Bıçak Sanatı - Forum

KYDEX KILIF YAPIMI

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: KYDEX KILIF YAPIMI
« Yanıtla #20 : 01 Nisan 2011, 15:27:53 »
Sagol , Ferhat. Aslinda en basit yol bu sendeki benzeri , kilifin her iki kenarinda , kemerin icinden gececegi , diklemesine uzun delikler ( oluklar ) acmak belki de. Hem bu bicimde kilif  iclik olarak da kullanilabilir. Ama artik bunu yapabilmek icin cok gec. Kilifi iki parca olarak tasarlamak gerekliydi.  Ayrica , resimdeki gibi kilifin agzinda disari dogru acilan bir form vermek , bicak ucunun kini daha kolay yakalamasi acisindan uygun olabilir. Bu tip bir sekil , ancak , preslemeden sonra , sicak hava tabancasi ile yerel isitmalarla saglanabilir.

Evet gercekten de percinlerin yeri cok onemli. Bunu belirleyebilmek icin , ( basta da soyledim ) mutlaka kilifin serbest kenarlarini parmakla sikistirarak bicagin oturmasi kontrol edilmeli. Bicak oturmuyorsa ya da cikmiyorsa baski noktasi , bicak ucuna dogru kaydirilmali.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #21 : 01 Nisan 2011, 15:46:34 »
Bir de sünger yerine, belki balsa kullanılabilir. Modelcilerde bulunur. Sünger gibi sıkışabilen bir ahşaptır.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #22 : 01 Nisan 2011, 16:01:28 »
Burak bey ellerinize sağlık. Ülkemizde ki bilgi/kaynak sıkıntısına rağmen bence çok güzel olmuş. 

Ferhat Abi video için teşekkürler. Bıçakların Kydex kılıfa böyle sıkı sıkıya oturduğunu bilmiyordum. Öğrendiğim iyi oldu.

Ben Poorman Kydex tabir edilen, PP plastiklerden (şampuan,süt,motor yağı bidonu gibi) imalat fakir işi yapıyorum .  :2up Gayet iyi oluyordu ama bu yöntemle tam istediğim olacak sanırım. Fikir için Poorman Kydex

Kaynak : http://www.bushcraftusa.com/forum/showthread.php?t=8848

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #23 : 01 Nisan 2011, 16:25:04 »
bizim kydex termo plastik adı altında geçiyormuş
arkadaşlar biraz araştırırsak buluruz melmlekette herhalde
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #24 : 01 Nisan 2011, 16:30:08 »
Kilifi biraz birseye benzetmeye calisiyorum. Bu noktada en onemli husus su;  kilifi , balcak yakininda , percinleri atacaginiz noktadan ( yaklasik olarak ) parmaginizla sikip , bicagin cikip cikmadigini ( ya da kilifin bicagi ne kadar siki tutacagini) ayarlamak. Bu gercekten cok onemli bir konu. Atlarsaniz, kindan cikmayan ya da cikinca girmeyen bir bicaginiz olur.

Burak Bey , balkon duvarına asdığınız tank zımpara mıdır? Eğer öyle ise bıçaklara ağız açma işinde de kullanabiliyor musunuz?

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #25 : 01 Nisan 2011, 16:37:45 »
Burak bey ellerinize sağlık. Ülkemizde ki bilgi/kaynak sıkıntısına rağmen bence çok güzel olmuş. 

Ferhat Abi video için teşekkürler. Bıçakların Kydex kılıfa böyle sıkı sıkıya oturduğunu bilmiyordum. Öğrendiğim iyi oldu.

Ben Poorman Kydex tabir edilen, PP plastiklerden (şampuan,süt,motor yağı bidonu gibi) imalat fakir işi yapıyorum .  :2up Gayet iyi oluyordu ama bu yöntemle tam istediğim olacak sanırım. Fikir için Poorman Kydex

Kaynak : http://www.bushcraftusa.com/forum/showthread.php?t=8848

Hayri hocam, güneşte UV'den bozulmuyor mu ince plastik? Mora'ların kılıfları bıçağa göre çok kısa sürede pert oluyor ("10 avroya ne bekliyordun?" denilebilir tabii), birisinde deneyebilirim aslında...

bizim kydex termo plastik adı altında geçiyormuş
arkadaşlar biraz araştırırsak buluruz melmlekette herhalde

Özgür hocam, iki dayım da yakın zamana kadar plastikçiydi, parayı da termo plastikten kazanırlardı. Ama plaka halinde hiç görmedim, kırma (çakmak taşı boyutlarında parça) olarak üretilir, asıl üretici bunu alır eritir enjeksiyonla mamülü yapar. Termosan'a (http://www.termosankimyevi.com) bir sorulabilir plaka üretimleri var mı?
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #26 : 01 Nisan 2011, 16:53:18 »
Kydex'i preslemek için polietilen köpük kullanın. Bunun frenkçesi polyethylene foam.

Ekteki fotoğrafta üstteki polietilen köpük, alttaki de bildiğimiz strafor. Polietilen köpüğün sertliği "dansite" diye ifade ediliyormuş. Arkadaşa bu köpüğün dansitesini sorunda 18-20'dir diye tarif etti. Gerçi arayıp bulup bir de dansitesini seçebilmeniz düşük bir ihtimal ama ben bilgiyi vereyim de... Bu malzeme çok kalın ise kat kat yapıştırılmış oluyor, tanımak için bu ayrıntı işinize yarayabilir.

Peki bunu nasıl kullanıyorsun derseniz onu da söyleyeyim. Kılıfın tek tarafı düz kalsın, öteki tarafı şekillensin diye presleyeceğimde sert bir levha üzerine bıçağı kydex içinde koyuyor; üzerine bu köpüğü koyuyor ve üzerine basıyorum. Olaya tüm ağırlığımı veriyor ve üzerinde dikkatle duruyorum yani.  ;)

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #27 : 01 Nisan 2011, 17:00:23 »
Ferhat Abi benim yaptığım 1 sezon atlattı güneşte. Hiçbirşey olmadı olmaz da aslına bakarsan. Çünkü tüfekler için aldığım uv dayanımlı sprey boya kullanıyorum iş bitiminde. Hemde istediğim renk ve desen yapabiliyorum ki genellikle kamuflaj oluyor. Uv dayanımlı diye bulamazsanız Akçalı marka solmayan sprey boyalar da aynıdır.

Eylem abinin bahsettiği malzeme midir bilmiyorum (edit: resmi görmeden yazmıştım) ama pres için ucuz matlardan kullanıyorum. Hem oldukça sert hemde eski haline geri dönebiliyor.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #28 : 01 Nisan 2011, 17:14:32 »
Ferhat Abi benim yaptığım 1 sezon atlattı güneşte. Hiçbirşey olmadı olmaz da aslına bakarsan. Çünkü tüfekler için aldığım uv dayanımlı sprey boya kullanıyorum iş bitiminde. Hemde istediğim renk ve desen yapabiliyorum ki genellikle kamuflaj oluyor. Uv dayanımlı diye bulamazsanız Akçalı marka solmayan sprey boyalar da aynıdır.

Eylem abinin bahsettiği malzeme midir bilmiyorum (edit: resmi görmeden yazmıştım) ama pres için ucuz matlardan kullanıyorum. Hem oldukça sert hemde eski haline geri dönebiliyor.

Boyamak başka bir açıdan da mantıklı: evde neler var bittiğinde kullanabileceğim diye baktım; bitmeye yakın 4L Kosla Vanish var, renk cart pembe :D.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #29 : 01 Nisan 2011, 17:31:50 »
 :D Perwoll Siyah çok hoş oluyor  ;)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #30 : 01 Nisan 2011, 17:35:01 »
aman allahım malzemesizlik türk milletine neler yaptırıyor :)
bu gün acayip stresliydim gümrükle başım belaya girdi
vallahi moralimi iki dakkada düzeldi
bulacağım bu kydexsin türk verisyonunu :)

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #31 : 01 Nisan 2011, 17:45:16 »
Kydex için Wikipedia Akrilik PVC diyor. Böyle aratınca birsürü bilgi çıktı karşıma. Olsun ben Akrilik Perwoll kullanmaya devam  :2up

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #32 : 01 Nisan 2011, 17:48:04 »
hayırlısı olsun bakalım bende bir deneyeyim :)

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
« Yanıtla #33 : 01 Nisan 2011, 17:53:32 »
Konuyu çok dağıttık ama, marley diye geçen yer kaplamaları termo plastikten mamül olmalı, dayımlar birkaç marley üreticisine hammadde sağlardı diye hatırlıyorum.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #34 : 01 Nisan 2011, 17:59:02 »
yanlız marleyler okadar sağlam değiller
az önce bir plastikçi ile görüştüm malzemeyi görmem gerekir dedi bir ara bendekinden götürecem bakalım sonuç ne olacak .
gümrükle uğraşmaktansa burdan bulmak daha hayırlıdır.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #35 : 01 Nisan 2011, 22:56:48 »
Kasmayın dışardan alın gitsin. Ben bir kaç parça almıştım. Biraz da ufak bıçaklar yaptığımdan daha hala birincinin yarısındayım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #36 : 01 Nisan 2011, 23:46:48 »
aslında bulursak iyi olur bir plaka al paylaş olmadı dışardan al 5 dolar bilemedin 6 dolar parası kadarda kargo  :)
deri dahamı mantıklı acaba

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #37 : 20 Nisan 2011, 22:55:47 »
Iyi kotu ,buraya kadar geldik. Burada bicagin tutuculugunu ayarladiktan sonra percinlemeden once dusunulecek en onemli konu "bu bicak nasil ve ne pozisyonda tasinacak "? Bu konuda cok fazla secenek yok ,ya ince bir deri ile kaplanacak ve tutucu parcalar bunun uzerine yine deriden yapilacak , ya kemere oturacak bir bir baska kydex parca sekillendirilecek ve percinler ya da vidalar ile ana kin govdesine sabitlenecek , ya da - en iyisi - yine ana kilif govdesine yine percin ya da vida sistemleri ile tutturulan ozel mandallar kullanmak.

aslinda deri ile kaplayip son resimdeki gibi bir sey yapmak var kafamda ama bu metal mandallardan bulamiyorum

Burak abi biraz geç oldu ama belki işine yarayabilir.Metal mandallar "bootclip" diye geçiyormuş.Yapılışı;

http://beknivessite2.homestead.com/bootclip.html

Saygılar...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #38 : 20 Nisan 2011, 23:52:59 »
Net hatırlamıyorum ama bu nesneler için Tığcılar Sokaktaki Özyenice Deri'de şansınızı deneyebilirsiniz.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #39 : 20 Nisan 2011, 23:54:46 »
Ne yalan söyliim Benim Kırmızı bir deterjan kabından bir  deniyesim geldi. Biten deterjan kutularına bakayım varmı kırmızı  :2up ( Pembede olur O:-))
Cehalet Mutluluktur...