Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçaklarımı Yapmaya Başladım

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
İlk Bıçaklarımı Yapmaya Başladım
« : 23 Mart 2011, 20:14:54 »
Aklımdaki tüm malzemeleri toparladıktan sonra ilk bıçağımı yapmaya başladım. Bu aletleri ilk defa kullandım ama en zor olanı demir testeresini kurmak oldu. Bie de tahminimden fazla gürültü çıktı. Tespit ettiğim eksiklikler
- Saçı fazla büyük kestirmişim matkabın altında kımıldatmak zor oldu
- Mengene küçük geldi
- Masanın daha stabil olması lazım

Sizlerde resimlerden tespit ettiğiniz eksikliklerimi yazarsanız sevinirim.

[/URL]

[/img]
« Son Düzenleme: 10 Nisan 2011, 23:20:52 Gönderen: meteoravcısı »

tarpoon

• 4739
Ynt: İlk Bıçağımı Yapmaya Başladım
« Yanıtla #1 : 23 Mart 2011, 20:22:48 »
testere ağzınızı Hss  ınce olanı ile değiştirirseniz rahat kesim yaparsınız. ve  Hss testere daha dayanıklıdır
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 23 Mart 2011, 20:44:25 »
O eldivenlerle çalışıyorsanız, parmaklar tehlikede. Parmakları yama deriden ağır iş eldivenleri var, onları tavsiye ederim.

Sapı daha büyük tutsanız bence daha rahat kullanılır bıçak, kabzada sadece parmaklar için (balçak, ip deliği vs. hariç) 11-12cm uzunluk iyi bir seçim olur.

Bir de, sap tarafını düz dikdörtgen bırakıp namluyla çalıştıktan sonra profil vermek önemli bir kolaylık sağlıyor: yatay pozisyonda mengeneye tutturmak daha kolay.

Gürültüyü azaltmak için şunları deneyebilirsiniz: profilin köşesini 45 derece ile eğeleyip aşındırdıktan sonra yatay çalışın, yatay çalışırken mümkün olduğunca mengeneye yakın çalışın. Burada vurgu "azaltmak" üzerinde, "çok gürültülü"den "gürültülü"ye ;D.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #3 : 23 Mart 2011, 21:52:39 »
Merhaba,

Şimdiden size kolaylıklar dilerim.Ben öncelikle delik delme ile ilgili öneride bulunmak isterim.
Yanılmıyor isem delikleri delerken göz kararı profile yakın yerlerden delmişsiniz.Doğru bir yaklaşım az eğelemek,profili çıkartırken kolaylıktır.Fakat delikler arasındaki eksen mesafeleri bazı yerlerde fazla tutulmuş.Bu fazlalıklar bazen ızdırap olabilmektedir.
Sutunlu matkap ile profil çıkartırken,delik eksenlerini markalamanızı tavsiye edeceğim.Örneğim 5 mm ölçüsündeki matkap ucunu kullanıyorsunuz.Profili malzemeye çizdikten sonra profilden 6 mm ilerisine ikinci bir profil görüntüsü çizelim.Bu çizdiğimiz çizgi delik eksenimizi oluşturacak.
Kumpasınız yok diye biliyorum,edinirseniz büyük kolaylık olurdu.
Profilin ucundan ilk delik eksenimizi markalayalım.Markaladığımız bölgeye nokta ile iz yapalım.Bu iz matkapla delerken ekseninizin kaçmasını engeller.Kumpas var ise kumpası 6 mm açıp,noktaladığımız yere bir çenesini sabitleyelim.diğer çene ilede eksen üzerine küçük bir iz yapalım.bu izede nokta vuralım.Bu işlemi tüm profilde yaptıktan sonra delme işlemine geçebilirsiniz.Eksen mesafesini 6 mm vermemin sebebi iki delik arasında 1 mm lik bir boşluk kalması içindir.Eksen mesafesi çok yakın olur ise yine matkap ucu kayma eğilimine gidecektir.Bu sistem ile çalışırsanız profili çıkartırken daha az eğeleme yaparsınız.
Kumpasınız yok ise metre ilede yapabilirsiniz.

Biraz uzun oldu ama umarım anlatabilmişimdir.
İyi çalışmalar.
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #4 : 24 Mart 2011, 12:37:05 »
elinize sağlık öncelikle, güzel bir başlangıç. :2up

İlker arkadaşımızın bahsettiği çoğu zaman atlanan fakat müthiş kolaylık sağlayan bir yöntemdir. tavsiye ederim. plakayı o şekilde bir bütün olarak delmek de problemdir, deldikten sonra profili ayırmak da. bunun yerine bence profili çizdikten sonra, demir testeresi ile profilin ve deleceğiniz alanın bir dikdörtgene alıp onu kesmek. bir lama çıkartmak. o zaman hem delerken daha rahat hareket edersiniz, hem de deldiğiniz alanları profilden ayırırken zorlanmazsınız. mengeneniz bence profil üzerinde çalışmak için yeterli. tüm plakayı tutturmak için evet biraz küçük ama zaten o şekilde çalışmazsanız daha iyi olur, lama çıkartmanız durumunda mengeneniz yeterli gibi geliyor. ama masanızın sabitlenmesi gerekiyorsa onu halletmelisiniz bence. profili mengene ağzına yakın bağlayarak eğelediğinizde Ferhat ın da dediği gibi çok gürültülüden, gürültülü seviyesine geçersiniz. bu kısımlar maalesef biraz sesli. zımparalamaya geçince ses kesilecek ;)

çok güzel bir başlangıç, devamını heyecanla bekliyoruz 8)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #5 : 24 Mart 2011, 12:49:47 »
kolay gelsin Orhan bey, işin asıl gürültülü kısmını atlatmışsınız. ;)

kendi bıçağını kendisi yapanlar klubüne hoş geldiniz 8)..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 24 Mart 2011, 14:19:52 »
Kolay gelsin. Gıcık bir işin üstesinden gelmişsiniz. :2up

Önerilerim:

Delik yerlerini ve aralıklarını daha iyi belirlemek ve matkabın bu istediğiniz noktadan kaymaması için taktik gerekli.

İçeride deldiğiniz bir delik bıçağın küçülmesi ve tüm diğer deliklerin dışarda kalmış gibi olmasına yol açar. Fazladan bol bol eğeleme gerekir. Şablonunuzun biraz dışından bir hat çizebilmeniz bu hizalamayı kolaylaştırır. Örneğin bir kalem ucuna bir halka, pul vs takıp çizginizin şablondan o halka kadar dışarda olmasını sağlayabilirsiniz.

İki delik arasını minimumda tutarak testereye düşen işi azaltabilirsiniz. Bunu da bir sonraki nokta yerini bir pergel yada kompasın sivri ucuyla belirleyebilirsiniz. 6'lık matkapla delinecek deliklerin merkezlerinin arasının 7-8 olması işinize gelecektir.

Bu belirlediğiniz noktalara yapacağınız, matkap ucunun kolay bulmasını sağlayacak bir çukur delik yerlerinde hata yapmamanıza yardımcı olur. Bunu ucu sivri bir zımba yada en basidi bir beton çivisi ve bir çekiç ile yapabilirsiniz.

Mengeneden çok dışaraı taşan parçalar çok gürültü çıkarır. Kesilen yerin mengeneye yakın olmasına dikkat edin.

Sesi azaltmak için mengeneye parçaları şambrel parşası, deri parçası, mukavva gibi bir şey yardımıyla sıkıştırın. Böylece mengenenin levhayı çizmesini de engellersiniz.
« Son Düzenleme: 24 Mart 2011, 14:25:21 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 24 Mart 2011, 14:38:33 »
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #8 : 24 Mart 2011, 16:11:12 »
Selamlar profil güzel görünüyor. Delikler konusunda birşey söylemek istiyorum...Profili çıkarmadan önce çeliğe bir kağıt yapıştırıp profili üzerine çizip daha sonra profilin etrafına profile sabit bir mesafeyle araları deleceğiniz matkap ucuna göre birbirine yakın olacak şekilde delikler delecek şekilde noktalar koysanız daha sonra o noktaları sivri bir çelik parçası ve çekiç yardımıyla azıcık işaretleseniz daha sonra çok rahat delersiniz. Keserken ve eğelerken daha rahat edersiniz...

NOT: O çelik bence size 1 yıl yeter ;D

Edit: Türkçeyi unutup çevreye verdiğim rahatsızlıktan dolayı özür diliyorum  ::)

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #9 : 24 Mart 2011, 16:17:56 »
Şablonun dışından hat çizebilmeye yarayan nesnelere örnek:

http://www.rutlands.co.uk/hand-tools/marking-&-measuring/copying,-scribing-&-sizing-tools/DKX8/off-set-wheel-kit

Süpermiş. İlk mesajda yazıyı okuyunca, gözümün önüne bir pul ile delinecek yerlerin pulun orta noktasıyla işaretlemek geldi.
Resmi görünce daha iyi anladım. Yanlış anladığımı anladım. ilk mesaja dönüp tekrar okudum. tamamıyla resim anlatılmış.
Böyle bir aparatı evde de bile  yapabilirim faydalı bir şeye benziyor.  ;)
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #10 : 24 Mart 2011, 17:30:53 »
Değerli fikirleriniz için çok teşekkürler.
Sanırım profille işim bitti. Ağızı açmaya başlıyacağım ama bu konuda bir kaç sorum var.
Profil 4mm ağız kaç mm olmalı?
Eğe ile ağız açmayı anlatan bir video bilen var mı?
[/URL]

[/img]
« Son Düzenleme: 24 Mart 2011, 17:54:49 Gönderen: meteoravcısı »

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #11 : 24 Mart 2011, 18:38:27 »
Elinize emeğinize sağlık güzel bir profil.

Isıl işlemden önce çeliğine bağlı olarak 1mm kalmalı diye biliyorum.(çelik ne?)
Eğeyle taşlama eşiğini verin ısıl işlem yapılsın daha sonra zımpara ile açabilirsiniz ağzını.

Not:Linkdeki zımpara takozunu ağız açmak için kullanabilirsiniz;

(Teşekkürler Sefa ustam benimde işime yaradı  :) )

http://www.bicaksanati.com/forum/ev-yapimi-gerecler/zimpara-takozu-yapimi-(alintilar-yaptim)/

Saygılar
« Son Düzenleme: 24 Mart 2011, 18:44:29 Gönderen: ugurcan_20 »

« Yanıtla #12 : 24 Mart 2011, 18:43:32 »
Bu yapılan işleri görünce buradaki herkesin sabrına hayran oluyorum. O kadar deliği delip bir de onları testereyle kesmeyi düşününce ??? ??? yeminle içimi sıkıntı kaplıyor, tekrar eline sağlık, iyi ve hızlı gidiyor. O çizdiğin ağız bölgesi gayet uygun görünüyor bence, ağız kısmı da Uğurcanın dediği gibi 1mm kalsa iyi, daha inceltme derim. Kolay gelsin.

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #13 : 24 Mart 2011, 18:46:08 »
Bu yapılan işleri görünce buradaki herkesin sabrına hayran oluyorum. O kadar deliği delip bir de onları testereyle kesmeyi düşününce ??? ??? yeminle içimi sıkıntı kaplıyor, tekrar eline sağlık, iyi ve hızlı gidiyor. O çizdiğin ağız bölgesi gayet uygun görünüyor bence, ağız kısmı da Uğurcanın dediği gibi 1mm kalsa iyi, daha inceltme derim. Kolay gelsin.

Ustam bugün senin gönderdiğin çeliği matkapla çürütmeye çalıştım olmadı üzerinde oyuklar yaptım testereyle kesmeye çalıştım testere köreldi  :))

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #14 : 24 Mart 2011, 19:37:44 »
cok ıyı gıdıyo elınıze saglık
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

Süleyman KABLAN

• 163
  • Meslek: memur
  • Yer: KAYSERİ
« Yanıtla #15 : 24 Mart 2011, 21:24:30 »
cok ıyı gıdıyo elınıze saglık   :2up

Aynen katılıyorum ustama. Elinize sağlık.

« Yanıtla #16 : 24 Mart 2011, 21:35:41 »
Uğurcan sana gönderdiğim çelik öyle delmeye direnen filan bir çelik değildi  ??? şaşkınım.

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #17 : 24 Mart 2011, 21:42:52 »
Uğurcan sana gönderdiğim çelik öyle delmeye direnen filan bir çelik değildi  ??? şaşkınım.

Sütunlu matkap olmadığı için delememiş olabilirim.

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #18 : 25 Mart 2011, 00:05:09 »
Elinize sağlık gördüğümüz kadarı ile hızlı ve istikrarlı ilerliyorsunuz umarım sonucu da istediğiniz gibi olur.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #19 : 25 Mart 2011, 09:33:11 »
Çelik delme esnasında fazla ısındıysa direnmeye başlamış olabilir.  ::)
Namık Kemal
Instagram'da ben