Bıçak Sanatı - Forum

hamon denemesi

serkandaldal

• 70
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: beyşehir
hamon denemesi
« : 14 Haziran 2016, 01:57:46 »
Merhaba. Bu bıçağı eğe den yaptım. 2 cm enli ve 5mm kalınlıklı. 400 no zımpara ile sonlandı. Bu türden sığ sertleşen çeliklerin hamon için elverişli olduğunu okumuştum.bir videoda maskele bandıyla hamon deseni oluşturmuşlardı. Ben de aynısını denedim.toprak tuğla toprağı olarak tabir edilen açık renkli, kum benzeri bir toprak. İyice kurumasını bekledikten sonra ısıl işlemi yağda kendim yapacağım. Sonra da bıçağı asit içerisinde tutarak hamon un belirginleşmesine çalışacağım. Her türlü öneri, tecrübe paylaşımına açığım. Saygılar

Ynt: hamon denemesi
« Yanıtla #1 : 14 Haziran 2016, 02:33:41 »
Yüzeyde hamon oluşturmak için sadece söylediğiniz işlemler yetmez ve zaten söylediklerinizde yanlışlıklar var.

- Çamuru her iki tarafa da aynı şekilde uygulamalısınız ( zaten öyle yaptıysanız sorun yok)
- İkinci fotoğrafta anladığım kadarıyla çamurun yüzeyine bir de bant yapıştırmışsınız, bunun bir anlamı yok ve zaten gereği de yok ( zaten ısıl işlem sırasında buhar olur)
- Bantla maskeleme işlemi sadece yalancı hamon denilen işlemde yapılır, Sizin yaptığınız zaten gerçek hamon denemesi.
- Su verme işlemi sonrası asitte bekleterek hamonu belirginleştiremezsiniz, bunun için bir dizi işlem var. Asit ve temizleme döngüsünü belki de onlarca kez yapmanız gerekecek. Ve bu döngü sırasında her defasında yüzeyi tertemiz ve pürüzssüz yapmanı gerekecek
- Oradaki çamurun yüzeyde tutunabilmesi için 400 kum bence çok ince bir doku yaratır ve çamur yüksek olasılıkla ısıl işlem sırasında yüzeyden düşer. Bu nedenle hamon için çamurlama işlemi öncesi yüzeyi en fazla 180 kumda bırakmak daha iyidir ( işlemi geriye sarıp yüzeyi tekrar 180 kumla pürüzlendirebilirsiniz)

Kolay gelsin ( hamonla ilgili konuları biraz daha okumanızı öneririm)

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #2 : 14 Haziran 2016, 14:05:55 »
Sefa bey ilginiz için çok teşekkür ederim. Bant net bir çamur çizgisi için uygulandı ve çamurlandıktan sonra çıkartıldı.foto sıralaması sanırım bantın durduğu yanılgısına neden oldu.çamurun her iki tarafta aynı simetrik olması gerektiğini bilmiyordum.buna dikkat etmediim.ayrıca zımparada fazla gittiğimin de farkında değildim.  Sizce süreci başa sarmalı mıyım? Ya da bu durumda siz nasıl hareket ederdiniz?saygı ve selamlarımla

« Yanıtla #3 : 14 Haziran 2016, 14:26:30 »
Süreci başa sarmaktan kasıt sadece yüzeyi 180 kumla zımparalayıp yeniden çamurlama işlemi demek. Ben olsam 400 kum üzerine çamurlama işlemi yapmazdım ve işlemi 180 kumla tekrarlardım.

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #4 : 14 Haziran 2016, 22:09:54 »
Hamon olayında bildiğim kadarıyla çeliğinde büyük bir rolü var. Her çelikte hamon hattını yakalayabilme imkanı malesef yok.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
« Yanıtla #5 : 14 Haziran 2016, 22:13:00 »
Dün bir o2 denemem oldu fakat hamon hattını yakalayamadım.

« Yanıtla #6 : 14 Haziran 2016, 23:22:12 »
Volkan, arkadaş eğe ile çalıştığı için işlemi doğru yaparsa büyük olasılıkla hamon çıkacaktır. O2 de biraz zor, yüksek mangan var ve derin sertleşiyor, çıkar yine de ama çok uğraştırır ve bence değmez ( O1 den biliyorum)

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
« Yanıtla #7 : 15 Haziran 2016, 00:40:44 »
Sefa abi baya bir uğraş harcadım belli belirsiz düz bir hat var aslında. Dediğin gibi pek uğraşmaya değmez gibi. Bu ara hamon üzerine biraz yoğunlaşıyorum. Forumu biraz kurcalama ın çok faydası oluyor.

« Yanıtla #8 : 15 Haziran 2016, 01:12:32 »
O1 de uğraşlar sonucu yakalayabildiğim hamon burada belli belirsiz görünüyor ama hepsi bu kadar işte.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1539.msg30421#msg30421

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
« Yanıtla #9 : 15 Haziran 2016, 01:39:13 »
Hamon yapmak bence bıçakçılığın zirvesi, inşallah denemeleriniz boşa gitmez. Kolay gelsin...
Aytunç Ayper (itunch)

« Yanıtla #10 : 15 Haziran 2016, 01:43:03 »
Hamon yapmak bence bıçakçılığın zirvesi, inşallah denemeleriniz boşa gitmez. Kolay gelsin...
Ben aynı fikirde değilim.

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #11 : 16 Haziran 2016, 00:17:41 »
Hazir yeri gelmisken, ben de bu aralar bir rulman çeliği üzerinde hamon denemsi yaptim. Hem çamurun bi kismi firinda dokuldu, hem belirgim bir hamon hatti olusmadi, bicak düz olmasina rağmen isil islem sonrasi sirta doğru muazzam bir kavis aldi, ve agiz iki yerden çatladi. 8) Ben nerdeeee yanlis yaptim? :'( :'( :'(

serkandaldal

• 70
« Yanıtla #12 : 16 Haziran 2016, 11:02:09 »
Arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim.O1 deki hamonu gördüm.güzel görünüyor.bıçak çok güzelmiş bu arada.3 gün sonunda benim çamur çatlayarak kuruudu.hem de sefa bey in dediği uyarınca çamur bazı yerlerde bükülerek bıçak yüzeyini terketmiş. Su vermeye kalkışmadım.180 zımparaya indikten sonra tekrar çamurlayacağım. Bu sefer itiraz gelmezse testi çamuru kullanacağım.youtube da bu işleri kolaylıkla ve zevkle yapıveriyorlar.tabii her video nun arka planında kimbilir kaç başarısız deneme yatıyordur. Ama bu iş haz işi olduğuna göre denemek bedava. Ben olacağını umut ediyorum.olmazsa bile neden olmadığını anlarım.ikinci kereye olur.