Bıçak Sanatı - Forum

Yeni Başlayanlar İçin Çelik Tarifi ve Tedariki

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
Bıçak yapımına yeni heves etmiş birisi olarak forumdaki konuların neredeyse yarısını okudum fakat ilk bıçağı yapmak için kolay işlenebilen yada işlemeden önce ısıl işlem gerektirmeyen bir malzeme adına ve bu malzemenin nereden ve nasıl tedarik edileceğine dair net bir bilgi bulamadım (yada çok okumaktan aklım bulandı hatırlamıyorum).

En azından benden sonra da bu sıkıntıya düşebilecek arkadaşlar için bir başlık olsun istedim. Değerli bilgilerinizi burada paylaşırsanız sevinirim.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: Yeni Başlayanlar İçin Çelik Tarifi ve Tedariki
« Yanıtla #1 : 21 Mart 2011, 16:53:51 »
yeni başlayanlar için en ideal çelik susuz ck67 olur diye düşünüyorum hemen hemen çelik satan yerlerde mevcut olan bir çeliktir fakat levha halinde satılır küçük parçalar halinde satan görmedim daha
bir ara bir satıcıdan almıştım küçük parça oda ck45 cıkmıştı :)
malzemelerin arasında ck67 olacaktı eğer kaldı ise (bir ara dagıtmıştım arkadaşlara)  sana göndere bilirim başlangıç için :) bende yoksada diğer arkadaşların stoklarında muhakkak vardır .
ck67 işlemesi en kolay bıcak yapılacak çeliklerdendir eğe ile güzelce işleye bilir ısıl işlemini kendi imkanlarınızla rahatlıkla yapa bilirsiniz.
diğer bir husus ise hurdacılardan bula bileceğin eğelerden yumşatma tavı yaparak güzel bir bıcak yapabilirsiniz .ama her bıcak bittikten sonra ısıl işlem yapılması gereklidir.
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
« Yanıtla #2 : 21 Mart 2011, 18:38:56 »
Selamlar;
İzmir 1. sanayide bir malzemecide ufak parçalar olarak (1-3 kg) CK67 değil ama CK60 var.Tam yerinden emin değilim ama Ege Asal Metal tarafından sanayiye girdiğinizde sağdan 3. sokaktaydı sanırım burası; Nika Metal ile aynı sokakta.Sanayiye gittiğinizde herhangi bir yere sorarsanız tarif ederler zaten size.Benim elimde de birkaç parça var aslında size verebileceğim ama hepsi Foçada duruyor.

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
« Yanıtla #3 : 22 Mart 2011, 17:15:49 »
Bugün satıcının ck65 olduğunu söylediği 2mm kalınlığında bir parça çelik buldum. 2mm küçük bir bıçak yapmak için yeterli bir kalınlık mı yoksa uğraşmaya değmez mi?

Aklımda sapına ip sarılan strider sa tipi bir bıçak var yada http://www.atwoodknives.com/home/17734139.php
bu tip birşey yapmak istiyorum.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #4 : 22 Mart 2011, 17:35:56 »
2mm az gelir linkteki tipte bıçaklar için. 5/32" yani 4 milim imiş kalınlıklar. Açıkçası kullanım için istiyorsanız, 3.5 - 4 milim minimum kalınlık gerekir. Bu arada üretim için elinizdeki imkanlar nedir? Çelik tipini seçerken sadece bıçağa odaklanmadan imkanlarınızın ne olduğuna da bakmak gerek. Eğer dövme imkanınız varsa eski eğeler de iş görür. Isıl işlem imkanınız varsa D2 kolayca bulabilirsiniz. Eğer sadece basit el aletleri ile çalışacakdanız susuz CK60-67-75 gibi malzemeler iş görür. Kılıç-pala boyutlarında CK50 bile oldukça iyidir. İzmir'de bu tip çeliklerin hepsini bulabiliyor olmanız gerek...

Kipmen Sanat web sitesi

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #5 : 22 Mart 2011, 17:48:17 »
Emre hocama katılıyorum. Bir de ip sarınca kabza profili ipi kesmesin diye köşelerini yuvarlatmak lazım; 2mm et kalınlığı az doğru düzgün yuvarlatılabilmesi için.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
« Yanıtla #6 : 22 Mart 2011, 18:06:06 »
2mm az gelir linkteki tipte bıçaklar için. 5/32" yani 4 milim imiş kalınlıklar. Açıkçası kullanım için istiyorsanız, 3.5 - 4 milim minimum kalınlık gerekir. Bu arada üretim için elinizdeki imkanlar nedir? Çelik tipini seçerken sadece bıçağa odaklanmadan imkanlarınızın ne olduğuna da bakmak gerek. Eğer dövme imkanınız varsa eski eğeler de iş görür. Isıl işlem imkanınız varsa D2 kolayca bulabilirsiniz. Eğer sadece basit el aletleri ile çalışacakdanız susuz CK60-67-75 gibi malzemeler iş görür. Kılıç-pala boyutlarında CK50 bile oldukça iyidir. İzmir'de bu tip çeliklerin hepsini bulabiliyor olmanız gerek...

Emre Bey şimdilik malzemeleri toparlıyorum. Bugün bir sütunlu matkap, mengene, 6 adet eğe, 40 kumdan 3000 kuma kadar zımpara çeşitleri aldım. Evde panjurla kapalı bir balkonum var orayı kullanıcam. Şimdilik ısıl işlem imkanım yok.

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
« Yanıtla #7 : 22 Mart 2011, 19:27:29 »
[/URL]

[/img]
« Son Düzenleme: 22 Mart 2011, 19:29:06 Gönderen: meteoravcısı »

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #8 : 22 Mart 2011, 19:33:55 »
Balkon olmuş atöyle.Çok da güzel olmuş. Güle güle kullanın.

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #9 : 22 Mart 2011, 20:10:39 »
Yeni atölyeniz ve aletlerinizle güzel bıçaklar yapmanız dileğiyle. Bence ilk olarak el becerinizin ve neler çıkarabileceğinizin tespiti için yada antreman olarak hurdacılardan kamyon makasını deneyebilirsiniz. Daha sona daha özellikli çelikler ile güzel çalışmalara imza atarsınız.

Saygılar

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #10 : 22 Mart 2011, 20:21:30 »
 :o :o :o :o

Çalışma alanınız gerçekten çok güzel bende gittim bodruma kurdum atolyeyi haftada 1 belki iniyorumdur en iyisi büyük balkona yapmak   :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #11 : 22 Mart 2011, 20:24:44 »
hayırlı olsun guzel bır atölye olmuş.  zıparaların hepsı karbosanmı..?    şimdi evet dıyeceksınız ..
bende Allah kolaylık versın dıyeceğim  :D   
bır ıkı surtmede kumları dökuluyor , bulabılrsenız saıd  veya saıtac marka zımpara edının  ve aradakı farkı görün.
Sefa ustaya bır kez daha teşekkür ederim ben meğerse neler çekmişim bu zımpara yuzunden..  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #12 : 22 Mart 2011, 21:22:50 »
hayırlı olsun guzel bır atölye olmuş.  zıparaların hepsı karbosanmı..?    şimdi evet dıyeceksınız ..
bende Allah kolaylık versın dıyeceğim  :D   
bır ıkı surtmede kumları dökuluyor , bulabılrsenız saıd  veya saıtac marka zımpara edının  ve aradakı farkı görün.
Sefa ustaya bır kez daha teşekkür ederim ben meğerse neler çekmişim bu zımpara yuzunden..  ;)

Taner hocamın dediklerini bulamazsanız atlas marka alın zıparaları. ha eğer onun dediklerinden bulabiliyorsanız, bana da alın lütfen ^-^

balkon çok güzel bir atölye olmuş, eğeler içinde esaş marka olanlar da var sanırım, o da tamam.  :2up

kolay gelsin diyelim bakalım ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #13 : 22 Mart 2011, 21:43:49 »
tebrik ediyorum imkanlatr dorultusunda iyi bir atölye kurmuşsunuz
ama ciddi olarak atlas zımparayı ve Taner abinin söylediği zımparaları tavsiye ediyorum
gerisi yalan oluyor.
saygılar
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #14 : 22 Mart 2011, 22:03:03 »
Bende atlas marka zımpara kullanıyorum memnunum :)

Koçtaşdan almıştım.

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
« Yanıtla #15 : 22 Mart 2011, 22:17:11 »
60-80-100 smirdex kalanı horse marka bakalım nasıl çıkacak

yarın matkabın altı için takoz yaptırıcam, resimlerde tüm malzemelerin gözüküyor sizce eksik olan önemli birşey varsa şimdiden hatırlatırsanız sevinirim

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #16 : 22 Mart 2011, 22:21:13 »
60-80-100 smirdex kalanı horse marka bakalım nasıl çıkacak

yarın matkabın altı için takoz yaptırıcam, resimlerde tüm malzemelerin gözüküyor sizce eksik olan önemli birşey varsa şimdiden hatırlatırsanız sevinirim

Matkap için takoz yaptıracağınız zaman bir tanede zımpara takozu yaptırmanızı öneririm.

« Yanıtla #17 : 22 Mart 2011, 22:58:31 »
Tam bir çalışma ortamı olmuş, ne güzel. Güle güle kullan. Bir yandan da merak ediyorum acaba bu düzenlilik durumu ne kadar gidecek diye ;)

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
« Yanıtla #18 : 22 Mart 2011, 23:29:42 »
Tam bir çalışma ortamı olmuş, ne güzel. Güle güle kullan. Bir yandan da merak ediyorum acaba bu düzenlilik durumu ne kadar gidecek diye ;)

Teşekkürler Sefa Bey

Sanırım çalışmaya başlayana kadar ;D

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #19 : 23 Mart 2011, 07:28:09 »
Güzel bir alan olmuş ,Hayırlı çalışmalar dileyelim. Sefa ustam heralde arkadaşımız fotograf çekimi öncesi alet edevatı içtimaya çıkarmış ondan ip gibi dizili herşey. :)) :)) :))
Cehalet Mutluluktur...