Bu alet genelde survival, bushcraft veya kamp aletleri içinde yer alıyor ateşi farklı yollardan yakmak isteyenler ve uzun süre tükenmeyen ateş kaynağına sahip olmak isteyenler tercih ediyor.Tarihi 17. yy lardan daha eski olduğu sanılıyor, ilk güneydoğu asya, filipinler ve endonezyada kullanılmaya başlandığı tahmin ediliyormuş.Bildiğim kadarıyla Türkiye de satışı yok. Benim çok ilgimi çekti dur bitanede ben yapıyım dedim ve ilk denememde çalıştı.Kampçıların kullandığı mg çubuk, mercek, yaylı matkap (içlerinde en pratiği mg çubuğu) vs gibi farklı yöntemlerden biri ve en az bilineni. Genelde mg çubuğu kullanmaya alışık olmayanlara bu alet daha da zor gelebilir ama biraz pratikle ateş yakmak hem kolay hem zevkli hale geliyor

Aletin çalışma prensibi ;dizel arabalardaki bujinin olmama sebebi ile aynı yani basınç-hacim sıcaklık ilişkisiniden oluşuyor. Kimya dersinden hatırlayanlar bilir PV=nRT
Bağıntısından P(basınç) artışının, T (sıcaklık) artışını sağlamasından kısaca basınç hızla artınca sıcaklıkta artış sağlıyor. Pistonun ucunada bu oluşan sıcaklıkta tutuşabilecek yanıcılıkta olması gerekiyor bunuda kumaş kömürü(char cloth) ile sağlıyoruz. Pistonun uç kısmındaki deliğe bir parça kumaş kömürü koyuyoruz ve piston daha kolay ve hızlı hareket etsin diye pistonu vazelinliyoruz. Hızlıca pistonu sıkıştırıp çektiğimizde ucu tutuşmuş oluyor. Tutuşmuş malzemeyi ucunda alıp önceden hazırladığımız talaş veya kav gibi kuru malzemenin arasına koyup ateşi yakıyoruz. Videosunu merak edenler youtube dan ''Fire Piston'' (ateş pistonu) diye aratırlarsa birçok video bulabilirler. Ben pistonun yuvasını ve tutacak kısmını pirinçten, piston milini de paslanmaz çelikten yaptım. Hava kaçırmaması içinde milin ucunun 5-6 mm gerisinin çapını tornada daraltıp 2 adet oring taktım. Sonuçta çok şık, çalışıyor ve ateş yakmaya alternatif bir yol... ;