Bıçak Sanatı - Forum

Suda Isıl İşlem Problemi Çözüldü

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
Suda Isıl İşlem Problemi Çözüldü
« : 24 Mayıs 2016, 19:15:29 »
Herkese merhabalar. Uzun zaman oldu bıçak yapmayalı. İstek üzerine hamonlu bushcraft yapıyordum. Malum suda ısıl işlem hepimizin problemi. Bunda önce iki deneme daha yapmıştım. Sonuçlar gayet başarılı. Çatlama problemi yaşamadım. Bu nedenle sizlere de faydalı olsun diye sırrımı paylaşıyorum.

İşin sırrı suyun sıcaklığında saklı. Suyun sıcaklığını kaynama noktasına getirmek gerekiyor. Bu sıcaklıktaki suda kesintisiz olarak su verebilirsiniz. Ben önceki denemelerimde öyle yaptım sorun yaşamadım.

Bushcraftlar sori yapmasın diye su yağ ikilisi yaptım. 9 Adet bıçağın hiçbirinde çatlama ve yamulma yaşamadım.
https://youtu.be/UoOqKZsCS7E

sagirbilal

• **
  • 220
  • Meslek: değirmenci
  • Yer: izmir
Ynt: Suda Isıl İşlem Problemi Çözüldü
« Yanıtla #1 : 24 Mayıs 2016, 19:57:05 »
murat usta elinize sağlık.yağ yerine suda soğutmanın bıçağa ne gibi faydası var.videoda yağ olduğu halde siz ilk suya sokuyorsunuz neden?

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #2 : 24 Mayıs 2016, 20:27:45 »
Kullanılan çelik ege olduğu icin ayçiçek yağında istenilen sertlik alınamıyor. Hizli soğutma amacıyla su kullanılıyor. Ayrıca sori yaptırıyor.

sagirbilal

• **
  • 220
« Yanıtla #3 : 24 Mayıs 2016, 20:40:43 »
cevabınız için teşekkür ederim iki sorum daha olacak.bende eğeden yapıyorum ilk bıçaklarımı bende yanmış(kullanılmış) motor yağı var.yanmış motor yağıda ayçiçek yağı gibi tam sertlik sağlamaz mı? sori nedir

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #4 : 27 Mayıs 2016, 01:58:03 »
Rica ederim. Motor yağı ile de istenen sertliği alamazsınız. Ya su ya da hızlı soğutan ısıl işlem yağı ile olur ancak. Sori bıçağın veya kılıcın ısıl işlem esnasında namlu kısmının aldığı eğim diyebiliriz.

sagirbilal

• **
  • 220
« Yanıtla #5 : 27 Mayıs 2016, 23:36:12 »
ısıl işlem yağı için o kadar çok  uğraştım ki bulamadım,buldum satmadılar.4 tane ısıl işlemci dolaştım koca kuyuları var 5 litre vermediler parasıyla. :(

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #6 : 27 Mayıs 2016, 23:58:43 »
ısıl işlem yağı için o kadar çok  uğraştım ki bulamadım,buldum satmadılar.4 tane ısıl işlemci dolaştım koca kuyuları var 5 litre vermediler parasıyla. :(

Önemli olan sertleştirme ortamını yavaşlatacak durumu sağlamak için su yerine yağ kullanmak  gerekli.

Bulunduğunuz yerde kolayca bulacağınız zeytiyağını da kullanbilirsiniz.

Şu anda aklımda değil bazı firmaların ürettiği sertleştirme yağ adları vardı bulursam yorum yazarım.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #7 : 28 Mayıs 2016, 03:15:33 »
Belgin ısılişlem yağı kullanıyorum gerçekten kaliteli son ısılişlemde o2 den 63 hrc sertlik aldım gerçi çok ciddi zaman problemim var ama birde suyla deneyip sertliğini ölçmeyi çok isterim

bekir polat

• 333
  • Meslek: makine teknikeri
  • Yer: kayseri/melikgazi
« Yanıtla #8 : 28 Mayıs 2016, 10:10:49 »
Murat usta öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim ısıl işlem yaptığınız bıçakların sertliği ne kadar acaba bu işlemin sonucu istenilen sertliğe ulaşıyo rmu sertlik testi yaptınızmı.
YÜKSEK TEPELERE KARTAL DA ÇIKAR, BAZEN YILAN DA ÇIKAR AMA KARTAL YÜKSELEREK YILAN SÜRÜNEREK ÇIKAR

sagirbilal

• **
  • 220
« Yanıtla #9 : 28 Mayıs 2016, 11:41:59 »
Belgin ısılişlem yağı kullanıyorum gerçekten kaliteli son ısılişlemde o2 den 63 hrc sertlik aldım gerçi çok ciddi zaman problemim var ama birde suyla deneyip sertliğini ölçmeyi çok isterim

belgini aradım oradaki sekreter ege bölge temsilcisinin numarasını verdi.

plasiyere ulaştım ama telefonda beni ''ne yapacağımı öğrenme'' adına fırçalayıp durdu en sonda da 5 tenekeden aşağı sipariş almıyoruz diyip kapattı.

bende fabrikaya mail attım ordan istemek için.onlar maili yine bu adama yönlendirmişler yani hüsran üstüne hüsran.

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #10 : 28 Mayıs 2016, 12:13:20 »

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #11 : 28 Mayıs 2016, 12:15:50 »

Sori bıçağın veya kılıcın ısıl işlem esnasında namlu kısmının aldığı eğim diyebiliriz.

Su verme anında eğilmenin sertleştirme sıvısıyla pek ilgili olduğunu düşünmüyorum.

Kılıcın veya bıçağın sıvıyla hatalı buluşması olabilir.

Sıvı içine soğuma anında çok azıcık yan bir hareket bile, işi eğimli yapar.

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #12 : 28 Mayıs 2016, 13:02:51 »
elinize sağlık, güzel çalışma olmuş. bir ara denemek lazım.
"motor yağında sertlik almaz" konusuna ise katılmadığımı belirtmek isterim.
ben 80crv2 bıçaklarıma motor yağında su veriyorum. motor yağı kullanılmış fakat içinde pütürleri yok. süzerek ayırdığım yağ. bir acemi olmama rağmen su verdiğim bıçaklar cam şişeyi çizebiliyor. tahminimce 62 hrc üstüdür diye düşünüyorum. ısıl işlem yağı kullanılsa belki 1-2 hrc daha sertlik artırılabilir ama bence bu fark ısıl işlem yağı arama zahmetine değmez.
su verirken bıçağın yamulması ise daha çok orantısız ağız açmaktan veya su verme öncesi ağzı çok ince bırakmaktan kaynaklı gibi geliyor bana. fazla açılan kısım tarafına bıçak yamulma eğilimi gösteriyor. ayrıca Murat ustanın dediği gibi sıvıya daldırırken ki harekette etkili olsa gerek(özellikle de uzun bıçaklarda).
bu arada, daha önce yine forumumuzda okuyup denediğim tuzlu su karışımı da işe yarıyor. denemelerimde çatlama patlama olmadı, fakat su verdikten sonra oracıkta bıraktığım ve bir hafta sonra yanına gittiğim bıçaklarım acayip derecede korozyona uğramıştı. bu noktaya da dikkat etmek gerek.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #13 : 28 Mayıs 2016, 13:14:55 »
1095 gibi bir çelikte Murat abinin dediği gibi biraz daha hızlı soğutma gerekiyor.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=268.0;nowap
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

mehmet_

• 1011
« Yanıtla #14 : 28 Mayıs 2016, 18:38:53 »
1095 gibi bir çelikte Murat abinin dediği gibi biraz daha hızlı soğutma gerekiyor.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=268.0;nowap

Linkte ne varmış diye bakmamazlık etmeyin.

Arkadaşlar, uzun zamandır beklenen test yapıldı:
http://www.knifedogs.com/showthread.php?t=5197&highlight=quench+wars

Sonuçlar aslında şaşırtıcı değil, ancak çoğu bıçakçının ciddiye almadığı bir konu:

1090 çelikte:
Su : 60 HRC
Mineral Yağı: 31 HRC
Yavaş Isıl işlem yağı: 29 HRC
Hızlı Isıl işlem yağı: 63 HRC...
 ???

Su ile bile menevişsiz sertliğe bakınız. Buhar cepleri ne kadar ciddi bir ısı blokajı yapıyor demek ki.
Yanmış yağ, yavaş yağ, bitkisel yağ filan kullanmanın sonucu sertmiş gibi davranan ama aslında çeliğin performansıyla alakasız bıçaklar üretmek olacaktır....

Özel ısıl işlem yağı ve bence tuzlu su dışında karbon çeliklerinde başka alternatif yok gibi...

Isıl işlem yağı bu kadar değiştirebilir mi sonucu???
I stopped explaining myself when I realized people only understand from their level of perception.

https://www.instagram.com/atolye_dervis/

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #15 : 28 Mayıs 2016, 21:29:50 »
Murat usta öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim ısıl işlem yaptığınız bıçakların sertliği ne kadar acaba bu işlemin sonucu istenilen sertliğe ulaşıyo rmu sertlik testi yaptınızmı.
Teşekkür ederim. Malesef sertlik ölçebilecek veya ölçtürebileceğim bir imkanım yok. Sadece eğe testi yapıyorum. Eğe işlemiyorsa oldu diyorum. :)

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #16 : 28 Mayıs 2016, 21:37:42 »

Sori bıçağın veya kılıcın ısıl işlem esnasında namlu kısmının aldığı eğim diyebiliriz.

Su verme anında eğilmenin sertleştirme sıvısıyla pek ilgili olduğunu düşünmüyorum.

Kılıcın veya bıçağın sıvıyla hatalı buluşması olabilir.

Sıvı içine soğuma anında çok azıcık yan bir hareket bile, işi eğimli yapar.
Ustam eksik anlattım sanırım. Gerçi çokta anlamam ama anlatmak istediğim eğim namlunun sırt kısmından aldığı eğim. Düz olan sırt kısmının yay halini alması. 

bekir polat

• 333
  • Meslek: makine teknikeri
  • Yer: kayseri/melikgazi
« Yanıtla #17 : 30 Mayıs 2016, 11:07:39 »
Teşekkür ederim. Malesef sertlik ölçebilecek veya ölçtürebileceğim bir imkanım yok. Sadece eğe testi yapıyorum. Eğe işlemiyorsa oldu diyorum. :)

Ustan kusura bakmayın size de böyle baskı yapıyor gibi olmak istemiyorum ama sizden bir şey rica etsem son su verdiğiniz çelikle aynı olan çeliğe su verip gönderseniz ben sertliğine baksam olur mu hem sizin proses şartlarınızı test etmiş oluruz hemde diğer bu prosesi kullanacak olan arkadaşlara faydamız olur. Dahada önemlisi bu bıçakları kullanacak olan şahıslara ürünlerin özellikleri hakkında daha net bir bilgi verilmiş olur.

Saygılarımla
YÜKSEK TEPELERE KARTAL DA ÇIKAR, BAZEN YILAN DA ÇIKAR AMA KARTAL YÜKSELEREK YILAN SÜRÜNEREK ÇIKAR

sagirbilal

• **
  • 220
« Yanıtla #18 : 30 Mayıs 2016, 21:58:32 »

Ustan kusura bakmayın size de böyle baskı yapıyor gibi olmak istemiyorum ama sizden bir şey rica etsem son su verdiğiniz çelikle aynı olan çeliğe su verip gönderseniz ben sertliğine baksam olur mu hem sizin proses şartlarınızı test etmiş oluruz hemde diğer bu prosesi kullanacak olan arkadaşlara faydamız olur. Dahada önemlisi bu bıçakları kullanacak olan şahıslara ürünlerin özellikleri hakkında daha net bir bilgi verilmiş olur.

Saygılarımla

bu çok iyi  olur :2up

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #19 : 30 Mayıs 2016, 23:52:44 »

Saygılarımla
Olur tabiki. Ben de açıkcası çok merak ediyorum. Bu bıçaklar başkasına ait. Bunlardan gönderme imkanım yok. Ancak eğelerin parça kısımlarından yaklaşık 5-6 cm lik onlardan ısıl işlem yapıp gönderebilirim.