Aşağıdaki listeyi birlikte geliştirerek ve benim yaptığım hataları toparlayarak faydalı bir doküman elde edebiliriz.
Bıçak yapımındaki değişkenler
1. Namlu hammaddesi:
1.A Çelik:
1.A.I Paslanmaz Olmayan Çelikler
1.A.I.a Basit Karbonlu Çelikler
1.A.I.b Takım Çelikleri
1.A.I.c Diğer Çelikler
1.A.II Paslanmaz Çelikler
1.B Titanyum
1.C Seramik
1.Ç Bronz, bakır vb.
1.D Çakmaktaşı, obsidyen, kemik vb.
1.E Kompozit
1.F Diğer
2. Sap
2.A Çıplak sap. Bu kuyruğun kendisidir. (sapsız da denebilir.)
2.B Sarma sap.
2.B.I Hammaddesi:
2.B.I.a İp, özellikle paracord
2.B.I.b Deri
2.C Alışılageldik saplar
2.C.I Hammaddesi:
2.C.I.a Ahşap, bambu
2.C.I.b Boynuz, kemik vb.
2.C.I.c Mikarta, G12, vb. kompozit malzeme
2.C.I.ç Plastik vb.
2.C.I.d Aluminyum, pirinç, titanyum vb. metaller
2.C.I.e Deri, ağaç kabuğu
2.C.I.f mantar
2.C.I.g karbon fiber
2.C.I.ğ Diğer
2.C.I.h Yukardakilerin kombinasyonu
2.D Ekli sap. Namu ile sapın bir kuyruk olmadan birleştiği tip.
3. Kılıf hammaddesi:
3.A Deri
3.B Kydex
3.C Ahşap
3.Ç Pirinç, gümüş, altın vb. metaller
3.D Yukardakilerin kombinasyonu
4. Namlunun üretimi:
4.A Metali döverek biçimlendirme
4.B Metali talaşlı imalat yöntemleriyle biçimlendirme
4.B.I Levhadan profil çıkarılması ve işlenmesi
4.B.I.a Profil çıkarılması:
4.B.I.a.i Profili matkap, testere, spiral kullanarak levhadan kesmek,
eğe ve zımparalama ile çıkan şekli düzeltmek
4.B.I.a.ii Profili lazer, su jeti, plazma ve kesmek
4.B.I.a.iii Profili zımba (punch) ile kesmek
4.B.I.b Profilin işlenmesi:
4.B.I.b.i Profili eğe ve zımpara ile elde işlemek
4.B.I.b.ii Profili zımpara makinası, avuç taşlama vs. araçlarla işlemek
4.C Metali döküm yoluyla biçimlendirme
Çelikte çok ender de olsa tunç ve bakır bıçaklarda zamanında çok yaygın olan yöntem.
4.Ç Taş, obsidyen, kemik kırarak (yontma) biçimlendirme
4.D Yukardakilerin kombinasyonu
5. Balçak:
5.A Balçak yok
5.B Balçak var
5.B.I Balçak tipi:
5.B.I.a Tek parça ortası delik balçak
5.B.I.a.i Lehimli
5.B.I.a.ii Lehimsiz
5.B.I.b Tek parça U biçimli balçak
5.B.I.b.i Lehimli
5.B.I.b.ii Perçinli
5.B.I.b.iii Yukardakilerin kombinasyonu
5.B.I.c. İki parçalı balçak
5.B.I.c.i Lehimli
5.B.I.c.ii Perçinli
5.B.I.c.iii Yukardakilerin kombinasyonu
5.B.I.d kendinden balçak (integral bolster)
5.B.II Balçak hammaddesi:
5.B.II.a Pirinç, bronz, bakır vb.
Bunlar talaşlı imalat yada önceden dökülerek yapılabilir.
5.B.II.b Çelik, paslanmaz çelik, damascus vb.
talaşlı imalat (ya da dövülerek) ile biçimlendirilebilirler.
5.B.II.c Pewter vb.
bunlar yerinde dökülerek de yapılabilir
5.B.II.d Boynuz, kemik vb.
6. Namlu - Sap birleşimi:
6.A Tam kuyruk (full tang) Bu iki sap parçası ve bunların arasında kuyruğun sap boyunca kat kat dizildiği tür.
6.B Geçme kuyruk (Gizli kuyruk) Kuyruğun sapın içinde ilerlediği tür. Bu birden fazla biçimde olabilir:
6.B.I Tam boy: Kuyruk sapın başına kadar uzanır. Burada vidalanarak yada ucu perçin gibi şişirilerek tutturulur.
6.B.II Yarım boy: Kuyruk sapın sonuna varmaz.
7. Taşlama:
7.A Taşlamanın simetrisine göre
7.A.I Tek taraftan taşlanmış
7.A.II İki taraftan simetrik taşlanmış
7.B Taşlama geometrileri
7.B.I Tam taşlama: (Full flat grind) Bıçağın, kesiti üçgen olacak şekilde ağızdan sırta uzanan tek bir yüzey elde edecek şekilde taşlanması. Bunda genellikle ikinci bir taşlama açısına gerek duyulur.
7.B.II Scandi taşlama: Bıçağın ağzının tek bir yüzey oluşturarak sırta gittikçe kalınlaştığı, her bir taraftan yaklaşık 10-12 derece ile yapılmış taşlama. Bu taşlama ağırlıklı olarak simetrik yapılır. Dolayısıyla ağız açısı 20-25 derece civarında olur. Bu 2-4 mm kalınlığındaki Kuzey avrupa bıçaklarında görülen taşlamadır. İkinci taşlama açısı özellikle olmaz.
7.B.III Yarım taşlama: (High flat grind) Yukardaki ikisinin arasında bir açının görüldüğü bir taşlamadır. Ben genelde iki taraftan 6 derece ile taşlamaya başlıyorum ve ilk etapta bu tipte taşlama elde ediyorum.
7.B.IV Dışbükey taşlama: (convex grind) Ya bıçağın tüm eninde yada enin bir kısmında dışbükey bir yüzey oluşturan taşlama.
7.B.V İçbükey taşlama: Taşlamanın oluşturduğu yüzeyin içbükey/çukur olduğu hal. Bunda genellikle ikinci bir taşlama açısına gerek duyulur.
7.B.VI Bunların karışımı: Amaca uygun olarakdaha karmaşık bir yüzey elde edilen taşlamalardır.
8. Namlu profiline göre:
8.A Düz sırtlı, uçtan itibaren dış bükey hatla başlayan sapa kadar düz devam eden ağız. (Ekmek bıçağı ağzı gibi.) Ucu haliyle sırt hizasındadır.
8.B Bowie: Yukarıdakine göre uçtan itibaren daha yumuşak bir kavisle başlayan ağzı olan sırtın uca yakın kısmının iç bükey yada düz şekilde kesik olduğu namlu. Ucu namlu ortasının hizasındadır.
8.C Drop point: Ağızda da sırtta da burundan itibaren dış bükey hatları olan namlu. Uç namlu ortasının biraz üstündedir. Burundaki kavisten sonra ağız hattının geri kalanı düz devam edebilir. Sırttaki kavis ise çok zaman sap başına kadar sürebilir. Bıçağın tümünü düşünürsek uç yine tam orta seviyede kalıyor. (Gökhan, bu son bilgi senin sayende.)
8.Ç Yatağan: Uzun bir drop point'in aşağı doğru büküldüğünü düşünün... Kabaca söylemek gerekirse ğzı S, sırtı ise yay çizen bir bıçak.
8.D .... devamı gelecek ....
9. Isıl işlem:
9.A .... devamı gelecek ....
10. Namlu yüzeyi (finish):
10.A Zımpara izli bırakılmış
10.B Saten
10.C Cilalı
10.Ç Kumlanmış
10.D Menevişlenmiş
10.E Kaplanmış:
10.E.I Fosfatlanmış, parkerize edilmiş vb.
10.E.II TiN (titanyum nitrür), TiCN (Titanyum Siyanür) vb.
10.E.III Teflon
10.E.IV Meneviş boyası (gun blue)
10.E.V Diğer boya yada kaplamalar
10.F Rustik bırakılmış
10.F hardal vs. doğal ürün ile dağlanmış.