Bıçak Sanatı - Forum

İlk Paylaşımım

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
İlk Paylaşımım
« : 12 Mart 2011, 20:46:52 »
Öncelikle resimler için kusura bakmayın. Paylaşım yapabilmek adına webcam ile çektim fotoğraflarımı. Bundan önce birkaç bıçak denemem oldu ama sizinle tanıştıktan sonra bıçak diyemedim hiçbirine.  ;) Bu sefer cesaret edip bir işe giriştim. Bilmiyorum olmuş mu ama   ilk paylaşımım ve ilk bıçağım diyelim.

Kullandığım malzeme ne olduğunu bilmediğim  :2up  ama 6-7 denemeden sonra  sertleştirebildiğim bir çelik. Sapta rosewood kullandım. Jansen antik wax ile cilasını attım. Saptaki kakma "boncuk kapağı" denilen tuhafiyelik muhteşem malzeme. Muhteşem diyorum çünkü desenleri hazır. Bana kalan kısmı ona uygun oyuk açıp japon yapıştırıcısıyla yerine oturtmam ve kalan boşlukları ahşabın kendi tozu + japon yapıştırıcısı ile doldurmam.  Kullandığım ipi parça deriden keserek ördüm. Pimleri,  şişirmesi çok kolay olduğu için  sarı kaynak çubuğundan yaptım.

Bu bıçağı yapmamdaki amacım deri yüzmek avda kullanmak falan değil.  Neyi ne kadar öğrenebildiğimi test etmeye çalıştım. Bilmiyorum belki etkinliğe gider. Olumlu olumsuz her türlü yorum ilk bıçağım olduğundan benim için çok önemli. Şimdiden teşekkürler

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
Ynt: İlk Paylaşımım
« Yanıtla #1 : 12 Mart 2011, 21:22:54 »
Hayri hocam, boyutları konusunda fikir sahibi olabilmemiz için bir kare de elinde çeker misin? Gayet güzel olmuş.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #2 : 12 Mart 2011, 21:29:25 »
detaylarını bilemeyeceğim ama tasarım açısından çok orjinal Hayri bey. bu dahi ciddi bir başarı bence. iş sıralama mantığı da oturmuş gibi geliyor, yani ne yaptıysanız, ne yapmanız gerektiğini bilerek ilerlemiş gibisiniz. ben bunu ancak başara biliyorum :P her ne olursa olsun, gerçekten tebrik ediyorum :2up

- ve evet, biraz da boyut ile ilgili fikir sahibi olsak güzel olur-
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #3 : 12 Mart 2011, 21:57:00 »
Elinize sağlık güzel görünüyor. Kılıf çalışmalarınızı da bekliyoruz.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #4 : 12 Mart 2011, 22:09:36 »
aslında işlevi önemli değilmiy di yaa!!!! ;D

hayri bey sanrım küçükten başlayıp büyüğe doğru sıralanacak çalışmalar, bence gayet başarılı bir çalışma, elinize emeğinize sağlık..

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #5 : 12 Mart 2011, 22:23:52 »
elinize sağlık gayet başarılı olmuş inşallah daha fazlasınıda görürüz
saygılar
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #6 : 12 Mart 2011, 22:41:14 »
Boyu da işlevi de oldukça iyi durumda.  :P Ama vurup derisini yüzecek av kalmadı maalesef.  :-[ Kurbandan kurbana kılıfından çıkar bu gidişle.

Toplam boyu 13 cm , namlu 6,5 cm. Biraz küçük gözüküyor ama  Bilek ipi ile (Pek bilek denemez  :2up ) oldukça sağlam bir tutuşu var.

Kılıf için öncelikle markalama kalemlerimi yapmam lazım. Yarın onlarla uğraşacağım :2up Resimler biliyorum berbat. Kusuruma bakmayın.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #7 : 12 Mart 2011, 23:09:28 »
Tam düşündüğüm boydaymış, yüzme için ideal. Belki biraz daha et kalınlığı olsaydı, detay çalışırken namluyu tutmak daha kolay olurdu. Bilek ipine çok gerek yok hocam, yüzerken nadiren tüm dört parmak sapta olur zaten. Elinize sağlık, çok başarılı olmuş.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 12 Mart 2011, 23:37:05 »
güzel bır yüzme bıçağı..  eline sağlık Hayri :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #9 : 13 Mart 2011, 00:18:02 »
guzel bir yuzme bıcagı. şahsen benim de sevdigim bir model elinize saglık..

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #10 : 14 Mart 2011, 09:33:18 »
Çok teşekkür ederim. Çıraklığı başarabilirsem ne mutlu bana. Ufak ufak başladım bakalım.

Deri kılıf için kemer zımbası aldım. Çıt çıt ve kuşgözü/balıkgözü denilen metal halka takabilen modeli. Bir iki deri parçasında delik delip o metal halkaları taktım ama kılıfa vakit yetmedi. Bu eyelet de denilen kuşgözü/balıkgözü işinin bilmemiz gereken bir püf noktası var mı ? İşi ustasından öğreneceksin demişler ne de olsa.

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #11 : 14 Mart 2011, 10:05:03 »
Hayri bey, deriyi dikeceğiniz noktadaki ortalam 3 kat deriyi delecek uzunluğu var mı o kuş gözlerinin? benim aldığım ufak malzeme yetmedi o bölgenin kalınlığa. bendeki kuş gözü değil, içim dolu olanlardan, kapaklı kuş gözü gibi yani :))

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #12 : 14 Mart 2011, 10:33:02 »
Bolca çeşit var elimde. Uzun kısa, kapaklı, siyah kaplamalı,metalik, sarı ve bakır renklerinde vs. Ben en kısasını kullanacaktım çünkü deri 1-1,5 mm civarı. Şimdi ölçüp yaparım. Çok teşekkür ederim.

Birde bu kuşgözlerinin kimisinin ucu kesik kesik ve baskı anında kolayca açılıyor ama çıtçıt gibi çentikli oluyor. Kimisinin ucu dümdüz. Baskı ile karşı tarafı gibi tam bir halka haline geliyor. Bu  daha sağlam tutar gibi geldi bana. Önce  bir parça deride test etmek lazım sanırım.

Not. Profilde yaş yazmayınca abimi diyeyim isim mi söyleyeyim bilemedim. Ama  samimiyetten uzak bulduğum için Bey demiyorum.

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #13 : 14 Mart 2011, 10:45:04 »
Hayri abi eline sağlık çok güzel bir çalışma olmuş,çok beğendim kullanışlı bir bıçak olmuş...
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #14 : 14 Mart 2011, 11:36:21 »
Bolca çeşit var elimde. Uzun kısa, kapaklı, siyah kaplamalı,metalik, sarı ve bakır renklerinde vs. Ben en kısasını kullanacaktım çünkü deri 1-1,5 mm civarı. Şimdi ölçüp yaparım. Çok teşekkür ederim.

Birde bu kuşgözlerinin kimisinin ucu kesik kesik ve baskı anında kolayca açılıyor ama çıtçıt gibi çentikli oluyor. Kimisinin ucu dümdüz. Baskı ile karşı tarafı gibi tam bir halka haline geliyor. Bu  daha sağlam tutar gibi geldi bana. Önce  bir parça deride test etmek lazım sanırım.

Not. Profilde yaş yazmayınca abimi diyeyim isim mi söyleyeyim bilemedim. Ama  samimiyetten uzak bulduğum için Bey demiyorum.

deneme sonuçlarınızı bekliyorum o zaman ;)

ben gencim daha, 32 gibi bişiy yaşım galiba yani ::) ama siz büyüksünüz benden galiba yani :D

edit: şimdi baktım profilinize 30 gözüküyor, yahu ben neden sizi 40 lı yaşlarda sanıyorum sizi peki?

eğer 30 ise yaşınız, Hayriii!! :P  ah be abi, sinirlerim laçkalaştı galiba yine biraz :(
« Son Düzenleme: 14 Mart 2011, 11:38:57 Gönderen: emin albayrak »

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #15 : 14 Mart 2011, 11:51:11 »
Bugün itibariyle 30u dodurdum. 6 yaşında kızım var deyince insanlar 35ten başlıyor tahmine :)

Ben birçoğunuzun kardeşiyim aslında. Sinan Abi de 2 mesajdır abi yazıyor. Ona da pm atmıştım. Şu profilimizde yaş gözükse iyi olur bence. Mahcup oluyorum benden büyük biri  abi dediği zaman, birşey yazsam da uyarmış gibi hissediyorum. Çok karışık işler :P

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #16 : 14 Mart 2011, 12:06:01 »
doğum günü kutlu olsun o zaman yahu.  :2up

haklısın yaş yazmak lazım, kendiminkini bi düzelteyim ben...

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #17 : 14 Mart 2011, 12:17:32 »
nice senelere o zaman Hayri ;)

bu arada yer konum bilgilerini girdiğimiz yere doğum tarihini yazmak daha mantıklı sanırım zira her yıl değiştirmemiz gerekebilir. :-\

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #18 : 14 Mart 2011, 15:38:20 »
Son anda araya işler girdi o yüzden tam da tüm mesajı detaylı kontrol edemeden gönderiyorum. Hatam varsa affola.

Elinize sağlık. Görünürde her şey tamam; sadece bir kaç basit önerim olabilir.

Öncelikle ahşabın yaş halkalarının o kadar aralıklı olmasına ve tipine bakarak bunun çok sağlam olmayan bir çam ağacının ahşapı olduğu tahminini yapayım. Gerçekten böyle ise bu kırılganlığından dolayı sorun yaratabilecek bir ahşaptır. Gerçi bu ovengkol gibi de duruyor. Emin olamadım şimdi.

Sapın aşağıdaki resimdeki sol ahşabının ucunda kırık var gibi. Sizin ahşap muhtemelen su yolu doğrultusunda kırılmaya fazlaca meyillidir. Fazlaca damarlı olan ahşapta dar uzantılara, ahşabı çivi, perçin vs. ile zorlamamaya daha fazla dikkat etmek gerekir.

Eğer işler zaten kötü gidip olan olmuşsa, ufak tefek çatlaklar, kırılmalar meydana gelmişse bunları yapıştırarak durumu kurtarabilirsiniz.  ;)

Yine işaret parmağının oyuğunda biraz yapılacak iş kalmış gibi. Şerit zımpara yapımında da kullanılan bez sırtlı zımparalardan fazla geniş olmayan şeritler yırtıp bunu iki elle tutarak mengeneye bağlı olan bıçağınızın sapını zımparalayabilirsiniz.

Onun dışında bıçağın tipi boyu, perçinlerin dizilişi tastamam ge güzel olmuş. İpin geçeceği kısmın tasarımını çok beğendim.

---- 0 ----

Kuşgözü paslanabilir, siyah yada sair boyalı/kaplı demirden yada pirinçten olabiliyor. Dışarda bakır nikel alaşımı olan alman gümüşünden (nickel silver) olanlarını da bulmak mümkündü galiba...

Metal olanlarının bilmemkaç bin (1500 müydü 6000 miydi neydi?) adetlik paketini Mercan'daki Uzun Çarşı Caddesinde 10 liraya bulmuştum. Paslanma işkili ile almamıştım. Aynı adetlik pirinç olanları galiba 60 lira falandı. Galiba onlar da yine aynı muhitteki tığcılar sokaktaydı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #19 : 15 Mart 2011, 09:01:59 »
nice senelere o zaman Hayri ;)

doğum günü kutlu olsun o zaman yahu.  :2up

^-^ Teşekkür ederim. Hep birlikte inşallah.

Eylem abi tavsiyelerin için teşekkür ederim. Ahşap rosewood diye almıştım. Ya gerçekten rosewood yada daha sert bir ağaç. Dekupaj testere 2cm kalınlığında olanı keserken canı çıkıyor. Kırmak falan mümkün değil. Heleki damarların yoğun olduğu yerlerde tam bir eziyete dönüşüyor. Demir testeresi ile kestim bende.  :D

O sol alttaki yeri bıçağa monte etmeden önce ben kestim.  Bıçağın boyutlarını düşününce orası ipten de ince oluyordu, 1 mm civarı. Gözüme çok ince ve dayanıksız gözüktü uçurdum.  :2up

Aldığım kuşgözü ayakkabıcıdan. Paslanmaz dedi satıcı  ama elbet paslanır adı üstünde satıcı  ;) . Üzeri boyalı olanlarda var. En iyisi onu kullanmak öyleyse.

Şerit zımpara fikri çok iyi oldu. Hem rahat zımpara yaparım hemde köşeleri kolayca yuvarlatabilirim. Çok çok teşekkür ederim.   :2up