Bıçak Sanatı - Forum

Yeni bıçağım ve önerileriniz

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
Ynt: Yeni bıçağım ve önerileriniz
« Yanıtla #20 : 15 Mart 2011, 13:13:42 »
profil çıkarmanın güzelliği ayrı tabiki ama foruda bazı arkadaşlar lazerle profil kestiriyorlar onlardan tedarik edebilirsin ama zımparalamdan kurtuluşyok mesela.
ama kullandığın ck67 ve ck 75 ise zımparalaması gayet kolay ama bir d2 veya 440c ile uğraşıyorsan o biraz zorluyor.
ben dün akşam 440c ile 2 adet d2 ye 2 saat harcadım sonuç %75 başarı
toplamda yarım saatte 2 adet ck 67 sonuç %100 başarı
biraz yoruyor ama değiyor
zımpara alırken dikkat etmek gerekiyor ustalarımızın önerdiği zımparalardan kullanmak en mantıklısı
gecen pazar Taner beyin atölyede kullandığımız zımparalar gayet başarılıydı ama markası aklımda kalmadı.

Özgür abi profili avuç içi taşlamayla çıkarabilir miyim?Tabi ki azami dikkat ile...

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #21 : 15 Mart 2011, 13:20:20 »
avuç taşlamaya elin yatkın değil ise bence hiç deneme ziyadesi ile kendilerine piyasada canavar derler ve bu ünvanı hak etmiştir.tüm güvenlik tedbirlerini aldıktan sonra ufak ufak kulanarak profili cıkar bilirsin ama elinde sutun matkap var ise onunlada yarım saatte profil cıkarma imaknın olur avuç taşlamaya zımpara disklerinden takarak matkapla oluşturduğun girintileri temizlersen profilin toplamda 45 dk da hazır olur.
direkt olarak kesme taşı ile ilgili sefa ustamızın yayınladığı video lar var onları izleyip bence öyle başla kesime.

GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #22 : 15 Mart 2011, 13:40:25 »
avuç taşlamaya elin yatkın değil ise bence hiç deneme ziyadesi ile kendilerine piyasada canavar derler ve bu ünvanı hak etmiştir.tüm güvenlik tedbirlerini aldıktan sonra ufak ufak kulanarak profili cıkar bilirsin ama elinde sutun matkap var ise onunlada yarım saatte profil cıkarma imaknın olur avuç taşlamaya zımpara disklerinden takarak matkapla oluşturduğun girintileri temizlersen profilin toplamda 45 dk da hazır olur.
direkt olarak kesme taşı ile ilgili sefa ustamızın yayınladığı video lar var onları izleyip bence öyle başla kesime.

Tamam özgür abi zaten babam kullanmasını bilir Sefa abimin videosunuda izledim geriye kaldı canavarı almak >:D >:D >:D

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #23 : 15 Mart 2011, 13:43:44 »
Ben yıllardır avuç taşlama kullanırım. Güvenlik açısından kabaca dikkat etmen gerekenleri hatırlayalım.

Kesme ve taşlama diskleri farklıdır. Doğru malzemeyi doğru yerde kullanmalısın. Kesme diskleri incedir,  taşlama kalın disktir.
 Kesilen malzemeye doğru açı ile yaklaşmak gerekiyor. Yoksa makine, senin benim gibi 3 kişiyi tutsa bile öyle bir savruluyor ki kaza olmaması mümkün değil. Video bu konuda çok öğretici.
 Mutlaka eldiven ve gözlük kullanılmalı. Ayrıca avuç taşlamanın muhafazası da her işlemde size siper olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kulak tıkacı kullanılması faydanızadır.
 Kaliteli disk daha hızlı ve daha güvenli kesim demektir.
 Kesim işleminde disk kanırtılmamalı, yanal zorlama asla olmamalıdır.
 Asla acele edilmemelidir.
 Taşlama yaparken baskı yapmak taşın patlamasına  sebep olabileceği unutulmamalıdır.
 Bir kenarı zarar görmüş taş ile işlem yapılmamalıdır.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. İnsan hayatı değerli. Kaş yaparken göz çıkarmamak lazım.

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #24 : 15 Mart 2011, 13:48:26 »
Ben yıllardır avuç taşlama kullanırım. Güvenlik açısından kabaca dikkat etmen gerekenleri hatırlayalım.

Kesme ve taşlama diskleri farklıdır. Doğru malzemeyi doğru yerde kullanmalısın. Kesme diskleri incedir,  taşlama kalın disktir.
 Kesilen malzemeye doğru açı ile yaklaşmak gerekiyor. Yoksa makine, senin benim gibi 3 kişiyi tutsa bile öyle bir savruluyor ki kaza olmaması mümkün değil. Video bu konuda çok öğretici.
 Mutlaka eldiven ve gözlük kullanılmalı. Ayrıca avuç taşlamanın muhafazası da her işlemde size siper olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kulak tıkacı kullanılması faydanızadır.
 Kaliteli disk daha hızlı ve daha güvenli kesim demektir.
 Kesim işleminde disk kanırtılmamalı, yanal zorlama asla olmamalıdır.
 Asla acele edilmemelidir.
 Taşlama yaparken baskı yapmak taşın patlamasına  sebep olabileceği unutulmamalıdır.
 Bir kenarı zarar görmüş taş ile işlem yapılmamalıdır.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. İnsan hayatı değerli. Kaş yaparken göz çıkarmamak lazım.

Önerilerin için sağol Hayri abi....

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #25 : 15 Mart 2011, 13:55:10 »
Peki bu dremellerle kesilir mi? Fiber diskler varmış 4 mm kalınlığındaki parçayı kesermi?Daha az tehlikeli olur..

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #26 : 15 Mart 2011, 14:03:56 »
Bıçak çok güzel gidiyor, elinize sağlık. En önemlisi elde zımparayı sabırla düzgün çıkarmak son görüntüyü bu çok etkiler.

Bu arada CANAVAR için önemli bir güvenlik önerisi "solunum koruma". Aman toz maskesi olmadan çalışmayınız. Bu öneri dremellerdeki iber disklerle de kesim yaparken çok önemli, fiber disk dediğimizde cam malzemeden bahsediyoruz. "Silikozis" diye bir google araması yapınız...

Kipmen Sanat web sitesi

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #27 : 15 Mart 2011, 14:06:41 »
Bıçak çok güzel gidiyor, elinize sağlık. En önemlisi elde zımparayı sabırla düzgün çıkarmak son görüntüyü bu çok etkiler.

Bu arada CANAVAR için önemli bir güvenlik önerisi "solunum koruma". Aman toz maskesi olmadan çalışmayınız. Bu öneri dremellerdeki iber disklerle de kesim yaparken çok önemli, fiber disk dediğimizde cam malzemeden bahsediyoruz. "Silikozis" diye bir google araması yapınız...

Teşekkürler Emre abi canavar alacağım zaman bir tanede toz maskesi alayım o zaman...

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #28 : 15 Mart 2011, 14:10:37 »
Uğurcan, demir testeresi ve eğe ile yapamayacağın iş yok. Aceleye gerek yok. Ben oyukları testereyle üçgen kesip yuvarlak ve yarım yuvarlak eğeler ile düzelterek veriyorum. Uzun oluyor ama istediğim gibi çıkıyor.

Avuç taşlamayla güvenliği falan bir tarafa bırak, en ufak bir oynatsan profil değişiverir. E, çeliği de eksilttikten sonra yeniden artırmak mümkün değil. Yavaş ilerlemek baka baka ilerleme şansı verdiği için hatayı azaltıyor.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #29 : 15 Mart 2011, 14:12:47 »
Uğurcan, demir testeresi ve eğe ile yapamayacağın iş yok. Aceleye gerek yok. Ben oyukları testereyle üçgen kesip yuvarlak ve yarım yuvarlak eğeler ile düzelterek veriyorum. Uzun oluyor ama istediğim gibi çıkıyor.

Avuç taşlamayla güvenliği falan bir tarafa bırak, en ufak bir oynatsan profil değişiverir. E, çeliği de eksilttikten sonra yeniden artırmak mümkün değil. Yavaş ilerlemek baka baka ilerleme şansı verdiği için hatayı azaltıyor.

Demir testeresini denemiştim 1 saatte 1cm anca kestim >:( Ama bende kol yok sadece testere laması var ondanda olabilir mi?

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #30 : 15 Mart 2011, 14:18:28 »
4mm biraz zor olmakla birlikte sanırım kesilebilir. Disk yarıçapı 16 mm. Ama dremelin yoksa sırf bunun için almana gerek yok gibi. Canavarı önceleri sadece  taslama için kullanabilirsin. Gerekli güvenlik önlemlerini alıp biraz tecrübe edindikten sonra maximum dikkatle kesme işini de yapabilirsin. Cırt  yada flap disk zımparalar da senin işini oldukça kolaylaştırır.

Ustaların tavsiyelerini de mutlaka bekle. Emre abinin söylediği toz maskesi gibi önemli detayları atlamamak lazım. 

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #31 : 15 Mart 2011, 14:19:24 »
Demir testeresini denemiştim 1 saatte 1cm anca kestim >:( Ama bende kol yok sadece testere laması var ondanda olabilir mi?
??? Demir testeresinin bıçağı gerdirilmeden çok verimsiz keser, ayrıca dalgalı ağız yüzünden çok da takılır. Testere al, bıçağı iyice gerdir öyle kullan bir de bakalım.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #32 : 15 Mart 2011, 14:23:30 »
4mm biraz zor olmakla birlikte sanırım kesilebilir. Disk yarıçapı 16 mm. Ama dremelin yoksa sırf bunun için almana gerek yok gibi. Canavarı önceleri sadece  taslama için kullanabilirsin. Gerekli güvenlik önlemlerini alıp biraz tecrübe edindikten sonra maximum dikkatle kesme işini de yapabilirsin. Cırt  yada flap disk zımparalar da senin işini oldukça kolaylaştırır.

Ustaların tavsiyelerini de mutlaka bekle. Emre abinin söylediği toz maskesi gibi önemli detayları atlamamak lazım.

Canavarda karar kıldım şimdilik taşlama ucunu kullanırım.Hayri abi bu cırt zımpara nasıl kullanılıyor?

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #33 : 15 Mart 2011, 14:24:11 »
??? Demir testeresinin bıçağı gerdirilmeden çok verimsiz keser, ayrıca dalgalı ağız yüzünden çok da takılır. Testere al, bıçağı iyice gerdir öyle kullan bir de bakalım.

Bana yine koçtaş yolları gözüktü  :)

oğuzhan okudan

• 59
  • Meslek: orman bölge şefi
  • Yer: antalya
« Yanıtla #34 : 15 Mart 2011, 14:38:42 »
avuç taşlama  çok gürültülü çalışıyor meskun mahalde kullanmak  komşularla aranızı açabilir .çalışma ortamınızın izole bir yer olmasında fayda var.avuç taşlamada kesimde ince krom kesici ile kesim yapmak  daha kolay oluyor .  taşlama işini ise flap disk ile yapmanı  daha iyi olacağını düşünüyorum.daha az tehlikeli ve daha düzgün çalışılıyor. vakit bulup köye gittiğimde avuç taşlamayı kullanıyorum elde eğe ile saatlerce çalışarak yapabileceğim işi  3-5 dakikada bitiriyor dremel ile 4mm çeliği kesip profil çıkarmak  herhalde uzun zaman lır ve bir eziyete döner diye  düşünüyorum .ancak evin bir odasında fazla gürültü çıkarmadan çalışmak için kullanılbilir .ben de dremel 300var sık sık kullanıyorum. 0.6 mm kesici diski ile küçük kesimler yapmak güzel oluyor. dar yerlerin zımparalanması vs.

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #35 : 15 Mart 2011, 14:41:40 »
avuç taşlama  çok gürültülü çalışıyor meskun mahalde kullanmak  komşularla aranızı açabilir .çalışma ortamınızın izole bir yer olmasında fayda var.avuç taşlamada kesimde ince krom kesici ile kesim yapmak  daha kolay oluyor .  taşlama işini ise flap disk ile yapmanı  daha iyi olacağını düşünüyorum.daha az tehlikeli ve daha düzgün çalışılıyor. vakit bulup köye gittiğimde avuç taşlamayı kullanıyorum elde eğe ile saatlerce çalışarak yapabileceğim işi  3-5 dakikada bitiriyor dremel ile 4mm çeliği kesip profil çıkarmak  herhalde uzun zaman lır ve bir eziyete döner diye  düşünüyorum .ancak evin bir odasında fazla gürültü çıkarmadan çalışmak için kullanılbilir .ben de dremel 300var sık sık kullanıyorum. 0.6 mm kesici diski ile küçük kesimler yapmak güzel oluyor. dar yerlerin zımparalanması vs.

Bir tane tenha yerde atölye bulmam gerek  :)

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #36 : 15 Mart 2011, 16:21:05 »

Canavarda karar kıldım şimdilik taşlama ucunu kullanırım.Hayri abi bu cırt zımpara nasıl kullanılıyor?

Cırt zımparalar çok pratik. Ben hem metal de, hem de ahşap da kullanıyorum. Kesme ve taşlama disklerine göre daha güvenli. Cırt zımpara için tabanlar var, taşlamaya monte ediyorsun. Sonra istediğin kalınlıkta zımpara diskini elbiselerimizdeki, ayakkabılarımızdaki cırt cırtlar gibi yapıştırıyorsun. Kalından, inceye çalışırken çok pratik. Yalnız cırt zımpara çok ince kumlarda yok. Mecbur yine kağıt zımparayla tamamlamak zorundasın. 40, 60, 80 kum zımparalar susuz çeliği çok hızlı aşındırabilir buna dikkat etmeni öneririm. Aslında ilk başta yazmam gerekirdi ama en son olarakta göz ve solunum koruması mutlaka şart özellikle kapalı ortamda çalışıyorsan.

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
« Yanıtla #37 : 15 Mart 2011, 16:23:49 »
Sadece 80-100 kum zımpara yapsam işimi çok kolaylaştırır....

sniper52

• 53
  • Barış Turgut
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #38 : 15 Mart 2011, 16:34:50 »
Ben 240 kuma kadar bulabildim şimdiye kadar.
Bir de şunu eklemeliyim. Spiral taşlama bıçak için çokta ergonomik bir alet değil. Diskin dönüş yönüne göre kendini ayarlayarak bıçağa yaklaşmalısın. Bıçağın sıkıca sabitlenmiş olması da hem etkili çalışmak hem de güvenlik için çok önemli.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #39 : 15 Mart 2011, 17:17:17 »
Ben cırt zımparayı ve flap zımparayı matkaba monte ediyorum. Arada  küçük bir aparat var .Japon pazarından cırt zımpara ile birllikte almıştım. Böyle yapınca daha yavaş bir dönüş sağlıyor. Dolayısıyla  hem yakma yapmıyor hemde daha dikkatli ilerleyebiliyorum. Fırsat bulursam dikiş makinesi motoruna monte edeceğim bu zımparaları. Ayak pedalıyla  deviri değiştirebilmek  çok avantajlı olurdu herhalde.