Bıçak Sanatı - Forum

0.5'inci bıçağım hakkında sorular

trgtylcnky

• 166
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Ankara
0.5'inci bıçağım hakkında sorular
« : 13 Eylül 2015, 17:23:44 »
Merhaba,
Birkaç ay önce D2'den yapmaya başladığım ilk bıçağımı ısıl işleme göndermeye yaklaştığımı hissediyorum. Yine de tatmin olamadığım birçok yer var. Ben de fotoğrafını çekip size sorayım dedim.
Formunu tasarlarken zarif (4.5 mm çelikle ne kadar zarif olabilirse  :)) ve minimalist bir bıçak yapmayı hedeflemiştim, tasarladığımdan daha geniş oldu (tamamen sabırsızlıktan) ama kardeşim beğendi. Hatta bıçağı bir arkadaşıma hediye etmek istedim, "Bunu bana hediye edersen gözümün önünden ayırmam, ölünce de karnıma bunu koydururum" diye iltifatta bulundu.
Bıçağın ağız sınırı görünmüyor çünkü ilk önce tam taşlama yapmak istedim, sonra yapamadım, sonra da dışbükey olarak düşünmeye çalıştım.
Her ne kadar eğeleme rampası kullandıysam da bıçağın ucunun açısı diğer kısmının açısına eşit olmadı. Zımparayla biraz düzeltmeye çalıştım ama oldu mu bilemiyorum. Uç kısımlarda açı büyüyor, maalesef fotoğrafta gösteremedim.
Taşlama eşiğine yakın bıçak ağzı biraz kalınlaşıyor, oraları yeterince inceltemedim. Oraları inceltmeye çalıştığımda bu sefer eğenin diğer kenarına gelen yer çok aşınıyor gibi hissettiğimden öyle bıraktım. İkinci kesici ağzı açmaya biraz ileriden başlasam olur mu?
Perdah konusunda sıkıntılarım var, yüzey çizikli olsa çok kötü görünür mü? Ayrıca yüzeyi ne kadar silersem hatalar o kadar belli olacakmış gibi hissediyorum, hataları gizlemeye çalışıyorum. Ya da çizikleri savaş yarasıymış gibi göstermenin bir yolu var mı acaba  ::)?
Taşlama eşiği bir tarafta fena olmadı ama diğer tarafta bir çizik oluştu.

Hepinize iyi günler.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: 0.5'inci bıçağım hakkında sorular
« Yanıtla #1 : 13 Eylül 2015, 18:51:51 »
1. En önemlisi karambole sap deliklerini açmayı unutmamak.

2. CD kalemleri var ya sabit, ya onlar yada kalıp marka boyası ile taşlamaları ve çevresini  az çok boyarsan yaptığın eğe yada zımparanın yerini net biçimde görürsün. Dış bükey yerlerden zımpara falan geçince çukurlar tümsekler daha iyi ortaya çıkar.

3. İlk bıçaklarda bir çok kişi çok alengirli hatlara sahip bıçaklar yapar. Bence sen çok güzel, sade bir profil tercih etmişssin. Daha düz hatlar iyidir. Birbirinden farklı işlere koşunca daha az rahatsız eder. Bununla elma da soyarsın, çubuk da yontarsın. Bu burundan daha kütleri için "korkakça" tabirini kullanıyorum, çünkü dayanıklılık ihtiyacınına teslim olup kullanışlılığı bir kenara bırakıyorlar. Bence bu burun tam karar. yine sırtın fazla kambur olmaması da iyi. Bu bıçakla dürtülen şeyi yarı yarıya sırt değil tamamen ağız dürtecek. Ayrıca namlu eni uca doğru hiç genişlemiyor. Bu namlu kılıf yapmak için de uygun hatlarda.  -- Ayrı madde açmayayım, bence bu zarif bir bıçak olacak gibi.

4. Taşlama eşiğinin çukuru zımparayı biraz az görmüş gibi. Bu çukurun sırıtmamasını sağlarsanız geçiş S şeklinde olursa bence çok iyi olur.

5. Sap yanaklarının sonu (yada varsa balçak) ile taşlama eşiği birbirine  olabildiğince paralel olsun.

6. Eğer çiziklerin tamamı kesintisiz ve paralelse biraz kaba kumlarda bile namlu çok güzel görünecektir. Örneğin 220 kumla bile bitirebilirsiniz. Gözler kumun büyüklüğünden çok kusurları görüyor.

7. Sağ tarafta taşlamayı biraz daha yukarı çekin. İki taraf da tam taşlama olsun. Artık düz olur, dış bükey olur orası sizin gös zevkine kalmış. Yeter ki göze batacak bir tutarsızlık olmasın.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 13 Eylül 2015, 18:53:50 »
Ha bir de perdahı aşırı güzel yapmanıza gerek yok. Daha ısıl işlem yapılacak. Önemli olan derin çizikleri bitirmek ve yapacak fazla iş bırakmamak.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #3 : 13 Eylül 2015, 20:25:04 »
5. Sap yanaklarının sonu (yada varsa balçak) ile taşlama eşiği birbirine  olabildiğince paralel olsun.

Bu önemli bir tavsiye. Güzel ve "sattıran" bir kabza yapmanın püf noktalarından biri. Eylem Ustamıza çok teşekkür ederim.

Profilin formu çok hoşuma gitti. Kopyalayabilirim, haberiniz ola! Elinize sağlık ve kolay gelsin.