçek yağı bu iş için uygun mudur? Yağlamazsam ne olur? Islandıktan veya ıslak bezle silindikten sonra kurulayıp bıraksam yetmez mi?
Yiğidin bakışı, korkağın kılıcından keskindir!

Şeref Acar

  • *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #1 : 30 Haziran 2016, 19:35:50 »
Ben paslanınca genelde deri üzerine sürdüğüm metal parlatıcı ile siliyorum.(deri masatın prensibi)
Peşine de vazelin Sürülmesi iyi olur. Ama tavsiyem et harici gıdaya karbon çeliği
değdirmemeniz, özellikle sebze ve meyveler.

TheMujahid

  • ***
  • 84
  • Hasan Tarık
  • Meslek: Lise Öğrencisi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #2 : 30 Haziran 2016, 20:23:15 »
Paslanmadan önce yapacağım bakımı soruyorum. Neden sebze meyvelere Karbon Çeliği değdirmemeliyim?
Yiğidin bakışı, korkağın kılıcından keskindir!

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #3 : 30 Haziran 2016, 20:35:39 »
İçeriklerindeki asit hemen kararma yapar bıçakta.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli

TheMujahid

  • ***
  • 84
  • Hasan Tarık
  • Meslek: Lise Öğrencisi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #5 : 30 Haziran 2016, 21:26:01 »
Vazelin sürmeyi düşünüyorum. Paslanırsa pasını nasıl giderebilirim? Sizin de fikrinizi alayım. Bu arada meyve sebzelere sürememek pek iyi olmadı. Sürüp hemen silsem sorun olur mu acaba?
Yiğidin bakışı, korkağın kılıcından keskindir!

Soytürk Dönmez

  • ***
  • 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #6 : 30 Haziran 2016, 23:28:29 »
Vazelin sürmeyi düşünüyorum. Paslanırsa pasını nasıl giderebilirim? Sizin de fikrinizi alayım. Bu arada meyve sebzelere sürememek pek iyi olmadı. Sürüp hemen silsem sorun olur mu acaba?

   
      Hasan kardeşim; vazeline filan gerek yok. Ben denemedim fakat en basit hardalla karartıldığını biliyorum. Limonuda deneyebilirisin. Yani demem o ki bıçağını ilk önce karart. Daha sonrada dilediğin gibi kullan ister et kes ister meyve yeter ki ıslak ve nemli bırakma yeter. İşin bitince kurula arada bir de yağlı bezle silersen dilediğin her şeyi kes korkma.

TheMujahid

  • ***
  • 84
  • Hasan Tarık
  • Meslek: Lise Öğrencisi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #7 : 01 Temmuz 2016, 00:51:58 »
Vazelin sürmeyi düşünüyorum. Paslanırsa pasını nasıl giderebilirim? Sizin de fikrinizi alayım. Bu arada meyve sebzelere sürememek pek iyi olmadı. Sürüp hemen silsem sorun olur mu acaba?

   
      Hasan kardeşim; vazeline filan gerek yok. Ben denemedim fakat en basit hardalla karartıldığını biliyorum. Limonuda deneyebilirisin. Yani demem o ki bıçağını ilk önce karart. Daha sonrada dilediğin gibi kullan ister et kes ister meyve yeter ki ıslak ve nemli bırakma yeter. İşin bitince kurula arada bir de yağlı bezle silersen dilediğin her şeyi kes korkma.

Eyvallah abi Eyvallah, bu karartma (patina) ile ilgili araştırma yapayım biraz. Sirkeyle yapan bir Türk'ün videosu vardı. Yağlı bezde ne yağı kullanmalıyım sence abi?
Yiğidin bakışı, korkağın kılıcından keskindir!

Soytürk Dönmez

  • ***
  • 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #8 : 01 Temmuz 2016, 01:21:34 »
Vazelin sürmeyi düşünüyorum. Paslanırsa pasını nasıl giderebilirim? Sizin de fikrinizi alayım. Bu arada meyve sebzelere sürememek pek iyi olmadı. Sürüp hemen silsem sorun olur mu acaba?

   
      Hasan kardeşim; vazeline filan gerek yok. Ben denemedim fakat en basit hardalla karartıldığını biliyorum. Limonuda deneyebilirisin. Yani demem o ki bıçağını ilk önce karart. Daha sonrada dilediğin gibi kullan ister et kes ister meyve yeter ki ıslak ve nemli bırakma yeter. İşin bitince kurula arada bir de yağlı bezle silersen dilediğin her şeyi kes korkma.

Eyvallah abi Eyvallah, bu karartma (patina) ile ilgili araştırma yapayım biraz. Sirkeyle yapan bir Türk'ün videosu vardı. Yağlı bezde ne yağı kullanmalıyım sence abi?

    İmkanın varsa balistol öneririm, gıda onayı da var   :2up

TheMujahid

  • ***
  • 84
  • Hasan Tarık
  • Meslek: Lise Öğrencisi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #9 : 01 Temmuz 2016, 02:08:27 »
Vazelin sürmeyi düşünüyorum. Paslanırsa pasını nasıl giderebilirim? Sizin de fikrinizi alayım. Bu arada meyve sebzelere sürememek pek iyi olmadı. Sürüp hemen silsem sorun olur mu acaba?

   
      Hasan kardeşim; vazeline filan gerek yok. Ben denemedim fakat en basit hardalla karartıldığını biliyorum. Limonuda deneyebilirisin. Yani demem o ki bıçağını ilk önce karart. Daha sonrada dilediğin gibi kullan ister et kes ister meyve yeter ki ıslak ve nemli bırakma yeter. İşin bitince kurula arada bir de yağlı bezle silersen dilediğin her şeyi kes korkma.

Eyvallah abi Eyvallah, bu karartma (patina) ile ilgili araştırma yapayım biraz. Sirkeyle yapan bir Türk'ün videosu vardı. Yağlı bezde ne yağı kullanmalıyım sence abi?

    İmkanın varsa balistol öneririm, gıda onayı da var   :2up

Hmm biraz pahalı gibi. Motor yağı kullan diyen de var ne diyorsun abi?
Yiğidin bakışı, korkağın kılıcından keskindir!

gokhand

  • ***
  • 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #10 : 01 Temmuz 2016, 03:27:18 »
Gida ile temasi olmiycaksa her türlü yag mubah. Fakat bicak illaki yiyecege degecek. O yuZden motoryagi falan bulastirna. Eger yuksek karbon bicagin varsa illaki kararir illaki lekelenir korkmadadan kullan gitsin .

TheMujahid

  • ***
  • 84
  • Hasan Tarık
  • Meslek: Lise Öğrencisi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #11 : 01 Temmuz 2016, 04:06:15 »
Yüksek karbon düşük karbon olayları hakkında bilgim yok ama çelik 1095, bıçak Mora Robust Pro. Yiyeceğe değerse daha makbule geçer. Bana yağ tavsiyesi yapın lütfen.
Yiğidin bakışı, korkağın kılıcından keskindir!

Soytürk Dönmez

  • ***
  • 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #12 : 01 Temmuz 2016, 16:28:47 »


      Güzel kardeşim; motor yağı adı üstünde motor için yapılmış bir yağ , petrolden üretilen bir madde yani. Gıdaya değmeyecekse kullanırsın gıdaya temas edeceği zaman olmadı temizleyip öyle kullanırsın ama illa da yağ dersen mecbur BALİSTOL  ::)

Kutsal

  • ***
  • 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #13 : 01 Temmuz 2016, 17:08:51 »
Cola kullan.
Memnun kalırsın.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #14 : 01 Temmuz 2016, 18:44:32 »
Cola kullan.
Memnun kalırsın.
Kola ile karartmadan sonra koku oluyor mu abi ?
Sirke ile karartmadan sonra yoğun bir koku oluyor pas-sirke kokusu birbirine geçince.  :D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Acur Firarda

  • ***
  • 453
  • Yaş:39
  • Meslek: Kamu
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #15 : 01 Temmuz 2016, 18:47:15 »
Asit ile karartmada en iyisi kola bence koku yok purussuz bir yuzey.....

Kutsal

  • ***
  • 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #16 : 01 Temmuz 2016, 19:09:46 »
Cola kullan.
Memnun kalırsın.
Kola ile karartmadan sonra koku oluyor mu abi ?
Sirke ile karartmadan sonra yoğun bir koku oluyor pas-sirke kokusu birbirine geçince.  :D
Osman ben hiç koku hissetmedim kardesim. :)

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8610.msg173763#msg173763

Burada bazi bilgiler var Themujahid.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #17 : 01 Temmuz 2016, 19:37:07 »
Osman ben hiç koku hissetmedim kardesim. :)
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=8610.msg173763#msg173763
Burada bazi bilgiler var Themujahid.
Teşekkürler abi.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

TheMujahid

  • ***
  • 84
  • Hasan Tarık
  • Meslek: Lise Öğrencisi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #18 : 01 Temmuz 2016, 20:31:14 »


      Güzel kardeşim; motor yağı adı üstünde motor için yapılmış bir yağ , petrolden üretilen bir madde yani. Gıdaya değmeyecekse kullanırsın gıdaya temas edeceği zaman olmadı temizleyip öyle kullanırsın ama illa da yağ dersen mecbur BALİSTOL  ::)

Eyvallah abi.

Kolayı tavsiye ediyorsunuz. Ben sıcak sirke ile yapacaktım. Madem tavsiyeniz, bi araştırayım onu da. Kola markası farketmez değil mi?
Yiğidin bakışı, korkağın kılıcından keskindir!

Kutsal

  • ***
  • 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Karbon Çeliği Bıçakların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
« Yanıtla #19 : 01 Temmuz 2016, 21:03:50 »
Etmez.
Ara sıra bıçağı sallamalisin. Aksi takdirde yuzeye tutunan kabarciklar nokta nokta iz bırakır.
Etkiyi artirmak icin cola sirke ve neskafeyi de karistirabilirsin.
« Son Düzenleme: 01 Temmuz 2016, 21:05:59 Gönderen: Kutsal »
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.