su verme işini kendiniz deneyimlemek istiyorsanız kendi düzeneğimden örnek vereyim. fotoğraf olmadığı için yazıyla anlatmaya çalışacağım.
5litrelik yağ tenekesininin geniş yüzeyinin birini kesip çıkartın. diğer geniş yüzeyine ise ortalama 3-4 santimetreye bir 8-10 milimlik delikler açın. matkap veya demir çubuk vs. kullanabilirsiniz. delik çapları ve sayısı tercihinize kalmış. ben mangal yelpazesi kullandığım için yeterli hava çıkışı sağlansın diye çok delik deldim.
anlatmak istediğimi basitçe çizmem gerekirse(çizim kötü oldu kusura bakmayın.)

tenekeyi, sacayak veya benzeri bir şeyin üzerine koyun. (hava sirkülasyonu rahat olacak şekilde.)
daha sonra içini yeteri kadar mangal kömürüyle doldurun. ve iyice köz olmasını bekleyin. (köz olunca kömür azalacağı için, aşırıya kaçmadan biraz fazla kömür koymakta yarar var.)
satırı veya bıçağı sırtı yere gelecek şekilde tenekenin kesik ön yüzünden içeriye doğru yerleştirin. (közler bıçağın üzerini örtsün.)
daha sonra ise basit bir mangal yelpazesiyle başlayın hava vermeye.

(arada bir közleri hafiften çekip, çeliğin rengini kontrol etmeyi unutmayın)
karbon çeliklerin ısıl işlem rengi, renk tablolarında kiraz kırmızısı veya açık kırmızı olarak geçiyor ama ben hafif turunculaşıncaya kadar hava vermenizi tavsiye ederim. bilmem ne kadar doğrudur ama kendi gözlemlerimce bu renkte başarılı sonuçlar elde ettim. yanlışım varsa da ustalardan düzeltmelerini rica ediyorum.
daha sonra önceden hazır ettiğimiz su, tuzlu su veya yağ(ben motor yağı kullanıyorum) kabına; iyice kızarıp, hafiften turunculaşmaya başlayan çeliğimizi daldıralım.
burada 2 yöntem denedim. birincisi aynı ocak yapımında açtığım teneke gibi bir tane daha açıp(ön yüzü hariç) içine yağ doldurup, bıçağı sanki yağı keser gibi yağa daldırdım. diğerinde ise dar ve uzun kavanoza yağ doldurup, bıçağı diklemesine yağa daldırdım. ikisi de benim işime yaradı. eğer 2. yöntemi kullanırsanız daha az yağa ihtiyaç duyarsınız. tercih size kalmış.
not: eğer yağda su verecekseniz yağın alev alma durumu oluşabilir. bu sebeple dikkatli olmanızı tavsiye ederim. yağ yanmasa bile kızıp üzerinize sıçrayabilir. önleminizi alınız!
daldırdığımız bıçağı hızlı hareketlerle yağın içinde gezdiriyoruz. (ustaların tavsiyesiyle 8 çizecek şekilde gezdiriyoruz.)
ve nihayet su verme işi tamam. ince diş bir eğeyle bıçağın ağzına sürtüyoruz. eğe bıçağımızın üzerinden kayıp gidiyorsa işlem başarılıdır diyebiliriz. bir diğer yöntem olarak da cam şişeye çizik atıyoruz. çizmeyi başarıyorsak iyi sertliklere çıkmışız demektir(doğru mudur bilmemem ama ben böyle yorumluyorum.

)
anlatması zor ama uygulaması çok keyifli ve hızlı. denemenizi kesinlikle tavsiye ederim.
meneviş işini ise sabit sıcaklığa getirdiğiniz fırın vs. yardımı ile yapabilirsiniz. aynı ocakta menevişlemek de mümkün ama ben rengi tutturamayıp suyunu kaçırırım diye henüz denemedim

umarım size faydalı olabilmişimdir. kendimce tecrübe ettiğim, sıfır maliyetle karbon çeliğine su verme yöntemimi anlatmaya çalıştım. işe yararsa ne mutlu.