Bıçak Sanatı - Forum

Dünyadaki farklı milletlerin geleneksel bıçakları

sezerss

• *
  • 33
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: bursa
Dünyadaki farklı milletlerin geleneksel bıçakları
« : 14 Haziran 2016, 14:13:44 »
Merhaba ustalarım. Her kültürün hatta her insanın ortak noktası mutlaka bir bıçak kullanmasıdır diye düşünüyorum. Bıçakların şekilleri, milletlerin yaşayış biçimi, kültür birikimleri, ihtiyaçları çerçevesinde değişiklik gösterir.

Şimdi sizden isteğim bildiğiniz yöresel bıçakları yazar mısınız?
Dünyadaki farklı bıçakları tanıma, uygulama ve geliştirme açısından faydalı olabilir.
Örnek: Japonların tano bıçağı, Finlerin puukko bıçağı gibi.

Konuya çakılar da dahil edilebilir.
Bu sitede de sadece avrupa için yapılmış bir çalışma var:  http://www.knifeplanet.net/iconic-knives-in-europe/#turkey

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
Ynt: Dünyadaki farklı milletlerin geleneksel bıçakları
« Yanıtla #1 : 15 Haziran 2016, 11:10:09 »
Bıchaq Özbek işi sanıyordum.

sezerss

• *
  • 33
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: bursa
Ynt: Dünyadaki farklı milletlerin geleneksel bıçakları
« Yanıtla #2 : 15 Haziran 2016, 15:12:53 »
Siz diyince ben de  baktım bichaq türk kökenlidir diyor. Haklı olabilirsiniz. Bu konuyu benim bilmediğim geleneksel bıçakları tanımak için açtım. Benim bildiklerimi yazıyorum, başkalarına da faydalı olabilir.

Ulu bıçağı: Eskimo kaynaklıdır. Genellikle kadınlar kullanır. Saç kesmeden iglo inşasına, hayvanların derisini yüzmeden yemek yapmaya kadar çok geniş bir kullanım alanı vardır.

Kiridashi: Japon maket bıçağı diyebiliriz. Ağaç oyma işlerinde, karton vs. Kesmede kullanılır.

Tanto: 15-30cm'lik Japon kamasıdır. Yapı olarak Japon kılıçlarının küçüğü izlenimini verir.

Kila: Tibet-Budist bıçağıdır. Ritüellerde kullanılır.

Yatağan: Burda bir konuya değinmek istiyorum yatağan bir kılıç mıdır yoksa pala/bıçak mıdır? Bunu sormadan edemiyorum çünkü bildiğim kadarıyla Osmanlı'da kılıç taşımanın yasak olduğu dönemde yatağan taşımak serbestti. Bence bu bizim dünyaya reklam yapıp tanıtmamız gereken bıçaklarımız arasınde en önemlisi.

Kris: Malezya, Endonezya, Filipinler, Singapur civarında kullanılan kamadır.

Kukri: Nepal'e ait paladır. Askeri kullanımı da olmuştur. Zira izlediğim bir videoda yapılan testlerde Amerikalıların komando bıçağını askeri açıdan geçmişti.

Puukko: Finlerin dağ bayır(bushcraft) bıçağıdır. Hidden tang olarak üretilir.

Seax: Eskiden yaşamış Germenlerin ya da Saksonların kama kılıç karışımı bıçağıdır.

Katar: Hintlilere ait hançer(?). Yapısı oldukça farklı (İngilizce'de push dagger denilen) bir yapısı vardır.

Pata: Hintlilere ait kılıç. 25-112cm arası boyu vardır.

Bildiğiniz gibi bu konuda türkçe kaynak bulmak neredeyse imkansız. Ben de yabancı kaynaklardan bu kadar derleyebildim. Bir hatam olduysa lütfen düzeltin ve bildiklerinizi yazın. Teşekkürler