Sayın atikmehmet:
Çok zor olan bir işçikliği seçmişsiniz.
Motifler pantoğrafta yapılmış gibi düzgün.
Bu işte önemli olan oyma kenarlarının keskin olması ezilip yuvarlanmaması.
Dip ve ince kenarlarıda güzel oymuşsunuz.
Fotoda yanılma olabilir ama desenlerde simetriklik daha önemli.
Birde konu açarken bu stilin adını da yazarsan iyi olur.
Çok afedersiniz Hocam aslında detaylarla sıkmayayım kimseyi diye düşünmüştüm.
Kutu için konuşacak olursak;
Kutu Limba düz geçme kasa üzerine 4-5 mm kalınlığında (tam hatırlamıyorum) hindistan pelesengi işlenerek yapıldı. Kutu üzerindeki desenler Türk-İslam süsleme sanatlarında kullanılan Rumi desen olarak adlandırılan yaprak desenleridir. Tezhip te tıpkı hat gibi kuralcı bir gelenekten gelmektedir. Yapılan tasarım ancak eğitim almış birinin onayıyla kullanılabilir. Kutudaki tasarım kıymetli Hocam Müzehhibe Berna KARABULUT tarafından düzenlenmiştir. Desenlerin tamamı 1/2 simetride tasarlanmıştır. Yalnızca şemseler 1/4'tür. Kutunun üzerine Talik yazı sitilinde bağa içine Eseri İstanbul tarzı sedef kakılmış bağa ise yaklaşık 2mmlik sedeflerle şemselere göre çevrilmiştir.
Kutunun kenarları yapıştırılan levhaların kirli görüntüsünü kapatmak ve zenginleştirmek adına akçaağaç ve abanozla kaplanmıştır. Kutu açıldığında beyaz tabaka ise zaman içerisinde yaralanmalar yıpranmalara dayanılması açısından kemikle kaplanmış prinç pimlerle de bu yapı hem görsel anlamda zenginleştirimiş hemde sağlamlaştırılmıştır. Kutu açıp kapamada prinç dökme menteşe kullanılmıştır.
Kutu aslında oyma değildir. Çoktandır aklımda olan bir projenin ilk ürünüdür. Bu tarzda yapılmış başka bir örnek de varmı bilmiyorum. Ne beklediğim kadar güzel oldu nede kötü oldu diyebilirm işin aslı. Desenler aynı ahşap içinden kıl testeresiyle açılı kesilmiş sonra bu kısımlarla beraber ana çerçeve yükseltilip diğer kısımlar aşağıda bırakılmış aşağıda kalan kısımların altındaki yaklaşık 2-3 mm lik fark zımparalanmış ve bu oyma görüntüsü elde edilmiştir. Bu sistem kolay gibi gelse de kendi içinde testere tutuşu kıl seçimi yapıştırma gibi bir çok zorluğuda yanında getirmektedir. Keza yanlış yapıştırıcı seçimi sonucu kutunun yanları iskarpelalar ile tekrardan oyulmuştur.
Açma kapama yeri yine rumi tarzda tasarlanmış kutuya gümüş çivilerle monte edilmiştir. Açma kapama yerinin içerisinde logo yerleştirilmiştir. Makta ve kalemtraşın yerleri deri payıda dikkate alınarak 5-6mm ahşaptan kesilmiş malzemeler içeri oturtularak yapıştırma yapılmıştır.
Makta için;
Makta Eseri İstanbul tarzı sedef kakma örneği bir çalışmadır. Daha evvelki örnekleri yanlızca şak-kat yapılacak yerler ile kenar kısımlarına basit gümüş, pirinç kakmalardan oluşmakta iken günümüz teknolojisinden yararlanarak eskiye sadık bir yenileme yapılmaya çalışılmıştır. Hocam Sedefkar Enis TÜRK ve yine Berna Hocanın onayı alınarak çalışmaya başlanılmıştır. Bu kapsamda kendi yapmış olduğum tarzda ve işçilikte ben yapılmış bir örneğini görmedim. Makta üzerindeki desen Topkapı sarayı kapılarından birinin açma kapama yerindeki desenden sedefe uyarlanmıştır. Zaman içerisinde yıpranma ve atmalarının önüne geçmek adına iki levha bağanın içerisine pirinç konulup bu levhaların atmaması adına pimler atılarak kafaları şişirilmiştir.
Kalemtraşı zaten biliyorsunuz. Daha öncesinde tamamlamış olduğum bir çalışma idi. Sergi tarihinin kısalı yüzünden bu takıma dahil edildi. Çelik HSS torna bıçağıdır. Abalon sedef beyaz sedef bağalarla süzlenmiştir.