Bıçak Sanatı - Forum

antika bileme aleti

Ali kaya

• *
  • 17
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: osmaniye
antika bileme aleti
« : 16 Mayıs 2016, 20:23:12 »
İyi akşamlar, dedemden aldığım onada dedesinden kalan adına polat dediği bu aletle bıçak bileme yapılıyormuş dedem kendiside gösterdi ama bunun hakkında biraz bilgi sahibi olmak istiyorum acaba bir şeyler bilen var mıdır? ilginiz için teşekkür ederim :)

http://i.hizliresim.com/DJXYNv.jpg

http://i.hizliresim.com/kvr9VD.jpg

Hephaistos

• **
  • 63
  • Eser Yayan
  • Meslek: Arkeolog
  • Yer: Isparta
Ynt: antika bileme aleti
« Yanıtla #1 : 16 Mayıs 2016, 20:33:29 »
İyi akşamlar. Bıçak bilemede kullanıldığına dair bir fikrim yok. Ustalar bu konuda daha net bilgi verir. Benim bildiğim ise kav ve çakmak taşı yardımı ile bu aletin ateş yakımı için kullanılmasıdır.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #2 : 16 Mayıs 2016, 20:47:16 »
Arkeolog Arkadaş doğru söylemiş Ateş yakmaya yarar internette flint steel striker Diye aratabilirsin. Yalnız adının Polat olması dikkatimi çekti bizim forumda Dimişki yumurtası veya wootz diye aratırsan çeliğinin cinsi hakkında bilgi sahibi olabilirsin belki desenlerinden Gökhan bakla bir şeyler der
« Son Düzenleme: 16 Mayıs 2016, 20:49:22 Gönderen: gokhand »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 16 Mayıs 2016, 20:59:49 »
Evet asıl amacı kıvılcım düşürüp ateş yakmak ama sertliğinden dolayı masat olarak kullanıldığınıda biliyorum muhtemelen dedenizde bu yönüyle kullanıyordu.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ali kaya

• *
  • 17
« Yanıtla #4 : 16 Mayıs 2016, 21:08:36 »
Dedem bununla Ateş yakma olarak sigara yaktıklarını söylemişti Nasıl yaptığını göstermedi ama     ::)

« Yanıtla #5 : 16 Mayıs 2016, 21:22:07 »
Videodaki gibi kullanılıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=_SFDV3aZkSg

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #6 : 16 Mayıs 2016, 21:52:09 »
ben eğeden dövüyorum.. kaliteli bir eğeyse ve doğru bi çakmaktaşı/döventaşı/silex kullanırsanız güzel kıvılcım alırsınız..

dedenizin güzel hatırasını muhakkak koruyunuz..

Ali kaya

• *
  • 17
« Yanıtla #7 : 16 Mayıs 2016, 23:19:54 »
Eğeden dövüyorum derken ? ??? Bu arada bilgileri benimle paylaştığınız için teşekkür ederim

trgtylcnky

• 166
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #8 : 17 Mayıs 2016, 13:20:21 »
Arkeolog Arkadaş doğru söylemiş Ateş yakmaya yarar internette flint steel striker Diye aratabilirsin. Yalnız adının Polat olması dikkatimi çekti bizim forumda Dimişki yumurtası veya wootz diye aratırsan çeliğinin cinsi hakkında bilgi sahibi olabilirsin belki desenlerinden Gökhan bakla bir şeyler der
Hocam "polat" kelimesi "bulat" kelimesinin bozulmuş haliyse dediğiniz şey olabilir. Üzerinde desenler de var gibi.

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #9 : 17 Mayıs 2016, 22:32:26 »
Eğeden dövüyorum derken ? ??? Bu arada bilgileri benimle paylaştığınız için teşekkür ederim

sıcak dövme.. eğeyi tavlayıp dövüyor ve şekil veriyorum..
kaliteli bir eğe hemen her zaman güzel kıvılcım demektir..
sertliği sağlanmış bir karbon bıçak, patça vb de aynı işi görür..

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #10 : 17 Mayıs 2016, 23:31:00 »
Bu aletin masat yerine kullandığını gördüm.

Ali kaya

• *
  • 17
« Yanıtla #11 : 18 Mayıs 2016, 12:24:13 »
Hocam "polat" kelimesi "bulat" kelimesinin bozulmuş haliyse dediğiniz şey olabilir. Üzerinde desenler de var gibi.
üzerinde desenler varmışda zamanla aşınmış gibi