Bıçak Sanatı - Forum

Atelye Kurmak

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
Atelye Kurmak
« : 16 Mart 2015, 21:09:55 »
Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba, bayağıdır bıçak yapma konusunda kafa yormaktayım. Onlarca video izledim fakat yeterli gelmedi. Açıkçası bu platformu şans eseri bulunca sevinçten gözlerim parladı desem yalan olmaz. Daha önce bıçak sever çok fazla dost kazandım. Ama ilk defa bıçak yapma aşkı olan bu kadar çok insanı bir arada görüyorum. Müthiş bir paylaşım alanı gerçekten :)

Şimdi gelelim benim sizden ilk yardım isteğime. Hali hazırda evimin bahçesinde ufacık bir atelyem var. Fakat bıçak üretimi ile hiç bir şeyim yok. Nelere ihtiyacım var, neler almalıyım bana bu konuda yol gösterirseniz çok sevinirim. Hem el aleti hemde elektirikli aletler  için genel bir yönlendirme benim için çok makbule geçer. Şu an için hazır plakalar ile başlayıp onlarla devam ederim diye düşünüyorum. Hepiniz sağ olun seçeceğim plakalar hakkında bayağı bir bilgi edindim. Fakat atelye konusunda pek bilgi aramama rağmen bulamadım.

Son olarak mevcut atelyemde neler var paylaşayım, genelde ahşap için olsada belki 1-2si bıçaktada işime yarar.

Orta segment tezgah testere
Orta segment tank zımpara
Orta segment planya
Orta segment dekopaj testeresi
Üst segment matkap
Üst segment şarjlı matkap
Üst Segment spiral taşlama

Unutmadan ekliyeyim, hedefim orta ve ekonomik sınıftan bir atelye kurup yıllar içerisinde bıçak içerisinde pişmek. Yakın zamanda aklımın en ücra köşesinden bile kendi üretimim bıçakları satmak geçmiyor. Belki eşe dosta hediye ederim o kadar.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: Atelye Kurmak
« Yanıtla #1 : 16 Mart 2015, 21:39:31 »
Alet olarak bir eğe seti, demir testeresi ve ağız açma aparatı yeterli olur. Mengene işkence zaten vardır.  Ağız açma aparatını, eğeleme rampasını kendiniz yapabilirsniz, forumda istemediğinşz kadar bol örnek var. Eğe içinde fazlası ile bilgi mevcut.

El ile yapmaktan sıkıldım maddi imkan iyi yahut kendim uğraşırım derseniz büyükçe elektrikli alet olarak bant zımpara, yoksa bir sutünlu matkap, belki metal kesen şerit testere.

Bu bölümün en başındaki sabitlenmiş konulara göz atmayı unutmayın.

Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
« Yanıtla #2 : 17 Mart 2015, 00:24:07 »
Alet olarak bir eğe seti, demir testeresi ve ağız açma aparatı yeterli olur. Mengene işkence zaten vardır.  Ağız açma aparatını, eğeleme rampasını kendiniz yapabilirsniz, forumda istemediğinşz kadar bol örnek var. Eğe içinde fazlası ile bilgi mevcut.

El ile yapmaktan sıkıldım maddi imkan iyi yahut kendim uğraşırım derseniz büyükçe elektrikli alet olarak bant zımpara, yoksa bir sutünlu matkap, belki metal kesen şerit testere.

Bu bölümün en başındaki sabitlenmiş konulara göz atmayı unutmayın.

Ahmet Bey öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Saat 14:00'dan bu saate kadar forumda fink atıyorum deyim yerindeyse:) Terimleri öğreniyor, sıralamaları kafama kazıyorum. Görüyorum ki pratiğe geçmeden önce daha çok ve daha çok teori öğrenmek gerekli. Özellikle denk geldiğim spiral kazaları buna net bir şekilde ikna etti beni. Sizinde dediğiniz gibi konulara daldıkça insan bıçak yapmayı öğrenmekten daha önemli ayrıntıları da öğreniyor. Güvenlik ve işin ruhunu benimsemek gibi.

Fakat konumu şöyle güncelleyebilirim; yakın zamanda çok bilindik ve kaliteli bir markanın tezgah frezesini edindim ve çabuk bir şekilde paramı çöpe attığımı anladım. Zira aletin mil desteği plastiktendi. Yani en azından buradan kaliteli ve güvenliği ile kullanıcılarının beğenisini almış ürünleri öğrenebilirim sanırım. Mesela hagi bant zımpara olabilir sizce?

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #3 : 17 Mart 2015, 00:31:02 »
Para sorunu yoksa forumdaki Ustalara yaptırın.
Tarık Haznedar Usta mesela bant zımpara yapar,  alanlar memnun.
Egeleme rampası derseniz, Taner Çiçek Usta ile irtibat kurun.
İsmini zikretmedigim Ustalar cehaletime versinler.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 17 Mart 2015, 00:33:15 »
Taner ustanın rampasını alttaki linkten görebilirsiniz.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7114.msg144419#msg144419
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #5 : 17 Mart 2015, 06:56:22 »
Forumumuzun hızırı  Osman ve dükkanına çökmeye çalışan rakibi Kutsal cevabı vermiş zaten.  :D Bant zimpara özel yapılıyor yahut yaptırılıyor.  Forumda Özel yapım araçlar, ev yapımı araçlar kismina bir göz atın.

Ufak freze ve tornalarin bir kısmı aynı fabrikanın üretimi, farklı marka basılıp satılıyor galiba. Bunların kronik sorunlarını ve çözümlerini biraz arastirirsaniz yurtdisi forumlarinda bulmanız mümkün. Örneğin Jetco JMD 1 (bir marka daha vardı ama unuttum aynı ürünü satan) bir dişli sırma sorunu varmış. Yüksek devirde donerken frezeyi durdurunca atalet nedeni ile binen yük kafayı donduren plastik disliyi siyiriyor. Çözüm olarak kayış kasnak takıyorlar yerine, ki t olarak alabiliyorsunuz.

Güvenlik konusunda zaman zaman nevzuhur iş güvenliği uzmanlarinin tartıştığı forumlara denk geliyorum, uzuluyorum. Adam planya nasıl bir makinedir diye soruyor? Güvenlik onerileri "eğitim şart" benzeri beylik bir iki laf. Ahşap için elinizde bulunan daire testereyle çok dikkat edin, tehlike açısında tezgah testerenin ardından da varsa planya/kalinlik ve masa tipi freze gelir. Ingiliz iş güvenliği kuruluşu (hse ) ve Isveç yahut isvicre güvenlik kuruluşu SUVA nin dokümanlarına/videolarına bakmanızı tavsiye ederim. Bizimkiler gibi sabunlama değil hakikaten güvenli kullanım üzerine birşeyler öğreten kaynaklar.
« Son Düzenleme: 17 Mart 2015, 07:05:39 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
« Yanıtla #6 : 17 Mart 2015, 21:03:12 »
Para sorunu yoksa forumdaki Ustalara yaptırın.
Tarık Haznedar Usta mesela bant zımpara yapar,  alanlar memnun.
Egeleme rampası derseniz, Taner Çiçek Usta ile irtibat kurun.
İsmini zikretmedigim Ustalar cehaletime versinler.

Bülent Bey para sorunu olmayan nadir kesimden olmayı çok isterdim gerçekten, ama değilim :) Fakat öneriniz bana çok mantıklı geldi. Fabrikasyon bir ürün almaktansa ustaların lokal isteklere göre şekillendirdiği ürünler daha makul. Fiyat farkı da çok yok gibi. Bahsettiğiniz zımparanın vidosu oldukça işlevsel ve sessiz geldi bana. Biraz daha araştırıp sanırım öneriniz doğrultusunda hareket edeceğim.

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
« Yanıtla #7 : 17 Mart 2015, 21:04:46 »
Taner ustanın rampasını alttaki linkten görebilirsiniz.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7114.msg144419#msg144419

Osman Bey link için teşekkür ederim. Bende biraz üye listesinden bakıp ustalarımızı bulmaya çalışıyordum. İşte yeni olunca biraz zorlayıcı oluyor. Makbule geçti gerçekten.

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
« Yanıtla #8 : 17 Mart 2015, 21:19:14 »
Forumumuzun hızırı  Osman ve dükkanına çökmeye çalışan rakibi Kutsal cevabı vermiş zaten.  :D Bant zimpara özel yapılıyor yahut yaptırılıyor.  Forumda Özel yapım araçlar, ev yapımı araçlar kismina bir göz atın.

Ufak freze ve tornalarin bir kısmı aynı fabrikanın üretimi, farklı marka basılıp satılıyor galiba. Bunların kronik sorunlarını ve çözümlerini biraz arastirirsaniz yurtdisi forumlarinda bulmanız mümkün. Örneğin Jetco JMD 1 (bir marka daha vardı ama unuttum aynı ürünü satan) bir dişli sırma sorunu varmış. Yüksek devirde donerken frezeyi durdurunca atalet nedeni ile binen yük kafayı donduren plastik disliyi siyiriyor. Çözüm olarak kayış kasnak takıyorlar yerine, ki t olarak alabiliyorsunuz.

Güvenlik konusunda zaman zaman nevzuhur iş güvenliği uzmanlarinin tartıştığı forumlara denk geliyorum, uzuluyorum. Adam planya nasıl bir makinedir diye soruyor? Güvenlik onerileri "eğitim şart" benzeri beylik bir iki laf. Ahşap için elinizde bulunan daire testereyle çok dikkat edin, tehlike açısında tezgah testerenin ardından da varsa planya/kalinlik ve masa tipi freze gelir. Ingiliz iş güvenliği kuruluşu (hse ) ve Isveç yahut isvicre güvenlik kuruluşu SUVA nin dokümanlarına/videolarına bakmanızı tavsiye ederim. Bizimkiler gibi sabunlama değil hakikaten güvenli kullanım üzerine birşeyler öğreten kaynaklar.

Bu gün bayağı inceledim bahsettiğiniz bölümü, daha önceki mesajımda da dediğim gibi lokal ihtiyaca göre yapılmış özel yapım ürünler daha mantıklı gelmeye başladı. Hem olası sıkıntıda servislerde sürünmem(çok çektim atelye uğruna servislerde :( ), hem de tek telefonla danışacağımız insanlarla muhabbete güzel bir başlangıç olur. Fakat görünen o ki para ihtiyacı artacak, sanırım koleksiyonumdan bir kaç parçayı bu uğurda feda edeceğim :)

Dediğiniz olay sadece frezelerde değil, beyaz eşyadan, arabaya kadar sektörde bolca başvurulan bir yöntem. Bazen dev şirketler yeni üretim bandı kurmaktansa mevcut şirketlerle anlaşıp parti ya da model ürün ürettirip dediğiniz gibi markalarını üzerlerine basıveriyorlar. Bir şey satın almadan önce mutlaka ürünü iyi araştırmak gerekiyormuş, bunu kötü ürün alarak anladım maalesef. Sorunumu çözmek için mevcut parçayı tornacıya götürüp metalden yaptırmayı düşünüyorum. Böylece yalpalamayı engellerim gibime geliyor.

Bahsettiğiniz kaynağı incelemeye alacağım. Cerrahi sektöre hizmet veren biri olarak ne kadar kötü kazaların sunumlarına şahit olduğuma inanamazsınız. Bu beni gerçek bir önlem delisi yaptı. Her zaman önce güvenlik. Zira kas kesilerinde ziyade tendon kesileri sonucu mutlak sakatlığa gidiyor genelde ki bu asla atlanamayacak bir durum. Bu kadar yüksek devirli ürünler ile çalışırken bireylerin mutlaka dolu silahla çalışıyormuş gibi hassas olması gerekli. Zira mili saniyelik, milimetrelik hataların sonucu korkunç olabiliyor. Ülkemizde zaten herşey kader altında gelip geçiyor. Şimdiye kadar 6 şubem için iş güvenliği sertifikası aldım 4 farklı firmadan. Fakat ne ben adamları gördüm ne onlar beni, ne bir eğitim ne de bir denetleme gördük.

Furkan Bilge

• *
  • 6
  • Meslek: Elektrik teknisyeni
  • Yer: Tekirdağ şarköy
« Yanıtla #9 : 01 Kasım 2015, 19:12:45 »
Metabolizma bs 175 almayı düşünüyorum ağız açmada yeterli olurmu acaba ćok seri çalışan biri değilim bide 50mm/1020mm zımpara var diye  biliyorum üstünde

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
« Yanıtla #10 : 01 Kasım 2015, 21:36:34 »
Metabolizma bs 175 almayı düşünüyorum ağız açmada yeterli olurmu acaba ćok seri çalışan biri değilim bide 50mm/1020mm zımpara var diye  biliyorum üstünde

Makine ne bulamadım internette. Fakat bant zımpara diye tahmin ediyorum :) Ben bant zımparada Haznedar'ı tercih ettim. Martta bu yana aktif olarak kullanıyorum 2 teker versiyonunu. Şimdiye kadar hiç bir sorun yada yetersizlik yaşamadım ve oldukça memnunum. Fiyat performans olarak değerlendirmeye alınası bir makine bence. Atelyemide tam olarak kurdum, hatta yakında mekan büyütüyorum. Yardım gerekirse elimden gelen öneriyi yapmaya çalışırım ;)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #11 : 01 Kasım 2015, 21:47:27 »
Metabo bs175  :D
Motoru güçsüz ancak bant zımparanın hareketli olması çok güzel.
« Son Düzenleme: 01 Kasım 2015, 21:50:25 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
« Yanıtla #12 : 01 Kasım 2015, 22:07:06 »
Pekte ucuz bir alet değilmiş "metobalizma" :) Bence bütçeye ayar çekip sonradan pişman olunmayacak bir şey amlak daha mantıklı.

Furkan Bilge

• *
  • 6
« Yanıtla #13 : 01 Kasım 2015, 23:26:30 »
Bende yeni kuruyorum Atölyemi ve çok seri çalışmıycam bu sebeple diğer masraflar yordu beni yoksa Tarık ustanın makinesini gördüm çok güzel olmuş eline sağlık fakat şuan ulaşamam bu markada kaliteli bi marka olduğu için aklıma yattı ama fikir almadan hareket etmek istemedim. Birde Aklıma takılan Aliminyum oksit ve silisyum oksit zımpara temini buna uygun nerden bulurum.

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
« Yanıtla #14 : 01 Kasım 2015, 23:31:43 »
Bende yeni kuruyorum Atölyemi ve çok seri çalışmıycam bu sebeple diğer masraflar yordu beni yoksa Tarık ustanın makinesini gördüm çok güzel olmuş eline sağlık fakat şuan ulaşamam bu markada kaliteli bi marka olduğu için aklıma yattı ama fikir almadan hareket etmek istemedim. Birde Aklıma takılan Aliminyum oksit ve silisyum oksit zımpara temini buna uygun nerden bulurum.

Bu ölçülerde hazır bulma ihtimali yok bildğim kadarı ile. Bir toptancıdan 20li 30lu adetlerle almak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden makine alırken bence bant aralığı 1250x50 ya da 2000x50 den şaşmamak gerekli bence. Eğer bütçe sınırlıysa, bu iş için tasarlanmamamış bir makine ya da ucuz yollu bir makine almak yerine eğe ile devam etmek daha mantıklı gibi. Yoksa benim düştüğüm hataya düşüp fark etmeden çuval ile para harcamış ama istediğinizi elde edememiş olursunuz. Makine 1 kere alınmalı ya da alınmamalı bence.

Furkan Bilge

• *
  • 6
« Yanıtla #15 : 01 Kasım 2015, 23:51:40 »
Haklısın Ali kardeşim ben biraz eğeyle sabrederek bismillah diyip sonraTarık ustayı ziyaret etmek en mantıklısı bi sceppach Tiger 2000 hatası daha yaşamamak için. Verdiğiniz tecrübeyle sabit fikirler için teşekkürler.

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
« Yanıtla #16 : 02 Kasım 2015, 00:08:57 »
Haklısın Ali kardeşim ben biraz eğeyle sabrederek bismillah diyip sonraTarık ustayı ziyaret etmek en mantıklısı bi sceppach Tiger 2000 hatası daha yaşamamak için. Verdiğiniz tecrübeyle sabit fikirler için teşekkürler.

Rica ederim, hobimiz için zaten yeterince fedakarlık ediyoruz, buna birde gereksiz, sonra pişman olacağımız harcamalar eklenmesin :)